NIE dla pigułki „dzień po”!
Autor |
Wiadomość |
proteom
|
 NIE dla pigułki „dzień po”!
Naczelna Rada Aptekarska zaapelowała do premier Kopacz i ministra Arłukowicza o podjęcie działań zmierzających do ograniczenia dostępności tej formy antykoncepcji. Zdaniem NRA pigułka „dzień po” powinna być dostępna wyłącznie na receptę. W opinii prezydium NRA pigułka ellaOne – ze względu na swoje niepożądane działanie oraz interakcje z wieloma lekami – powinna być wydawana wyłącznie na receptę. http://www.pch24.pl/naczelna-rada-aptek ... 490,i.html Nic jeszcze nie jest przesądzone w sprawie powszechnej dostępności pigułki „dzień po” przeciwko której zaprotestowało prawie 35 tys. internautów. Można odnieść wrażenie, że rząd w tej sprawie „mięknie” lub zgodnie z tradycją wypracowaną jeszcze przez Tuska bierze sprawę na przeczekanie. Prace legislacyjne trwają. Decyzja należy do Ewy Kopacz. http://www.pch24.pl/pigulka-dzien-po-na ... 540,i.htmlZaprotestuj przeciwko legalizacji aborcji farmakologicznej w Polsce!http://www.protestuj.pl/zaprotestuj-prz ... ,36,k.htmlJeśli ta pigułka będzie bez recepty, to mogą być nimi zatruwane nasze młode, niepełnoletnie Polski! Godzicie się na to 
|
Pt sty 23, 2015 23:39 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
 Re: NIE dla pigułki „dzień po”!
Tak, godzimy się na to.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So sty 24, 2015 8:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jestem przeciw tej pigulce z roznych powodow, ale czy oba bedzie z recepta czy bez, glupoty dziewczyn i bezwzglednosci napalonych chlopakow nic nie pokona.
Juz teraz zmieniamy hormonalnie nature i siebie samych, bo hormony w wodzie zostaja. Ale ludzkosc zawsze madrzala na krotko tylko po globalnych katastrofach. I taka glupia jest do dzis.
|
So sty 24, 2015 9:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Jestem przeciw tej pigulce z roznych powodow, ale czy oba bedzie z recepta czy bez, glupoty dziewczyn i bezwzglednosci napalonych chlopakow nic nie pokona.
Juz teraz zmieniamy hormonalnie nature i siebie samych, bo hormony w wodzie zostaja. Ale ludzkosc zawsze madrzala na krotko tylko po globalnych katastrofach. I taka glupia jest do dzis. Tylko bogatych nie powstrzyma. Dla 98% młodych ludzi cena stanowi bezwzględną barierę.
|
So sty 24, 2015 9:25 |
|
 |
Qwerty2011
|
To, co wyprawia rząd w tej sprawie uważam za skandal. A już tym bardziej, że nie musi - wprowadzenie dyrektywy zależy od woli państw członkowskich.
Lizusostwo bez granic oraz dbanie o interesiki firm farmaceutycznych. Reszta się nie liczy. I to wszystko w państwie z problemem demograficznym (może być i taki argument, jeśli religijny już nie przekonuje) oraz bez zwracania uwagi na zdrowie młodych dziewcząt i kobiet.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
So sty 24, 2015 9:37 |
|
|
|
 |
Vacarius
|
Kto jest przeciw ten niech nie kupuje. Kto jest za niech sobie kupi.
|
So sty 24, 2015 10:13 |
|
 |
JedenPost
|
Proste.
Państwo nie tworzy sztucznych barier, no doprawdy skandal.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So sty 24, 2015 10:27 |
|
 |
magda68
|
@Jedenpost. Czego Ty nie przyjmiesz jakiejś megadawki hormonów? Łatwo odpowiedzialność na innych zwalać, tak...faceta nie obchodzi, niech kobieta sama sobie radzi, a jeśli po tym będzie chorować - a co tam, nie mój cyrk, nie moje małpy. Edukacja seksualna dziewcząt/kobiet powinna iśc w kierunku asertywności, aby umiały powiedzieć chłopakom "nie". NIE!!!! dla pigułki "dzień po", ani na receptę ani bez recepty.
|
So sty 24, 2015 10:35 |
|
 |
JedenPost
|
magda68 napisał(a): @Jedenpost. Czego Ty nie przyjmiesz jakiejś megadawki hormonów? Bo nie wiem jakiemu celowu miałoby to służyć. Zaś ta megadawka po pierwsze nie jest nie wiadomo jak mega, po drugie nikt raczej nie będzie stosował tego jako regularnej metody antykoncepcji już choćby ze względu na cenę, po trzecie dostępność tej pigułki powinna ukrócić niezgodne z przeznaczeniem stosowanie niektórych regularnych pigułek antykoncepcyjnych do antykoncepcji po w ramach tzw. metody Yuzpe. Ogólnie: dla zdrowia kobiet wyjdzie to raczej na plus niż na minus.
|
So sty 24, 2015 10:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na plus??? Naprawde dla mezczyzn sprawa ciazy to sprawa kobiet? Egoizm i brak odpowiedzialnosci az swieca.
|
So sty 24, 2015 10:52 |
|
 |
JedenPost
|
Naprawdę nie rozumiem związku komentarza z tym, co napisałem.
|
So sty 24, 2015 11:38 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Lepsza pigułka "po" niż zakup środków poronnych - np. w zagranicznym sklepie - i przeprowadzanie aborcji w domu. A to się niestety zdarza.
Z drugiej strony mam ambiwalentne uczucia. Lepiej by było, gdyby ludzie uczyli się odpowiedzialności, a nie tego, że w każdej sytuacji jest jakaś droga ucieczki, choćby po trupach (tutaj: kosztem zdrowia).
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
So sty 24, 2015 12:14 |
|
 |
JedenPost
|
Nie widzę powodu by przesadzać z kosztem zdrowia w tej sprawie - tym bardziej, że to właśnie ta pigułka może być jako wariant awaryjny doskonałym uzupełnieniem antykoncepcji mechanicznej stosowanej przez mężczyznę.
|
So sty 24, 2015 13:19 |
|
 |
jesienna
|
Vacarius napisał(a): Kto jest przeciw ten niech nie kupuje. Kto jest za niech sobie kupi. Chyba nie przemyślałeś tego co napisałeś. Jeżeli dla kogoś jest to doprowadzenie do śmierci człowieka (bo co, że jest to doprowadzenie do śmierci życia ludzkiego nie budzi wątpliwosci u ani jednej ani drugiej strony) przyjmując postawę jaką proponujesz zrobił by coś równoważnego stwierdzeniu - "nie chcesz mordować nie morduj ale nie wtracaj się w to co inni robią" zdajesz sobie sprawę z tego co proponujesz?
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
So sty 24, 2015 14:27 |
|
 |
jesienna
|
JedenPost napisał(a): magda68 napisał(a): @Jedenpost. Czego Ty nie przyjmiesz jakiejś megadawki hormonów? Bo nie wiem jakiemu celowu miałoby to służyć. Zaś ta megadawka po pierwsze nie jest nie wiadomo jak mega, po drugie nikt raczej nie będzie stosował tego jako regularnej metody antykoncepcji już choćby ze względu na cenę, po trzecie dostępność tej pigułki powinna ukrócić niezgodne z przeznaczeniem stosowanie niektórych regularnych pigułek antykoncepcyjnych do antykoncepcji po w ramach tzw. metody Yuzpe. Ogólnie: dla zdrowia kobiet wyjdzie to raczej na plus niż na minus. Ta "megadawka" to wprawdzie dawka 3 krotnie razy większa niż dawka octanu upirystali (substancja czynna ellaone) stosowana w leczeniu mięśniaków macicy, Ale lek w leczeniu męśniakow macicy stosuje się prawie sto razy dłużej bo przez 13 tygodni (dokladnie 91 dni). Więc znowu nie przesadzajmy z tą szkodliwością. Uważam, że rozdmuchiwania sprawy szkodliwości - (fakt nie ma leku bez skutków ubocznych) jest odwracaniem uwagi od sedna zagadnienia (niszczenie życia ludzkiego).
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
So sty 24, 2015 14:39 |
|
|
|