Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 14:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Nie wierzę w nic. 
Autor Wiadomość
Post Nie wierzę w nic.
Wątek nie jest o istnieniu Boga. :lol:
Są ludzie którzy mówią sformułowanie 'nie wierzę w nic', albo 'w nic nie wierzę'.
idiotycznawe, co?

Nie jest tak, że to nic nie znaczy. Coś to znaczy, ale czy naprawdę to co oni chcą by to znaczyło?

'Wierzę w Boga' - to ma sens
'Nie wierzę w Boga' - też ma sens (mniejszy ;) )

Ale z 'w nic nie wierzę' wieje głupotą.
Ktoś informuje, że nie wierzy w 'nic'. Zatem rezygnując z negacji, że wierzy w 'coś'.

Czyli jeżeli ja powiem, że 'wierzę w Boga', to dodając negację byłoby, że 'nie wierzę w Boga', zaś w tym przypadku po odwróceniu negacji uzyskujemy z 'nie wierzę w X' mamy 'wierzę w X'.

To nie jest nieciekawe. W końcu ktoś bredzi.
Ja będąc katolikiem mogę zatem spokojnie powiedzieć 'w nic nie wierzę' bo wierzę w Boga. :lol:

A swoją drogą ciekawe ilu to ateistów powiedziało w swym życiu to stwierdzenie. No chyba że jednak robię jakiś błąd logiczny. Robię?

Jeśli nie robię to u podstaw ich pierwotnego, młodzieńczego światopoglądu leży bełkot.
Nie ma jak dobry fundament.

W końcu większość ateistów to nie faktyczni twórcy swego światopoglądu. Ich światopogląd jest raczej konsekwencą otoczenia.
No, ale pojednawczo dodam, że to ostatnie dotyczy każdego człowieka ;)

So maja 15, 2004 12:05

a ja osobiscie wierze w nic... bo "...trudno nie wierzyć w nic..." ;)

So maja 15, 2004 13:00
Zobacz profil WWW
Post nic
Co to jest "nic". To nawet nie próżnia, bo nawet owa pusta przestrzeń jest czymś, właśnie pustą przestrzenią.
Pokój i dobro!

So maja 15, 2004 14:39
O jakie rozumienie tego zwrotu ci chodzi?
1) "nie wierzę w nic", czyli istnieje "nic", w które ja "nie wierzę"
a może
2) "nie ma czegoś, w co bym wierzył".
W języku polskim podwójne przeczenie nadal daje negację, czyli znaczenie podanego zwrotu jest raczej jak w tej drugiej wersji.
Zwrot ten często bywa stosowany przez osoby będące w ponurym nastroju, których spotkało rozczarowanie. Jest więc wyrazem chwilowych odczuć.
Stosowany jako deklaracja zawęża listę spraw, w które dana osoba "nie wierzy" do tematów poruszanych w danej rozmowie. Jeśli rozmowa dotyczyła spraw religijnych, to "nie wierzę" odnosi się do Boga i wszelkich bogów, w których wierzą ludzie różnych wyznań.
Analizując zwrot sprawdź zawsze, w jakim kontekście został wypowiedziany.

N maja 16, 2004 3:34
jestem troszku złośliwy w tym wątku :-D :-D

Cz maja 20, 2004 7:43

niewiara ta niewiele zmienia,
bo jesli swiat
jest tylko narkotycznym snem
to nie ma z niego przebudzenia"

So mar 26, 2005 17:10

Rzeczywiśćie wynikałoby z tego, że osoba mówiąca tak, nie wierzy w rzeczy których nie ma. Całkiem logiczne, po co bowiem wierzyć w coś co nie istnieje. Tego po prostu nie ma.
Dopytałabym taką osobę, w co zatem wierzy, skoro nie wierzy w nic. Stwierdzenie "nie wierzę w nic", nie zaprzecza bowiem, że wierzę w coś.

Tak rozumując mogę powiedzieć, że też nie wierzę w nic.
Bóg w którego wierzę, nie jest niczym. JESTEM KTÓRY JESTEM.
Dla mnie calkiem fajne :) :) :)

Pzdr

ps
"Mówić to mało, trzeba mówić do rzeczy." William Szekspir

So mar 26, 2005 17:54

TO o czym piszesz to jest duża wada języka polskiego, ale dopuszczalna "podwója negacja" Język niemiecki i angielski teog nie ma (nie wiem jak inne), ale w polskim nie da się tego interpretować tak jak ty mówisz :) "Nie wierzę w nic" w języku polskim znaczy dokładnie to samo co "nie ma czegoś takiego w co wierzę" anglik by powiedział "I believe in nothing" albo "I don't believe in anything" ale polak powie wbrew matematycznej logice (bo pamiętaj, że w języku nie jest tylko prawda i fałsz, ale również stany pośrednie) "nie wierzę w nic" :)

Stwierdzenie "zawsze kłamię" jest matematycznym paradoksem, ale w mowiekażdy by to zrozumiał, bo jeśli przyjmiemy, zę mówiący faktycznie teraz kłąmie, to możemy dodać negację "nie zawsze kłamię", a "nie zawsze" nie znaczy to samo co "nigdy" prawda? :)

Logika matematyczna nnie zawsze ma zastosowanie w języku, który jest tylko rzeczą umowną :)

Wt mar 29, 2005 22:32

Post Re: Nie wierzę w nic.
PTRqwerty napisał(a):
Ale z 'w nic nie wierzę' wieje głupotą.
(...) Ja będąc katolikiem mogę zatem spokojnie powiedzieć 'w nic nie wierzę' bo wierzę w Boga. :lol:

Jak to już ktoś słusznie zauważył, zwrot ten można rozumieć na różne sposoby.

PTRqwerty napisał(a):
A swoją drogą ciekawe ilu to ateistów powiedziało w swym życiu to stwierdzenie. No chyba że jednak robię jakiś błąd logiczny. Robię?

Rozpatrujesz kwestię dawno rozwiązaną - podwójne zaprzeczenie w języku polskim. Dużo ciekawsze byłoby pytanie, czy faktycznie człowiek może nie wierzyć w ogóle.

PTRqwerty napisał(a):
W końcu większość ateistów to nie faktyczni twórcy swego światopoglądu. Ich światopogląd jest raczej konsekwencą otoczenia.
No, ale pojednawczo dodam, że to ostatnie dotyczy każdego człowieka ;)

OK, weź nowo narodzonego człowieka, nic mu nie mów o religii, bytach transcendentalnych itp. i zobacz czy po 30 latach sam dojdzie do tego wszystkiego co napisano w Biblii.
Ateizm jest jedynym światopoglądem niezależnym od otoczenia. Każda religia to ateizm + dodanie jakichś totalnie arbitralnych założeń, silnie zależnych od miejscowej kultury i środowiska.

Śr mar 30, 2005 7:35

Irbisol napisał(a):
Ateizm jest jedynym światopoglądem niezależnym od otoczenia. Każda religia to ateizm + dodanie jakichś totalnie arbitralnych założeń, silnie zależnych od miejscowej kultury i środowiska.

Co do pierwszego zdania... Cóż... dziwne, że jednak właściwy naturze ludzkiej i powszechny dla ludzkości jest teizm ew. deizm, a do ateizmu dopiero niektózy muszą dojść na drodze sztucznych rozważań :biggrin:
Natomiast drugie zdanie w świetle logiki kompletnie nie trzyma się kupy. Jakiekolwiek dodatkowe założenia nie dodasz do ateizmu nigdy nie wyjdzie ci teizm :biggrin:

Śr mar 30, 2005 10:26

Sformułowanie "nie wierzę w nic" to nieco niedojrzale rzucone wyzwanie do dyskusjo-kłótni z ludźmi opierającymi swe życie na wierze w różne rzeczy. Samo w sobie jest tylko zaczepką i tylko jako takie może być traktowane. Zresztą dokładnie tak samo jak ten topik ... prawda PTR ? ;]

Prawdiłowe wyrażenie swojego światopoglądu osoba niewierząca może uzyskać głównie przez zwykłe odpowiedzi na proste pytania? Wierzysz w magię ? Nie. Wierzysz w duchy? Nie. Wierzysz we wszechmocne byty stojące za powstaniem twojego świata? Nie. ;]

Śr mar 30, 2005 15:41

Kontrowersyjne posty, ale ja uważam, że wolno każdemu wierzyc w co chce. Nawet w nogę od stołu, w kamień na drodze. To kazdego osobista sprawa. Ale z przedmowcami zgadzam sie. :ups: :ups: :ups: :ups:
Nie wierzyc w nic to wierzyc w cos co nie istnieje. Wierzyc w nic to tez to samo. Kazdy wierzy w cos , na pewno. To nic, tylko filozofia, to taki (cukier w cukrze). W tym miejscu pardon, ale krzaczy mi sie klawiatura.

Śr mar 30, 2005 18:01

Agniulka napisał(a):
Irbisol napisał(a):

Co do pierwszego zdania... Cóż... dziwne, że jednak właściwy naturze ludzkiej i powszechny dla ludzkości jest teizm ew. deizm, a do ateizmu dopiero niektózy muszą dojść na drodze sztucznych rozważań :biggrin:

I ów teizm/deizm zależy silnie od otoczenia. Indianie wierzyli w Krainę Wiecznych Łowów, a nie w Krainę Wiecznych Gier w Quake'a, ciekawe dlaczego?

Agniulka napisał(a):
Natomiast drugie zdanie w świetle logiki kompletnie nie trzyma się kupy. Jakiekolwiek dodatkowe założenia nie dodasz do ateizmu nigdy nie wyjdzie ci teizm :biggrin:

Może czas najwyższy zacząć odróżniać ateizm od antyteizmu? Wtedy moje zdania staną się bardziej zrozumiałe.

Cz mar 31, 2005 10:28

W to co kazdy wierzy bedzie mial po smierci.Co co nie wierza w nic , nie beda mieli nic , bo tego oczekuja od Boga..czli nicosci ,wiec dlaczego Bog mialby im cos innego dawac skoro tego pragna , prawda Irbisol ?
Ci co wierza w dobroc i milosc istneinei Boga , po smierci to beda mieli
bo tego wlasnie pragna czyli zobacza Boga i doswiadcza jego milosci

Pt kwi 01, 2005 3:06

W to co kazdy wierzy bedzie mial po smierci.Co co nie wierza w nic , nie beda mieli nic , bo tego oczekuja od Boga..czli nicosci ,wiec dlaczego Bog mialby im cos innego dawac skoro tego pragna , prawda Irbisol ?

Tak, Indianie będą mieli Krainę Wiecznych Łowów, a maniacy gier swoje krainy, w tym fantasy.

To, co każdy będzie miał po śmierci, zależy od tego, jak jest skonstruowana rzeczywistość. Może się okazać np. że będzie to niezależne od wierzeń czy oczekiwań.

Pt kwi 01, 2005 12:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona