|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Jak interpretować te nauki Jezusa ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Jak interpretować te nauki Jezusa ?
Mt 10,34-36: „Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy”
Łk 12,51,53: „Czy myślicie, że przyszedłem dać ziemi pokój? Nie, powiadam wam, lecz rozłam”
Gdy jeden z jego uczniów poprosił go, aby mu pozwolił pójść na pogrzeb ojca, Jezus go zganił i powiedział: „Pójdź za Mną, a zostaw umarłym grzebanie ich umarłych”. (Mt 8,22).
„Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem”. U Łk 12,52-53
|
Wt gru 18, 2012 22:00 |
|
|
|
 |
Ukasz
|
 Re: Jak interpretować te nauki Jezusa ?
chodzi o to że bardziej należy trwać przy Chrystusie niż przy innych, bo On jest najważniejszy
_________________ Zatem się nie ukryje, kto mówi niegodziwie, i nie ominie go karząca sprawiedliwość - Mdr 1,8
|
Wt gru 18, 2012 22:47 |
|
 |
WIST
|
Warto to skonfrontować z innymi zapisami, aby zrozumieć sens. Bo czy aby na pewno chodzi o wojnę, nienawiść i rozłam? Czy sam Jezus postępował w zgodzie z takim rozumieniem swoich nauk? Nienawidził matki, łapał za miecz i skłócał ludzi? Oczywiście nie. Ale jak widać, skutkiem przyjęcia Jezusa jest nieraz bycie odrzuconym przez otoczenie. Tak może być również w rodzinie. Pójście za Jezusem to odważny czyn, który wymaga bycia w gotowości na odrzucenie wszystkiego, a uczynienie Boga jako kogoś najważniejszego. Jest taka przypowieść o bogatym młodzieńcu, który wszystko wypełniał jak trzeba było. Chodzący ideał. Ale kiedy przyszło co do czego, okazało się że nie jest w stanie zrezygnować z bogactwa. Wydaje mi się że gdyby to był ktoś inny, np człowiek robiący karierę np śpiewaka, Jezus powiedziałby mu coś w stylu: pójdź za mną i porzuć swoja karierę solisty w zespole. Nie chodzi o pieniądze, ale o to co nas odciąga. I chyba jest tu jeszcze jedna ważna rzecz. Istotą wiary jest Jezus i zaufanie mu. Jeśli On mówi coś niezrozumiałego, to i tak należy to spełnić, bo obdarzamy go zaufaniem. Napewno Jego słów nie należy wyrywac z kontekstu.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt gru 18, 2012 23:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
beniko212 napisał(a): Mt 10,34-36: „Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy” "ANieprzyjaciel może być bardzo blisko, niezwykle blisko: ojciec, matka, brat, siostra, mąż czy żona. Każdy bowiem, kto przeszkadza w spotkaniu z Chrystusem, staje się nieprzyjacielem człowieka. Ta nieprzyjaźń może prowadzić do prześladowania aż do śmierci." http://www.opoka.org.pl/biblioteka/M/MR ... je-09.htmlwięcej tu: http://zapytaj.wiara.pl/pytanie/pokaz/864bb
|
Wt gru 18, 2012 23:11 |
|
 |
Elbrus
|
viewtopic.php?f=1&t=21705 - Interpretacja Mateusza-o co chodzi? viewtopic.php?f=1&t=501 - wyjasnienie łk12, 51-53 viewtopic.php?f=27&t=24305 - Chrześcijańskie wartości rodzinne viewtopic.php?f=27&t=24743 - Wartości prorodzinne a Biblia viewtopic.php?f=1&t=6976 - Relatywizm etyczny Biblii? viewtopic.php?f=1&t=26177 - Łk 14:26-33 viewtopic.php?f=1&t=28669 - Jak rozumiecie te słowa?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr gru 19, 2012 2:37 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|