Chcę zostać katolikiem - moje pytania.
Autor |
Wiadomość |
Chleb
|
 Chcę zostać katolikiem - moje pytania.
Boga zacząłem szukać w wieku 18lat. Wcześniej nie miałem z Nim, żadnej styczności, gdyż żyję w domu areligijnym - nie mam nawet chrztu katolickiego. Przez wiele lat interesowałem się wyłącznie protestantyzmem, ale w ogóle nie czułem Boga wśród tych społeczności. Biblię czytałem jak zwykłą książkę, a modlić to się w ogóle nie chciało. Jest jeszcze wiele innych powodów, dla których postanowiłem odpuścić sobie ten nurt chrześcijaństwa - ciągłe rozłamy, mnogość fałszywych nauczycieli i proroków oraz tupet wiernych. Od kilku dni zachodzi we mnie przemiana i zaczęło mnie mnie ciągnąć ku katolicyzmowi. Wcześniej to było nie do pomyślenia, gdyż byłem silnie antykatolicki. Chyba zachodzi też u mnie prawdziwe nawrócenie, gdyż odczuwam wszystkie owoce Ducha Świętego - szczególnie pokój i łagodność. Zacząłem przeżywać modlitwy, czytanie Biblii sprawia mi dużą przyjemność. Czuję również Bożą obecność. Będę tutaj zadawać pytania, często głupie, ale to wynika z totalnej niewiedzy o katolicyzmie. 1. Pragnę już modlić się na różańcu. Czy możecie mi powiedzieć o co chodzi z tajemnicami różańcowymi? Np. Tajemnica radosna. 1. Zwiastowanie Maryi, iż jest matką Syna Bożego. 2. Nawiedzenie świętej Elżbiety. 3. Narodzenie Pana Jezusa. 4. Ofiarowanie Jezusa w świątyni. 5. Odnalezienie Pana Jezusa wśród uczonych w świątyni. Czy ja mam to wypowiadać na głos, czy wyobrażać sobie te sytuacje? 2. Widziałem w sklepach z dewocjonaliami, że istnieje wiele rodzajów różańców. "Zwykłe", różańce o. Pio, różaniec do Ducha Świętego, Różaniec do św. Rity, rózaniec za dusze w czyśću, rózaniec do Matki Boskiej bolesnej itd. Czy to oznacza, że muszę mieć cały pakiet różnych różańców, aby modlić się w różnych intencjach? 3. Czy jeśli nie jestem jeszcze katolikiem, to czy mogę przychodzić do grup Ruch Światło Życia, Odnowa w Duchu Świętym i być obserwatorem? 4. Czy jeśli już zostałbym katolikiem, to czy musiałbym pytać plebana o zgodę na uczestniczenie we wspólnotach religijnych, których nie ma w mojej parafii? 5. Czy jeśli byłbym katolikiem, to czy mógłbym uczestniczyć w niedzielnych Mszach np. u Dominikanów albo w archikatedrze? Czy również potrzeba zgody? 6. Czy ktoś wie jak wygląda katechumenat osób dorosłych? Czego muszę muszę się nauczyć, co przeczytać? Chciałbym już się przygotowywać, mimo, że z księdzem jeszcze nie rozmawiałem. 7. Czy muszę chrzcić się w mojej parafii, czy mogę wybrać inną? Np. Dominikanów. 8. Czy do odmawiania koronki do miłosierdzia Bożego, potrzebny jest obraz Jezu ufam Tobie? 9. Jakie książki(oprócz Biblii, bo czytam) do przeczytania byście mi polecili, tak aby budować swoją wiarę? 10. Czy katechumenat musi trwać rok? Czy może trwać krócej, jeśli katechumenowi "dobrze idzie"? Proszę o odpowiedzi, ale to nie są ostatnie pytania 
|
Cz mar 19, 2015 18:21 |
|
|
|
 |
WIST
|
 Re: Chcę zostać katolikiem - moje pytania.
Co do różańca to wystarczy jeden jaki sobie wybierzesz a podczas odmawiania najlepiej rozmyślać o danej ujęte w tajemnicy sytuacji. Np co dana tajemnica znaczy dla Ciebie. Jakbyś patrzył na to wydarzenie będąc tam. Co do reszty to myślę że masz zapał i chciałbyś mieć już wszystko najlepiej od razu. A cierpliwość pozwoli Ci dobrze się przygotować. Upewnij się ze to ta droga i daj sobie czas. Na wiele pytań szybciej znajdziesz odpowiedź w Google gdzie wielu już pisało jak dane modlitwy poprawnie odmawiać, lub u księdza skoro i tak musisz do niego zawitać.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz mar 19, 2015 19:15 |
|
 |
Chleb
|
Tak chciałbym mieć wszystko od razu, gdyż chcę obcować z Bogiem, Jezusem Duchem, Świętym i Maryją jak się tylko da. Mam silną potrzebę przystępowania do Komunii, a nie mogę i długo nie będę mógł...
|
Cz mar 19, 2015 19:32 |
|
|
|
 |
WIST
|
Myślę że każdy etap jest tutaj ważny i nic nie należy przyśpieszać. Natomiast jeśli masz tak wielkie pragnienie to formalności załatwiaj już od jutra i nie trać czasu na pytanie o nie na forum. Natomiast masz świetną okazję nie tylko zadawać inne pytania ale włączać się w dyskusje i poznawać opinie m.in. katolików na różne tematy, sam również wzbogacając nas tu obecnych. Obcowanie z Bogiem to też obcowanie z drugim człowiekiem. Co do grup o jakich pisałeś Odnowie itp, to myślę że nikt Cię nie wygoni za brak chrztu, a raczej chętnie ugoszczą na swoich spotkaniach. Tylko moja rada jest taka abyś nie szukał tam fajerwerków, lecz wspólnoty modlitewnej i również ważnych dla Ciebie w przyszłości przyjaźni.
WIST
|
Cz mar 19, 2015 23:43 |
|
 |
andej
|
Chleb napisał(a): 1. Pragnę już modlić się na różańcu. ... Czy ja mam to wypowiadać na głos, czy wyobrażać sobie te sytuacje? 2. Widziałem w sklepach z dewocjonaliami, że istnieje wiele rodzajów różańców. " ... 5. Czy jeśli byłbym katolikiem, to czy mógłbym uczestniczyć w niedzielnych Mszach np. u Dominikanów albo w archikatedrze? Czy również potrzeba zgody? 6. Czy ktoś wie jak wygląda katechumenat osób dorosłych? Czego muszę muszę się nauczyć, co przeczytać? Chciałbym już się przygotowywać, mimo, że z księdzem jeszcze nie rozmawiałem. 9. Jakie książki(oprócz Biblii, bo czytam) do przeczytania byście mi polecili, tak aby budować swoją wiarę? 10. Czy katechumenat musi trwać rok? Czy może trwać krócej, jeśli katechumenowi "dobrze idzie"? Proszę o odpowiedzi, ale to nie są ostatnie pytania  Dużo pytań. Odpowiem SUBIEKTYWNIE na niektóre. Przede wszystkim poszukaj przewodnika. Księdza. Dobry pomysł z Dominikanami. Ale kim jest dla Ciebie katolik? Ja uważąm, że jest to człlwiek kierujacy się SŁOWEM BOŻYM i codziennie starającym się być coraz lepiszym i coraz lepiej wypełniać WOLĘ BOŻĄ. ad. 1 - rozważaj te tajemnice. Myśl jakie przesłanie jest w nich zawarte. Znajduj wciąż nowe odpowiedzi, co to przesłanie niesie dla Ciebie. ad. 2 - sam różaniec nie jest konieczny do odmawiania różańca. To pomoc. Wybierz, taki, który CI się podoba. Najlepiej go poświęc. ad. 5 - we mszach św możesz uczestniczyć. Na razie nie możesz przyjmować sakramentów. Właściwie, to nie tyle możesz, co powinieneś zacząć uczestniczyć. Np. u Dominikanów. ad. - nie wiem. Ale wiem, że możesz popytać u Dominkanów, poszukać w internecie i zacząc działać. ad. 9 - polecam Krąg Biblijny Brandstaettera. ad. 10 - zdecyduj się. Czy chodzi Ci o czas, zaliczenie "wtajemniczenia" czy o osiągnięcie pewnego stanu? Rób dobrze, jak najlepiej, to co robisz. Wtedy będzie sens.
|
Pt mar 20, 2015 11:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chleb napisał(a): 3. Czy jeśli nie jestem jeszcze katolikiem, to czy mogę przychodzić do grup Ruch Światło Życia, Odnowa w Duchu Świętym i być obserwatorem? Zasadniczo tak. Warto jednak zapytać tych, którzy się tam zbierają, czy im to nie przeszkadza, bo różnie bywa. Cytuj: 4. Czy jeśli już zostałbym katolikiem, to czy musiałbym pytać plebana o zgodę na uczestniczenie we wspólnotach religijnych, których nie ma w mojej parafii? Nie. Cytuj: 5. Czy jeśli byłbym katolikiem, to czy mógłbym uczestniczyć w niedzielnych Mszach np. u Dominikanów albo w archikatedrze? Tak. Cytuj: Czy również potrzeba zgody? Nie. Cytuj: 6. Czy ktoś wie jak wygląda katechumenat osób dorosłych? Czego muszę muszę się nauczyć, co przeczytać? Chciałbym już się przygotowywać, mimo, że z księdzem jeszcze nie rozmawiałem. Najlepiej pogadać o tym z proboszczem swojej parafii (czyli tej, na terenie której mieszkasz). Zerknij także tutaj. Cytuj: 7. Czy muszę chrzcić się w mojej parafii, czy mogę wybrać inną? Np. Dominikanów. Mniemam, że można. Cytuj: 8. Czy do odmawiania koronki do miłosierdzia Bożego, potrzebny jest obraz Jezu ufam Tobie? Nie.
