Chrześcijaństwo wydaje mi się podejrzane?
Autor |
Wiadomość |
nolove
|
 Chrześcijaństwo wydaje mi się podejrzane?
Kiedyś byłem gorliwym katolikiem, jednak z czasem przestałem wierzyć w boga. Po różnych doświadczeniach w życiu doszedłem do wniosku, że chrześcijaństwo zwyczajnie nie działa, a boga po prostu nie ma i wszystko na to wskazuje.
Czy to nie jest tak, że bóg 'pomaga' ludziom w taki sposób, że i tak muszą wszystko robić sami, a z czym ludzie nie są w stanie sobie poradzić jest przypisywane pod 'niesienie swojego krzyża' albo pod 'niezbadane wyroki boskie'?
Czy nie jest tak że gdy mówi się o bogu i o tym że jest przy człowieku gdy ten cierpi, to w praktyce i tak oznacza brak jakichkolwiek oznak realnego praktycznego wpływu tego boga na los tego człowieka, a jedyne co realnie wpływa na człowieka to jego wiara i ewentualne pozytywne myślenie z takiej postawy wynikające?
Czyli jeżeli bym wmówił sobie że gdzieś tam istnieje smok, który mnie bardzo kocha i chce mnie zbawić i wierzyłbym w to tak mocno, że byłbym w stanie pokonywać trudności i nie bać się śmierci to czym w praktyce by to się różniło od chrześcijaństwa? Bo wg mnie jedno i drugie ma taki sam wpływ na moje życie czyli nie uratuje mnie przed bandytą ani nie sprawi, że odrośnie mi ucięta noga, a jedynie da mi jakiś subiektywnie pojmowany sens życia.
Poza tym od dawna mam przeczucie, że chrześcijaństwo tak samo jak i wszystkie inne religie działają jak marchewki na sznurku przyczepionym do kija w rękach człowieka ujężdżającego osła - osiołek widzi marchewkę i idzie na przód i tak samo religia daje jedynie perspektywę/ obietnicę jakiegoś szczęścia, ale nigdy nie działa realnie, dlatego uważam, że to wszystko to ściema.
Piszę to wszystko na podstawie swoich życiowych doświadczeń i tego jak potoczyło mi się życie - jednym słowem bardzo źle i zanim przypiszecie mi słynne 'jak trwoga to do boga' od razu odpowiadam: zła kolejnośc. Byłem gorliwym katolikiem i zanim zaczniecie wymyślać kwadratowe jajka, mogę tylko powiedzieć, że żyłem wg waszych bożych zasad, przyjmowałem sakramenty i dużo się modliłem.
Jeżeli chce wam się czytać, możecie się do tego co napisałem odnieść.
|
Wt wrz 23, 2025 10:38 |
|
|
|
 |
Witold33
|
 Re: Chrześcijaństwo wydaje mi się podejrzane?
To w dużej części racja. Nie kiepskie kiepełe nad pomysłem marchewki perpetuum mobile pracowały. Może zresztą nie takie perpetuum, bo na naszych oczach stopniowo zanika. Jest jednak i druga strona medalu. Ludek , maluczcy od czasów jaskini potrzebowali wspierających bogów. Lękali się i codzienności, w czym nic dziwnego, i tego co tam, w buszu się czai. Piorunów i wichrów. No i tego, co tam czeka po ostatnim tchnieniu. A życie krótkie bywało, często w koszmar zmienione przez współbliźnich. Gen Boga. Religie do dziś niosą pociechę lękliwym i skrupulantom. No u jeszcze jeden aspekt. Dydaktyka strachem przed smołą w piekle zapewne w jakimś stopniu przyczynia się do relatywnego ograniczenia przestępczosci i może też grzeczności dziatwy. No i te katedry, meczety, kosciółki do zwiedzania. Malarstwo, muzyka. Lżej dyszy człowiek.
|
Wt wrz 23, 2025 11:04 |
|
 |
Kalartyd
|
W pełni się zgadzam, że chrześcijaństwo jest podejrzane. Mało tego, nie brak dowodów na to, że to fałszywa religia.
Ale trzeba uczciwie przyznać, że chrześcijaństwo "działa". Działa na zasadzie wiary w smoka. Sama wiara (niezależnie w kogo i w co) ma udowodnione naukowo działanie, dobrze znane pod nazwą "efekt placebo". Chroni przed nihilizmem, motywuje do podejmowania działań na rzecz innych. Tworzy wspólnotę ludzi połączonych wspólnymi przekonaniami.
