Propozycja debaty - google hangouts
| Autor |
Wiadomość |
|
mrm
|
 Propozycja debaty - google hangouts
Witam wszystkich, forum jest super ale nie pozwala na nawiazanie rzeczowej i konkretnej rozmowy: wierzyc nie wierzyc. Dlatego chcialem zaproponowac debate na zywo - google hangouts lub podobne narzedzie. Temat debaty: 'Wierzyc nie wierzyc. Argumenty za wiara w Boga.' Chcialem dodac, iz oczekuje merytorycznej dyskusji na odpowiednim poziomie, bez argumentow w stylu 'bo ja wierze i to jest najlepsze' albo 'ja w to niewierze i koniec dyskusji'. Na poczatek proponowalbym 5-6 osob, oczywiscie po rowno ateistow i osob wierzacych. Mam nadzieje, ze pomysl Wam sie spodoba, chcialbym rozpoczac serie takich dyskusji odbywajacyh sie na poziomie i z rzeczowymi argumentami! Kolejne tematy ktore mam na liscie to wiara a nauka, cuda, religia w Polsce etc. Mysle, ze jest to ciekawsze od wymiany argumentow na forum i wymaga szybkiego myslenia 
|
| N lip 27, 2014 14:15 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
 Re: Propozycja debaty - google hangouts
mrm napisał(a): forum jest super ale nie pozwala na nawiazanie rzeczowej i konkretnej rozmowy: wierzyc nie wierzyc.
Czemu tak uważasz?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| N lip 27, 2014 15:08 |
|
 |
|
mrm
|
Dyskusja na zywo nigdy nie zastapi forum, jest ciekawsza i wymaga szybkiej reakcji. Nie pozwala rowniez (jak forum) na unikanie odpowiedzi na jakies pytanie. Moim zdaniem brakuje takich dyskusji w Polsce i chcialbym je rozpoczac 
|
| N lip 27, 2014 15:10 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Chcialem dodac, iz oczekuje merytorycznej dyskusji na odpowiednim poziomie, bez argumentow w stylu 'bo ja wierze i to jest najlepsze' albo 'ja w to niewierze i koniec dyskusji'. Ale czego oczekujesz w takim razie? W jaki sposob ktokolwiek ma kogokolwiek przekonywać do wiary? Obietnicami że w niebie Bóg pozwoli Ci poszaleć w czerwonym Ferrari z Megan Fox obok?
|
| N lip 27, 2014 15:16 |
|
 |
|
JedenPost
|
mrm napisał(a): Dyskusja na zywo nigdy nie zastapi forum I vice versa, każda z tych form ma swoje wady i zalety, Ty jednak napisałeś, że na forum merytorycznie i rzeczowo porozmawiać się nie da, ciekaw więc jestem czemu.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| N lip 27, 2014 15:20 |
|
|
|
 |
|
lokis
|
W pierwszej kolejnosci zalinkuj nalezycie. Powiedz czemu wybrales Google. Czat instnieje i tu.
|
| N lip 27, 2014 15:23 |
|
 |
|
mrm
|
Google hangouts to takie video-meeting (ale mozna wylaczyc kamere). To ma byc DEBATA z okreslona struktura, w przyblizeniu bo mam to dokladniej rozpisane: 1. Wstep - stanowiska stron - 3 minuty 2. Ustosunkowanie sie do wypowiedzi wstepnych - po 1 minucie 3. Pytania na przemian - czas na odpowiedz 3 minuty - calosc okolo 20 minut 4. Stanowiska koncowe - 3 minuty Roznica pomiedzy debata a forum jest to, ze nijako znika anonimowosc, trzeba logicznie prezentowac argumenty albo zostana one zniszczone przez druga strone. Ale udzial w takiej debacie wymaga jednego: odwagi! Link to google hangouts https://www.google.com/+/learnmore/hangouts/Czekam na zgloszenia!
|
| N lip 27, 2014 16:07 |
|
 |
|
lokis
|
Zaczynam cie podejrzewac o sprosne zamiary. Ja nie bede sie "uczyl" dostepu do czegokolwiek. Masz dokladny link do dyskusji?
|
| N lip 27, 2014 16:20 |
|
 |
|
mrm
|
lokis napisał(a): Zaczynam cie podejrzewac o sprosne zamiary. Ja nie bede sie "uczyl" dostepu do czegokolwiek. Masz dokladny link do dyskusji? Lokis... proponuje zapoznac sie z definicja slowa 'debata' bo chyba nie do konca pojmujesz idee takiego spotkania. Jaki link do dyskusji oczekujesz? Jak nie chcesz brac udzialu to nie musisz. To nie jest obowiazkowe. Jak ci nie odpowiada ten pomysl to nie musisz brac udzialu. Proste. Uwazam, iz czas rozpoczac bardziej otwarta dyskusje na temat wiary i jej miejsca w naszym zyciu. Spotkanie 'na zywo' to najlepszy sposob a spotkanie bedzie nagrane i opublikowane aby zachecic innych do kolejnych spotkan. No wiec czekam na zgloszenia!
