|
|
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Płeć duszy, Aniołów i jak to jest z tym żebrem Adama ?
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Płeć duszy, Aniołów i jak to jest z tym żebrem Adama ?
Czy dusza jest nijaka pod tym względem ? Myślę że nie, jeżeli dusza przejawia tożsamosć człowieka, a przecież tak jest to także jest to osobowość konkretnej osoby - kobiety lub mężczyzny. Myślę że dusza ma płeć nie w sensie fizycznym ale w sensie tego kim się czujemy. Każdy z nas przecież będzie miał poczucie tego kim był tutaj na ziemi, i to przekonanie nie zniknie, tak przynajmniej mi sie wydaje. Można tutaj zastanawiać się co tak naprawdę stanowi o płci, ciało czy jednak dusza. Moje poczucie płci jest inne niż biologia na to wskazuje a przecież skoro wierzymy że po śmierci jest inna rzeczywistość to na jakiś czas będziemy funkcjonować bez fizycznego ciała. Wtedy nie będzie oddziaływania hormonów, nie będzie chromosomów i innych rzeczy stanowiących o przynależności do płci tutaj. Będzie tylko duch i świadomość. Nie będę już ponownie poruszać tego dylematu jakie ciało otrzymam od Boga, czy takie jak moja świadomość, bo to są pytania bez odpowiedzi, myślę ze nikt nie jest w stanie odpowiedzieć. Kolejna rzecz to świat aniołów, jako byty duchowe nie posiadają konkretnej płci więc dlaczego mają zazwyczaj męskie imona i ukazują się w postaci mężczyzn o delikatnej twarzy ale jednak z męskim ciałem. Również tak są przedstawiani w sztuce. Czyżby męskość dominowała w Niebie ? Według badań podobno każdy ludzki embrion od chwili poczęcia jest kobietą a dopiero pózniej pod wpływem działania hormonów zaczyna swoją przemianę w mężczyznę. Tutaj mam pewne pytanie, według biblijnego przesłania to Ewa została skonstruowana z nieszczesnego żebra Adama, a teraz wychodzi na to że Adam bierze się z Ewy ...? Wielu naukowców twierdzi że to dowodzi iż podstawową płcią ludzkości jest płeć żeńska, ponieważ aby stać się facetem potrzeba nadzwyczajnej interwencji w embrion. Świat biblijny to świat mężczyzn, świat aniołów przecież bez płci to jednak także przedstawiany w kontekście mężczyzny, czasem myślę ze trudno kobiecie odnależć się w tym wszystkim jeśli chodzi o wiarę. Na tym poziomie. Ale istotą moich pytań jest to że skoro byty duchowe są pozbawione płci to jednak sugerują męskie pochodzenie. Trochę to zastanawiające. Jak również jest zastanawiające dla mnie to że tak mocno określa się płeć tylko na podstawie ciała zapominając o tym że kiedyś zostaniemy pozbawieni tej cielesności.
|
| N mar 10, 2013 19:39 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Płeć duszy, Aniołów i jak to jest z tym żebrem Adama ?
W niebie będziemy mieć ciało, nie będziemy tam przebywać jedynie duchem. Poza tym to, kim się czujemy, nie determinuje tego, kim jesteśmy.
|
| So mar 30, 2013 3:36 |
|
 |
|
Elbrus
|
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| So mar 30, 2013 11:43 |
|
|
|
 |
|
WIST
|
Proszę skorzystać z już istniejących tematów 
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| So mar 30, 2013 12:09 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|