Jak to jest że wierzycie?
Autor |
Wiadomość |
MadziaK1987
|
 Jak to jest że wierzycie?
Moje pytania kieruje do wierzących i praktykujących. Z góry uprzedzam, że nie mam na celu nikogo obrażać. Jak to jest możliwe ,że w XXI w. ludzie wykształceni, inteligentni wierzą : -że istnieje Bóg który wygląda jak człowiek -że jest miłosierny ale trzeba być mu poddanym -że żyjemy dzięki jego łasce i musimy na kolanach mu dziękować -że trzeba darami wykupić dusze zmarłych aby mogły iść do nieba -że jeśli nie będziemy się modlić to pójdziemy do piekła i diabeł będzie nas smażył w kotle przez całą wieczność -że papież jest nie omylny -że mamy wolną wole ale wystarczy jedno słowo Boga aby nas zgładzić Wydaje mi się to trochę dziwne .Czy osoby praktykujące naprawdę w to wierzą czy wiara jest już po prostu tradycją?
|
Śr cze 12, 2013 9:01 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Jak to jest że wierzycie?
A kto powiedział, że wierzący są inteligentni i wykształceni? W większości to ludzie prości, biedni i niewyedukowani. Ale, rzecz jasna, są wyjątki.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr cze 12, 2013 9:11 |
|
 |
MadziaK1987
|
Jajko właśnie, że nie masz racji znam bardzo ludzi na wysokich stanowiskach, wykształconych którzy właśnie wierzą .Dlatego pytam praktykujących czy to nie jest przypadkiem tylko taka tradycja?
|
Śr cze 12, 2013 9:14 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Ja też znam ludzi wykształconych i wierzących, ale w skali świata religijność nie idzie w parze z wykształceniem. Lokalne odstępstwa od reguły są jak najbardziej możliwe.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr cze 12, 2013 9:15 |
|
 |
MadziaK1987
|
W Polsce bardzo dużo tych odstępstw .Dlatego myślę,że religijność już tak wrosła w naszą tradycje, że nie możemy się bez niej obejść .
|
Śr cze 12, 2013 9:18 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Kto nie może, ten nie może. Racz zauważyć, że regularnie na obrzędy religijne (zwane mszami) chadza mniej niż 1/3 społeczeństwa. Większość może się więc spokojnie bez religijności obejść.
|
Śr cze 12, 2013 9:23 |
|
 |
MadziaK1987
|
Tak jajko ale większość chrzci dzieci, wysyła do komunii, chodzi do kościoła w święta więc raczej nie może sie bez tego obejść widocznie.
|
Śr cze 12, 2013 9:28 |
|
 |
Jajko
|
Większość rzeczywiście robi to co napisałaś. Moim zdaniem tylko i wyłącznie dla tradycji i "bo co rodzina powie". Ale ta większość z roku na rok maleje. Np. w klasie mojego syna do komunii nie przystąpiło aż 15% dzieci. To nadal mało, ale już wyraźnie powyżej zera.
|
Śr cze 12, 2013 9:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MadziaK1987 napisał(a): Moje pytania kieruje do wierzących i praktykujących. Z góry uprzedzam, że nie mam na celu nikogo obrażać. Jak to jest możliwe ,że w XXI w. ludzie wykształceni, inteligentni wierzą : -że istnieje Bóg który wygląda jak człowiek -że jest miłosierny ale trzeba być mu poddanym -że żyjemy dzięki jego łasce i musimy na kolanach mu dziękować -że trzeba darami wykupić dusze zmarłych aby mogły iść do nieba -że jeśli nie będziemy się modlić to pójdziemy do piekła i diabeł będzie nas smażył w kotle przez całą wieczność -że papież jest nie omylny -że mamy wolną wole ale wystarczy jedno słowo Boga aby nas zgładzić Wydaje mi się to trochę dziwne .Czy osoby praktykujące naprawdę w to wierzą czy wiara jest już po prostu tradycją? Mógłbym Ci odpowiedzieć jak to jest z wiarą w Boga Ojca. Syna i Ducha Świętego. Tak jak wierzymy w Kościele Katolickim, ale ty pytasz o wiarę w Boga, który wygląda jak człowiek, w jakis kocioł ze smołą, w Boga, który zabija słowem, więc nie wiem jak ludzie w to wierzą. Pewnie tak samo jak w horoskopy, wróżki, talizmany, reinkarnację, ustawienia rodzinne, pieniądze, i masę innych wierzeń.
|
Śr cze 12, 2013 9:54 |
|
 |
Jajko
|
Chciałem zauważyć, że wielu Polakom uważającym się za katolików zupełnie nie przeszkadza to, że wierzą jednocześnie w reinkarnację http://www.wprost.pl/ar/182304/W-co-wierza-Polacy/
|
Śr cze 12, 2013 10:17 |
|
 |
MadziaK1987
|
Pawro ale właśnie w Kościele Katolickim wierzy się, żę Bogu trzeba na kolanach dziękować za wszystko prosić o jakąś łaskę i w ogóle to łaska, że żyjemy .Katolicy wierzą również, że papież jest nie omylny
|
Śr cze 12, 2013 10:27 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Mily temat, gdzie dwoje niewierzących dyskutuje o wierze i ludziach wierzących. Pozostaje przychylic się do tego, co napisał pawro:
- dyskutujecie, drodzy Państwo, na temat swojego wyobrazenia chrześcijaństwa i chrzescijan
Większość tych pytań doczekała się odpowiedzi na forum. Wystarczy poszukać
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr cze 12, 2013 10:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MadziaK1987 napisał(a): Pawro ale właśnie w Kościele Katolickim wierzy się, żę Bogu trzeba na kolanach dziękować za wszystko prosić o jakąś łaskę i w ogóle to łaska, że żyjemy .Katolicy wierzą również, że papież jest nie omylny Możesz dziękować lub prosić i na stojąco Papież jest nieomylny tylko ex cathedra, a co to znaczy to sobie wygoogluj. Tylko im się wydaje, że są katolikami. A wierzą jak im żywnie się podoba.
|
Śr cze 12, 2013 10:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): A kto powiedział, że wierzący są inteligentni i wykształceni? W większości to ludzie prości, biedni i niewyedukowani. Ale, rzecz jasna, są wyjątki. Tiaaa...a uczelnie katolicki odmóżdżają. Oj, Jajko jak Ty czasem schodzisz do najniższego poziomu, nie szanujesz ani siebie, ani innych. Mamy rozumieć, że Twoja rodzina to półgłówki?....a znajdzie się pośród nich choć jeden wyedukowany wyjątek?
|
Śr cze 12, 2013 10:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zastanawiam się nad tym kotłem. Wierzę w kocioł czy nie ? Na klęczkach czy na stojąco ? Do tej pory nie zastawiałem się nad kotłem, ale widzę , ze to poważny problem jest.
|
Śr cze 12, 2013 10:37 |
|
|
|