|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Dlaczego Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnosprawni/
Autor |
Wiadomość |
Pietras19
|
 Dlaczego Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnosprawni/
no właśnie odpowiedz jest na stronie. Trochę mnie smieszy ze choroby są na chwałę bożą...no nie są sądze zeby tak było. Bóg raczej nie kocha takich osób. to tyle z mojej strony. Zaraz sie ktos przyczepi ale prosze sie nie przyczepiać.
|
So lut 01, 2025 16:27 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
 Re: Dlaczego Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnospra
Pietras19 napisał(a): no właśnie odpowiedz jest na stronie. Trochę mnie smieszy ze choroby są na chwałę bożą...no nie są sądze zeby tak było. Bóg raczej nie kocha takich osób. to tyle z mojej strony. Zaraz sie ktos przyczepi ale prosze sie nie przyczepiać. We Wrocławiu funkcjonuje fundacja wydawnicza o tematyce ASD (zaburzenie spektrum autyzmu), która głosi ideologię, że tych dzieci i starszych, dotkniętych chorobami ze spektrum autyzmu nie trzeba leczyć, bo oni są tylko wielokolorowymi kwiatami na łące różnorodności różnorodności Europejczyków. Medycyna wystąpiła ze słusznym sprzeciwem, dlatego fundacja złagodziła trochę swoją "ideologię różnorodności"Ta ideologia niestety dostała się do szkół specjalnych. Jest chwytliwa, bo rodzice poczuli się zwolnieni ze specjalnych starań o zdrowie tych dzieci, z których przecież wyrastają różnorodni kalecy. Prawdę mówiąc, to podejście wrocławskiej fundacji, gdyby jej ideologia różnorodności (w gruncie rzeczy euro-unijna!) może być użyteczna, żeby jakoś tłumaczyć problem ludzi chorych w społeczeństwie. Ale nie jest to chrześcijaństwo, czego przykład dał Jezus, leczący chorych i nakazujący Kościołowi troszczyć się o zdrowie chorych, niezależnie od medycyny.Choroba w społeczeństwie to ludzkie cierpienie i zadanie dla wierzących. To tylko schorzenia, kalectwa, słabość i śmierć wśród roślin i zwierząt jest czymś pozytywnym, bo stają się pokarmem dla innych istot roślinnych i zwierzęcych. U ludzi ta "normalność" nie funkcjonuje!
|
So lut 01, 2025 18:38 |
|
 |
ga1robe
|
Właśnie to mi się nie podoba wśród wierzących, którzy zamiast dać świadectwo o sobie, o swoich niepełnosprawnościach, przytaczają nieszczęście innych.
|
So lut 01, 2025 20:18 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
ga1robe napisał(a): Właśnie to mi się nie podoba wśród wierzących, którzy zamiast dać świadectwo o sobie, o swoich niepełnosprawnościach, przytaczają nieszczęście innych. Mówienie o swoich nieszczęściach jest źle widziane przez innych, takie rozczulanie się nad sobą nudzi bliźnich. Natomiast pochylanie się nad cierpieniami bliźnich to wyraz empatii, która skłania do pomagania innym. Więc to raczej miłość bliźniego.
|
N lut 02, 2025 5:55 |
|
 |
Atimeres
|
Pietras19 napisał(a): no właśnie odpowiedz jest na stronie. Trochę mnie smieszy ze choroby są na chwałę bożą...no nie są sądze zeby tak było. Bóg raczej nie kocha takich osób. to tyle z mojej strony. Zaraz sie ktos przyczepi ale prosze sie nie przyczepiać. Nie wiem, skąd wziąłeś, że choroby są na chwałę Bożą? Pismo św. przypisuje je raczej szatanowi, przeciwnikowi Boga i ludzi (gr. diablos). Może ktoś źle odczytuje słowa z Ewangelii św. Jana, gdzie mowa o chorobie Łazarza. Jezus powiedział: "Choroba ta nie zmierza ku śmierci, ale ku chwale Bożej, aby dzięki niej Syn Boży został otoczony chwałą" (J 11,4). Dzięki Jezusowi choroba Łazarza zakończyła się jego doczesnym zmartwychwstaniem, a z tej okazji objawiła się Boskość Jezusa i wielu uwierzyło w Niego.
|
N lut 02, 2025 8:02 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Media katolickie gromko i szeroko agitują za poświęcaniem cierpienia w "intencjach". To powszechna praktyka. Idzie o to, by ludek nie wpadł w końcu na myśl, że Dzieło Boże , czyli efekt ewolucyjny z pełną doskonałością nic wspólnego nie ma. I tak źle nie jest, "stworzono" nas całkiem niekiepsko, na tyle dobrze, na ile się dało. Mamy kolej żelazną, elektrykę, telefoniki, antybiotyki, szczepionki. Jeszcze się nie wytłukliśmy jako gatunek. A że czasem trafiają się ślepe kiszki, zaułki typu trumpizm czy pislam - widać zło konieczne.
