Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 8:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Opętania dlaczego ofiarami są tylko kobiety ? 
Autor Wiadomość

Post Opętania dlaczego ofiarami są tylko kobiety ?
dokładnie tak jak w tytule czemu tylko kobiety emily rose doroty itd wszystkie filmy są wyłącznie z kobietami czy mężczyźni nie ulegają opętaniu?

N mar 17, 2013 18:55
zbanowana na stałe

Post Re: Opętania dlaczego ofiarami są tylko kobiety ?
Skąd tak kuriozalne pytanie?

Kobietom najprościej, bo na czarnej mszy są wykorzystywane bardzo tragicznie, stąd wiele mocnych opętań ma tam genezę.

Emily Rose to Stygmatyczka - św. Nieba tu geneza jest inna.

Ale opętane bywają różne osoby i Wierzący i racjonaliści i ateiści i agnostycy i kobiety i mężczyźni i chorzy i zdrowi i ładni i bogaci i biedni i zwierzęta ...

Ostatnio edytowano N mar 17, 2013 19:27 przez frater, łącznie edytowano 1 raz

N mar 17, 2013 19:01

Może dlatego, że kobiety są bardziej skłonne wierzyć (w różne rzeczy)? W końcu w kościołach dominują właśnie kobiety. Łatwiej je przekonać do wiary w siły nadprzyrodzone, są mniej racjonalne, mniej logiczne, mniej sceptyczne od mężczyzn, a bardziej uczuciowe i emocjonalne.
A jak wygląda statystyka opętań w korelacji do wieku opętanej? A tzw. objawienia? Czy nie jest tak, że zarówno opętania jak i objawienia dotyczą w większości młodych dziewczyn?

N mar 17, 2013 19:14

matti6657 napisał(a):
dokładnie tak jak w tytule czemu tylko kobiety emily rose doroty itd wszystkie filmy są wyłącznie z kobietami czy mężczyźni nie ulegają opętaniu?

Akurat filmy nie są chyba miarodajne. Wiadomo przecież, że np. pierwowzorem Regan z "Egzorcysty" był w rzeczywistości chłopiec.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N mar 17, 2013 20:02

matti6657 wyciągasz swój wniosek z tego jaka płeć jest opętywana w filmach?

N mar 17, 2013 20:08

@ frater

taki z Ciebie specjalista, a nie sprostowałeś, że Emily Rose to tak naprawdę Annelise Michel i - co ważne, nikt jej nigdy za Świętą nie uznał...

N mar 17, 2013 20:39

Może dlatego, że według średniowiecznych stereotypów kobieta jest siedliskiem zła? I te filmy sa robione "niby na bazie" tych starych stereotypów?

N mar 17, 2013 20:44
zbanowana na stałe

Cytuj:
taki z Ciebie specjalista

A kto powiedział, że specjalista?

Nadto zawsze obowiązuje tajemnica prywatności i ona także tu jest. Jest daleko dalsza i wiele na ten temat nie można mówić właśnie z tego względu. Także z innych względów nie mniej poważnych.

Cytuj:
i - co ważne, nikt jej nigdy za Świętą nie uznał...

Masz rację. Jak myślisz dlaczego napisałem
Kod:
św. Nieba
. Chyba uczyłeś się o tym. ;)

N mar 17, 2013 21:32

Frater:
Cytuj:
Ale opętane bywają różne osoby i Wierzący i racjonaliści i ateiści i agnostycy i kobiety i mężczyźni i chorzy i zdrowi i ładni i bogaci i biedni i zwierzęta ...

Czemu opusciles rosliny? Sw. Tomasz z Akwinu (o ile pamietam) twierdzil, ze i one maja dusze. Bardzo mnie ciekawi do czego opetana roslina jest zdolna.
Jesli sie myle lub masz przez ..... zabronione udzielenie odpowiedzi, wstaw (jak zwykle) kilka kropek. Ja zrozumiem.

N mar 17, 2013 22:15

lokis napisał(a):
Bardzo mnie ciekawi do czego opetana roslina jest zdolna.

