Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 29, 2025 5:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Ateistyczne niebo 

Czy ateista może być zbawiony?
Tak, jeśli bedzie dobrym ateistą 41%  41%  [ 14 ]
Nie 18%  18%  [ 6 ]
Tylko Bóg to wie 41%  41%  [ 14 ]
Liczba głosów : 34

Ateistyczne niebo 
Autor Wiadomość

Post Ateistyczne niebo
Mój katecheta wypowiedział takie oto piękne zadanie:
mój katecheta napisał(a):
Wolę dobrych ateistów od złych wierzących, zresztą dobrzy ateiści i tak pójdą do nieba

Katecheta to ksiądz rzymskokatolicki. Człowiek niezwyjkle głęboko wierzący i jedyny wiarygodny ksiądz którego znam. wiarygodny, znaczy w tym sensie, taki. którzy rzeczywiście stara się być dla ludzi i Boga nie czerpać tylko zysk.

Pt cze 23, 2006 17:12

Co w związku z tym - chcesz znać zdanie użytkowników czy stanowisko Kościoła Rzymskokatolickiego?

Pt cze 23, 2006 20:26

Sżadze że Seth33 chce znać stanowisko urzytkowników forum.
Ja nie wezmę udziału w głosowaniu bo jako "ateista" uważam postawione pytanie za bzdurne.

Traktując je jako zabawe intelektualną powiedział bym że nieskończenie dobry i miłosierny bóg powinien nieskończenie wiele wybaczać , ale ponieważ wkraczamy w dziedzine operowania nieskończonościami nie jestem pewien odpowiedzi które podsówa mi logika.
Zresztą bóg podobno wogóle poza nią wykracza , tak więc wszelkie na jego temat spekulacje są niewiele warte.

Pt cze 23, 2006 20:37

Zaznaczyłem tak- bo skoro jest dobry, to czemu nie 8)

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pt cze 23, 2006 21:00

Czy będzie zbawiony - bo tylko Bóg to wie.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt cze 23, 2006 23:11
Zobacz profil WWW

Co to znaczy 'dobry ateista' ?

- Czy np. taki, który na wszelkie możliwe sposoby (oględnie mówiąc) 'dokucza' teistom ?
- Czy np. taki, który niezłomnie obstaje przy tym, że Boga nie ma ?
- Czy ....

So cze 24, 2006 1:51
Zobacz profil WWW

Tak sobie myślę... Chyba można być dobrym, nie wierząc w Boga. Dobrym dla ludzi.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So cze 24, 2006 7:39
Zobacz profil WWW

Pytanie uzupełniające - metodologiczne.

Co to znaczy 'dobry ateista' ?

- Czy np. taki, który na wszelkie możliwe sposoby (oględnie mówiąc) 'dokucza' teistom ?
- Czy np. taki, który niezłomnie obstaje przy tym, że Boga nie ma ?
- Czy ....

Jesteś głupi, czy takiego udajesz?
Dobry ateista? Cóż może się pod tym kryć... Hm... To zapewne taki co biega i zabija każdego wierzącego. Przy okazji może niszczyć wszelkie cmentarze i świątynie. Tak, to jest właśnie dobry ateista.
Podpowiedź dla nie używających czegoś, co jest w czaszce-> przymiotnik dobry, znaczy postępujący w/g ogólnie przyjętych norm moralnych, które w konkretnych realiach uważane są za wartości pozytywne, jak np. prawdomówność.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

So cze 24, 2006 11:06
No to mówmy "sprawiedliwy", a nie "dobry", bo "dobry to może znaczyć wiele różnych rzeczy. Zresztą nawet sprawiedliwość w różnych kulturach i systemach jest różnie pojmowana. Dla jednego krwawa zemsta jest sprawiedliwa, dla innego - nie. Co nie zmienia faktu, że ateista może osiągnąć (z pomocą Ducha Świętego, którego nie uznaje) pewien poziom sprawiedliwości, a może i nawet zbliżyć się do zbawienia. Dlatego zaznaczyłem odpowiedź trzecią.

Zadaniem chrześcijan jest głoszenie Chrystusa, a nie mówienie ateistom, że dobrze robią i są "czasem lepsi od chrześcijan". Czy takie teksty wygłaszali Apostołowie? Nie. Oni głosili naukę Chrystusową i chrzest.

So cze 24, 2006 11:53

Dla mnie też sformuowanie "dobry ateista" jest niejasne, bo czy oznacza czowieka, który daży chrześcijan jakiś resentymentem, czy stereotypem i dlatego nie wierzy? Czy po prostu uczciwie nie jest w stanie uwierzyć? A może ten, któremu nikt mu nie opowiedział Dobrej Nowiny? Taki co stracił wiarę pod wpływem ciężkich doświadczeń? Czy ten, który nie wierzy bo mu wygodniej? Czy jest "dobry" bo wypełnia etykę chrześcijańską? Czy jedynie niektóre rzeczy w kulturze przyjęte za przyzwoite? To są ważne rozróżnienia, które wydatnie wpływają na odpowiedź dlatego ja zaznaczyłem, że to tylko Bóg wie.

So cze 24, 2006 14:58

Czy przypadkiem chrześcijanie nie twierdzą, że dobro nie jest relatywne? Dziwią mnie wypowiedzi dwóch ostatnich przedmówców.

So cze 24, 2006 15:08

Czy przypadkiem chrześcijanie nie twierdzą, że dobro nie jest relatywne? Dziwią mnie wypowiedzi dwóch ostatnich przedmówców.

Dobro nie jest relatywne, ale ludzie różnie je pojmują. Zależnie od tego jak kto rozumie "dobro", wszystkie powyższe przypadki można uznać za dobre, a są to bardzo różne przypadki.

Jeśli chodzi o chrześcijańskie rozumienie dobra bez wiary w Boga, czyli o (jak to Jacek Kuroń kiedyś ładnie nazwał) tzw. chrześcijan bez Boga to sprawa jest oczywiście jasna, tacy ludzie moga być zbawieni, choć pewnie nie bezpośrednio.

So cze 24, 2006 15:47
Ja zaznaczyłem pierwszą odpowiedź. Chodzi tu o tzw. niewierzących dobrej woli. (jest to moja opinia) . I wcale nie przeczy to zasadzie Extra Ecclesiam nulla salus. Wyjaśniał to kiedyś wikary w swoim cyklu kazań n/t KKKK.

So cze 24, 2006 19:10
Incognito. Dobro nie jest relatywne, ale pojęcie "dobry hydraulik" może oznaczać człowieka postępującego moralnie, ale raczej zostanie zrozumiane jako "człowiek znający sie na rurach", nawet jeśli żyje w nienawiści i rozpuście.

Tak samo "dobry ateista" to pojęcie dwuznaczne.

No i oczywiście trzeba to podkreślić - jeśli ateista osiągnie zbawienie, to przez Chrystusa i przez nawrócenie do Niego (no bo jakże to zostając ateistą ma wziąć udział w wiecznie trwającej Liturgii).

N cze 25, 2006 8:04

Dobry ateista to taki ateista, którego wedle moralnych kanonów można uznać za człowieka prawego i uczcziwego. Dobry ateista, to taki który stara się postępować tak, by nigdy nie musieć przepraszać, a jeśli juz będzie musiał, by uczynić wszystko, tak żeby odzyskać szacunek do samego siebie. dobry ateista, to taki, który stara się postepować wedle zasady " nie czyń drugiemu co Tobie nie miłe".
Oto dobry ateista.
Oraz ateista, który jest konsekwentny w swym ateiźmie.

N cze 25, 2006 20:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona