Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy ma więcej? [Kuzyn ma wszystko, ja tylko? wiarę] 
Autor Wiadomość

Post Czy ma więcej? [Kuzyn ma wszystko, ja tylko? wiarę]
Witam jestem tu nowy proszę o wyrozumiałość
dziś rano rozmyślałem nad moim życiem a życiem mojego kuzyna porównywałem je doszedłem do wniosku że ja nie mam nic a on ma wszystko
tzn: on ma piękny dom samochód pieniądze wygląd dziewczyny go lubią a ja jestem chory mieszkam w ruderze mój tato zostawił nas jak byłem mały jestem biedny
czytałem że Bóg chce jak najlepiej dla swoich dzieci miałem o to pretensje do boga lecz potem nagle mnie olśniło zrozumiałem że mam znacznie więcej niż mój kuzyn mam jedną rzecz mam Boga w sercu a on chyba nie za bardzo nie widzę go w kościele wątpię czy się modli lub pokutuje za grzechy a gdy życie się skończy on to wszystko straci a ja zyskam 100razy więcej czy dobrze rozumuje ?

Pt mar 15, 2013 19:09

Post Re: Czy ma więcej ?
Pamiętaj że tutaj dostaniesz jedynie opinię, a nie pewną, właściwą i niezawodną odpowiedz. Według mnie, co do sensu to tak, mając wiarę masz bardzo wielki skarb. Ale według mnie źle do tego podchodzisz. Porównujesz się, szukasz powodu aby czuć się lepszym. Drugi Twój błąd to ocenianie serca Twojego kuzyna, ale przecież nie wiesz co w nim siedzi, czym się martwi, lub w co wierzy. Zadaniem chrześcijanina jest nie upajać się swoją wiarą z poczuciem wyższości, ale innym głosić tą radość jaką mamy, aby oni też byli szczęśliwi. Twoja sytuacja ma swoje plusy i minusy. Z jednej strony w takiej sytuacji piękne że wierzysz, ale z drugiej możesz czuć potrzebę wywyższania się, szczególnie jeśli uważasz że brakuje Ci czegoś np zdrowia, czy pięknej dziewczyny (lub lepiej - po prostu bliskiej towarzyszki). W tym drugim wypadku szukasz rekompensaty, zazdrościsz. Twoja wiara nie może być pusta. Zazdrość i wywyższanie się jest zaprzeczeniem postawy jaką powinien mieć człowiek wiary.

Pt mar 15, 2013 19:33

Post Re: Czy ma więcej ?
nie mam potrzeby wywyższania się przeczytałem pewną książkę boskie objawienie piekła pan Jezus zabrał pewną kobietę do piekła a ona napisała o tym książkę szczerze mówiąc przestraszyłem się i postanowiłem się zmienić lecz na tym nie koniec podesłałem mu tą książkę powiedziałem przeczytaj nie chce żebyś był potępiony Lubie go ale gdy będąc w niebie z myślą że ktokolwiek z mojej rodziny jest wiecznie potępionym strasznie bym cierpiał dlatego rozmyślałem nad jego życiem po prostu boje się o niego jemu naprawdę grozi piekło nie mogę do niego dotrzeć by przeczytał tą książkę i się opamiętał :(

Pt mar 15, 2013 19:45

Post Re: Czy ma więcej?[Kuzyn ma wszystko, ja tylko? wiarę]
Powiem Ci z doświadczenia jako niewierzący (a w każdym razie nie podzielający Twojej wiary): wybrałeś fatalną taktykę. Straszenie Piekłem to ostatnie, co jest w stanie przekonać niewierzącego. O ile nad sugestywnie przedstawionymi świadectwami siły dobra (tym bardziej, gdy chodzi o wartości uznawane i przez niewierzących - siłę współczucia, ludzką odwagę, konsekwencję, siłę woli - czyli to, czym wielu Waszych świętych się ponoć wyróżniało) człowiek jest w stanie się pochylić, o tyle wizje Piekła w 99% przypadków uzna za - wybacz dosadne określenie - zwykłe farmazony.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt mar 15, 2013 19:55

Trudno czasem coś napisać, bo nie znam was, ani nic o was nie wiem. Ale przedstawię Ci taką sytuacje i napisz co o tym sądzisz. Daje Ci książkę pt "magiczny czajnik na orbicie". Chce abyś ją przeczytał bo jest tam mowa o źródle życia. Otóż owy magiczny czajnik ma w sobie wodę która daje nieśmiertelność. Powiedz, czy przeczytasz i czy nie skusi Cie to aby zacząć wierzyć w owy czajnik?

Pozwoliłem sobie uzupełnić tytuł, aby był on czytelniejszy - mod. WIST

Pt mar 15, 2013 19:58

faktycznie popełniłem błąd pierwsza zasada dobrego katolika kochaj bliźniego jak siebie samego przebaczaj innym i pokutuj za swoje grzechy dziękuje za otworzenie oczu :)

Pt mar 15, 2013 20:04

Cytuj:
Mówiliście tak: Próżna to rzecz służyć Bogu! I jaki pożytek z tego, że przestrzegamy jego przykazań i że chodzimy w pukutnej szacie przed Panem Zastępów? (15) My uważamy raczej zuchwałych za szczęśliwych, gdyż powodzi im się dobrze, chociaż bezbożnie postępują, a nawet kuszenie Boga uchodzi im bezkarnie. (16) Tak to mówili między sobą ci, którzy boją się Pana, a Pan uważał i słyszał to. I tak została spisana przed nim księga pamiątkowa dla tych, którzy boją się Pana i czczą jego imię. (17) Będą moją własnością - mówi Pan Zastępów - w dniu, który Ja przygotowuję, i oszczędzę ich, jak ktoś oszczędza swojego syna, który mu służy. (18) Wtedy znowu dostrzeżecie różnicę między sprawiedliwym a bezbożnym, między tym, kto Bogu służy, a tym, kto mu nie służy. (19) Bo oto nadchodzi dzień, który pali jak piec. Wtedy wszyscy zuchwali i wszyscy, którzy czynili zło, staną się cierniem. I spali ich ten nadchodzący dzień - mówi Pan Zastępów - tak, że im nie pozostawi ani korzenia, ani gałązki. (20) Ale dla was, którzy boicie się mojego imienia, wzejdzie słońce sprawiedliwości z uzdrowieniem na swoich skrzydłach. I będziecie wychodzić z podskakiwaniem, jak cielęta wychodzące z obory. (21) I podepczecie bezbożnych tak, że będą prochem pod waszymi stopami w dniu, który Ja przygotowuję - mówi Pan Zastępów.

Malachiasza 3:14

Myślę, że na temat.

So mar 16, 2013 0:16

Każdy z nas mógłby marudzić, że nie jest Bradem Pitem, Cristiano Ronaldo czy Beckhamem. Ale po co. Każdy coś ma, a kiedy się wierzy można osiągnąć wszystko.

Pozdrawiam :)

So mar 16, 2013 0:26

Tak, słusznie myślisz. I choćby dlatego, że masz wiarę, może Ci być ciężej. Tak jest często. Dobrze, że myślisz, że masz znacznie więcej dzięki wierze właśnie. Wiesz pewnie, że święci nie mieli łatwo.

A co do zachęcania Twojego kuzyna, to faktycznie JedenPost ma po części rację. Chyba domyślam się, o jakie "objawienia" chodzi, i raczej je odradzam. Chyba są odrzucone przez Kościół?

Módl się za niego wciąż i nieprzerwanie. "Kołaczcie, a otworzą wam".

So mar 16, 2013 11:35

I nie zostało Ci nic prócz Boga.
To znaczy,że zostało Ci wszystko,
jeżeli wierzysz.

Popełniłeś jeden wielki błąd pisząc że źle byś się czuł w niebie gdybyś wiedział że ktoś Ci bliski jest w piekle. Pojmiesz przyczynę dlaczego dana dusza znajduje się w piekle dlaczego odrzuciła Boga i łącząc nieskończone miłosierdzie z nieskończoną sprawiedliwością, zrozumiesz dlaczego ta dusza utraciła Boga i sam potwierdzisz ten wyrok, sam uznasz że była to najbardziej słuszna decyzja.

Wt mar 19, 2013 12:24

Współczuję. Ale jakoś to nieszczęście trzeba sobie tłumaczyć, żeby się z nim pogodzić. Hinduiści, na przykład, tłumaczą to sobie grzesznym życiem w poprzednim wcieleniu i rozumieją, że ich nędzne życie, to kara boska za to jacy byli w poprzednim życiu. I są pogodzeni. I wiedzą dlaczego. Każde wytłumaczenie, które przynosi ulgę jest dobre.

Wt mar 19, 2013 21:24
Jajko napisał(a):
Współczuję. Ale jakoś to nieszczęście trzeba sobie tłumaczyć, żeby się z nim pogodzić. Hinduiści, na przykład, tłumaczą to sobie grzesznym życiem w poprzednim wcieleniu i rozumieją, że ich nędzne życie, to kara boska za to jacy byli w poprzednim życiu. I są pogodzeni. I wiedzą dlaczego. Każde wytłumaczenie, które przynosi ulgę jest dobre.

Jajko, przyjmujesz wszystko na klatę ? :) Każdy z nas chce tłumaczyć niepowodzenia, poczucie niesprawiedliwości, to uczucie że ktoś ma więcej a ja mniej, dlaczego mój los jest gorszy niz innych, dlaczego nie mam tego i tego. Nawet jak to zostanie jakoś uśpione, zepchnięte pod dywan, to mimo wszystko prędzej czy pózniej odezwie się ta gorzka nuta w sercu. Myślę że każdy tak ma. Być może wierzącym łatwiej jest przyjąć niepowodzenia czy zły los mając zaufanie do Boga. Każdy z nas ma jakąś nadzieję, która każe nam każdego ranka witać nowy dzień, gdyby nie to poczucie, nie bylibyśmy zdolni aby żyć. Kiedy nadzieja umiera, rodzi się rozpacz a to prowadzi do samounicestwienia. Zawsze szukamy wytłumaczenia, wsparcia, pocieszenia bo jeszcze chcemy żyć.

Wt mar 19, 2013 22:58

Post Re: Czy ma więcej? [Kuzyn ma wszystko, ja tylko? wiarę]
Jasne, przecież to właśnie napisałem. Każde wytłumaczenie, które przynosi ulgę jest dobre. Zupełnie osobną kwestią jest to, które jest prawdziwe :) Moim zdaniem prawdziwym jest PRZYPADEK, a nie żadni bogowie.

Śr mar 20, 2013 0:25
Jajko napisał(a):
Każde wytłumaczenie, które przynosi ulgę jest dobre. Zupełnie osobną kwestią jest to, które jest prawdziwe :)
Jak coś, co jest nieprawdziwe, może być dobre? Fałsz może być użyteczny i dogodny, ale ostatecznie przynosi zło, szkodę. Tylko prawda jest wartościowa.

Śr mar 20, 2013 2:18

Rety. Elementarna wiedza z liceum: z fałszu można wywnioskować cokolwiek. Prawdę również.

Orkiestra!

Śr mar 20, 2013 3:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona