Autor |
Wiadomość |
jasmin0005
|
 Skąd zdobyć relikwie?
Moja teściowa jest chora na serce i chcę dla niej zdobyć relikwie, najbardziej zależy mi na JPII, kiedyś były rozdawane obrazki z kawałeczkami jego szaty ale zupełnie nie wiem, gdzie tego szukać. Myślałam też o relikwiach Ojca Pio, św Teresy czy św. Faustyny, mogą też być innych świętych. Czy wiecie gdzie można je dostać? A może ktoś ma w domu kilka i mógłby się podzielić?
|
Pt lip 01, 2011 16:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Skąd zdobyć relikwie?
jasmin0005 napisał(a): Moja teściowa jest chora na serce i chcę dla niej zdobyć relikwie, najbardziej zależy mi na JPII, kiedyś były rozdawane obrazki z kawałeczkami jego szaty ale zupełnie nie wiem, gdzie tego szukać. Myślałam też o relikwiach Ojca Pio, św Teresy czy św. Faustyny, mogą też być innych świętych. Czy wiecie gdzie można je dostać? A może ktoś ma w domu kilka i mógłby się podzielić? A co te relikwie mają spowodować? Proście a otrzymacie - Jezus nie obwarował żadnymi relikwiami.
|
Pt lip 01, 2011 19:14 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Może trzeba wybrać się z "co łaska" do Kardynała Dziwisza?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pt lip 01, 2011 19:33 |
|
|
|
 |
merkaba
|
wiem ze w Myśliborzu są relikwie Faustyny i sopoćki relikwie sa terz w Świebodzinie ale w Myśliborzu zakonnice mogą chyba wysłać relikwie sopocki http://www.jezuufamtobie.pl/zgromadzenie_adresy.php
|
Pt lip 01, 2011 20:17 |
|
 |
jasmin0005
|
dziękuję za informacje, ktoś pytał co relikwie mają spowodować, teściowa jest bardzo religijna i modli się o zdrowie, relikwie mają pomóc w modlitwie, a znacie może kogoś, komu pomogły? I czy ktoś z was ma może relikwie JPII - obrazek z kawałeczkiem sutanny?
|
So lip 02, 2011 15:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jasmin0005 napisał(a): teściowa jest bardzo religijna i modli się o zdrowie, relikwie mają pomóc w modlitwie, a znacie może kogoś, komu pomogły? Modlitwy? Tak, znam takie przypadki, że modlitwy pomogły. Jestem jednym z nich. A może zamiast/obok relikwii pomodlisz się osobiście razem z nią? Na pewno bardzo by takie wsparcie mocno poczuła, dodałbyś jej w ten sposób sił.
|
So lip 02, 2011 19:58 |
|
 |
WIST
|
Panowie Asparagus i Kozioł, nie tylko że piszecie nie na temat ale jesteście co najmniej niesmaczni...
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So lip 02, 2011 21:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Racja, to nie miejsce na tego typu poczucie humoru.
Wracając do tematu: to w jaki sposób relikwie mogą pomóc?
|
N lip 03, 2011 1:36 |
|
 |
jumik
|
Kozioł napisał(a): Wracając do tematu: to w jaki sposób relikwie mogą pomóc? W taki sam sposób, w jaki w Biblii nakładanie chust i przepasek, które nosił św. Paweł na chorych i opętanych prowadziło do ich uzdrowienia. Ale nie mieszajmy tematów - nie jest on o tym czy i w jaki sposób relikwie mogą pomóc, ale skąd je zdobyć. Jeśli jest wola dyskusji na ten temat, to proponuję do tego celu założyć oddzielny wątek, a wcześniej poszukać czy nie było podobnego. jumik
_________________ Piotr Milewski
|
N lip 03, 2011 12:01 |
|
 |
jasmin0005
|
tak, mam pytanie skąd je zdobyć i czy ktoś z was może ma jakieś obrazki świętych z kawałeczkami szaty? A modlę się codziennie o zdrowie teściowej, jeśli o to pytacie.
|
N lip 03, 2011 15:45 |
|
 |
kasia91
|
Napisz do jakiegoś zakonu,zależy,czyje chcesz relikwie.
|
N lip 10, 2011 17:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odświeżam wątek Zaintrygowała mnie wiadomość, że siennik hiszpańskiej zakonnicy jest jedną z najdroższych relikwii, jeżeli policzyć wszystkie części podzielonego na 100 000 kawałków siennika przeznaczonego na relikwię, którego 1 sztuka kosztuje 20 zł. Trudno mi dotrzeć do szczegółów. Ktoś coś wie? Tak poza tym, dowiedziałam się o kilku ciekawostkach nt. relikwii: 1.Najmniejszą relikwią jest... nitka z sutanny JPII, liczba sztuk: 200 000 2. Tzw. manna św. Mikołaja, a więc substancja sącząca się co pewien czas z kości świętego, którego to fenomenu nie wyjaśniła jednoznacznie nauka, została wyceniona na 6500 dolarów 3. 3 500 przedmiotów pod hasłem "relikwie" jest wystawionych na na eBay. Na naszym poczciwym Allegro jest skromne ok. 200 ofert, w tym najdroższy jest krzyżyk z XVIII wieku, wyceniony przez właściciela na 11 000 zł. Trzeba ty jednak wziąć pod uwagę, że dużą część przedmiotów stanowią książki o relikwiach. 4. Kościelne przepisy nakazują, aby w każdym nowo wybudowanym kościele znajdowały się co najmniej dwie relikwie świętych. 5. 29 gwoździ z Krzyża Świętego znajduje się w katedrach na całym świecie. 6. W roku 1993 przed beatyfikacją Faustyny Kowalskiej, siostry z jej zgromadzenia otworzyły trumnę zmarłej patronki. Siostry na widok szkieletu, fachowo oceniły, że ... Bóg chciał, aby jej kości zostały rozdane. Wzięto się do roboty i pokrojono starannie szkielet, umyto w spirytusie i zaczęto przygotowywać je na relikwie. Od kanonizacji s.Faustyny wysłano ponad 4 tysiące fragmentów jej szkieletu. R.Stark i W.S.Baingridge badali rosnący rynek dóbr duchowych, chcąc się dowiedzieć, dlaczego mimo spadku religijności, w krajach zachodu rośnie rynek relikwii. Doszli do wniosku, że rynek przedmiotów religijnych działa zgodnie ze wszystkim regułami ekonomii. Święci są jak marka- im wyższy prestiż, tym wyższa cena, a wierni, którzy zaufali "marce" są przekonani, że mają większe szanse na...zbawienie  . Są księża, którzy walczą z handlem rzeczy świętych w sieci, lecz jak sami przyznają, jest to trudne zadanie, gdyż oszuści często mają oferty opatrzone certyfikatami autentyczności z pieczęciami biskupów lub papieży. Jak czytam o rosnącej popularności relikwii, to się zastanawiam, dlaczego KK nie mówi głośno co o tym sądzi, dlaczego tego często nie przypomina i nie podkreśla, skoro skala zjawiska jest większa niż takiego in vitro, a fakt, że popularność handlu nimi rośnie, powinien być alarmujący 
Ostatnio edytowano Pt maja 17, 2013 14:18 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt maja 17, 2013 14:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem czemu często nie mówi, może mówi tylko niektórzy nie chcą słyszeć. Kodeks Prawa Kanonicznego (1190) mówi wyraźnie, że relikwii nie godzi się sprzedawać.
|
Pt maja 17, 2013 14:16 |
|
 |
Wloczykij
|
Cytuj: 29 gwoździ z Krzyża Świętego O_o
|
Pt maja 17, 2013 14:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wloczykij napisał(a): Cytuj: 29 gwoździ z Krzyża Świętego O_o Koniec świata jest bliski, skoro @Wloczykij jest zdziwiony  . A może wloczykij wybierze się do któregoś z kościołów, który posiada autentyczny gwóźdź z krzyża Jezusa?? Zawsze możesz się udać na adorację relikwii gwoździa do Krakowa-> tutaj jest zdjęcieKrzyż Prawdziwy, Święty Krzyż – nazwa fizycznych pozostałości, które zgodnie z chrześcijańską tradycją należały do krzyża, na którym został zabity Jezus Chrystus.
Zgodnie z tradycją cesarz Konstantyn I Wielki na Soborze w Nicei w 325 poznał Makariusza, bpa Jerozolimy, który opowiedział mu że w tym mieście znajdują się pamiątki po śmierci Chrystusa, ale przysypane ziemią i gruzami po zburzeniu Jerozolimy w 70 i 132 r. Cesarz wysłał na poszukiwania relikwii swą matkę. Święta Helena[1], matka cesarza Konstantyna, udała się do Jerozolimy w 326–28. W drodze pomagała biednym. Odnalazła trzy drewniane krzyże użyte podczas krzyżowania Jezusa i dwóch złoczyńców razem z nim. Były ukryte w cysternie znajdującej się niedaleko Golgoty. Zdaniem św. Ambrożego z Mediolanu i św. Jana Chryzostoma, zidentyfikowanie Krzyża było możliwe jedynie dzięki titulusowi wymieniającemu imię skazańca. Inna wersja głosi, że w objawieniu dowiedziała się, który krzyż jest prawdziwy.
Św. Helena podzieliła krzyż Chrystusa na trzy części, aby ofiarować je głównym ówczesnym ośrodkom chrześcijaństwa: Jerozolimie, Rzymowi i Konstantynopolowi. Z czasem krzyż podzielono na wiele drobnych części, aby każda znaczniejsza świątynia w Europie mogła mieć małą cząstkę tej relikwii[2].
Dziś duże fragmenty znajdują się w kościele św. Goduli w Brukseli, w bazylice Santa Croce w Rzymie oraz w katedrze Notre Dame w Paryżu. W Polsce cząstki relikwii posiada m.in. Sanktuarium Krzyża Świętego na Łysej Górze w Górach Świętokrzyskich[2] oraz Parafia Podwyższenia Krzyża Świętego i Matki Bożej Uzdrowienia Chorych w Katowicach.
|
Pt maja 17, 2013 15:10 |
|
|
|