|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Dlaczego Pan Jezus chciał zachować anonimowość?
Autor |
Wiadomość |
konradgorski
|
 Dlaczego Pan Jezus chciał zachować anonimowość?
Po dokonaniu cudu uzdrowienia lub po wyrzuceniu złego ducha Jezus Pan zakazywał nagłaśniania swoich czynów. Zabronił wyraźnie aby rozgłaszano , że Jest Mesjaszem. (Ew. Mateusza 13:34, Biblia Tysiąclecia) (20) Wtedy surowo zabronił uczniom, aby nikomu nie mówili, że On jest Mesjaszem. Dlaczego? Chciał przecież aby Królestwo Boże się rozrastało. Dlaczego Unikał rozgłosu?
|
Cz sty 09, 2014 8:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego Pan Jezus chciał zachować anonimowość?
Nie nadszedł jeszcze Jego czas. Miał jeszcze wiele ważnego do przekazania swoim uczniom, a gdyby wówczas rozgłoszono, że jest Mesjaszem być może nie zdążyłby do końca wypełnić tej misji. Unikał pojmania. Wymknął się gdy chcieli Go ukamienować.
Fragment, który przytoczyłeś pochodzi z rozdz. 16-tego, werset 20. Werset, do którego sigla podałeś raczej nie ma związku z tematem.
|
Cz sty 09, 2014 10:07 |
|
 |
JedenPost
|
Te czynności mogły być dla żydów mocno podejrzane (szczególnie wyrzucanie złych duchów), a nazywanie Jezusa Mesjaszem prowadziłoby wówczas tylko do nieporozumień, ponieważ Jezus był kimś zupełnie innym, niż postać, którą żydzi tak określali. Prawdopodobnie wolał by nie wyprzedzała Go sława zniekształcająca jego przekaz tym, którzy nie zdążyli Go usłyszeć.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz sty 09, 2014 10:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ...ponieważ Jezus był kimś zupełnie innym, niż postać, którą żydzi tak określali ... no właśnie. Dobrze, że o tym napisałeś. Czasem pewne sprawy, które wydają mi się oczywiste, nie muszą być oczywiste dla wszystkich.
|
Cz sty 09, 2014 10:16 |
|
 |
Johnny99
|
To jedno z wyjaśnień, aczkolwiek tzw. "sekret mesjański" w Ewangelii markowej jest bardzo szerokim i szeroko dyskutowanym zagadnieniem, które doczekało się dziesiątek różnych interpretacji.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz sty 09, 2014 10:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rabbi, kto zgrzeszył, że urodził się niewidomy on czy jego rodzice (J 9,2) - wedle wierzeń ówczesnych Izraelitów, Jezus uzdrawiając sprzeciwiał się woli Boga karzącego chorobą, kalectwem za grzechy. Dlatego zatem unikał rozgłosu aby mieć czas na wypełnienie swej misji.
|
Cz sty 09, 2014 10:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): To jedno z wyjaśnień, aczkolwiek tzw. "sekret mesjański" [...] I to jest hasło, z którym także w necie znajdzie się sporo materiałów na ten temat. Są i wykłady na youtube, ale nie wiem jakiej jakości, nie odsłuchiwałam.
|
Cz sty 09, 2014 11:13 |
|
 |
konradgorski
|
Nadal nie rozumiem. Pomocy?!
|
Cz sty 09, 2014 19:07 |
|
 |
WIST
|
Ale czego nie rozumiesz? Wyjaśnienie podano, podobnie jak i sugestię że nie jest to pytanie, na które można otrzymać jedną i jedyną odpowiedz.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz sty 09, 2014 19:14 |
|
 |
konradgorski
|
Rozumiem, że jest to tajemnicą. Dziękuję wszystkim, osobom wypowiadającym swoje zdanie. Módlcie się za mnie, proszę.
|
Cz sty 09, 2014 20:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Akurat przedwczoraj dodano na wierze wykład na temat z biblicum.pl Może się komuś przyda. http://biblia.wiara.pl/doc/1831650.Teologia-ksiegi/2
|
So sty 11, 2014 17:04 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|