Autor |
Wiadomość |
Pietras19
|
 Bóg jest dobry ??
Czy Bóg jest dobry ? Jakby by był dobry to wysłuchał modlitwy o śmierć. Bóg nawet nie potrafi tego zrobić. Chrześcijanie zawsze znajdą wymówkę na temat Boga jaki to jest dobry.... Szukałem gdzie mogłem to napisac.
|
Pn lis 18, 2024 7:51 |
|
|
|
 |
Pietras19
|
 Re: Bóg jest dobry ??
Nie, Bog nie jest dobry i tyle temacie chciałem napisać wulgarnie.
|
Pn lis 18, 2024 8:14 |
|
 |
Jerzy_67
|
Czy Bożą dobroć ludzką (swoją) miarą chcesz mierzyć?
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pn lis 18, 2024 8:22 |
|
|
|
 |
Pietras19
|
nie chce wchodzić dyskusje raczej chciałem monolog zrobić. Nie wiem o ci chodzi ale i tak Bóg dla mnie jest zły i niesprawidliwy człowiek cierpi, a Bóg ma gdzieś
|
Pn lis 18, 2024 10:02 |
|
 |
Jerzy_67
|
Wyrzucając swoje żale pod adresem Boga, miej z tyłu głowy, że jeśli On jest (zakładam, że nie jesteś przekonany), to może Cię kiedyś skonfrontować z tym, co o Nim mówiłeś... Obyś się nie musiał wstydzić!
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pn lis 18, 2024 11:44 |
|
|
|
 |
Pietras19
|
Widze, ze jesteś wrażliwy na Boga ,ale brak ci empatii. Walisz prawdę jakbyś miał racje. Niech ci będę spadam z tego forum. Jak nie mam racji prosze bardzo skasujcie od razue temat. Ja rozumiem ze jesteście uczeleni na Boga nie chce tutaj psuć wam atmosfery. Widzę ,ze wy sami nie rozumiecie Boga.
|
Pn lis 18, 2024 12:28 |
|
 |
Idący
|
Pietras19 napisał(a): Czy Bóg jest dobry ? Jakby by był dobry to wysłuchał modlitwy o śmierć. Bóg nawet nie potrafi tego zrobić. Chrześcijanie zawsze znajdą wymówkę na temat Boga jaki to jest dobry.... Szukałem gdzie mogłem to napisac. Tak, Bóg jest dobry, a nawet więcej. Bo nie ma większego dobra, niż to co daje Bóg. Zapewniam, że Bóg wysłuchał modlitwy o śmierć i z całą pewnością umrzesz. Masz to zagwarantowane. Owszem, potrafi. I zrobił to już dla wielu miliardów ludzi. To cały czas się dzieje. Chrześcijanie nie potrzebują wymówek. Po prostu nawiązują z Nim relację i wierzą Mu. Szukałeś gdzie napisać, ale czy wiesz po co?
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn lis 18, 2024 12:47 |
|
 |
Pietras19
|
prowadzę monolog a ludzie... Skoro wysłuchał to juz dzisiaj umarłem. . Nie ma mnie ani fizcznie ani na forum .Ale fajnie jest po smierci
|
Pn lis 18, 2024 12:55 |
|
 |
Idący
|
A kto powiedział, że dziś? Czy nie narzekasz na jakieś urojenia umożliwiające korzystanie z internetu po śmierci?
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn lis 18, 2024 13:09 |
|
 |
Jerzy_67
|
Pietras19 - nie chciałem Cię urazić. Nie działaj pochopnie!