Tak więc, mimo swej fałszywości, chrześcijaństwo jest do pewnego stopnia użyteczne. Trzeba tylko dbać o to, by jego negatywne wpływy ograniczać. Choćby by celem tej wspólnoty nie było palenie na stosach tych, którzy cenią Prawdę i Rozum. Niestety, wierzący odrzucają Rozum, zaś sądząc, że znają Prawdę, przestają jej szukać. Ale trzeba się z tym pogodzić, jak długo ich ślepa wiara nie przejawia się fanatyzmem krzywdzącym innych.
Masz jakiś cel swej obecności na tym forum?
|
Wt wrz 23, 2025 11:42 |
|
|
|
 |
nolove
|
Kalartyd - 'Masz jakiś cel swej obecności na tym forum?'
Założyłem tutaj konto, ponieważ interesuje mnie temat religii i chciałem o tym pogadać.
|
Wt wrz 23, 2025 14:02 |
|
 |
Kalartyd
|
W jakim sensie jesteś zainteresowany tematem religii? To bardzo obszerny temat. Zwłaszcza, że samych religii jest sporo, wliczając w to już religie wymarłe. Można je rozpatrywać z różnych perspektyw. Poza religiami, jest jeszcze kwestia wiary. Można darować sobie pośrednictwo religii i nawiązać bezpośrednią relację z Bogiem. Choć tak czy inaczej, to mówienie do ściany. Albo sufitu czy podłogi. Albo do smoka.
Poza wiarą jest filozofia, która też zajmuje się kwestią rozważań o istnieniu świata nadprzyrodzonego. Filozofia zresztą jest najlepsza, bo opiera się na rozumowaniu. Religie, niestety, opierają się na autorytecie. Ktoś, coś jakoby powiedział i należy w to wierzyć, albo zostanie się przeklętym na wieki za brak wiary. Ponadto, w hierarchii wartości stawiają wyżej wiarę i autorytety niż rozum. Czyli - jeśli fakty nie zgadzają się z wiarą, to tym gorzej dla faktów. Jeśli coś jest nielogiczne, to należy odrzucić logikę. Jeśli nie ma wytłumaczenia, to należy do ślepo zaakceptować. Religii się nie rozważa. Ją się przyjmuje, najlepiej bez żadnych refleksji. Bo myślenie to zagrożenie dla wiary.
Ostatnio edytowano Wt wrz 23, 2025 14:26 przez Kalartyd, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt wrz 23, 2025 14:24 |
|
|
|
 |
Koan
|
Uwaga  ! Wszyscy wierzący, którzy bedą brali udziałami w dyskusji z powyższymi Panami narażają się na konsekwencje przed Bogiem - o czym wspominałem w temacie „Herezja a raczej błąd deizmu”. Jeszcze kilka godzin temu Kalafryd był w tamtym temacie i dyskutował. Wobec zdemaskowania jego metod, uciekł tutaj by siać w innym miejscu dezinformacje. Nikt im nie zabrania pisać tutaj bo mają takie samo prawo jak inni wyrażać swoje zdanie ale chrześcijanin nie może wchodzić w dialog z nimi, jeżeli nie zna ich perfidnych metod działania. Ja poznałem. Oni działają wyjątkowo subtelnie wykorzystując wiarę, którą nie opiera się na dowodach ale na miłości a ta u nich ukierunkowana jest na siebie czyli egoistyczna. I Judasz kochał ale wiadomo jak to się skończyło. Spełniłem swój obowiązek ostrzegając Was. Pozdrawiam
|
Wt wrz 23, 2025 14:26 |
|
 |
Kalartyd
|
Oto przykład miłości. Oskarżanie o perfidię, bezpodstawne.
|
Wt wrz 23, 2025 14:28 |
|
 |
Idący
|
Koan napisał(a): Oni działają wyjątkowo subtelnie wykorzystując wiarę, którą nie opiera się na dowodach ale na miłości a ta u nich ukierunkowana jest na siebie czyli egoistyczna. Subtelnie? Gdzie ta subtelność, przecież oni na rympał. Brutalnie. I bezrozumnie. Natomiast ciekawe jest to, kto im płaci. A może ich religią jest wyśmiewanie i poniżanie wierzących. To nie subtelność, ale bezsilność. Głupcom wydaje się, że jak oni czego nie potrafią zrozumieć, to znaczy, że coś nie ma sensu. Dlatego starają się ogłupiać wszystkich, aby zeszli do ich poziomu. Grają na emocjach. Jak każdy propagandysta. Ale, zauważ Koan, że w rzeczywistością oni nie walczą z chrześcijaństwem, ale karykaturą chrześcijaństwa, ze swoim wyobrażeniem wiary. Nigdy nie poznali wiary. Ani nie zetknęli się z wiarą. Opierają się wyłącznie na powierzchownych obserwacjach osób, które myślą, że są katolikami. Tak, jak ich idol Tusk.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Wt wrz 23, 2025 16:02 |
|
 |
nolove
|
Kalartyd napisał(a): W jakim sensie jesteś zainteresowany tematem religii? To bardzo obszerny temat. Zwłaszcza, że samych religii jest sporo, wliczając w to już religie wymarłe. Można je rozpatrywać z różnych perspektyw. Poza religiami, jest jeszcze kwestia wiary. Można darować sobie pośrednictwo religii i nawiązać bezpośrednią relację z Bogiem. Choć tak czy inaczej, to mówienie do ściany. Albo sufitu czy podłogi. Albo do smoka.
Poza wiarą jest filozofia, która też zajmuje się kwestią rozważań o istnieniu świata nadprzyrodzonego. Filozofia zresztą jest najlepsza, bo opiera się na rozumowaniu. Religie, niestety, opierają się na autorytecie. Ktoś, coś jakoby powiedział i należy w to wierzyć, albo zostanie się przeklętym na wieki za brak wiary. Ponadto, w hierarchii wartości stawiają wyżej wiarę i autorytety niż rozum. Czyli - jeśli fakty nie zgadzają się z wiarą, to tym gorzej dla faktów. Jeśli coś jest nielogiczne, to należy odrzucić logikę. Jeśli nie ma wytłumaczenia, to należy do ślepo zaakceptować. Religii się nie rozważa. Ją się przyjmuje, najlepiej bez żadnych refleksji. Bo myślenie to zagrożenie dla wiary. Jestem zainteresowany tematem religii w takim sensie, że poszukuję prawdy na temat otaczającej mnie rzeczywistości i chciałbym skonfrontować je z opiniami innych ludzi. Analizuję historię chrześcijan oraz innych religii głównie monoteistycznych, po to żeby poznać wpływ wiary na całe społeczności.
|
Wt wrz 23, 2025 16:05 |
|
 |
nolove
|
Idący napisał(a): Subtelnie? Gdzie ta subtelność, przecież oni na rympał. Brutalnie. I bezrozumnie.
Jeżeli odbierasz wyrażanie moich wątpliwości jako brutalny atak na wiarę to raczej na rozum nie powinieneś się powoływać, bo jak widać źle ci się kojarzy jego używanie.
|
Wt wrz 23, 2025 16:13 |
|
 |
Idący
|
nolove napisał(a): Idący napisał(a): Subtelnie? Gdzie ta subtelność, przecież oni na rympał. Brutalnie. I bezrozumnie.
Jeżeli odbierasz wyrażanie moich wątpliwości jako brutalny atak na wiarę to raczej na rozum nie powinieneś się powoływać, bo jak widać źle ci się kojarzy jego używanie. Doskonała ilustracja przysłowie: Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Nie nazwałem ciebie idiotą, to ty sam się nim poczułeś. Dlaczegom? Odpowiedz sobie sam. Nawet nie wiem, czy masz jakieś wątpliwości i wobec czego. Gdybyś miał wątpliwości co do wiary katolickiej, szukałbyś odpowiedzi na jakimś forum katolickim. Albo chrześcijańskim. Zapewne, skoro uważasz, że masz rozum i posługujesz się nim, zauważyłeś, ze Forum Wiara jest forum ateistycznym i antychrześcijańskim. A nazwa ma na celu zwodzenie ludzi. Choć historycznie rzecz ująć, kiedyś było to forum katolickim, potem modernistycznym, aby stać się teraz antychrześcijanskim. Gdybyś miał wątpliwości co do wiary katolickiej, to byś pytał. Prosił o wyjaśnienie. Czy tak robiłeś?
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Wt wrz 23, 2025 16:20 |
|
 |
Koan
|
Idący napisał(a): Koan napisał(a): Oni działają wyjątkowo subtelnie wykorzystując wiarę, którą nie opiera się na dowodach ale na miłości a ta u nich ukierunkowana jest na siebie czyli egoistyczna. Subtelnie? Gdzie ta subtelność, przecież oni na rympał. Brutalnie. I bezrozumnie. Natomiast ciekawe jest to, kto im płaci. A może ich religią jest wyśmiewanie i poniżanie wierzących. To nie subtelność, ale bezsilność. Głupcom wydaje się, że jak oni czego nie potrafią zrozumieć, to znaczy, że coś nie ma sensu. Dlatego starają się ogłupiać wszystkich, aby zeszli do ich poziomu. Grają na emocjach. Jak każdy propagandysta. Ale, zauważ Koan, że w rzeczywistością oni nie walczą z chrześcijaństwem, ale karykaturą chrześcijaństwa, ze swoim wyobrażeniem wiary. Nigdy nie poznali wiary. Ani nie zetknęli się z wiarą. Opierają się wyłącznie na powierzchownych obserwacjach osób, które myślą, że są katolikami. Tak, jak ich idol Tusk. Mniejsza o to kto tu przyjdzie i jak ubrany - w gumiaki czy w lakierki bo najważniejsze jest nie dokarmiać "zwierza". Nie każdy ma rozeznanie w temacie wiary i może łatwo stać się "zdobyczą" jego. np. nolove jest na etapie rozeznawania więc musi uważać chodź sam nazwa tematu sugeruje, że nie przyszedł tu rozeznawać ale wysadzić od wewnątrz te forum i wiarę w Boga. Rozeznający sytuację już na wstępie ją negatywnie ocenia, podważa, zasiewa wątpliwość. To jakby ja nie czytając nolove napisał, że jest on podejrzany choć nie wiem dlaczego. Powód znajdę jak się rozejrzę. To są te subtelne niuanse o których pisałem. Widocznie tylko ja to zauważam ...
|
Wt wrz 23, 2025 16:22 |
|
 |
nolove
|
Idący napisał(a): Nawet nie wiem, czy masz jakieś wątpliwości i wobec czego. Gdybyś miał wątpliwości co do wiary katolickiej, szukałbyś odpowiedzi na jakimś forum katolickim. Albo chrześcijańskim. Zapewne, skoro uważasz, że masz rozum i posługujesz się nim, zauważyłeś, ze Forum Wiara jest forum ateistycznym i antychrześcijańskim. Być może jestem mało inteligentny, ale wydawało mi się, że właśnie ten portal jest jeżeli nie katolicki, to przynajmniej chrześcijański.[/quote] Idący napisał(a): Gdybyś miał wątpliwości co do wiary katolickiej, to byś pytał. Prosił o wyjaśnienie. Czy tak robiłeś? Przecież wypisałem pytania związane z moimi wątpliwościami, więc nie wiem, o co ci chodzi.
|
Wt wrz 23, 2025 17:55 |
|
 |
nolove
|
Koan napisał(a): Mniejsza o to kto tu przyjdzie i jak ubrany - w gumiaki czy w lakierki bo najważniejsze jest nie dokarmiać "zwierza". Nie każdy ma rozeznanie w temacie wiary i może łatwo stać się "zdobyczą" jego. np. nolove jest na etapie rozeznawania więc musi uważać chodź sam nazwa tematu sugeruje, że nie przyszedł tu rozeznawać ale wysadzić od wewnątrz te forum i wiarę w Boga. Rozeznający sytuację już na wstępie ją negatywnie ocenia, podważa, zasiewa wątpliwość. To jakby ja nie czytając nolove napisał, że jest on podejrzany choć nie wiem dlaczego. Powód znajdę jak się rozejrzę. To są te subtelne niuanse o których pisałem. Widocznie tylko ja to zauważam ...
Nie wiem, o co wam chodzi. Nikogo w swoich wpisach nie obraziłem. Nie rozsiewam tutaj też żadnych spamów, więc nie rozumiem zarzutu promowania czegokolwiek.
|
Wt wrz 23, 2025 18:03 |
|
 |
Idący
|
nolove napisał(a): Być może jestem mało inteligentny, ale wydawało mi się, że właśnie ten portal jest jeżeli nie katolicki, to przynajmniej chrześcijański. Właśnie na tym polega szatański pomysł na to forum, aby zwodziło ludzi. A jeśli chodzi o twój pierwszy post, to uznałem go za deklarację niewiary i pogardy dla Boga (i dla ortografii także). Odrzucenie Boga. A pytanie, za retoryczne. Jeśli rzeczywiście interesuje cię coś z zakresu wiary, to zadaj konkretne pytanie. I napisz je z szacunkiem dla Boga i wierzących Mu. A także z poszanowaniem ortografii. Jednak musisz być przygotowany na to, że większość odpowiedzi padnie od ateistów walczących z Bogiem. Nie wiem też, a jakim celu chcesz (jeśli jeszcze chcesz) pytać?
|
Wt wrz 23, 2025 18:40 |
|
|
|