Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 06, 2025 3:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 "...zaszczepione w was słowo..." 
Autor Wiadomość
Post "...zaszczepione w was słowo..."
Wlasnie w innym watku uzylem (cokolwiek malo precyzyjnie, ale nie o to chodzi) tego cytatu.
Jk 1:21
21. Odrzućcie przeto wszystko, co nieczyste, oraz cały bezmiar zła, a przyjmijcie w duchu łagodności zaszczepione w was słowo, które ma moc zbawić dusze wasze.
(BT)

Pada tu sforulowanie:

zaszczepione w was słowo

Czy ktos ma pomysl co to znaczy? Czy tu chodzi o cos konkretnego czy tak ogolnie slowo, czyli Ewangelia, dosc jednak obszerna w tresc.
Nadmieniam, ze ja uwazam, ze to cos konkretnego. Ja uwazam, ze to jest cos w rodzaju mistycznej tresci, ktora ludzie wierzacy nosza w sobie.
Ale nie bylejakiej tresci.

N maja 01, 2005 15:46

Mi się wydaje, że pod sformułowaniem "zaszczepione słowo" należałoby doszukiwać się Dobrej Nowiny jako ogółu, tego co jako depozyt wiary stanowi wielką wartość dla człowieka wierzącego, a nawet może niekoniecznie wierzącego, ale człowieka którego to słowo poruszyło.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N maja 01, 2005 16:12
Zobacz profil WWW

Wlasnie w innym watku uzylem (cokolwiek malo precyzyjnie, ale nie o to chodzi) tego cytatu.
Jk 1:21
21. Odrzućcie przeto wszystko, co nieczyste, oraz cały bezmiar zła, a przyjmijcie w duchu łagodności zaszczepione w was słowo, które ma moc zbawić dusze wasze.
(BT)

Pada tu sforulowanie:

zaszczepione w was słowo

Czy ktos ma pomysl co to znaczy? Czy tu chodzi o cos konkretnego czy tak ogolnie slowo, czyli Ewangelia, dosc jednak obszerna w tresc.
Nadmieniam, ze ja uwazam, ze to cos konkretnego. Ja uwazam, ze to jest cos w rodzaju mistycznej tresci, ktora ludzie wierzacy nosza w sobie.
Ale nie bylejakiej tresci.

dalej czytamy
(22) Wprowadzajcie zaś słowo w czyn, a nie bądźcie tylko słuchaczami oszukującymi samych siebie. (23) Jeżeli bowiem ktoś przysłuchuje się tylko słowu, a nie wypełnia go, podobny jest do człowieka oglądającego w lustrze swe naturalne odbicie. (24) Bo przyjrzał się sobie, odszedł i zaraz zapomniał, jakim był.

szersze wyjasnienie znajdujemy tu
18) Wysłuchajcie więc podobieństwa o siewcy. (19) Do każdego, kto słucha słowa o Królestwie i nie rozumie, przychodzi Zły i porywa to, co zasiano w jego sercu: to jest ten, kto jest posiany na drogę. (20) A posiany na gruncie skalistym, to ten, kto słucha słowa i zaraz z radością je przyjmuje, (21) ale nie ma w sobie korzenia, nadto jest niestały i gdy przychodzi ucisk lub prześladowanie dla słowa, wnet się gorszy. (22) A posiany między ciernie, to ten, który słucha słowa, ale umiłowanie tego świata i ułuda bogactwa zaduszają słowo i plonu nie wydaje. (23) A posiany na dobrej ziemi, to ten, kto słowa słucha i rozumie; ten wydaje owoc: jeden stokrotny, drugi sześćdziesięciokrotny, a inny trzydziestokrotny. (24

a wiec widac ze chodzi o slowo o krolestwie .

w zasadzie to mozna powiedziec ze to informacje ktore zawiera Biblia a dotyczace krolestwa bozego

N maja 01, 2005 19:05

Po pierwsze, czy moglbys podawac dokladnie skad cytujesz?
Po drugie jaki ma zwiazek jedno z drugim?
Samo slowo 'slowo' chyba nie jest wystarczajace. Na poczatku Ewengelii Jana tez jest Slowo a zgodzisz sie, ze nie moze byc to to samo o czym teraz mowimy.
Na koniec prosze o troche konsekwencji i ladu w tym co piszesz.

N maja 01, 2005 19:31

adam111151 napisał(a):

Po pierwsze, czy moglbys podawac dokladnie skad cytujesz?

mat 13:23
Cytuj:
Po drugie jaki ma zwiazek jedno z drugim?

ano taki ze mowi o tym samym w jedym i drugim przypadku
jak 1
23) Jeżeli bowiem ktoś przysłuchuje się tylko słowu
mat 13
(19) Do każdego, kto słucha słowa o Królestwie

Nawet Biblia jest nazywna ''Slowo Boze''
Bo zawiera informacje o tym co sie stalo i co sie stanie .
Zawiera prawde o krolestwie bozym
Stad mowa o sluchaniu tego ''slowa'' o krolestwie i wypelnianiu go
Zaszczepiano w was slowo ..odnosi sie do tego co uczniowie Jezusa uslyszeli o krolestwie.
a potem mieli je wypelniac

Cytuj:
Samo slowo 'slowo' chyba nie jest wystarczajace. Na poczatku Ewengelii Jana tez jest Slowo a zgodzisz sie, ze nie moze byc to to samo o czym teraz mowimy.

no tak ale ale przeciez to ''Slowo''odnosi sie do Jezusa jako istoty ktora byla w niebie przed zejsciem na ziemie.

Na poczatku bylo Slowo... a Slowo bylo u Boga ...

N maja 01, 2005 20:26
Bede Cie prosil o porzadek w Twoich postac do skutku. Jest cos takiego jak wielkie litery i interpunkcja. Nalezy ich uzywac. Jesli jestes niepelnosprawny i nie mozesz normalnie pisac, to prosze o taka informacje. Jesli nie, to pisz jak inni ludzie. Nieporzadek w Twoich postach plus (jak na moj gust) slaba spojnosc logiczna Twoich wypowiedzi wyglada dla mnie na niechlujstwo. Mysle, ze pora to zmienic. Pod warunkiem, ze mozesz, to znaczy sprawnosc umyslowa i ruchowa Ci pozwala.

adam111151 napisał(a):

Ale tego to nalezaloby dowiesc. Uzycie tego samego slowa 'slowo' to moim zdaniem za malo. Slowo moze zawierac rozne tresci. Skad pewnosc, ze to o to samo chodzi? Nie ma przeslanek moim zdaniem.

Cytuj:
no tak ale ale przeciez to ''Slowo''odnosi sie do Jezusa jako istoty ktora byla w niebie przed zejsciem na ziemie.

No to w koncu jaka jest Twoja opinia? O co chodzilo Jakubowi?

Pn maja 02, 2005 2:08

adam111151 napisał(a):

Ale tego to nalezaloby dowiesc. Uzycie tego samego slowa 'slowo' to moim zdaniem za malo. Slowo moze zawierac rozne tresci.

Rzeczywiscie moze zawierac rozne tresci.
Ale akurat w tym wypadku widac ze chodzi o to samo slowo.
jak 1 23) Jeżeli bowiem ktoś przysłuchuje się tylko słowu
mat 13 (19) Do każdego, kto słucha słowa o Królestwie

dalej kontekst wskazuje, ze to chodzi o to co ludzie uslyszeli o krolestwie.
Mowa jest o tym co nalezy robic z ta wiedza o krolestwie .
Ze nalezy ja wprowadzac w czyn.
Ze bez tego slowo o krolestwie zostanie wyparte przez inne zajecia.

Cytuj:
No to w koncu jaka jest Twoja opinia? O co chodzilo Jakubowi?

[i]19) Wiedzcie, bracia moi umiłowani:
każdy człowiek winien być chętny do słuchania, nieskory do mówienia, nieskory do gniewu.[/i]

kazdy powinien byc predki do sluchania.
A czego sie slucha ?
Slow.
A o jakich slowach mowil Jakub ?
O slowach z Biblii (ze Slowa Bozego).

21
Orzućcie przeto wszystko, co nieczyste, oraz cały bezmiar zła, a przyjmijcie w duchu łagodności zaszczepione w was słowo, które ma moc zbawić dusze wasze.

Jezus a pozniej jego uczniowie chodzili i mowili to''slowo'' o krolestwie
niejako zaszczepiali w ludziach te wiadomosci.
Tylko co dalej?

