Re: Czy niegrzeszenie coś daje ?
Andy72 napisał(a):
Co znaczy "konkretnie część mojego doświadczenia" ?
Doświadczam w tej chwili różnych uczuć - większość jest przyjemnych lub akceptowalnych

Także te, które potocznie postrzega się negatywnie - jak smutek widzę, że one też same w sobie są tak naprawdę przyjemne

Natomiast znajduję w sobie, konkretnie gdzieś nawet w ciele taki dyskomfort, którego nie akceptuję. Widzę że pasuje do niego określenie oporu. Wiąże się to z tłumieniem/izolowaniem emocji, z oddzielaniem/odcinaniem się od nich.
Mogę przeskanować swoje różne uczucia po kolei i zobaczyć, które akceptuję, a których nie

Cierpienie znajduję tylko jeśli jest brak akceptacji, czyli opór

Cytuj:
Różnica między cierpieniem a nie polega na natężeniu,
Widzę to inaczej

Dla mnie coś cierpieniem albo jest, albo nie jest, to jest różnica jakościowa. Cierpieniem jest dla mnie taki dyskomfort, którego nie potrafię/nie chcę zaakceptować. Jego nasilenie może być różne, ale nie są nim emocje same w sobie, lecz brak ich akceptacji, uciekanie od nich. Oddzielanie się od nich. Różnego rodzaju mechanizmy obronne, oparte na strachu. To zrozumiałe, że jeśli walczę sam ze sobą w ten sposób, to cierpię, bo energia emocji chce naturalnie płynąć w jedną stronę, a ją ją pcham w drugą. Objawia się to sygnałem, w postaci cierpienia, że coś jest nie tak.
Na przykład chciałbym podjąć jakieś działanie, ale tłumię tę chęć ze względu na strach. To powoduje cierpienie. A oprócz tego powoduje depresję, jeśli dotyczy rzeczy ważnej, fundamentalnej. Rzecz w tym że nie mam w pełni świadomej kontroli nad swoim oporem. Ale skoro opór jest nawykowym oddzielaniem się od emocji, to mogę zadziałać odwrotnie - zanurkować uwagą w swoim bólu emocjonalnym i ponownie w większym stopniu stać się całością - polecam
(Robiłem to przed chwilą podczas kąpieli

)
W ten sposób mogę subtelnie w sobie poczuć ten zalegający ból emocjonalny, ten krzyk, wrzask i płacz jakiegoś wewnętrznego dziecka...i to przynosi ulgę i otwiera w większym stopniu na radość
Namaste
Pokój wam