Czy palenie papierosów jest grzechem ?
Autor |
Wiadomość |
Mesjasz
|
 Czy palenie papierosów jest grzechem ?
Zastanawia mnie to zagadnienie, może ktoś rozjaśni temat ?
|
So cze 28, 2025 1:55 |
|
|
|
 |
andej
|
 Re: Czy palenie papierosów jest grzechem ?
Czy palenie tytoniu jest zdrowe? Czy szkodliwe? Jeśli znasz odpowiedzi na te pytania, to bez problemu dojdziesz do odpowiedzi na swoje pytanie.
|
So cze 28, 2025 7:48 |
|
 |
Mesjasz
|
Są różne głosy że palenie papierosów to grzech inne że nie jest grzechem.
|
So cze 28, 2025 11:09 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Mesjasz napisał(a): Są różne głosy że palenie papierosów to grzech inne że nie jest grzechem. Może przypominasz sobie, co Bóg nakazał: NIE ZABIJAJ, oczywiście przede wszystkim CZŁOWIEKA A co robi papieros? ZABIJA, choć powoli, to skutecznie!! Właśnie co dopiero przestudiowałem niektóre prace Glen E. Kisby et al.; np.: Introducing the Role of Genotoxicity in Neurodegenerative Diseases and Neuropsychiatric Disorders, 2024. Tam wspomniane są rozmaite substancje, m.in. formaldehyd, ten z dymu tytoniowego i ciężkie, najcięższe schorzenia psychiczne nimi spowodowane oraz... śmierć  .
|
So cze 28, 2025 13:22 |
|
 |
boziobojny
|
jesli palisz paczke dziennie to może i grzech ale jak pare papierosów raz na tydzien do piwa to nie powiedziałbym że to grzeszne równie dobrze picie zwykłej coli zamist tej bez cukru jesli ma sie podwyższoną glukoze mogłoby być grzechem albo jedzenie różnych produktów przetworzonych z marketu które mogą powodować raka jelita grubego. Palenie z umiarem i picie z umiarem czy jedzenie z umiarem nie powinno byc uwazane za grzech ale jeden ksiadz pewnie tak uważa a drugi powie ci inaczej, ale najlepiej to słuchac własnego sumienia
|
N cze 29, 2025 9:38 |
|
|
|
 |
Idący
|
boziobojny napisał(a): najlepiej to słuchac własnego sumienia Pod warunkiem, że je posiada. Jak też pod warunkiem posiadania rozumu.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N cze 29, 2025 10:23 |
|
 |
boziobojny
|
Ja popijalem co 2 dni pół litra przez 10 lat i w sumie to raczej nie grzech chyba, nie upijałem sie tym nic ze zdrowiem mi sie nie działo dla mnie to było umiarkowane picie, w moim sumieniu to nie było grzeszne
|
N cze 29, 2025 10:31 |
|
 |
Idący
|
A Hitler mordował Żydów i Polaków, bo też nie uważał tego za grzeszne. Jesteście obaj usprawiedliwieni.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N cze 29, 2025 10:35 |
|
 |
boziobojny
|
mordowanie jest grzechem a umiarkowane picie czyli takie moje picie nie jest, to jest troche na granicy tak jakby i dlatego tutaj musi wejsć moje sumienie które mi podpowiada ze jednak nie będzie to grzech
|
N cze 29, 2025 10:41 |
|
 |
Theofilos
|
Zadaj pytanie specjalistom. Niech wezmą Twój stan zdrowia z momentu (t0) przed spaleniem papierosa. Potem stan zdrowia z momentu (t1) po spaleniu papierosa (1). Niech również wezmą pod uwagę Twój stan z momentu t1, podczas gdy w okresie t1-t0 nic nie robiłeś (2). Jeżeli stan zdrowia (2) pogorszył się w stosunku do stanu (1), to szkodziłeś sobie na zdrowiu, a zatem to grzech. Podobnie z każdym innym działaniem na organizm - z piciem, jedzeniem, opalaniem itp.
_________________ Radości i dobrego samopoczucia życzę. Theofilos
|
N cze 29, 2025 12:39 |
|
 |
Atimeres
|
boziobojny napisał(a): mordowanie jest grzechem a umiarkowane picie czyli takie moje picie nie jest, to jest troche na granicy tak jakby i dlatego tutaj musi wejsć moje sumienie które mi podpowiada ze jednak nie będzie to grzech Zapytam: Kiedy pijak zaczyna swoją odpowiedzialność za czyny popełnione "po pijaku"? Czy dopiero wtedy, kiedy totalnie uzależniony, a po wypiciu na wpół przytomny? Nie; wtedy, gdy jest uświadomiony, jak działa alkohol, ale zaczyna się z nim... zaprzyjaźniać!
|
N cze 29, 2025 14:04 |
|
 |
george45
|
Theofilos napisał(a): Zadaj pytanie specjalistom. Niech wezmą Twój stan zdrowia z momentu (t0) przed spaleniem papierosa. Potem stan zdrowia z momentu (t1) po spaleniu papierosa (1). Niech również wezmą pod uwagę Twój stan z momentu t1, podczas gdy w okresie t1-t0 nic nie robiłeś (2). Jeżeli stan zdrowia (2) pogorszył się w stosunku do stanu (1), to szkodziłeś sobie na zdrowiu, a zatem to grzech. Podobnie z każdym innym działaniem na organizm - z piciem, jedzeniem, opalaniem itp. Specjaliści twierdzą, że częsty seks pozytywne działanie na organizm. Badania wskazują, że w dużym stopniu zapobiega chorobom prostaty, jak i rozładowuje napięcie, szczególnie u kobiet. Kobieta nie wykochana to jak kosa nieklepana. Ale ponoć to grzech, jak twierdzą wielebni specjaliści 
|
N cze 29, 2025 19:45 |
|
 |
Theofilos
|
Pisałem o 5. przykazaniu Bożym i o wskazówkach do ustalenia jego naruszenia. Nie wiem kto twierdzi, że częsty seks jest grzechem i w jakim kontekście.
_________________ Radości i dobrego samopoczucia życzę. Theofilos
|
Pn cze 30, 2025 12:10 |
|
 |
Idący
|
Theofilos napisał(a): Pisałem o 5. przykazaniu Bożym i o wskazówkach do ustalenia jego naruszenia. Nie wiem kto twierdzi, że częsty seks jest grzechem i w jakim kontekście. Popatrz post poprzedzający Twój, tam może odczytać nick autora.
|
Pn cze 30, 2025 19:34 |
|
 |
Mesjasz
|
Konkretnie grzech czy nie a jeżeli grzech to jaki ?
|
Pn cze 30, 2025 20:47 |
|
|
|