(22) Wprowadzajcie zaś słowo w czyn, a nie bądźcie tylko słuchaczami oszukującymi samych siebie.
Potem kiedy juz to slowo uslyszeli to Jakub zacheca aby to czego sie dowiedzieli wprowadzli w czyn.
Samo uslyszenie i dowiedzenie sie o czyms bez czynow, czyli bez zmian z tym zwiazanych , nic nie znaczy.
Bez zmian to tak jakbysmy nigdy tego nie slyszeli

(23) Jeżeli bowiem ktoś przysłuchuje się tylko słowu, a nie wypełnia go, podobny jest do człowieka oglądającego w lustrze swe naturalne odbicie. (24) Bo przyjrzał się sobie, odszedł i zaraz zapomniał, jakim był.
To tak jak odbicie w lustrze.
Jesli widzisz ze jestes brudny ale nie zmyjesz tego brudu to tak jakbys nawet nie spojrzal w lustro.
Bez umycia nadal jestes brudny. Co z tego ze masz lustro ze w nie spogladasz skoro nie usuwasz widocznych sladow brudu?

(25) Kto zaś pilnie rozważa doskonałe Prawo, Prawo wolności, i wytrwa w nim, ten nie jest słuchaczem skłonnym do zapominania, ale wykonawcą dzieła; wypełniając je, otrzyma błogosławieństwo
Tak samo Prawo dla Zydow bylo tym symbolicznym lustrem
dzieki Prawu Zydzi widzieli co robia zle .I mogli to porawic.
Mieli spisane obowiazki i nakazy i dokladnie wiedzieli co maja czynic albo czego nie robic.

A Jakub pisze do chrzescijan.
Pisze o slowie ktore w nich zaszczepil Jezus .
Pisze zeby nie zpominali o tym slowie , zeby je ''podlewali'' , zeby je wprowadzali w czyn.
Samo zaszczepienie w kims jakiejs wiedzy ,nadziei (slowa o krolestwie)niewiele da jesli postapimy tak jak z lustrem .
Zaszczepienie w kims tego slowa to tylko poczatek.
To tak jak dzis mowi sie ze ojciec zaszczepil synowi pewne umiejetnosci ,pewne nawyki
Ale dalej to juz syn musi te umiejetnosci doskonalic.
I Jakubowi wlasnie o takie zaszczepienie chodzilo

Pn maja 02, 2005 11:40
Rzeczywiscie moze zawierac rozne tresci.
Ale akurat w tym wypadku widac ze chodzi o to samo slowo.
jak 1 23) Jeżeli bowiem ktoś przysłuchuje się tylko słowu
mat 13 (19) Do każdego, kto słucha słowa o Królestwie

dalej kontekst wskazuje, ze to chodzi o to co ludzie uslyszeli o krolestwie.
Mowa jest o tym co nalezy robic z ta wiedza o krolestwie .
Ze nalezy ja wprowadzac w czyn.
Ze bez tego slowo o krolestwie zostanie wyparte przez inne zajecia.

Ja wciaz nie jestem przekonany. Jakub nie mowi o Krolestwie Bozym i gloszeniu Dobrej Nowiny. On mowi o religijnosci, czyli o tym co to zaszczepione slowo ma robic wewnatrz czlowieka (stad to porownanie do lustra). A nie, co ten czlowiek powinien robic na zewnatrz, czyli glosic Ewangelie, o czym jest mowa w Ew. Mateusza, ktora cytujesz.

Polecam ten program:
http://www.czytelnia.jezus.pl/programy/ ... ndows.html
szybko sie kopiuje wersety lacznie z adresami i okresleniem tlumaczenia.

Pn maja 02, 2005 13:17

[Ja wciaz nie jestem przekonany. Jakub nie mowi o Krolestwie Bozym i gloszeniu Dobrej Nowiny. On mowi o religijnosci, czyli o tym co to zaszczepione slowo ma robic wewnatrz czlowieka (stad to porownanie do lustra).

No a oczym ja pisalem ?
Wlasnie o tym ze to zaszcepione slowo jesli nie dokona w nas samych zmian to tak jakbysmy go wcale nie slyszeli.

Co do krolestwa masz racje.
Ale przytoczylem te dwa wersety aby pokazac ze slowo dotyczy dzialania.
Tam na rzecz krolestwa a tu na rzecz zmian w nas samych.
Ale to to samo slowo.
Biblia(Slowo Boze)

Cala Biblia nawiazuje do krolestwa
Jezus powiedzial :
''(19) Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. (20) Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata.
(Ew. Mateusza 28:1-20, Biblia Tysiąclecia)

A apostol Pawel
(16) Nie jest dla mnie powodem do chluby to, że głoszę Ewangelię. Świadom jestem ciążącego na mnie obowiązku. Biada mi, gdybym nie głosił Ewangelii! (
(1 list do Koryntian 9:13-19, Biblia Tysiąclecia)

Piszesz ze Jakub mowi o religinosci
Religijnosc wlasnie sie tym przejawia jak kto glosi ewangelie.
Biada mi, gdybym nie głosił Ewangelii! (

Religijnosc to nie lezenie krzyzem , i modlitwy bez konca
Gdyby tak bylo to Jezus i apostolowie nie byli w ogole religijni .
Oni non stop chodzili i rozmawiali z innymi wlasnie o krolestwie.

