Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 0:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona
 Jak łatwo manipulować religią? 
Autor Wiadomość

Post Jak łatwo manipulować religią?
Witam. Jestem tutaj nowy. Dodam od siebie kilka słów które mogą dodać odrobinę powiewu świeżoci w poglądach wielu ludzi na religie. Żyjemy w relatywnym świecie. Nasza nauka jest jeszcze w pieluchach. Nasze mózgi nie ogarniają nawet małej cząstki tego ogromu wszystkiego co nas otacza. Wszystko jest właściwie teorią a prawa mogą być zmienne. Wyobraź sobie 4 wymiar, 5 wymiar, bądz odległość 100 milionów lat świetlnych. Bardzo ciężko? Owszem. Nasza cywilizacja potrafi tworzyć proste Hologramy. Pytam więce : Dlaczego Jezus Chrystus nie mógł być Holorgramem bardzo zaawansowanej cywilizacji której celem jest manipulacja naszym społeczeństwem? Do złudzenia przypominające ludzi Hologramy to w przyszłości będzie codzienność. Chrystus mówił aby żyć - może komuś zależy żebyśmy się nie zabijali jak to w naturze bywa - bo chce nas obserwować? Może ktoś chce uniknąć wojny światowej, naszej eksterminacji? Wszystkie Religie wychwalają świętość życia - może ta świętość to trik/manipulacja? Piszę to tylko z tego powodu żeby każdy z was, który wierzy, nie był taki pewien że nawet jeżeli wasz "Pan" robił te wszystkie rzeczy, nie musi być tym, z kogo się podaje. To nawet bardziej prawpopodobne niż to że jest synem faceta z wielką brodą który patrzy na nas z chmury w wielkim miłosiernym uścisku patrzy jak jego wyznawcy mordują się nazwajem tylko dla niego. Oczywiście dla mnie Stary i Nowy testament to mitologia. Nic więcej. Ale jeśli to Historia - to macie alternatywe.

Śr maja 29, 2013 11:20

Post Re: Jak łatwo manipulować religią?
Cuda opisane w Biblii nie są dowodem na boskosć Jezusa a jedynie jakąś "poszlaką".
Wiara w Boga z samej definicji musi zawierać element zawierzenia,
które to z kolei jest przyjęciem czegoś bez do końca przekonywujących i ostatecznych dowodów.

Jak dla mnie znaczenie ma przede wszyskim kontekst w czynił je Jezus, i to jak komentował to co się dzieje a nie sam fakt "cudowności".

Śr maja 29, 2013 12:06

Nie z nami te numery. Przecież od razu widać, że Scepytkowy22 to bot stworzony z pozostałości po starych konsolach Pegasus przez Morlocków na zamówienie światłych mężów stanu z alternatywnej Korei Północnej.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr maja 29, 2013 12:18
Moderator

Scepytkowy22 napisał(a):
Witam. Jestem tutaj nowy. Dodam od siebie kilka słów które mogą dodać odrobinę powiewu świeżoci

Dziękuję za odrobinę świeżości.
Ile masz lat?

Śr maja 29, 2013 12:45
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Żyjemy w relatywnym świecie.

Być może. Co z tego?

Cytuj:
Nasza nauka jest jeszcze w pieluchach. Nasze mózgi nie ogarniają nawet małej cząstki tego ogromu wszystkiego co nas otacza.

Wyjdź. Wróć, kiedy ogarniesz i przestaniesz pobredzać.

Cytuj:
Wyobraź sobie 4 wymiar, 5 wymiar, bądz odległość 100 milionów lat świetlnych. Bardzo ciężko?

Wyjdź. Wróć, kiedy zrozumiesz, że wymienionych rzeczy nie da się sobie wyobrazić.

Cytuj:
Pytam więc: Dlaczego Jezus Chrystus nie mógł być Holorgramem bardzo zaawansowanej cywilizacji której celem jest manipulacja naszym społeczeństwem?

Wyjdź. Wróć, kiedy połapiesz się, czym jest hologram.

Cytuj:
Ale jeśli to Historia - to macie alternatywe.

Odżizas. To jest forum dyskusyjne. O czym mamy teraz, proszę kolegi, dyskutować?

Orkiestra!

Śr maja 29, 2013 13:06

Mówiąc szczerze, oczywiście niewyobrażałem sobie konkretnych kontrargumentów tylko obrażania, poniżania, agresji. Nikt nie odpisał z sensem na mojego posta, troszke katolicki styl argumentacji.

Jesienna

Ale co Jezus mówił? Że życie jest świętością? Że nalezy robić wszystko żeby przetrwać i nie zabijać/robić krzywdy innemu. No własnie - przetrwać. I być obserwowanym?

JedenPost.

No tak. Facet z brodą siedzący na chmurze, w trzech osobach, tworzący kilka(kilkadziesiąt) wymiarów jest bardziej prawdopodobny..To że życie mogło gdzieś powstać(tym bardziej zaawansowane)jest BARDZO prawdodobne. I manipulowanie mniejszymi i mniej rozwiniętymi cywilizacjami, jest bardziej prawdopodobne niż facet w chmurach.

