Autor |
Wiadomość |
taurus
|
święci i aniołowie.
nie pamiętam dokładnie, ale w którymś momencie mówi się w kościele że święci i aniołowie wyśpiewują w niebie Chwałę Boga.
to jak myślicie lepiej być świętym czy aniołem?
|
Wt cze 17, 2008 8:00 |
|
|
|
|
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Wiesz co... równie dobrze możesz zapytać "lepiej byś wodą czy wiatrem?"
Aniołowie są duchami stworzonymi przez Boga, które jednak nie pracowały na swoje miejsce przy Bogu. Święty chodził po Ziemi i harował ciężko na swoją świętość.
Chyba lepiej być świętym- ma się okazję poznać ludzkie życie a dopiero potem wio do nieba
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Wt cze 17, 2008 8:44 |
|
|
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Moment o śpiewie aniołów i świętych jest tuż przed konsekracją:
"również chóry aniołów i zastępy świętych śpiewają hymn ku Twojej chwale nieustannie wołając..."
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Wt cze 17, 2008 8:47 |
|
|
|
|
BLyy
|
Aniołem sie raczej nie zostaje, gdyż aniołowie już zostali stworzeni przed ludźmi by służyć Bogu. I w przeciwieństwie do aniołów, człowiek ma nieśmiertelną duszę, więc aniołem nie może sie stać.
|
Wt cze 17, 2008 9:12 |
|
|
taurus
|
nie mam aktualnie dostępu do Bibli, więc postaram się zacytowąć w sposób niedoskonały, jeśli coś przekręce przepraszam:
Kimże jest człowiek że o nim pamiętasz, uczyniłeś go na krótko niewiele mniejszym od aniołów.
|
Wt cze 17, 2008 9:50 |
|
|
|
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Aniołowie to duchy, stworzone przez Boga, które od początku świata służą mu .
A święci to po prostu ludzie, którzy przeszli przez życie dobrze czyniąc, i osiągnęli zbawienie - możliwość obcowania z Bogiem w wieczności.
Jako ludzie, specjalnego wyboru nie mamy
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt cze 17, 2008 9:53 |
|
|
smokeustachy
|
Re: święci i aniołowie.
taurus napisał(a): nie pamiętam dokładnie, ale w którymś momencie mówi się w kościele że święci i aniołowie wyśpiewują w niebie Chwałę Boga. to jak myślicie lepiej być świętym czy aniołem?
O ile masz jakieś szanse na bycie świętym, to aniołem - żadne.
_________________ Smok Eustachy http://smocze.opary.salon24.pl/ http://blog.wiara.pl/SmoczeOpary
|
Wt cze 17, 2008 10:02 |
|
|
Mirisha
|
Niektórzy uważają, że Michał Archanioł i Jezus Chrystus to ta sama osoba.
|
Wt cze 17, 2008 10:17 |
|
|
Masa
|
do opata:
człowiek sam z siebie nie może byś świętym!!!
człowiek staje się świętym z chwilą nowonarodzenia z Ducha Świętego
czyli z chwilą przyjęcia jezusa jako swojego Pana i Zbawiciela!
potem trwa już proces uświęcania - Duch Świety usuwa z takiego nowonarodzonego świętego grzech, złe nawyki, przemienia go i prowadzi
na świętość nie można zapracować w żaden sposób!!! nie można harować na świętość!!!
co to za herezje!!!
świętym jest człowiek który ma Krew Jezusa na sobie, przez wiarę w Jezusa, w Jego śmierć i zmartwychwstanie.
_________________ Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)
|
Wt cze 17, 2008 10:21 |
|
|
Mirisha
|
Każdy może być świętym
„Twoim obowiązkiem jest dążenie do świętości. — Tak, także i twoim. — Jak można myśleć, że jest to zadanie wyłącznie kapłanów i zakonników?
Do każdego, bez wyjątku, Pan powiedział: Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.”
Wszyscy mężczyźni i kobiety są powołani, aby kochać Boga całym swoim sercem, całym swoim umysłem, całą duszą i kochać swoich bliźnich jak siebie samych, nie tylko w teorii, ale i w praktyce. „Wolą Bożą jest wasze uświęcenie”, jak powiedział Święty Piotr do pierwszych chrześcijan. To przesłanie jest „stare jak Ewangelia, i tak jak Ewangelia nowe”. Bóg wzywa wszystkich ochrzczonych do pełni świętości.
„Trzeba ciągle powtarzać, że Jezus nie zwracał się do grupy uprzywilejowanych, lecz przyszedł, żeby objawić nam powszechną miłość Boga. Wszyscy ludzie są umiłowani przez Boga. Od wszystkich oczekuje On miłości – od wszystkich, jakiekolwiek byłyby ich osobiste uwarunkowania, pozycja społeczna, zawód czy praca.”
Wszyscy ludzie, bez względu na sytuację społeczną: maklerzy giełdowi, pracownicy fabryk, programiści, studenci, emeryci, są powołani, aby uświęcać się – nie tylko dlatego, że znajdują się na świecie, ale właśnie w i poprzez sytuacje i czynności, które są częścią ich dnia codziennego.
„Marzę – i to marzenie się spełniło – o mnóstwie dzieci Bożych uświęcających się w swoim życiu zwyczajnych obywateli, dzielących pragnienia, zapał i wysiłki innych ludzi.”
To Chrystus przechodzi, 20
|
Wt cze 17, 2008 10:25 |
|
|
BLyy
|
Ja zaś słyszałem że Archanioł Michał jest Duchem Świętym.
|
Wt cze 17, 2008 10:38 |
|
|
Mirisha
|
Teoria ta, jaka by nie była, nie godzi się się z tajemnicą Boga, który występuje w 3 osobach, aniołowie są oddzieleni od Boga.
|
Wt cze 17, 2008 10:44 |
|
|
taurus
|
[quote]A święci to po prostu ludzie, którzy przeszli przez życie dobrze czyniąc, i osiągnęli zbawienie - możliwość obcowania z Bogiem w wieczności. [/quote]
To czym różnią się święci uznani przez kościół od tych nieuznanych? można modlić się o wstawiennictwo tych nieuznanych lub nieznanych?
a skoro święci dobrze czynili przez całe życie to po co im zbawienie?
|
Wt cze 17, 2008 11:01 |
|
|
Mirisha
|
Lepiej jest się modlić do Aniołów niż do świętych.
|
Wt cze 17, 2008 11:04 |
|
|
tataGraddy
|
propozycja dla autora:
bądź sobą, dążącym do bycia świętym, przy wsparciu aniołów.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania jakiejkolwiek przyczyny. Autor nie wdaje się w dyskusje, które według jego mniemania nie przyniosą korzyści obu stronom.
|
Wt cze 17, 2008 11:05 |
|
|
|