|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Ryszard Gabrys
|
 Powieść o utracie wiary
Ela Sidi Biała cisza(powieść autobiograficzna, oparta na przeżyciach autorki) Po pięciu latach obecności tej powieści na rynku. Zaproszenie do dyskusji! Jak walczyć z takim losem? link z opisem
|
N lis 08, 2015 16:21 |
|
|
|
 |
glejt
|
 Re: Powieść o utracie wiary
Nigdy nie dzieje się nic bez przyczyny. Ja wiem, że wiele rzeczy ma swój początek w osądzaniu. Znam przykłady w których zanik wiary w rodzinie nastąpił w wyniku właśnie osądów innych ludzi jako gorszych bo słabo wierzących. Mechanizm jest zawsze ten sam i dotyczy osądzenia jaki jest mój brat w Chrystusie. Tak jak osądzamy tak zostaje nam dawane w rodzinie. Dla Boga nie ma znaczenia jaką fizyczna funkcje wykonuje na tym świecie jego poszczególna wyodrębniona dla potrzeb tego świata postać fizyczna. Jednak szatan ( którego utożsamiam z naszą egoistyczną podświadomością) tzw ego, całkowicie chce zafałszować obraz wszystkich braci, tak aby widzieć każdego z osobna i oceniać jego przydatność ( w odniesieniu do swoich własnych potrzeb). Oczywiście w kontekście nadawania sobie szczególnej roli i znaczenia. Takie osądzenie jet uznaniem pewnego rodzaju prawdy postrzeganej prawdy, która nie ma nic wspólnego z Prawdą rzeczywistą. Ze względu na to iż uznaliśmy osądzanych za prawdziwych w swojej dysfunkcji , grzechu , błędzie czy jakkolwiek nazwiemy rodzaj postrzeganej rzeczywistości nie ma problemu aby następnie to co uznaliśmy juz za jak najbardziej prawdziwe nie manifestowało sie w naszym życiu. Jak walczyć ze skutkami osądu? Wg mnie jest tylko jeden sposób. Po pierwsze uznac , że przyznaliśmy rację czemuś co nie jest prawdą a zatem potrzebne jest nam przebaczenie od Ducha św z prośbą o cofnięcie oszukańczej oceny i nadanie takiej jaka jest prawdziwa w oczach Ducha św Ducha Prawdy. Już to pozwoli zmienić niechciany stan, ponieważ poprosiliśmy o zmianę przyczyny. Nie zaszkodzi również modlić sie za wszystkich słabo lub niewierzących aby mogli poznać prawdę. A nawet doświadczyć takiej łaski Boga, że zaczną postrzegać cuda i działanie Boga wtedy gdy sie do Niego modlimy i prosimy o wspieranie w prawdzie.
_________________ [color=#BF00FF]Szukaj Prawdy a Prawda cię wyzwoli.[/color]
|
Pn lis 09, 2015 15:17 |
|
 |
glejt
|
 Re: Powieść o utracie wiary
Ps . Zapomniałam dodać, że takim niewątpliwym świadkiem dokonania przez nas osądu jest reakcja emocjonalna całkowicie nie dająca się wyeliminować. Jeżeli problem nie jest uświadomiony ze względu na dokonany osąd może utrzymywać się w rodzinie przez wiele pokoleń.
_________________ [color=#BF00FF]Szukaj Prawdy a Prawda cię wyzwoli.[/color]
|
Pn lis 09, 2015 15:20 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|