|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Czy religijny film jest dobrą opcją na spotkanie modlitewne?
| Autor |
Wiadomość |
|
iwona22
Dołączył(a): Cz lis 06, 2014 12:31 Posty: 9 Lokalizacja: Warszawa, Mazowieckie
|
 Czy religijny film jest dobrą opcją na spotkanie modlitewne?
Spotykamy się często z naszą małą grupą modlitewną i wygląda to tak, że odmawiamy modlitwy, a później jest czas dla nas na rozmowy i pogaduszki. Czy nie będzie to złe  , jeśli nieco skrócimy modlitwy a obejrzymy któryś z filmów? Waham się tylko który: Noe: Wybrany przez Boga (słyszałam różne opinie) [...], czy coś innego? Nie chcę starych filmów, co leciały w tv, bo to na pewno każdy widział. Czy film to dobry pomysł?
Załączniki:
Komentarz: Cristiada
7612371.3.jpg [ 140.26 KiB | Przeglądane 4466 razy ]
Ostatnio edytowano Pt lis 07, 2014 20:51 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
usunięto link reklamujący stronę
|
| Cz lis 06, 2014 17:50 |
|
|
|
 |
|
WIST
|
 Re: Czy religijny film jest dobrą opcją na spotkanie modlite
Film jest dobrym pomysłem, ale Noego bym odradzał. To nie jest film w oparciu o tą samą historię biblijną. Spowoduje jedynie zniesmaczenie. Osobiście mogę polecić Joshua, czyli Jezus przychodzący w XXI wieku do ludzi i żyjący z nimi. Miejscami z humorem, miejscami poważny, ale przesłanie to samo.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| Cz lis 06, 2014 18:50 |
|
 |
|
iwona22
|
Dziękuję bardzo, czekam na kolejne propozycje filmowe  Jeśli film się spodoba, myślę, że można co jakiś czas zrobić taki kącik filmowy.
|
| Cz lis 06, 2014 18:59 |
|
|
|
 |
|
WIST
|
Z czasem może być to też nie tylko film fabularny, ale bardziej na dany temat np o rodzinie, seksualności, związkach. Takowe też widziałem i wystarczy że stanie się to powodem do dyskusji. Ważne aby dać sygnał do rozmowy.
WIST
|
| Cz lis 06, 2014 19:05 |
|
 |
|
egleszmeglesz
|
Cytuj: Nie chcę starych filmów, co leciały w tv, bo to na pewno każdy widział. Ale to macie zamiar skrócić spotkanie i iść do kina? Albo wypożyczyć/kupić film na DVD i obejrzeć? Czy też chodzi Ci o takie nowości które można z torrentów ściągnąć/ukraść?
|
| Cz lis 06, 2014 19:08 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Chłopie, zlituj się. Ściąganie filmów nie jest kradzieżą, zresztą prawo autorskie chyba w ogóle nie posługuje się terminem "kradzież". Karane jest ściąganie programów i rozpowszechnianie dóbr kultury poza kręgiem znajomych. Grupa modlitewna, zwłaszcza mała, chyba na "krąg znajomych" się łapie, nie?
|
| Cz lis 06, 2014 19:14 |
|
 |
|
egleszmeglesz
|
Kradzież nie kradziez, penalizacja lub nie, ale moralny wydźwięk darmowego ściągania cudzej twórczości jest raczej jednoznacznie negatywny.
|
| Cz lis 06, 2014 20:29 |
|
 |
|
WIST
|
Przypominam że to nie dyskusja o prawach autorskich.
WIST
|
| Cz lis 06, 2014 20:57 |
|
 |
|
iwona22
|
Chodzi mi o tytuły ciekawych filmów dotyczących np. żywotów świętych, historyczne ale z wątkiem religijnym, żeby nadawały się na takie spotkanie. Nie chcę po prostu bardzo starych, króre leciały już w tv, bo na pewno każdy je oglądał.
|
| Cz lis 06, 2014 21:39 |
|
 |
|
lokis
|
Ze swojej strony proponuje obejrzec "Zywot Briana". Podyskutowac o roznicach miedzy fabula a Prawda NT. 
|
| So lis 08, 2014 18:58 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|