Ostatnio edytowano N lip 27, 2014 16:34 przez mrm, łącznie edytowano 1 raz
|
| N lip 27, 2014 16:27 |
|
 |
|
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
To nie lepiej używać programu skype? Cytuj: 'Wierzyc nie wierzyc. Argumenty za wiara w Boga.' Ten temat debaty również wydaje mi się trochę dziwny. Pierwszy człon jest w porządku, jednak drugi no cóż. Ateista może się pobawić w szukanie powodów do wiary jednak nie byłyby one wyszukane. W żadnego z bogów nie wierzę i argumenty za wiarą w jakąkolwiek mistyczną moc jakie przychodzą mi na myśl to choćby wygoda i niepewność. Oczywiście coś więcej mógłbym dopisać ale i po co, już mamy podobny temat. Może gdybyś zaproponował jakiś ciekawy temat to może by się jakieś grono uzbierało.
|
| N lip 27, 2014 16:33 |
|
 |
|
mrm
|
Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a): To nie lepiej używać programu skype? Cytuj: 'Wierzyc nie wierzyc. Argumenty za wiara w Boga.' Ten temat debaty również wydaje mi się trochę dziwny. Pierwszy człon jest w porządku, jednak drugi no cóż. Ateista może się pobawić w szukanie powodów do wiary jednak nie byłyby one wyszukane. W żadnego z bogów nie wierzę i argumenty za wiarą w jakąkolwiek mistyczną moc jakie przychodzą mi na myśl to choćby wygoda i niepewność. Oczywiście coś więcej mógłbym dopisać ale i po co, już mamy podobny temat. Może gdybyś zaproponował jakiś ciekawy temat to może by się jakieś grono uzbierało. Dziekuje za RZECZOWA odpowiedz. To lubie! Oczywiscie, Skype rowniez moze byc. Ja zasugerowalem pomysl a oczywiscie mozemy go dopracowac. Pierwszy temat chcialem podac taki bardzo ogolny na probe, nie wiem czy dobrym pomyslem bedzie np. od razu 'wiara a nauka' albo 'czy istnieje zycie po smierci' - to wymaga dlugich przygotowan i merytorycznego podejscia. Wydawaloby mi sie, ze taki ogolny temat jest najprostszy bo 99% tematow to wlasnie argumenty za wiara: opisy cudow, rozmow z Bogiem, nawrocen.. Stad moj pomysl na b. ogolny temat aby 'cos' rozpoczac i zachecic innych. Oczywiscie jestem otwarty na propozycje, zmiane tematu, narzedzia do spotkania... 
Ostatnio edytowano N lip 27, 2014 16:39 przez mrm, łącznie edytowano 1 raz
|
| N lip 27, 2014 16:37 |
|
 |
|
lokis
|
No tak. Ja chce brac udzial w tej debacie. Tylko jak sie na nia sie dostac, skoro na stronie widze komputer usmiechnieta du...e i dwa mobilne telefony?
|
| N lip 27, 2014 16:38 |
|
 |
|
mrm
|
Lokis, jak zbierzemy chetnych to np. google hangouts dziala tak, ze jedna osoba tworzy zaplanowane spotkanie a reszta sie łączy (jest generowany link na ktorym klikasz). Jesli Skype jak ktos zaproponowal - robimy polaczenie konferencyjne. Ale to juz techniczne aspekty do dyskusji na ostatnim etapie
|
| N lip 27, 2014 16:40 |
|
 |
|
lokis
|
OK. Ja rezygnuje. Nareszcie wydusiles, ze za organizowanie spotkania ciezkie pieniadze bedziesz placil. (moje domniemanie)  Swoja droga linka nie ma, tak czy siak. Klikaj bratku, ucz sie, bo innej mozliwosci Google ci nie daje.
|
| N lip 27, 2014 16:56 |
|
 |
|
mrm
|
Lokis, nie wiem czy ty sie nie wyspales czy nie umiesz niczego czytac ze zrozumieniem? Jaki link? Czlowieku!
OK... mam nadzieje, ze odpuscisz sobie ten watek aby dac szanse innym aby sie zdecydowali.
Pozdrawiam, Mariusz
|
| N lip 27, 2014 17:21 |
|
|
|