Zaczyna tańczyć :) Albo rzucać listkami vel igłami w przechodniów :) Oczywiście żartowałam ;)

N mar 17, 2013 23:36

frater napisał(a):

Przykłady opętanych zwierząt :

ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

Z opętaniami nie ma żartów.

Pn mar 18, 2013 2:03

Absolutnie nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi, ale odniosę się na tyle, na ile możliwe

1) sam wypowiadasz się jako specjalista
2) tajemnicy prywatności żadnej nie naruszam. Sprawa Emily Rose vel Annelise Michel jest tak znana, że ciężko tu mówić o prywatności
3) jeśli masz na myśli, że poszła do nieba i jako taka jest świętą, choć nie jest kanonizowana to o tym się uczyłem na religii :)

frater napisał(a):
Cytuj:
taki z Ciebie specjalista

A kto powiedział, że specjalista?

Nadto zawsze obowiązuje tajemnica prywatności i ona także tu jest. Jest daleko dalsza i wiele na ten temat nie można mówić właśnie z tego względu. Także z innych względów nie mniej poważnych.

Cytuj:
i - co ważne, nikt jej nigdy za Świętą nie uznał...

Masz rację. Jak myślisz dlaczego napisałem
Kod:
św. Nieba
. Chyba uczyłeś się o tym. ;)

Pn mar 18, 2013 6:09

dziękuje za tak liczne odpowiedzi oglądałem różne filmy na faktach i dokumentalne i przeważnie są to kobiety

Pn mar 18, 2013 10:58
matti6657 napisał(a):
dziękuje za tak liczne odpowiedzi oglądałem różne filmy na faktach i dokumentalne i przeważnie są to kobiety
W takich sprawach najlepiej kierować się opiniami osób kompetentnych. Znalezienie poniższego cytatu zajęło mi poniżej 3 minut:

Jadwiga Knie-Górna: Panuje przekonanie, że szatan częściej atakuje kobiety niż mężczyzn...

ks. dr. Aleksander Posacki SJ: Rzeczywiście, patrząc statystycznie większą grupę opętanych czy podejrzanych o opętanie stanowią kobiety niż mężczyźni. Trzeba też zaraz dopowiedzieć, że prócz opętań są też pozorne opętania, fałszywe opętania, stany histeryczne czy psychopatologiczne.

Na pewno nie jest to związane z większą grzesznością kobiet, a raczej z ich większą wrażliwością. Obecność kobiet zarówno w mistyce, jak i w mediumizmie jest większa. Więcej kobiet interesuje się okultyzmem i propaguje go. Wypływa to z ich natury. Łatwiej pobłądzić, gdyż mistyka jest bardzo delikatną i niebezpieczną dziedziną. Myślę, że wspomniana wrażliwość może być przyczyną jakiegoś samowolnego, niebezpiecznego otwarcia. Jeżeli osoba jest wrażliwa, i z tego powodu np. więcej cierpi, to może też szybciej ulegać pokusie skłaniania się ku pewnym mocom, czyli również do grzechu.

Być może jest to również złudzenie, że kobiet jest więcej, bo może wielu mężczyzn po prostu się nie ujawnia. Mężczyźni generalnie nie lubią się obnażać duchowo, upokarzać, przyznawać się do swoich słabości. Z całą pewnością jednak zniewolenia ich także dotykają. Myślę, że warto byłoby zastanowić się głębiej, dlaczego wśród opętanych jest więcej kobiet niż mężczyzn.

[Opoka.org.pl - Szatan atakuje nieustannie]

Pn mar 18, 2013 11:31

Cytuj:
W takich sprawach najlepiej kierować się opiniami osób kompetentnych.

Ja bym zaczal od opinii lekarzy. Przeciez przed egzorcyzmem ksiadz nakazuje udac sie do psychiatry. Moze u lekarza, w drodze od lekarza do ksiedza, diabel sie zreflektuje? Wypadnie z kobiety, o co ze wzgledu na budowe ciala latwo?
Dane proponowanych osob kompetentnych moga byc bledne!!

Pn mar 18, 2013 17:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona