Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Kryzys wiary?
Jak wierzyć? Jak zmusić siebie do zaakceptowania Boga, gdzie jest opisany nie tylko w Nowym ale i Starym Testamencie?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sty 10, 2013 14:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kryzys wiary?
Do niczego siebie nie zmuszaj , to nie ta droga. Ty masz " chcieć" "Chcę zaakceptować" "Chcę wierzyć" " Chcę poznać" " Chcę szukać" Ty niczego nie musisz - Ty możesz chcieć
|
Cz sty 10, 2013 14:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chciec to musiec skoro sie na cos decydujesz tzn ze tego chcesz i musisz to osiagnac jezeli podejmujesz decyzje woli tzn ze jest zgodna z twoim wyobrazeniem woli z twoim zamiarem. Jesli czegos sie nie podejmujesz tzn ze tego nie chcesz tylko ze chcesz bardziej czegos innego.
|
Cz sty 10, 2013 15:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście że tak, jednak nie w kolejności w której pierwszym krokiem jest zmuszanie siebie do " czegoś" "Muszę to zrobić" jest skutkiem " chcenia" z zachowaniem wyboru wolnej woli. " Muszę to zrobić"bez zachowania skutku " chcę" - jest działaniem wbrew sobie i przeciwko sobie.
|
Cz sty 10, 2013 15:13 |
|
 |
Andy72
|
To jak chcieć takiego Boga?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sty 10, 2013 16:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sam fakt - wykazania chęci , że się" chce" poznać i szukać - to bardzo dużo.
To jest proste ... Albo chcesz szukać Boga albo tego nie chcesz.
Nie rozumiem pytania - " jak chcieć takiego Boga? " - jakiego?
|
Cz sty 10, 2013 16:17 |
|
 |
Andy72
|
Niezrozumiałego, który wydaje się zły. Gdyby Bóg był tylko Jezusem i to z zastrzeżeniem że nie mówił by o wiecznych mękach, to nie było by problemu.
|
Cz sty 10, 2013 16:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ojjj Andy - Bóg nie jest zły, to ludzie tworzą Boga o wizerunku - niezrozumiałego, mściwego, niedostępnego, straszącego wiecznymi mękami.
Bóg Jest Dobry i czyni dla człowieka dobrze - tylko człowiek tego nie widzi. Człowiek częściej widzi złe czyny wychodzące od drugiego człowieka i uznaje je za Wole Boga, ponieważ zło szybciej dotkniesz " namacalnie". Przesłanie Chrystusa - to NIE przesłanie o wiecznych mękach.
|
Cz sty 10, 2013 16:28 |
|
 |
marek_max
|
Magdalena_i napisał(a): Ojjj Andy - Bóg nie jest zły, to ludzie tworzą Boga o wizerunku - niezrozumiałego, mściwego, niedostępnego, straszącego wiecznymi mękami.
Bóg Jest Dobry i czyni dla człowieka dobrze - tylko człowiek tego nie widzi. Człowiek częściej widzi złe czyny wychodzące od drugiego człowieka i uznaje je za Wole Boga, ponieważ zło szybciej dotkniesz " namacalnie". Przesłanie Chrystusa - to NIE przesłanie o wiecznych mękach. Rozumiem, ze powiesz to w twarz corce tego zwyrodnialca co trzymal ja w piwnicy przez 20 lat i codziennie gwalcil? Kiedys przeczytalem takie zdanie (parafrazuje): 'Jesli ja bym mogl kogos powstrzymac przed dokonaniem gwaltu, to bym to zrobil. Twoj Bog czeka az taki Pan skonczy a pozniej go ukarze'...
|
Cz sty 10, 2013 18:38 |
|
 |
marek_max
|
marek_max napisał(a): Magdalena_i napisał(a): Ojjj Andy - Bóg nie jest zły, to ludzie tworzą Boga o wizerunku - niezrozumiałego, mściwego, niedostępnego, straszącego wiecznymi mękami.
Bóg Jest Dobry i czyni dla człowieka dobrze - tylko człowiek tego nie widzi. Człowiek częściej widzi złe czyny wychodzące od drugiego człowieka i uznaje je za Wole Boga, ponieważ zło szybciej dotkniesz " namacalnie". Przesłanie Chrystusa - to NIE przesłanie o wiecznych mękach. Rozumiem, ze powiesz to w twarz corce tego zwyrodnialca co trzymal ja w piwnicy przez 20 lat i codziennie gwalcil? Kiedys przeczytalem takie zdanie (parafrazuje): 'Jesli ja bym mogl kogos powstrzymac przed dokonaniem gwaltu, to bym to zrobil. Twoj Bog czeka az taki Pan skonczy a pozniej go ukarze, chyba ze ten Pan powie ze bardzo zaluje na lozu smierci po tym jak zgwalcil 200 dzieci... i pojdzie do nieba'...
|
Cz sty 10, 2013 18:40 |
|
 |
Andy72
|
Chcę to powstrzymać, zacząć chodzić do kościoła, a może nawet do spowiedzi
|
Cz sty 10, 2013 22:50 |
|
 |
tanie_wino
|
Andy72 napisał(a): Jak wierzyć? Jak zmusić siebie do zaakceptowania Boga, gdzie jest opisany nie tylko w Nowym ale i Starym Testamencie? A nie lepiej to spokojnie żyć...
_________________ pajacyk.pl
|
Cz sty 10, 2013 23:51 |
|
 |
Andy72
|
Nie da się,
|
Cz sty 10, 2013 23:55 |
|
 |
tanie_wino
|
Dlaczego?
_________________ pajacyk.pl
|
Cz sty 10, 2013 23:57 |
|
 |
Andy72
|
Bo spokojne życie jest tylko pewną fazą, w której to mam zainteresowanie programowaniem, obecnie przeszło, zaczęła się nienawiść do religii zamiast spokojnego życia.
|
Pt sty 11, 2013 0:02 |
|
|
|