Autor |
Wiadomość |
ray_luka
|
 Nawrócenia znanych ludzi
Witam wszystkich w moim pierwszym poście na tym forum. W sumie nie wiem czy dobrze trafiłem z lokalizacją tematu. Otóż szukam informacji na temat znanych osób, które się nawróciły. Wiem o Melu Gibsonie, o muzykach takich jak Maleo, Litza i Budzyński ale potrzebowałbym więcej materiałów. Najlepiej o jakichś piłkarzach albo muzykach. Nawet niekoniecznie muszą to być osoby nawrócone ale deklarujące się jako wierzące. Wiecie - strasznie teraz ciężko trafić do młodzieży.
|
Cz paź 13, 2005 20:47 |
|
|
|
 |
Kraszu
|
Dobrze ze wspomniales o muzykach bo wsrod naukowcow odseterk wierzacych jes bardzo maly, szczegolnie tych zajmujacych sie biologia.
|
Cz paź 13, 2005 21:21 |
|
 |
Kraszu
|
A i przekonywanie ludzi zeby wierzyli bo gwiazda z plakatu wierzy to naprawde jest takie dobre? Wiara dlatego ze jest moda, czy to bedzie prawdziwa wiara? Dzisjaj gwiazda zachwala spodnie jutro sluzy w marketingu przy zdobywaniu wierzacych czy to o to chodzi?
|
Cz paź 13, 2005 21:23 |
|
|
|
 |
Andr2ej
|
 Re: Nawrócenia znanych ludzi
ray_luka napisał(a): Otóż szukam informacji na temat znanych osób, które się nawróciły. Wiem o Melu Gibsonie, o muzykach takich jak Maleo, Litza i Budzyński ale potrzebowałbym więcej materiałów. Najlepiej o jakichś piłkarzach albo muzykach. Nawet niekoniecznie muszą to być osoby nawrócone ale deklarujące się jako wierzące.
________  ________
"Nawróceni na katolicyzm" - to ksiązka, która opowiada o nawróceniach znanych ludzi. Byli ateistami zaangażowanymi w komunistyczną działalność lub anglikańskimi kapłanami, wyznawali judaizm lub różnorodne formy protestantyzmu. A jednak kresem ich poszukiwań okazał się Kościół Katolicki, gdzie znaleźli Boga i spokój duszy.
Przebyli długą i często niełatwą drogę. Musieli od nowa przewartościować wpojone im od dziecka pojęcia, czasem wyrzec się ugruntowanej pozycji i znieść ból społecznej izolacji. A jednak nie zrezygnowali z dążeń do poszukiwania prawdy. Co nimi powodowało? Co czuli i o czym myśleli? Opowiadają m.in.: T.Merton, G.K.Chesterton, A.J.Cronin, E.Seton, K.Stern, E.Waugh, kardynał J.Newman, E. Stein, R.Hawthorne i wiele innych znanych osób. Nie są to muzycy ani piłkarze a jednak warto przeczytać i znać tę książkę aby zrozumieć istote nawrócenia.
________  ________
Ciekawą pozycją jest też" Wielkie nawrócenia XX wieku" - Emilie Griffin. Jest to osobista relacja autorki o drodze, jaką przebyła, zanim nawróciła się na wiarę katolicką a ponadto wiele odniesień do innych przypadków nawróceń. Czytamy więc o doświadczeniach religijnych znaych w literaturze konwertytów, jak C.S.Lewis, DorothyDay, Thomas Merton, Bede Griffiths.
-----------------------------------------------------------
Na marginesie - swego czsu wiele się mówiło o nawróceniu Krzysztofa Krawczyka i Wioletty Villas. 
_________________ Bóg - jest miłością
Jeżeli zło nie jest napiętnowane rozzuchwala się.
|
Pt paź 14, 2005 3:42 |
|
 |
Nektariusz
|
Bob Marley też się nawrócił. Przed śmiercią przyjął prawosławie.
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
Pt paź 14, 2005 14:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dobrze ze wspomniales o muzykach bo wsrod naukowcow odseterk wierzacych jes bardzo maly, szczegolnie tych zajmujacych sie biologia.
Jakies konkrety proszę...a nie wyssane z palca brednie.
Byc moze ci co zajmuja sie biologia nie musza sie nawracac...bo sa od dawna wierzacymi.....ale jak zwykle na Forum zawsze znajdzie sie jakis domorosły filozof, co to wypisuje własne "badania" nie poparte konkretami.
|
Pt paź 14, 2005 16:41 |
|
 |
Kraszu
|
|
Pt paź 14, 2005 17:11 |
|
 |
ray_luka
|
Kraszu napisał(a): A i przekonywanie ludzi zeby wierzyli bo gwiazda z plakatu wierzy to naprawde jest takie dobre? Wiara dlatego ze jest moda, czy to bedzie prawdziwa wiara? Dzisjaj gwiazda zachwala spodnie jutro sluzy w marketingu przy zdobywaniu wierzacych czy to o to chodzi?
Wiesz Kraszu, nie wiem czy masz jakieś doświadczenie w pracy z młodzieżą, ale do nich ciężko trafić mówiąc np. o nawróceniu św. Augustyna. Augustyn był wielkim świętym ale dla nich jest to postać z książek o ile wogóle wiedzą, że ktoś taki był. Co innego Mel Gibson. To jest dla nich zastanawiające, że ktoś kto ma pozornie wszystko może się nawrócić. Nie mówię, że należy na tym opierać ich wiarę, ale od czegoś trzeba zacząć.
|
Pt paź 14, 2005 20:34 |
|
 |
Kraszu
|
A dlaczego mowic o nawruceniach? Nie wiem jak moze nawrocenie Mela Gibsona prowadzic do "powarznej" rozmowy, jesli kogos nie zainteresuje filozofia (rorzne zagadnienia jak determinizm, wolna wola itp.) to nie bedzie go ona interesowac tylko co najwyzej Mel Gibson, a chyba nie o wiare w Mela Gibsona chodzi, czy Sw. Augustyna. Moze lepiej zaczac mowic np. o determizmie/indetermizmie - to chyba kogos tam interesuje w grupie mlodych ludzi.
|
Pt paź 14, 2005 22:07 |
|
 |
Wojen
|
Przypominam ze termin "nawrocenie" oznacza zmiane jednej religii na inna, a nie wybrania katolicyzmu. Znam roznych ludzi z roznych religii i obserwowalem jak dotychczas jedynie nawrocenia z katolicyzmu na inna religie - nigdy na odwrot. Moze zatem owe przyklady nawrocenia na katolicyzm sa dla tego tak widoczne, ze sa... rzadkie?
Inna kwestai, ze wiele osob (np z kregu polityki) "nawraca sie" na katolicyzm z celow czysto pragmatycznych. O taki efekt wam chodzi?
_________________ "Pogańsk knędz, siln wielmi, sjedę w Wislech, rągasze sę christjanom i pakosti diejaasze"
|
So paź 15, 2005 1:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chodzi wiec o spoleczny dowod slosznosci, a nie o nauke logicznego i samodzielnego myslenia. Takie przyklady z pewnoscia trafia do dzieci, ktore nie potrafia jeszcze efektywnie analozowac argumentow, tymbardziej, ze zapewne pominiesz slawne osoby, ktore sie nawrocily z katolizyzmu na inna religie, bo po co dziecia "zly" przyklad?
|
So paź 15, 2005 14:25 |
|
 |
1KOR13
|
Przykłady:
Max Cavalera, dawny wokalista Sepultury, obecnie Soulfly'a;
Dave Mustaine, wokalista Megadeth;
Head, gitarzysta Korna.
Ale muszę się zgodzić z Kraszu - podpieranie się w argumentacji nawróceniami znanych rockersów etc. jest bez sensu.
Pozdrawiam,
1KOR13
|
So paź 22, 2005 19:03 |
|
 |
isabell 1
|
Nie jestem pewna jak było w przypadku Mietka Szczesniaka i Natali Niemen a sama jestem Ciekawa ,kiedyś coś mi się obiło o uszy,ale nie mam pewności 
_________________ Miłość jest lekiem na każde zło
|
N paź 30, 2005 2:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robert Tekieli - jeden z twórców znakomitego przed laty pisma literackiego brulion - po swoim nawróceniu zdecydował, że brulion, jako gazeta, w której publikowane są treści sprzeczne z ewangelią dalej wydawana być nie może.
Postanowił zatem, że brulion przestaje istnieć, jednak, aby dać świadectwo swego nawrócenia i świadectwo postawy życiowej Robert Tekieli ostatni numer bruliony poświęcił nawróceniom.... w znacznej mierze znanych ludzi.
Poszperajcie w bibliotekach a przeczytacie o życiu i nawróceniu...
tomka budzyńskiego, litzy, krzysztofa krawczyka, olgierda łukaszewicza...
anny romantowskiej - te nazwiska pamiętam... a świadectw jest kilkadziesiąt
niestety ktoś mi ten numer ukradł przed laty (czytaj pozyczył i nie oddał)
i bliższych danych bibliograficznych podac nie mogę poza tym, że był ten numer wydany mniej więcej przed 7-8 laty
pozdrawiam
udanych poszukiwań w bibliotece
scriptor - outsider
|
N paź 30, 2005 8:13 |
|
 |
Incognito
|
1KOR13 napisał(a): Head, gitarzysta Korna
Ja o nawróceniu Head'a dowiedziałem się dopiero dzisiaj  Wczoraj widziałem teledysk Korna bez niego, postanowiłem się dowiedzieć co się stało, a tu taka niespodzianka!
Co myślicie o jego nawróceniu (można sobie poczytać i pooglądać na jego stronie http://www.headtochrist.com)? Obecnie jest dość kontrowersyjnym chrześcijaninem, ale z drugiej strony Niebo należy do osób gwałtownych 
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pn lis 14, 2005 9:14 |
|
|
|