|
Pn lis 18, 2024 13:18 |
|
 |
george45
|
Jerzy_67 napisał(a): Czy Bożą dobroć ludzką (swoją) miarą chcesz mierzyć? A Ty, czyją zmierzyłeś, zapożyczoną ze wspomagaczy, ludzką, boską, czy może swoją? Idący napisał(a): Tak, Bóg jest dobry, a nawet więcej. Bo nie ma większego dobra, niż to co daje Bóg. Zapewniam, że Bóg wysłuchał modlitwy o śmierć i z całą pewnością umrzesz. A Idący, czyją miarą „dobroć” Boga mierzy, czyim widzimisię zapewnia wysłuchanie modlitw przez Boga? Mamusi, tatusia księdza popa, a może w jakiejś książeczce wyczytał i nieudolnie zacytował? Jerzy_67, gdzie twa kreatywność, zrozumienie, logiczne myślenie. Nagminne korzystanie ze wspomagaczy, powoduje, że jesteś mniej zaangażowany w proces myślenia, stopniowo zabija intelekt, robi roślinkę. Pietras19 napisał(a): Jakby by był [...}. Jak by był, taki jakim Go sobie wyobrażasz, to zapewne by wysłuchał.
|
Wt lis 19, 2024 8:45 |
|
 |
Idący
|
Przykro mi, że znów zaczynasz bredzić i pisać jak wiejski wesołek.
Nie ma miary Boskiego dobra. Jest niezmierne, niepomierne i nieskończone. A wysłuchiwanie modlitw nie ma tu nic do rzeczy. Zdaję sobie sprawę, że nie potrafisz tego zrozumieć, ale niepotrzebnie robisz z siebie głupka zadając takie pytania. Są tematy, w których wykazujesz inteligencję, wiedzę i zrozumienie. Czy nie lepiej do nich się ograniczyć i zrezygnować z bezsensownego szydzenie z wiary? Chyba, że celem tego jest czynienie przykrości wierzącym. Jeśli tak,. to nie masz wyjścia. Musisz się poświęcić i dalej brnąć w bezrozumną dziecinadę. Wybór należy do ciebie.
|
Wt lis 19, 2024 8:54 |
|
 |
Witold33
|
Brak dobroci Boga jest oczywisty na jeden rzut oka . Patrząc na rzeczywistość. Więc czy nie bezpieczniej uznać, że to nie brak dobroci Bożej, a zwyczajny brak zainteresowania? Mniejsza bojaźn?
|
Wt lis 19, 2024 12:22 |
|
 |
Idący
|
Witold33 napisał(a): Brak dobroci Boga jest oczywisty na jeden rzut oka Tak jest. Ale na szczęście tylko dla tych, którzy tę dobroć odrzucają.
|
Wt lis 19, 2024 15:23 |
|
 |
george45
|
Idący napisał(a): Przykro mi, że znów zaczynasz bredzić i pisać jak wiejski wesołek.
Nie ma miary Boskiego dobra. Jest niezmierne, niepomierne i nieskończone. A wysłuchiwanie modlitw nie ma tu nic do rzeczy. Zdaję sobie sprawę, że nie potrafisz tego zrozumieć, ale niepotrzebnie robisz z siebie głupka zadając takie pytania. Są tematy, w których wykazujesz inteligencję, wiedzę i zrozumienie. Czy nie lepiej do nich się ograniczyć i zrezygnować z bezsensownego szydzenie z wiary? Chyba, że celem tego jest czynienie przykrości wierzącym. Jeśli tak,. to nie masz wyjścia. Musisz się poświęcić i dalej brnąć w bezrozumną dziecinadę. Wybór należy do ciebie. Jako wiejski wesołek, widzę miliony istnień ludzkich oddających życie za „niezmierne, niepomierne i nieskończone” dobro. W zamian za te miliony istnień konających w męczarniach, słyszę o tym, że Bóg, w związku z ze swym niezmierne, niepomierne i nieskończone dobrem, w wyniku modlitw przywrócił jednej pani wzrok, jakiś pan cudownie ozdrowiał, choć lekarze nie dawali mu żadnych szans itp. Byłbym zapomniał, człowiek w swym umyśle ocenia, że nie tylko na ziemi widać „niezmierne, niepomierne i nieskończone” dobro, ale również w swej wyobraźni, dostrzega je po śmierci. Może odpuść sobie wyjaśnianie wiejskiemu wesołkowi tego dobra po śmierci (wielu ponurych tego nie pojmuje), wskażesz to niezmierne, niepomierne i nieskończone dobro na ziemi?
|
Wt lis 19, 2024 20:36 |
|
|
|