Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Czy Bóg jest ograniczony prawami własnego świata 
Autor Wiadomość

Post Czy Bóg jest ograniczony prawami własnego świata
czy też nie ,według mnie jeżeli jest zaiste wszechmogący to nie jest ograniczony prawami własnego świata i wszechmoc polega na tym ,że cokolwiek moge wymyśleć mu do zrobienia to on to potrafi

N lut 10, 2013 20:15
Post Re: Czy Bóg jest ograniczony prawami własnego świata
DrzewoMalinowe napisał(a):
czy też nie ,według mnie jeżeli jest zaiste wszechmogący to nie jest ograniczony prawami własnego świata i wszechmoc polega na tym ,że cokolwiek moge wymyśleć mu do zrobienia to on to potrafi

Raczej nie będzie wykonywał Twoich wymysłów.

N lut 10, 2013 20:42

nie o to mi chodziło żeby wykonywał moje rozkazy tylko jest w tym pewne znaczenie ,że wszechmoc oznacza możliwość wykonania każdego wymysłu

N lut 10, 2013 20:48
Moderator

Pod warunkiem, że nie jest to coś bezsensownego, jak np. kwadratowe koło, bo to nic nie znaczy, oprócz tego, że bredzisz, "synu".

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lut 10, 2013 20:51

i tu się mylisz bo Bóg może działać poza jakąkolwiek logiką tzn dla Boga dwa plus dwa może się równać 5 i będzie to logiczne i prawdziwe

N lut 10, 2013 21:09
Moderator

Gdyby Bóg robił rzeczy wewnętrznie sprzeczne, oznaczałoby to, że sam sobie zaprzecza.

Poza tym zdanie nielogiczne to jest po prostu zdanie błędne. Znaczy, że człowiek gada bzdury.

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lut 10, 2013 21:18

uważam że się mylisz i mnie nie rozumiesz ,owszem może on robić rzeczy sprzeczne naszej logice bo on sam jest poza logiką poznania ,jest pozarozumową istotą

N lut 10, 2013 21:38
uważam że się mylisz i mnie nie rozumiesz ,owszem może on robić rzeczy sprzeczne naszej logice bo on sam jest poza logiką poznania ,jest pozarozumową istotą

Być może wiem co masz na myśli i na co chciałbyś zwrócić uwagę w tym poście. To fakt że wszystko może być pojęciem względnym, odnośnie jak na to patrzymy. 2+2=4 w naszej rzeczywistości ale poza tym wymiarem, poza tym światem w którym żyjemy może być inaczej. Załóżmy że gdzieś, na odległej planecie istnieje cywilizacja która ma inną matematykę i inne prawa fizyki. Kto wtedy się myli ? Kto jest w błędzie ? Nikt, to pojęcie względne. Ktoś określił że jeden - oznacza jeden przedmiot, dwa to jeden i jeszcze jeden...ale dla kogoś poza naszym światem to może nie być tak oczywiste. Bóg nie mieści się w naszych ograniczeniach, Bóg jest ponad logikę, ponad prawa tego świata, ponad prawa fizyki, jest ponad wszystkim.

N lut 10, 2013 21:53

dokładnie o to mi chodzi i to wszystko właśnie to są przymioty wszechmocy Boga stąd moje pytanie jak w tytule tematu

N lut 10, 2013 21:55
Myślę że Bóg nie jest ograniczony żadnym prawem, nie jest niczym ograniczony, ponieważ wtedy stałby się niewolnikiem własnych stworzeń, tego co stworzył, a to w jakiś sposób odebrałoby Bogu ten przymiot jakim jest Wszechmoc. W pewnym sensie czlowiek może ograniczyć działanie Boga w sobie, ponieważ ma wolną wolę i wolność wyboru, a Bóg nie łamie woli człowieka. Ale to jest do czasu, ponieważ czlowiek nie ma takiej władzy nad sobą i do Boga musi powrócić a wtedy będzie miał owoc swojego wyboru. Bóg jako Absolut jest ponad jakimkolwiek prawem. Jest twórcą wszechrzeczy więc wszystko podlega Jemu. Myślę że Bóg szanuje prawa jakie stworzył ale to nie oznacza że jest wobec tego bezsilny, w każdej chwili jego jedna myśl może sprawić ze ten świat przestanie istnieć a On stworzy tysiące innych, dając dla każdego inne obowiązujace prawo.

N lut 10, 2013 22:06
Moderator

Koło i kwadrat to pojęcia stworzone przez ludzi w naszej rzeczywistości i oznaczają konkretne rzeczy.

Prawdziwe jest takie twierdzenie: Bóg może uczynić [tu wstaw poprawnie skonstruowane zdanie].

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lut 10, 2013 22:32

i tu się mylisz bo Bóg może działać poza jakąkolwiek logiką

ale Ty nie, zatem choćby Bóg zrobił to kwadratowe koło i podstawił Ci je pod nos, i tak nie wiedziałabyś co to jest, nie mogłabyś zatem stwierdzić, czy Bóg zrobił kwadratowe koło czy nie.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Ostatnio edytowano N lut 10, 2013 22:43 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz

N lut 10, 2013 22:39
Soul33 napisał(a):
Koło i kwadrat to pojęcia stworzone przez ludzi w naszej rzeczywistości i oznaczają konkretne rzeczy.

Prawdziwe jest takie twierdzenie: Bóg może uczynić [tu wstaw poprawnie skonstruowane zdanie].

Koło i kwadrat to pojęcia oznaczające konkretne rzeczy w naszej rzeczywistości, ale w innej już niekoniecznie. Nie ograniczajmy się tylko do tego świata i wąskiej skali pojęć oraz zjawisk nam znanych. Bóg może uczynić - wszystko. Nie jest niczym ograniczony, tylko nasze pojmowanie, nasz umysł może ograniczać Boga ponieważ jest On niepojęty dla nas, poza naszą możliwością rozumienia.

N lut 10, 2013 22:42
JedenPost napisał(a):
i tu się mylisz bo Bóg może działać poza jakąkolwiek logiką

ale Ty nie, zatem choćby Bóg zrobił to kwadratowe koło i podstawił Ci je pod nos, i tak nie wiedziałabyś co to jest, nie mogłabyś zatem stwierdzić, czy Bóg zrobił kwadratowe koło czy nie.

W sumie to by wiedział, analogicznie jak w przypadku tancerki poniżej i kierunku w którym się kręci ;):
Obrazek

Jedynie głowa by mogła go boleć od rozkimy takiego paradoksu :P

N lut 10, 2013 22:48
zbanowana na stałe

BÓG JEST ŻYCIODAJNYM DUCHEM. Natomiast między innymi dlatego, że mamy małą zdolność pojmowania ABSOLUTU i wszelkich nieskończoności jest dla nas także w SWEJ MATERIALNEJ POSTACI EUCHARYSTII.
Po to także by biedne małe i ograniczone zdolnością pojmowania stworzenia BOŻE (ludzie) mogli rozkumić (zrozumieć ) ;) Kim jest BÓG ;)

Ale jak widać część poprzednich postów to z zaskokiem nie jest łatwo, u co poniektórych. Cóż, typowe ograniczenia rozumu ludzkiego.

Dlatego też kontynuacja w Niebie tego w jakim momencie zatrzymali ją Adam i Ewa nie będzie taka sama dla wszystkich Dusz. Jest to kwintesencją Pielgrzymki ziemskiej jaką przeżyliśmy na ziemi.

Śr lut 13, 2013 2:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona