Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 ksiązki młodych autorów 
Autor Wiadomość

Post ksiązki młodych autorów
Co sądzicie o literaturze młodego pokolenia, typu Masłowska czy Nahacz. W swoich książkach wybiegają poza świat ludzi młodych i zaczynają opisywać i komentować wielkie rzeczy z którymi jeszcze nie mieli styczności.
Czy mozna dać im wiarę, skoro dwudziestokilkuletnia osoba porusza sprawę śmierci i cierpienia?
Czy takiego pisarza traktujecie serio?

A poza tym czy lubicie ksiązki typu Nahacz, czy wolicie gdy jest w niej więcej jakiś błyskotliwych przemysleń, wniosków natury filozoficznej, oczywiście nie wykluczając ciekawej fabuły.

kiedy ksiązka jest nie tyle ciakwa co wartościowa? Czy lubicie kiedy książka pozostawia w was pewnien niedosyt i zmysza do samodzielnych dalszych przeyśleń?

Śr sty 11, 2006 17:42

Masłowską (dokładnie wojnę polsko-ruską...) wzięłam z polecenia prywatnego (pomijam ten cały szum medialny o tej pozycji)... szczerze to po 20stronie zachciało mi się wymiotować. Dla mnie to zwykły kicz, szczególnie językowy. Moim zdaniem dziewczyna za dużo nie ma światu do przekazania i więcej po żadne jej pozycje nie mam ochoty sięgać.

Nie znam tej drugiej pozycji. Ale w odpowiedzi na Twoje pytanie czy dwudziestokilku letni twórca może przekazać cokolwiek o cierpieniu i śmierci myślę, że tak... Ja się nauczyłam wiele w tej materii od 9-letniego chłopca chorego na nowotwór, więc myślę, że nie wiek świadczy o autentyczności a umiejętność przekazu. Poza tym nie wiem czy powinniśmy zakładać, że autor pisze o czymś o czym nie ma pojęcia (no chyba, że znasz dokładnie jego życiorys).

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Śr sty 11, 2006 18:03

Nie czytałem nic "młodych wilków", ale chętnie poszukam w Waszych opiniach czegoś wartego sięgnięcia :biggrin:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sty 11, 2006 21:53
Zobacz profil WWW

Nahacza miałem okazję poznać jesienią 2002 r. Podróżowałem wówczas ze znajomymi po Beskidach. Koleżanka zabrała nas do swego kolegi, którego poznała podczas łemkowskiej Watry. No i tym właśnie kolegą był wspomniany Mirek Nahacz. Z tym, że jeszcze wtedy nie wydał swojej pierwszej książki i nawet mi do głowy nie przyszło, że będzie to "młody wilk" polskiej literatury. Siedzieliśmy u niego kilka godzin i widać było, że człowiek chciałby być pisarzem. Na moje pytanie o Fiodora Dostojewskiego, którego wówczas zaczynałem czytać i się nim fascynowałem, stwierdził że jest taki sobie i uważa, że są pisarze dużo lepsi od niego. Na tym w zasadzie skończyła się nasza dyskusja na temat literatury. Wspominał zdaje się coś tam o swoich próbach literackich, ale jakoś trudno mi było uwierzyć, że uda mu się to wydać. Wspominał jednakże o pewnym znanym pisarzu, również Łemku, którego znał od dziecka. Jak się potem okazało to właśnie Andrzej Stasiuk pomógł chłopakowi wydać książkę "Osiem cztery". Można więc powiedzieć, że początkujący pisarz miał trochę szczęścia (jeśli chodzi o wydanie pierwszej książki) :) Sama książka nie wywarła na mnie szczególnego wrażenia. No ale Stasiuka zachwyciła... Zobaczymy jak następne :)

Pt sty 13, 2006 0:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]