| Autor |
Wiadomość |
|
muzzy
|
 Szatan - dlaczego zły
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego szatan jest przedstawiany w teologii jako zły a Bóg jako dobry - w ST nie ma na jego temat prawie nic, trochę tylko NT. Szatan nikogo nie zabija, nie torturuje a odwrotne sytuacje w Biblii występują. Naprawdę chciałbym to zrozumieć.
_________________ Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way. C.H.
|
| Śr sty 22, 2014 10:26 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
 Re: Szatan - dlaczego zły
Kozioł ofiarny.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Śr sty 22, 2014 10:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
muzzy napisał(a): Szatan nikogo nie zabija, nie torturuje a odwrotne sytuacje w Biblii występują. Takie że ktoś zabija albo torturuje szatana? Gdzie?
|
| Śr sty 22, 2014 10:49 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ap 20:10.
|
| Śr sty 22, 2014 10:59 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
muzzy napisał(a): Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego szatan jest przedstawiany w teologii jako zły a Bóg jako dobry - w ST nie ma na jego temat prawie nic, . Czytałeś Ks. Rodzaju? Pierwsze dwa rodziały o działaniu Boga i trzeci o działaniu Szatana?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Śr sty 22, 2014 11:14 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Ale tam wąż występował, nie żaden Szatan. Zwierzę. Tak jest napisane.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Śr sty 22, 2014 11:35 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
A Ty wierzysz, że wąż, takie zwierzę, gadał ludzkim głosem i dyskutował o Bogu z ludzką parą. 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Śr sty 22, 2014 12:29 |
|
 |
|
JedenPost
|
Ja nie wierzę, ale - jako rzekłem - tak jest napisane. Ostatecznie kto zabroni Stwórcy tworzyć gadające węże?
|
| Śr sty 22, 2014 12:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
viewtopic.php?f=46&t=21228Temat: Skąd się wziął szatan..?
|
| Śr sty 22, 2014 13:32 |
|
 |
|
Johnny99
|
Szatan długo nie pojawiał się w teologii Izraela. Pierwotnie zarówno zdarzenia dobre, jak i złe, przypisywano Jahwe:
Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. (Iz 45, 7)
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr sty 22, 2014 16:00 |
|
 |
|
JedenPost
|
Ano. Czyli jednak - kozioł ofiarny.
|
| Śr sty 22, 2014 16:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Szatan długo nie pojawiał się w teologii Izraela. Pierwotnie zarówno zdarzenia dobre, jak i złe, przypisywano Jahwe:
Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. (Iz 45, 7) A wąż to co?
|
| Śr sty 22, 2014 17:02 |
|
 |
|
JedenPost
|
Zwierzę.
|
| Śr sty 22, 2014 17:17 |
|
 |
|
BorsukTatarski
|
muzzy napisał(a): Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego szatan jest przedstawiany w teologii jako zły a Bóg jako dobry - w ST nie ma na jego temat prawie nic, trochę tylko NT. Szatan nikogo nie zabija, nie torturuje a odwrotne sytuacje w Biblii występują. Naprawdę chciałbym to zrozumieć. Czy zburzenie zaufania pierwszych ludzi do Boga nie było złym czynem?
|
| Śr sty 22, 2014 17:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
BorsukTatarski napisał(a): Czy zburzenie zaufania pierwszych ludzi do Boga nie było złym czynem? Tak, zapewne. Widać, że było to coś tak strasznego, że jedynym wyjściem z sytuacji, było wpuszczenie do świata samej śmierci. Teoria, że to człowiek spowodował swoje własne cierpienie poprzez „grzech pierworodny" to kpina z realiów życia. Ten „grzech" popełnił Bóg przez stworzenie materii... źródła zła. Bóg nie cierpi za swoje grzechy, lecz skazuje na cierpienia człowieka. Budda ponoć przejrzał naturę Boga i zdumiewał się nad jego okrucieństwem. Budda mówił: „Jeśli Bóg toleruje ten bezmiar zła i cierpienia na świecie, to nie może być istota dobra, a jeśli nie może temu złu zaradzić, to nie może nazywać się Bogiem"
|
| Śr sty 22, 2014 20:52 |
|
|
|