|
Pt mar 20, 2015 11:47 |
|
 |
WIST
|
Chciałbym dodać jedno. Pośpiech i zniecierpliwienie jest złym doradcą. To nie tak że zaliczysz przygotowania do przyjęcia danego sakramentu i z automatu stajesz się spokojnie i z radością obcującym z Bogiem człowiekiem, a stan ten będzie trwał do końca życia. Droga z Bogiem jest drogą codziennej radości i smutku, ciągłej walki aby nie ulec różnym pokusom. Jesteś zatem ciągle w drodze, a nie na mecie.
WIST
|
Pt mar 20, 2015 11:53 |
|
 |
Chleb
|
Bylem na wieczornej wieczornej Mszy. Niesamowicie mi sie lzy cisnely do oczu... Nawet już po wyjściu z kościoła...
|
Pt mar 20, 2015 18:51 |
|
 |
andej
|
Chleb napisał(a): Bylem na wieczornej wieczornej Mszy. Niesamowicie mi sie lzy cisnely do oczu... Nawet już po wyjściu z kościoła... Modlę się w Twojej intencji.
|
So mar 21, 2015 9:55 |
|
 |
Chleb
|
Cytuj: Modlę się w Twojej intencji. Bardzo dziękuję  Jutro idę na mszę do Dominikanów. 11. Kiedy daje się księdzu różańce i inne dewocjonalia do poświęcenia? 12. Kiedy można poprosić księdza o wodę święconą? Wczoraj byłem na Mszy i w ogóle nie wiem kiedy to trzeba zanieść i pytać. Przed Mszą czy po Mszy, kiedy księża pójdą do zakrystii?
|
So mar 21, 2015 14:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chleb napisał(a): 11. Kiedy daje się księdzu różańce i inne dewocjonalia do poświęcenia? Kiedy nie są poświęcone. Cytuj: 12. Kiedy można poprosić księdza o wodę święconą? Kiedy jest potrzebna. Cytuj: Wczoraj byłem na Mszy i w ogóle nie wiem kiedy to trzeba zanieść i pytać. Przed Mszą czy po Mszy, kiedy księża pójdą do zakrystii? Najlepiej po Mszy.
|
So mar 21, 2015 15:56 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Ciekawe czym się skończy ta historia. Coś tu jest nie tak, choć moze nie wszyscy to widzą.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
So mar 21, 2015 18:16 |
|
 |
Chleb
|
A skąd to wiesz i dlaczego tak uważasz? Bo głupie pytania zadaję? Odpowiedzi, na głupie pytania typu "kiedy można dostać wodę święconą" nie znajdę w książkach, więc pytam na forum. Odpowiedzi na mądrzejsze pytania szukam w Biblii, a za jakiś czas wyposażę się w szereg książek katolickich...
|
So mar 21, 2015 19:46 |
|
 |
czekolada
|
1. Rozmyślasz o danej tajemnicy, mozesz tez poszukać gotowych rozważań na początek w internecie. 2. Wystarczy jeden zwykly. 3. Możesz, porozmawiaj z opiekunem grupy. 4. Nie 5. Chodzisz tam gdzie chcesz, jest wolnosc 6 Poszukaj miejsca gdzie są takie kursy cyklicznie. Chrzest dorosłych organizawany jest zwykle w Wielką sobotę, więc masz rok na przygotowanie lub czasem dłużej. Katechumenat jest też po to, by rozeznać że na pewno chcesz być katolikiem. Pośpiech jest złym doradcą. 7 Dominikamie to dobry pomysł. Powiedza co załatwić jeśli chodzi o formalości. 8 nie 9 na początek może kompedium katechizmu kościola katolickiego lub sam katechizm 10 nie śpieszz się  11 podchodzisz i prosisz kiedy chcesz 12 a do czego ci taka woda?
|
So mar 21, 2015 20:12 |
|
 |
Chleb
|
Cytuj: 12 a do czego ci taka woda? W sklepach z dewocjonaliami są przecież buteleczki na wodę swięconą, więc po coś tą wodę się nosi do domu  . Wyczytałem, że przed modlitwą warto "namaścić się" wodą święconą.
|
So mar 21, 2015 20:19 |
|
|
|