|
N lut 02, 2025 10:52 |
|
 |
andej
|
Witold33 napisał(a): Dzieło Boże , czyli efekt ewolucyjny z pełną doskonałością nic wspólnego nie ma. Tak, rzeczywiście. Doskonały jest tylko Bóg. A udzie moga (i powinni) dążyć do doskonałości. Każdy ma po temu szansę. I zaproszenie do tego. Kwestia starań. Per aspera ad astra. A właściwie per aspera ad salutem.
|
N lut 02, 2025 11:20 |
|
 |
tehoodor
|
Pietras19 napisał(a): Trochę mnie smieszy ze choroby są na chwałę bożą...no nie są sądze zeby tak było. Bóg raczej nie kocha takich osób. Jeżeli to Bóma bezpośredni wpływ na każde zapłodnienie, życie płodowe, narodziny i dalsze życie, to mając siłę sprawczą pdzez xaly ten okres życia człowieka, czyni to Boga również odpowiedzialnym za choroby genetyczne i niepełnosprawności. Jeżeli ktoś lubi zapach palonego tłuszczu, to dlaczego nie mógłby też lubić z miłością obserwować cierpienie ludzi. Atimeres napisał(a): We Wrocławiu funkcjonuje fundacja wydawnicza o tematyce ASD (zaburzenie spektrum autyzmu), która głosi ideologię, że tych dzieci i starszych, dotkniętych chorobami ze spektrum autyzmu nie trzeba leczyć, bo oni są tylko wielokolorowymi kwiatami na łące różnorodności różnorodności Europejczyków. Medycyna wystąpiła ze słusznym sprzeciwem, dlatego fundacja złagodziła trochę swoją "ideologię różnorodności" Ta ideologia niestety dostała się do szkół specjalnych. Jest chwytliwa, bo rodzice poczuli się zwolnieni ze specjalnych starań o zdrowie tych dzieci, z których przecież wyrastają różnorodni kalecy. Prawdę mówiąc, to podejście wrocławskiej fundacji, gdyby jej ideologia różnorodności (w gruncie rzeczy euro-unijna!) może być użyteczna, żeby jakoś tłumaczyć problem ludzi chorych w społeczeństwie. Moja córka ma autyzm więc trochę się orientuję w temacie i pierwsze słyszę, że to choroba, którą można leczyć, a nie nieuleczalne zaburzenie neurorozwojowe. Pomijając dywagacje o ideologiach możesz powiedzieć skąd ci przyszło do głowy, że autyzm się leczy? ga1robe napisał(a): Właśnie to mi się nie podoba wśród wierzących, którzy zamiast dać świadectwo o sobie, o swoich niepełnosprawnościach, przytaczają nieszczęście innych. Możliwe, że to ci których uszlachetnia to cierpienie doswiadczane przez innych. andej napisał(a): Doskonały jest tylko Bóg. A udzie moga (i powinni) dążyć do doskonałości. Każdy ma po temu szansę. I zaproszenie do tego. Kwestia starań. Per aspera ad astra. A właściwie per aspera ad salutem. Zostaliśmy stworzeni niedoskonali a oczekuje się od nas doskonałości? Nie widzisz tu Boskiej niekonsekwencji?
|
N lut 02, 2025 13:07 |
|
 |
Swołocz
|
tehoodor napisał(a): Zostaliśmy stworzeni niedoskonali a oczekuje się od nas doskonałości? Nie widzisz tu Boskiej niekonsekwencji? Nie ma tu niekonsekwencji. Bo mogliśmy zostać stworzeni niedoskonali z wewnętrznym potencjałem doskonałości.
