Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 22:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 owieczka 
Autor Wiadomość

Post owieczka
no to może jeszcze słówko.o owieczce,ktora się zgubiła i której tak bardzo szukał Pasterz.
czy ktos pomyslał kiedys,że aby byc odnalezionym przez Jezusa,trzeba się najpierw zgubic?ze tak bardzo pragniemy aby Jezus nas odnalazł,aby nas szukał i radował się z naszego odnalezienia. tylko,aby On mógł nas znalezc-musimy sie zgubic...nie chodzi o to,aby grzeszyc.grzeszyc po to,by On nas szukał.tylko..wejdzmy w ciemny las..za Nim.słuchajmy Go.zostawmy nasze utarte scieżki. postarajmy sie zrozumiec ,że bez względu na to,jak gęsty będzie las przez który pójdziemy-On nas zawsze znajdzie.zaufajmy Mu.
zejdźmy ze ściezki naszych wyobrażeń o Jego planach wobec nas,bo Jego drogi nie są naszymi...

Pn gru 12, 2005 23:42

To o czym piszesz to wcale nie zagubienie tylko pójście za pasterzem tam gdzie on idzie. Podobnie jak w drugim założonym przez Ciebie temacie nie zgadzam się z Twoją interpretacją, ale chyba w Twoim przypadku ma ona dobre skutki, więc tak to zostawmy :)

Wt gru 13, 2005 6:44
Uważam, że "kaczuszka" dobrze interpretuje przesłanie Ewangelii o "Dobrym Pasterzu". Rozumuje prosto, bez zbędnych pseudoteologicznych zawijasów myślowych.

Wt gru 13, 2005 9:20

[quote="Incognito"]To o czym piszesz to wcale nie zagubienie tylko pójście za pasterzem tam gdzie on idzie.

chyba mnie nie zrozumiałeś.dlaczego Jezus szuka owcy? ponieważ się zgubiła.niekoniecznie zeszła na zła drogę.może ta owieczka własnie dla Niego zeszła z utartych ścieżek swojego życia-i postanowiła zaryzykowac pójście drogą,której wczesniej nie znała?a to nie znaczy,że nie traktuje Jezusa jak swojego Pasterza.
bardziej chodziło mi o "zagubienie" własnego "ja" dla Niego, o podjęcie "ryzyka" całkowitego zawierzenia Bogu-z ufnością,że On nas zawsze odnajdzie.

:-)

Wt gru 13, 2005 17:48

Ja z kolei niejednokrotnie spotykam Jezusa dopiero wtedy, kiedy się w jakiś sposób gubię. On schodzi w moje doliny i nawet nie zawsze mnie z nich wyciąga (choć bywa i tak) - najważniejsze, że jest tam wtedy ze mną :)

Wt gru 13, 2005 22:49

Dopiero teraz przeczytałam Twój ostatni post Kaczuszko :oops:

Coś w tym jest... :-D

Wt gru 13, 2005 22:51

Dopiero teraz przeczytałam Twój ostatni post Kaczuszko :oops:

Coś w tym jest... :-D

prawda???
cos w tym jest :lol:

a tak w ogole to jak sie wkleja te cytaty??
tak przy okazji pytam,bo cos mi nie wychodzi. :oops:

Wt gru 13, 2005 23:31

chyba mnie nie zrozumiałeś.dlaczego Jezus szuka owcy? ponieważ się zgubiła.niekoniecznie zeszła na zła drogę.może ta owieczka własnie dla Niego zeszła z utartych ścieżek swojego życia-i postanowiła zaryzykowac pójście drogą,której wczesniej nie znała?a to nie znaczy,że nie traktuje Jezusa jak swojego Pasterza.
bardziej chodziło mi o "zagubienie" własnego "ja" dla Niego, o podjęcie "ryzyka" całkowitego zawierzenia Bogu-z ufnością,że On nas zawsze odnajdzie.

Ok, trochę pokręciłaś, ale rozumiem o co Ci chodzi.
Btw. miłość nie polega na zrezygnowania z bycia sobą. Na rezygnacji z własnych grzechów i wad -owszem, ale nie na wyrzeczeniu się swojego "ja".

Śr gru 14, 2005 6:38

Ale na oddaniu swojego "ja" drugiemu, zwłaszcza Bogu, do dyspozycji , to i owszem polega...

Pozdrzwiam

Śr gru 14, 2005 8:53

Oddanie się komuś a zagubienie swojej osobowości to dwie różne sprawy.

Śr gru 14, 2005 8:56

Cos zupelnie innego Incognito , oczywiscie masz racje.
Myslę, ze u kaczuszki słowo "zagubienie", jakoś się zabłąkalo do posta przypadkiem :), może miala chwilową trudność ze znalezieniem odpowiedzniego słowa, mi sie tak czasem zdarza...

Śr gru 14, 2005 10:59

chodziło mi o "zagubienie" własnego "ja" dla Niego

Incognito, jak widzisz "zagubienie" jest w cudzysłowie. Kaczuszce może chodzi o rodzaj pokory, która zawsze wymaga złapanie "ja" w cugle: "Panie, nie moja wola, lecz Twoja..."

Fajna myśl kaczuszko :)
Tym bardziej, że pierwszy moment tego oddania swojego "ja" często z ludzkiego punktu widzenia jest właśnie zagubieniem (bez cudzysłowu). Bo świat się wywraca do góry nogami - nie wiemy dokąd idziemy, a jednak idziemy...

Pozdrawiam :)

Śr gru 14, 2005 11:29
"Zagubienie własnego "ja", rozumiem jako ewangeliczne "zaparcie się siebie" (por. Mt 16,24).

Śr gru 14, 2005 13:25

Tym bardziej, że pierwszy moment tego oddania swojego "ja" często z ludzkiego punktu widzenia jest właśnie zagubieniem (bez cudzysłowu). Bo świat się wywraca do góry nogami - nie wiemy dokąd idziemy, a jednak idziemy...

dokładnia tak Spidy-dziekuje za tę myśl

Śr gru 14, 2005 16:59

Cytuj:
może miala chwilową trudność ze znalezieniem odpowiedzniego słowa, mi sie tak czasem zdarza...

miałam chwilową trudnośc :-D

min. dlatego użyłam cudzysłowu.

Śr gru 14, 2005 17:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]