Pn maja 02, 2005 13:40

No tak, ale czemu wracasz wciaz do tego Krolestwa, a raczej do mowienia o nim to nie wiem.
Moze wrocmy do sedna, czyli pierwszego pytania o list Jakuba, skoro uzgodnilismy, ze raczej nie chodzilo mu o gloszenie Dobrej Nowiny. Zapewne o cos innego, wiec o co?

Pn maja 02, 2005 14:34

adam111151 napisał(a):

No tak, ale czemu wracasz wciaz do tego Krolestwa, a raczej do mowienia o nim to nie wiem.
Moze wrocmy do sedna, czyli pierwszego pytania o list Jakuba, skoro uzgodnilismy, ze raczej nie chodzilo mu o gloszenie Dobrej Nowiny. Zapewne o cos innego, wiec o co?

to juz wyjasnilismy
o zmiany w sobie samym.
o to aby sie zmieniac pod wplywem uslyszanego slowa.
O to aby zasczepione slowo wydalo ''owoc''.
czyli odrzucenie tego co zle a robienie to co dobre.

Pn maja 02, 2005 18:22
Tak, co do tego sie zgadzam. Ale postarajmy sie to wyobrazic. Jak to rozumiec?
Jest mowa o jakim slowie. O jakiejs tresci. Jaka jest tresc, ktora nas moze tak zmieniac? Czy to duzo tresci? Czy jest bardzo skomplikowania? Raczej nie. Cos bardzo skomplikowanego by nie mialo takiej sily. Wiec co to moze byc. Co dla tych "pierwszych chrzescijan" uczniow, swietych mialo takie znaczenie, ze mozna bylo wymagac, ze to slowo zaszczepione bedzie ich przemieniac? Co to takiego? Odrzucilismy gloszenie Krolestwa Bozego. Ja sadze, ze z Biblii wiele trzeba by odrzucic, zeby dopasowac te tresc, o ktora chodzi. Ona musi byc dosc konkretna, prosta i miec moc przemieniania czlowieka.

Pn maja 02, 2005 19:49

Ja sadze, ze z Biblii wiele trzeba by odrzucic, zeby dopasowac te tresc, o ktora chodzi. Ona musi byc dosc konkretna, prosta i miec moc przemieniania czlowieka.

z Biblii nic nie trzeba odrzucac
Tu wszystko jest wazne i wszystko sie uzupelnia .
Co do tego jaka musi byc to juz najlepiej wie Bog.
Bo to On nakazal ja spisac

W liscie do hebrajczykow jest powiedziane
4
(12) Bo Słowo Boże jest żywe i skuteczne, ostrzejsze niż wszelki miecz obosieczny, przenikające aż do rozdzielenia duszy i ducha, stawów i szpiku, zdolne osądzić zamiary i myśli serca

To wlasnie na podstawie tego jak ludzie reaguja na Biblie i informacje w niej zawarte Bog moze dzialac wobec ludzi.
Wczesniej kazdy z nas moze powiedziec :
nie wiedzialem
nie slyszalem ,
nie zostalem poinformowany

Ale kiedy ktos zostanie poinformowany co Bog mowi przez swoje ''slowo''
nie ma juz zadnej wymowki
Stad Jakub mowi ''zmieniajcie sie na podstawie zaszczepionego w was slowa ''.
Bo inaczej nie macie wiary .
(26) Bo jak ciało bez ducha jest martwe, tak i wiara bez uczynków jest martwa.

(List Jakuba 2:1-26, Biblia Warszawska)

Pn maja 02, 2005 20:10
Zgadzam sie. Oprocz tego moze, ze zrozumiales moje slowa o odrzucaniu tresci Biblii tak jak chciales zrozumiec.
Ale wciaz nie wiemy co to za slowo. Wiemy, ze jest wazne itp. Ale o co chodzi?

Pn maja 02, 2005 20:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]