|
N lut 02, 2025 21:18 |
|
 |
Atimeres
|
tehoodor napisał(a): Atimeres napisał(a): We Wrocławiu funkcjonuje fundacja wydawnicza o tematyce ASD (zaburzenie spektrum autyzmu), która głosi ideologię, że tych dzieci i starszych, dotkniętych chorobami ze spektrum autyzmu nie trzeba leczyć, bo oni są tylko wielokolorowymi kwiatami na łące różnorodności różnorodności Europejczyków. Medycyna wystąpiła ze słusznym sprzeciwem, dlatego fundacja złagodziła trochę swoją "ideologię różnorodności" Ta ideologia niestety dostała się do szkół specjalnych. Jest chwytliwa, bo rodzice poczuli się zwolnieni ze specjalnych starań o zdrowie tych dzieci, z których przecież wyrastają różnorodni kalecy. Prawdę mówiąc, to podejście wrocławskiej fundacji, gdyby jej ideologia różnorodności (w gruncie rzeczy euro-unijna!) może być użyteczna, żeby jakoś tłumaczyć problem ludzi chorych w społeczeństwie. Moja córka ma autyzm więc trochę się orientuję w temacie i pierwsze słyszę, że to choroba, którą można leczyć, a nie nieuleczalne zaburzenie neurorozwojowe. Pomijając dywagacje o ideologiach możesz powiedzieć skąd ci przyszło do głowy, że autyzm się leczy? Słowo "leczyć" użyłem w sensie powszechnie używanym dla leczenie objawów nawet chorób nieuleczalnych. ASD to zespół wielogenowy. Grupa bułgarskich genetyków dopatrzyła się udziału w niej nawet około 4 tysiące genów, choć genów ściśle przyczynowych na pewno jest daleko mniej, może około kilkaset. Odmian autyzmu jest wiele. dlatego mówi się o spektrum: od bardzo lekkich i niemal niezauważalnych (którym nie potrzeba wsparcia), do ciężkich postaci (które wymagają wsparcia niemal całodobowego). Ale leczenie objawów, przynajmniej behawioralne, i to wczesne, jest/może być ważne, niekiedy bardzo ważne.
|
Pn lut 03, 2025 5:49 |
|
 |
Witold33
|
Swołocz napisał(a): tehoodor napisał(a): Zostaliśmy stworzeni niedoskonali a oczekuje się od nas doskonałości? Nie widzisz tu Boskiej niekonsekwencji? Nie ma tu niekonsekwencji. Bo mogliśmy zostać stworzeni niedoskonali z wewnętrznym potencjałem doskonałości. A niby z jakiej paki i po co nam ta cała doskonałość? Z pychy? Z poetyki, co ma olśnić tłumek? Bo doskonałość w naturze nie występuje. Jest tylko doskonałość o tyle o ile. Na ile możliwe. Cały wszechświat stworzono z tolerancją +/- ca 4%.
|
Pn lut 03, 2025 8:05 |
|
 |
Idący
|
Swołocz napisał(a): tehoodor napisał(a): Zostaliśmy stworzeni niedoskonali a oczekuje się od nas doskonałości? Nie widzisz tu Boskiej niekonsekwencji? Nie ma tu niekonsekwencji. Bo mogliśmy zostać stworzeni niedoskonali z wewnętrznym potencjałem doskonałości. Dobre spostrzeżenie. Stworzeni z potencjałem doskonałości. Ale ta doskonałość możliwa dopiero po całkowitym oczyszczeniu, czyli przejściu przez Sąd. Ale jeszcze kwestia raju. To dążenie do doskonałości zostało zaburzone, a czasem nawet zniweczone, przez wyjście za środowiska sprężającego ideałowi. Skaza pierwszego błędu jest rysą na życiu każdego człowieka. Na drodze do doskonałości konieczne jest pokonywanie słabości. A sama doskonałość jest ideałem, do którego należy dążyć. Osiągnięcie ideału kończy drogę. Kończy rozwój.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn lut 03, 2025 9:06 |
|
 |
Atimeres
|
tehoodor napisał(a): Moja córka ma autyzm więc trochę się orientuję w temacie i pierwsze słyszę, że to choroba, którą można leczyć, a nie nieuleczalne zaburzenie neurorozwojowe. Pomijając dywagacje o ideologiach możesz powiedzieć skąd ci przyszło do głowy, że autyzm się leczy? https://youtu.be/wczUsxZcjN0"Autyzm leczenie czy terapia"Jest to świetny wykład p. Magdy o autyzmie (ASD) z wyjaśnieniem Tego tematu. W następnym jej wykładzie może ten temat jest bardziej rozbudowany, nie wiem. Więc od siebie dodaję, że w leczeniu specjalistycznym dzieci autystycznych (ASD) (Kanney 2020) podaje że ASD to 2% społeczeństwa; leczone dzieci: w 22% miały przewlekłą chorobę nerek, 44% cierpiało na zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), 40% cierpiało na chorobę niespokojnych nóg (RLS) te 40% cierpiało na chroniczną bezsenność. (to wszystko wymaga medykamentów!) P. Magda podaje daleko więcej schorzeń w wysokim procencie związanych w ASD, które trzeba leczyć, np. poważne choroby jelit - to 89% w autyzmie.
|
Pn lut 03, 2025 10:15 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|