Medieval_man

Daj sobie siana koleś z atakami tego typu. Lepiej odpisz konkretnie co ci leży w moim poście, bo naprawdę nie wiem??

Lurker
Co z tego? A to że nie powinno się rokować i wydawać rozkazów, tak jak to robią katolicy. Inkwizycja, indoktrynacja, itd,itd.

Jak sobie wyobrażasz 3, 4 wymiar? Grawitacje? Czarną materie?

Hologram - fotograficzny zapis na nośniku przynajmniej dwufalowego obrazu interferencyjnego, który w odczycie daje dwa niezależne od siebie obrazy przestrzenne 3D (trójwymiarowe).

Tak mnie prosisz żebym wyszedl, a ja prosze - odpowiedz co w mojej teori jest nie tak? Hmm.. może ból tego że moge mieć racje. Mam nadzieje że poważne osoby odpiszą w tym topicu, bo narazie to jest spam.

Śr maja 29, 2013 14:30

Cytuj:
Nie powinno się rokować i wydawać rozkazów, tak jak to robią katolicy.

Anarchista. Hm?

Cytuj:
Inkwizycja, indoktrynacja, itd, itd.

Legislacja, edukacja. Itd., itp., etc.

Cytuj:
Jak sobie wyobrażasz 3, 4 wymiar? Grawitacje? Czarną materie?

Coś się koledze skitrało. 3. wymiar to jest głębokość, 4. wymiar to jest czas. Grawitacja to jest zakrzywienie czasoprzestrzeni i tego już wyobrazić sobie nie można, to się tylko oblicza. Czarna materia? A co to jest: czarna materia? Bo może po prostu gwiazdy zamknięte pod sferami Dysona. : P

Cytuj:
Hologram - fotograficzny zapis na nośniku przynajmniej dwufalowego obrazu interferencyjnego, który w odczycie daje dwa niezależne od siebie obrazy przestrzenne 3D (trójwymiarowe).

...dwa?

Zresztą nieważne. Kolega widzi, że hologram jest tylko grą świateł na jakiejś powierzchni fizycznej, dajmy na to prześcieradle. I pisze kolega, że Jezus był hologramem. Czy kolega rozumie, że pobredza, ale to pobredza straszliwie? W jaki sposób można np. dotknąć hologramu?

Cytuj:
Tak mnie prosisz żebym wyszedl...

Wyjdź.

Orkiestra!

Śr maja 29, 2013 14:46

Scepytkowy22 napisał(a):
I manipulowanie mniejszymi i mniej rozwiniętymi cywilizacjami, jest bardziej prawdopodobne niż facet w chmurach.

Jak to obliczyłeś?

Śr maja 29, 2013 15:15

Scepytkowy- zdaję sobie sprawę z tego, że w dyskusji raczej nie powinno odpowiadać się pytaniem na pytanie :D jednak zaryzykuję (za co przepraszam), powiedz, a co jeśli cały Wszechświat (łącznie z nami) jest tylko neuronem w mózgu jakiegoś żyjącego organizmu?

Pozdrawiam :)

Śr maja 29, 2013 15:18

Jeden post

Nie obliczylem. Na zdrowy rozsądek. Nasze mózgi tworzą faceta w chmurach i pieklo/niebo bo latwo to sobie wyobrazić. Natomiast zinterpretować, pomyśleć nad tym logicznie, zrozumieć że my także doświadczyliśmy procesu ewolucji tak i inne cywilizacje mogly przejść ewolucje technologiczną jest znacznie bardziej do zaakceptowania niż Ojczulek z głową w chmurach i aniołki latające wokól niego. To dobre dla mas.

Śr maja 29, 2013 15:20

Scepytkowy22 napisał(a):
Nasze mózgi tworzą faceta w chmurach i pieklo/niebo bo latwo to sobie wyobrazić.

Kosmitów jeszcze łatwiej. I cóż?

Śr maja 29, 2013 15:22

Cytuj:
a co jeśli cały Wszechświat (łącznie z nami) jest tylko neuronem w mózgu jakiegoś żyjącego organizmu?

Wymyślamy religię zwaną fraktalizmem i powiadamy, że takie coś idzie w górę i w dół w nieskończoność i odwiecznie. Innymi słowy, każdy z nas nosi w głowie nieskończone drzewo Wszechświatów.

Orkiestra!

Śr maja 29, 2013 15:39

Czyli jak boli mnie głowa to co to znaczy?

Śr maja 29, 2013 16:43

This means war.

Orkiestra!

Śr maja 29, 2013 16:46
Moderator

Scepytkowy22 napisał(a):
Medieval_man

Daj sobie siana koleś z atakami tego typu. Lepiej odpisz konkretnie co ci leży w moim poście, bo naprawdę nie wiem??

Ale jakie ataki?
Podziękowałem za powiew świeżości.
Zadałem pytanie o wiek, bo lubię wiedzieć czy takie pytania zadaje emerytowany profesor - fizyk i astronom czy może uczeń z gimnazjum.
Jest wtedy inna rozmowa.

ps.
na końcu zdania oznajmującego nie stawia się pytajnika (to chyba przesądza i wycofuję pytanie o wiek)

Śr maja 29, 2013 17:28
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona