Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 8:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
 Małżeństwa poligamiczne (wydz.) 
Autor Wiadomość

Post Małżeństwa poligamiczne (wydz.)
Cytuj:
To dlaczego chrześcijanie kazali Indianom oddalać żony i zostawiać tylko jedną?

Zapytaj tych chrześcijan. ;-) Skąd ja mam wiedzieć, co oni w danej chwili mieli na myśli? Od siebie mogę napisać jedynie tyle, że Bóg nie toleruje poligamii, więc być może to właśnie było przyczyną takiej, a nie innej decyzji.

Pn lut 08, 2016 15:59

Post Re: Czy księża powinni pouczać małżonków?
Jak ma to rozumieć? Że niby poligamiczne małżeństwa można przerywac? Gdzie jest uczyniony taki wyjątek?

Na marginesie - to też oczywiście miało fatalne skutki, niszcząc rodziny i struktury społeczne.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn lut 08, 2016 16:03

Cytuj:
Jak ma to rozumieć? Że niby poligamiczne małżeństwa można przerywac? Gdzie jest uczyniony taki wyjątek?

Poligamiczne małżeństwa są nieważne, ponieważ są sprzeczne z Bożą wizją na temat małżeństwa. Podejrzewam więc, że to właśnie mogło przyświecać tamtym chrześcijanom i dlatego kazali Indianom wybrać sobie jedną żonę.

Pn lut 08, 2016 16:09

DzikiDuch napisał(a):
Poligamiczne małżeństwa są nieważne, ponieważ są sprzeczne z Bożą wizją na temat małżeństwa.

Co to znaczy "nieważne"? To chyba gruby szowinizm kulturowy. Gdyby Bóg nie chciał, żeby Indianie brali sobie po kilka żon, to chyba by im o tym powiedział?

Pn lut 08, 2016 16:12

Cytuj:
Co to znaczy "nieważne"? To chyba gruby szowinizm kulturowy. Gdyby Bóg nie chciał, żeby Indianie brali sobie po kilka żon, to chyba by im o tym powiedział?

Nie wiem, skąd wytrzasnąłeś taki skrót myślowy. Idąc Twoim tokiem rozumowania można to uogólnić na wszystko, np. "Gdyby Bóg nie chciał, żeby ludzie zabijali, to by im o tym powiedział, a skoro zabijają to oznacza, że tak chce!". Naprawdę nie wiem, jak to skomentować.
Dla mnie ponad różnicami kulturowymi istnieje dobro i zło. Jeżeli w danej kulturze ludzie postępują źle i niemoralnie, to nie należy takich praktyk tolerować. Obrzezanie też jest elementem wielu kultur. Według Ciebie jest dobre?

Pn lut 08, 2016 16:22

Moralność jest obiektywna

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lut 08, 2016 16:40

DzikiDuch napisał(a):
Obrzezanie też jest elementem wielu kultur. Według Ciebie jest dobre?

Jest nakazane przez Boga w Biblii. Mam nadzieję, że jesteś obrzezany, bo inaczej znaczy to, że zerwałeś przymierze.

Ale domyślam się, że masz na myśli okaleczanie dziewczynek? Jest złe, bo przynosi złe skutki. Co jest zaś złego w poligamii? To jej likwidacja okazała się fatalna.

DzikiDuch napisał(a):
Idąc Twoim tokiem rozumowania można to uogólnić na wszystko, np. "Gdyby Bóg nie chciał, żeby ludzie zabijali, to by im o tym powiedział, a skoro zabijają to oznacza, że tak chce!".

Ale przecież powiedział. W Biblii jest to napisane wprost, a bodaj wszystkie ludy jej nie znające też znały tę zasadę. Świadomość, że niedobrze jest zabijać, kraść, kłamać i zdradzać żonę była raczej powszechna (inna sprawa w jakim zakresie tego przestrzegano), można więc wywnioskowac, że Bóg jakoś to wszystkim zakomunikował, jako zasady uniwersalne. Skoro jednak koncepcje małżeństwa były tak różne, to wygląda na to, że nic uniwersalnego u podstaw ścisłego monogamizmu nie leży i jest to kwestia kulturowa.

Pn lut 08, 2016 16:50

JedenPost napisał(a):
Co jest zaś złego w poligamii? To jej likwidacja okazała się fatalna.

fatalna?? żałujesz że masz tylko jedną żonę?

JedenPost napisał(a):
Skoro jednak koncepcje małżeństwa były tak różne, to wygląda na to, że nic uniwersalnego u podstaw ścisłego monogamizmu nie leży i jest to kwestia kulturowa.

Nie, na początku tak nie było, Adam miał jedną żonę Ewę, poligamia przyszła wraz z grzechem. Tak jak i niewolnictwo. Dobrze że chrześcijaństwo pozbyło się poligamii i niewolnictwa.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lut 08, 2016 16:57
DzikiDuch, wczoraj wyraziłaś się w jakimś wątku mniej więcej tak: nieważne, czy komuś się wydaje, że jest dobrym człowiekiem, ważne, co Bóg o tym powie. Z tego wynika, że ludzkie sumienie i rozkaz Boga mogą stać w sprzeczności, ale to Bóg ma zawsze rację. Z tego wynika, że sumienie ludzkie jest zbędne do osiągnięcia zbawienia. To rodzi podejrzenie, że Bóg (bóg?), jakiego głosisz, nie jest dobry.

Andy, Adam miał dwie żony (była jeszcze Lilith), a niewolnictwo w amerykańskim Pasie Biblijnym kwitło jeszcze w XIX wieku. W bajki wierzysz i bajki sprzedajesz.

Ostatnio edytowano Pn lut 08, 2016 17:02 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn lut 08, 2016 17:00

Andy72 napisał(a):
fatalna?? żałujesz że masz tylko jedną żonę?

Bynajmniej, jestem bardzo zadowolony. Ale mówię o faktach historycznych.

Andy72 napisał(a):
Adam miał jedną żonę Ewę

Raczej nie miał wyboru.

Andy72 napisał(a):
Dobrze że chrześcijaństwo pozbyło się poligamii

Mógłbyś wyjaśnić, na czym konkretnie polega to dobro?

Pn lut 08, 2016 17:01

Dobro oczywiste: nie ma wielokrotnie więcej kobiet niż mężczyzn
Małżeństwo jest związkiem dwojga kochających się ludzi a nie posiadaniem haremu.
Podaj te "fakty historyczne", gdybym Adam miał mieć wybór to Bóg stworzył by kilka kobiet
Mężczyzna może kochać tylko jedną kobietę, pożądać może wiele kobiet, Poligamia to zwierzęce pożądanie.

Pn lut 08, 2016 17:09
Teoretyk uczuć się znalazł. Co do pożądania, to akurat zwierzęca jest ruja, tzn. taka sytuacja, w którejj przez większość roku temat seksu dla zwierzęcia nie istnieje. Natomiast wyróżnikiem (jednym z wielu, oczywiście) człowieczeństwa jest rozpusta.

Pn lut 08, 2016 17:16

Wzorem człowieczeństwa jest Jezus

Pn lut 08, 2016 17:18

Andy72 napisał(a):
Dobro oczywiste: nie ma wielokrotnie więcej kobiet niż mężczyzn

Ale tam tak właśnie było.

Andy72 napisał(a):
Mężczyzna może kochać tylko jedną kobietę, pożądać może wiele kobiet, Poligamia to zwierzęce pożądanie.

Jest to w kontekscie tematu rozmowy wyjątkowo chamski, szowinistyczny wrzut.

Pn lut 08, 2016 17:18

Jaki chamski?: podasz wreszcie zalety wielożeństwa?
Dla mnie poligamia jest nienaturalna, jest to folgowanie swojej chuci
JedenPost - zamierzasz rozwalać chrześcijaństwo i przejść na islam?

Pn lut 08, 2016 17:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona