W temacie wierzyć - nie wierzyć wypowiadają się i wyborcy
Autor |
Wiadomość |
Atimeres
|
 W temacie wierzyć - nie wierzyć wypowiadają się i wyborcy
W temacie wierzyć czy nie wierzyć często wypowiadali się i wyborcy w 1. turze wyborców prezydenckich. Ujawniło się, iż nie ma w Polsce zapotrzebowania na tzw. trzecią drogę, natomiast w poglądach politycznych społeczeństwo podzieliło się, podobnie jak dzieli się amerykańskie, na dwie grupy. Pierwszą grupę określę czterema P: patriotyczne, propolskie, prorozwojowe, prochrześcijańskie (PPPP). Druga grupa to cztery N: niepatriotyczne, niepropolskie, nieprorozwojowe, nieprochrześcijańskie (NNNN).
Zwracam uwagę na to czwarte P lub N. Ujawnił się bowiem bardzo częsty związek między wiarą a poglądami politycznymi. Nie dotyczy on tylko poglądów, lecz także i praktyki. Wróży on możliwość pojawiania się rozmaitych niepokojów w życiu religijnym, wynikających z poglądów politycznych. Powinno nas niepokoić np. to, iż pojęcie lewica, które kiedyś oznaczało troskę o zepchnięte bytowo grupy, teraz oznacza proaborcyjność, publiczną promocją lgbtiq, działania przeciw obecności przejawów życia religijnego w strefie publicznej, w tym religii w nauczaniu katolickich dzieci w szkołach itd. W ogóle - w wielu przypadkach to 4Xnie, można zastąpić przez 4xanty!
|
Pn maja 19, 2025 10:07 |
|
|
|
 |
Idący
|
 Re: W temacie wierzyć - nie wierzyć wypowiadają się i wyborc
Z tym rozwojem i stagnacją to raczej kulą w płot. Jedni i drudzy są prorozwojowi. Jednak maja zupełnie inne kierunki rozwoju. Natomiast zostały pominięte postawy prospołeczne vis antyspołeczne oraz prorodzinne i antyrodzinne. Słusznie podkreślona zmiana postaw lewicowych. Kiedyś, przynajmniej werbalnie, troska o człowieka, o jego materialny byt. Sprawiedliwość społeczna. Teraz sprawiedliwość społeczna jest domeną Kościoła i prawicy, a nie lewicy. PIS w tym względzie jest bardziej lewicowy od skrajnej lewicy spod znaku Sensyszyn. Ciekawym zjawiskiem jest to, że partie lewicowe skupiają najbogatszych ludzi. Najbogatsi są sympatykami lewicy i wspierają ją finansowo. I najbardziej krzyczą na temat odbierania pieniędzy innym. Czy to nie omen? Kolejna rzecz to rodzina. Ideologiczna lewica uznaje rodzinę za swojego największego wroga. A największą przeszkodą w niszczeniu rodziny jest Kościół. Dlatego walka z Kościołem.
Gdyby w Polsce było tylu katolików, jak usiłuje to wmówić Kościół, to we wczorajszych wyborach zostałby wyłoniony prezydent. Bez najmniejszej wątpliwości i to z miażdżącą przewagą. Z podsumowania wyników wynika, ze ok. połowa naszego społeczeństwa nie uznaje Nauki Kościoła i głoszonych przezeń wartości.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn maja 19, 2025 10:43 |
|
 |
niewazny12
|
 Trzeba ratować Polskę!!!
Powinna powstać Koalicja Osiemnastego Maja zamiast Koalicji Piętnastego Października.
Tak naprawdę to rząd Koalicji Piętnastego Października powinien rozpaść się już dziś!
Łączny wynik Karola Nawrockiego, Sławomira Mentzena, Grzegorza Brauna, Marka Jakubiaka wyniósł w wyborach osiemnastego maja 2025 roku 51,46%, czyli więcej, niż suma głosów dziewięciu pozostałych kandydatów. Wszyscy posłowie Polskiego Stronnictwa Ludowego (28) powinni odwrócić zdradę narodową z piętnastego października 2023 roku, tworząc większość parlamentarną z Prawem i Sprawiedliwością (190 posłów), Konfederacją Wolność i Niepodległość (16 posłów), Centrum dla Polski (3 posłów), Kukiz15 (3 posłów), Konfederacją Korony Polskiej (2 posłów), Wolnością i Dobrobytem (1 poseł), powodując zniszczenie rządu Koalicji Piętnastego Października! Na premiera proponowałbym Krzysztofa Bosaka.
28 + 190 + 16 + 3 + 3+ 2 + 1 = 243 posłów spośród 460, poza Koalicją Osiemnastego Maja pozostałoby 217 posłów.
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Pn maja 19, 2025 10:47 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Idący napisał(a): Z tym rozwojem i stagnacją to raczej kulą w płot. Jedni i drudzy są prorozwojowi. Jednak maja zupełnie inne kierunki rozwoju. Nie wiem, jaki kierunek rozwoju został w minionych kilkunastu miesiącach uruchomiony? Cytuj: Gdyby w Polsce było tylu katolików, jak usiłuje to wmówić Kościół, to we wczorajszych wyborach zostałby wyłoniony prezydent. Bez najmniejszej wątpliwości i to z miażdżącą przewagą. Z podsumowania wyników wynika, ze ok. połowa naszego społeczeństwa nie uznaje Nauki Kościoła i głoszonych przezeń wartości. Jak Kościół wmawia ilość katolików? Nie zapędziłeś się zbytnio? Przecież są statystyki ogólnokościelne oparte na metrykach chrztu i innych sakramentów oraz także na kontrolowanym liczeniu uczestników mszy. O co Ci chodzi?
|
Pn maja 19, 2025 12:59 |
|
 |
Atimeres
|
 Re: Trzeba ratować Polskę!!!
niewazny12 napisał(a): Powinna powstać Koalicja Osiemnastego Maja zamiast Koalicji Piętnastego Października. Tak naprawdę to rząd Koalicji Piętnastego Października powinien rozpaść się już dziś! Łączny wynik Karola Nawrockiego, Sławomira Mentzena, Grzegorza Brauna, Marka Jakubiaka wyniósł w wyborach osiemnastego maja 2025 roku 51,46%, czyli więcej, niż suma głosów dziewięciu pozostałych kandydatów. Wszyscy posłowie Polskiego Stronnictwa Ludowego (28) powinni odwrócić zdradę narodową z piętnastego października 2023 roku, tworząc większość parlamentarną z Prawem i Sprawiedliwością (190 posłów), Konfederacją Wolność i Niepodległość (16 posłów), Centrum dla Polski (3 posłów), Kukiz15 (3 posłów), Konfederacją Korony Polskiej (2 posłów), Wolnością i Dobrobytem (1 poseł), powodując zniszczenie rządu Koalicji Piętnastego Października! Na premiera proponowałbym Krzysztofa Bosaka. 28 + 190 + 16 + 3 + 3+ 2 + 1 = 243 posłów spośród 460, poza Koalicją Osiemnastego Maja pozostałoby 217 posłów. Trochę boję się o Konfederację, gdyż w niektórych głosowaniach preferowała Tuska niż PIS, a niektórzy bardziej Rosję (znam niestety pewną dawniejszą jej inicjatywę, do której chcieli mnie wciągnąć) niż Polskę... ...... I jeszcze to jest ciekawe, że Tuskowi ludzie zamierzali chyba, jak się okazuje, tę właśnie bardziej katolicką część Polski, która liczniej głosowała na Karola, już wcześniej wydać Rosji na łup.... 
|
Pn maja 19, 2025 13:14 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Kto wie, kiedy Trzaskowska złożył tak mocno antykatolickie i niemoralne obietnice, by zyskać więcej poparcia? Dziś czy wczoraj? Czy te obietnice faktycznie mogą mu pomóc, czy raczej zaszkodzić? Czyżby uważał, że Polacy mają aż tak złe nastawienia przeciw naturze i wierze?
|
Pn maja 19, 2025 13:21 |
|
 |
niewazny12
|
Nie zgadzam się z Mentzenem w kwestiach gospodarczo-społecznych, może nawet moje odczucia w tej sferze są bliższe poglądom Zandberga... Nie można zostawiać ludzi na lodzie. Nie można idolizować wolnego rynku. Nie jestem kapitalistą czy liberałem. O słabszych też trzeba zadbać! Mentzen jest milionerem, chyba jego majątek jest wart ponad 10 milionów złotych. W ogóle nie zgadzam się na brak państwowej służby zdrowia czy brak bezpłatnej edukacji. Bardziej podobałoby mi się podniesienie podatków niż ich obniżenie, tylko żeby dochody z tych podatków były dobrze wydawane! Nie na niemieckie i inne biznesy, nie na demoralizację i rozpustę, nie na pseudouchodźców, nie na proniemieckie i krzywdzące działania mające pomóc środowisku kosztem biedniejszych Polaków! Światopoglądowo mogę przypominać Brauna (chociaż z ideą Polexitu się nie zgadzam, zamiast tego chcę nawrócenia Unii Europejskiej i usunięcia surowej dominacji Niemiec; z negowaniem pandemii COVID-19 też się nie zgadzam), ale moje odczucia w kwestiach społeczno-gospodarczych przypominają chyba poglądy Zandberga.
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Pn maja 19, 2025 13:45 |
|
 |
Atimeres
|
niewazny12 napisał(a): Nie zgadzam się z Mentzenem w kwestiach gospodarczo-społecznych, może nawet moje odczucia w tej sferze są bliższe poglądom Zandberga... Nie można zostawiać ludzi na lodzie. Nie można idolizować wolnego rynku. Nie jestem kapitalistą czy liberałem. O słabszych też trzeba zadbać! Mentzen jest milionerem, chyba jego majątek jest wart ponad 10 milionów złotych. W ogóle nie zgadzam się na brak państwowej służby zdrowia czy brak bezpłatnej edukacji. Bardziej podobałoby mi się podniesienie podatków niż ich obniżenie, tylko żeby dochody z tych podatków były dobrze wydawane! Nie na niemieckie i inne biznesy, nie na demoralizację i rozpustę, nie na pseudouchodźców, nie na proniemieckie i krzywdzące działania mające pomóc środowisku kosztem biedniejszych Polaków! Światopoglądowo mogę przypominać Brauna (chociaż z ideą Polexitu się nie zgadzam, zamiast tego chcę nawrócenia Unii Europejskiej i usunięcia surowej dominacji Niemiec; z negowaniem pandemii COVID-19 też się nie zgadzam), ale moje odczucia w kwestiach społeczno-gospodarczych przypominają chyba poglądy Zandberga. W Unii Europejskiej działa grupa "Konserwatyści Reformatorzy", z wieloma posłami z Polski. Dołącz! 
|
Pn maja 19, 2025 14:03 |
|
 |
Atimeres
|
niewazny12 napisał(a): Z negowaniem pandemii COVID-19 tez się nie zgadzam Dobrze, że o tym piszesz.Vide: The Lancet Global, regional, and national burden of disorders affecting the nervous system, 1990–2021: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2021 GBD 2021 Nervous System Disorders Collaborators* https://www.thelancet.com/action/showPd ... %2900038-3STR pliku 13, w druku 356Tam, na tabeli 37 chorób neurologicznych, znalazł się także COVID-19 na 20. miejscu. Ale co charakterystyczne. Podczas gdy w Europie Zachodniej zajmuje on 20 miejsce, jak średnio na całym Globie, to w Europie Środkowo-Wschodniej zajmuje on miejsce cztery stopnie wyżej, szesnaste. Jest to sprawa statystycznie znana. Różnica między naszą częścią Europy a Zachodnią na mapie ciężkiego i lżejszego (mniej śmiercionośnego) COVIDA wystąpiła na linii Łaby. Zobacz: http://www.tropie.tarnow.opoka.org.pl/i ... -04-18.jpgAż dziw, że polska nauka tym się nie zajmuje; zachodnia owszem! Nasi ludzie wolą zaprzeczać pandemii.
|
Pn maja 19, 2025 14:38 |
|
 |
niewazny12
|
 Koalicja Celowa PSL + Konfederacja + PiS
Trzeba odsunąć Koalicję Obywatelską od władzy!
PSL-u, wystąp z Koalicji Piętnastego Października i utwórz Koalicję Celową z Konfederacją i PiS-em, aby było kilku - parunastu posłów stanowiących większość przeciwko pozostałościom Koalicji Piętnastego Października z Koalicji Obywatelskiej, Nowej Lewicy i Polsce 2050!
PSL może mieć zwłaszcza premiera i marszałka w Koalicji Celowej przeciwko obozowi liberalno-lewicowemu, Konfederacja może mieć ministrów i tylko około połowa ministrów może być z PiS. Tu chodzi o ratowanie Polski! Tu chodzi o odsunięcie Koalicji Obywatelskiej od władzy, o nieprzyjmowanie pseudouchodźców, o zatrzymanie Zielonego Ładu, o niedopuszczenie do centralizacji Unii Europejskiej i nieutracenie przez kraje członkowskie prawa weta... Odwagi! PSL-u, rozwal Koalicję Piętnastego Października od środka! Nawróćmy Europę, a nie zmarnujmy szansy na jej odnowę moralną!
Wymowne 4,99% głosów dla Szymona Hołowni w wyborach 18.05.2025. "Trzecia Droga jest martwa"! Tysiąclecie koronacji pierwszego króla Polski i pięćsetlecie hołdu pruskiego jest właśnie w tym roku, w 2025! Wybory prezydenckie były w dniu urodzin św. Jana Pawła drugiego, niespełna miesiąc po wspomnieniach ważnych patronów Polski: św. Wojciecha, św. Stanisława biskupa i św. Andrzeja Boboli. "Przypadek"?
Wyniki wyborów z 18.05.2025 pokazały, że Obóz Propolsko-Prorozwojowy zdobył ponad 50% ważnych głosów! Niech to będzie czerwona kartka dla rządu Donalda Tuska i Koalicji Obywatelskiej!!!
|
Pn maja 19, 2025 16:17 |
|
 |
Atimeres
|
 Re: Koalicja Celowa PSL + Konfederacja + PiS
niewazny12 napisał(a): Trzeba odsunąć Koalicję Obywatelską od władzy!
PSL-u, wystąp z Koalicji Piętnastego Października i utwórz Koalicję Celową z Konfederacją i PiS-em, aby było kilku - parunastu posłów stanowiących większość przeciwko pozostałościom Koalicji Piętnastego Października z Koalicji Obywatelskiej, Nowej Lewicy i Polsce 2050!
PSL może mieć zwłaszcza premiera i marszałka w Koalicji Celowej przeciwko obozowi liberalno-lewicowemu, Konfederacja może mieć ministrów i tylko około połowa ministrów może być z PiS. Tu chodzi o ratowanie Polski! Tu chodzi o odsunięcie Koalicji Obywatelskiej od władzy, o nieprzyjmowanie pseudouchodźców, o zatrzymanie Zielonego Ładu, o niedopuszczenie do centralizacji Unii Europejskiej i nieutracenie przez kraje członkowskie prawa weta... Odwagi! PSL-u, rozwal Koalicję Piętnastego Października od środka! Nawróćmy Europę, a nie zmarnujmy szansy na jej odnowę moralną!
Wymowne 4,99% głosów dla Szymona Hołowni w wyborach 18.05.2025. "Trzecia Droga jest martwa"! Tysiąclecie koronacji pierwszego króla Polski i pięćsetlecie hołdu pruskiego jest właśnie w tym roku, w 2025! Wybory prezydenckie były w dniu urodzin św. Jana Pawła drugiego, niespełna miesiąc po wspomnieniach ważnych patronów Polski: św. Wojciecha, św. Stanisława biskupa i św. Andrzeja Boboli. "Przypadek"?
Wyniki wyborów z 18.05.2025 pokazały, że Obóz Propolsko-Prorozwojowy zdobył ponad 50% ważnych głosów! Niech to będzie czerwona kartka dla rządu Donalda Tuska i Koalicji Obywatelskiej!!! Kiedy zaczynała się w Polsce demokracja (ta jeszcze niewarcząca), bardzo żałowałem, że SLD/PSL, żałowałem, że ludowcy nie zostali przygarnięci do rządów i uczepili się ówczesnej lewicy. I do dziś tego żałuję, że nie było usilnego o to starania. Teraz po PSL prawie nie ma śladu. Kosiniak i Kamysz (dwaj w jednym  ) widząc że Trzecia droga się rozpada, ponoć deklarowali wczoraj wierność Tuskowi. Nie wiem, co było złego w tym PIS-ie, że go partyjki do dziś tak mocno czują w kościach? Nie wiem, co zdecyduje większość Konfederacji, bo dotąd nie ulegają tej pokusie... Gdyby rząd PO rozwiązał się, to "prawica" mogła mieć problem z uzyskania większości. A wcześniej - prezydenckie wybory!
|
Pn maja 19, 2025 17:37 |
|
 |
niewazny12
|
PSL nie może być wierne Tuskowi! Trzeba zdradzić Tuska, nie Polskę! PSL powinno wystąpić z rządu Koalicji Obywatelskiej i sprawić, żeby rząd Tuska nie miał większości w Sejmie.
"Wolę PiS od Konfederacji!" Razi mnie "antysocjalizm" Konfederacji! Trzeba pomagać biedniejszym, a nie bogaczom i "zaradniakom"!
|
Pn maja 19, 2025 18:22 |
|
 |
Atimeres
|
Umieściłem na swoim F-booku podobny tekst, jak tu wątek tytułowy. Niemal natychmiast ścięła mi go cenzura. Napisałem o tym informację; przeczytali i odpisali, że to jest nieprawda, co było opublikowane i że potwierdziło to 34 ekspertów. Opublikowałem więc soczystą, choć grzeczną odpowiedź (że mam kompetencję uważać się w tej kwestii za eksperta i uzasadniłem).
|
Pn maja 19, 2025 19:51 |
|
 |
niewazny12
|
Dobrze ksiądz napisał! Nie chcę, żeby wygrał antymoralny obóz Donalda Tuska. Nie chcę rządów proaborcjonistów i promotorów grzechu sodomskiego! Nawet rozpustnicy, o ile mają ileś tam rozsądku, powinni być przeciwko centralizacji i zniemczeniu Unii Europejskiej, przeciwko Paktowi Migracyjnemu i przyjmowaniu wrogich kulturowo migrantów, przeciwko absurdalnym i krzywdzącym społeczeństwo zapisom Zielonego Ładu! Kto popiera nie tylko LGBTQ+ i aborcję, ale i centralizację UE, przyjmowanie pseudouchodźców i bezsensowny Zielony Ład, jest lewakiem, a nie jedynie lewicowcem... "Lewicowiec" to niedopowiedzenie w przypadku lewaków. https://www.fronda.pl/a/J-Kaczynski-Trz ... 43592.html - J. Kaczyński: Trzaskowski to jest nie lewicowiec, to jest lewak! Koalicję Obywatelską należałoby nazwać partią lewacką, nawet nie po prostu lewicową i tym bardziej nie centroprawicową. Zresztą lewak może być przynajmniej w pewnych aspektach liberałem. Koalicja Piętnastego Października jest lewacko-liberalna, nawet nie lewicowo-liberalna.
|
Wt maja 20, 2025 8:38 |
|
 |
Atimeres
|
Sprawdziło się. Po tym, jak PO zjadła sobie obydwie przystawki, grupę Hołowni i wierchuszkę PSL-u z Kosiniakiem Kamyszem, potwierdził się, jak w Stanach Zjednoczonych, dwuczłonowy podział naszego społeczeństwa na cztery Pro i cztery niePro (nie to samo, co Anty). A więc jeden to: patriotyczny, propolski, prorozwojowy, prochrześcijański (PPPP); Drugi to: niepatriotyczny, niepropolski, nieprorozwojowy, nieprochrześcijański (NNNN). Oczywiście ten podział nie jest ścisły i nieprzenikliwy. Dopuszcza rozmaite modyfikacje. Może tylko w sprawie dopuszczalności zabijania nienarodzonych dzieci, zwanej aborcjonizmem, podział jest ścisły, zerojedynkowy: albo jesteś za Chrystusem, albo nie jesteś za...
|
Śr maja 21, 2025 6:30 |
|
|
|