|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Książki dla dzieci w gimnazjum...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Książki dla dzieci w gimnazjum...
Czy ktos moze polecić jakąś fajną ksiązkę dla chłopca w wieku 13 lat?
Mnie juz skonczyły się pomysły...
Najlepiej coś o piratach, przygodach, ale tez rozwijające wewnętrznie... 
|
Wt sty 23, 2007 13:25 |
|
|
|
 |
Ateistaa
|
 Re: Książki dla dzieci w gimnazjum...
Może "Mały Książę" całkiem przyjemna książka  , pozornie jest ona dla dzieci, sam nie wiem. Innym ciekawym pomysłem dla gimnazjalisty może bvędzie mitologia grecka ?. 
_________________ "Jestem osobistym wrogiem boga" - W. Lenin
|
Wt sty 23, 2007 13:40 |
|
 |
krzysiek_bober
|
Jak miałem 13 lat strasznie spodobał mi się "Stary człowiek i morze", ale rówieśnicy raczej mieli inne zdanie na temat tej książki, więc nie wiem czy mogę ją polecić każdemu.
Jeśli chodzi o książki przygodowe i coś co na pewno wciąga to seria powieści przygodowo-detektywistycznych Thomasa Breziny. Np. "W Dolinie jaszczurów", " Drapacz chmur Frankensteina" czy "Upiór w szkole". Autor to jeden z popularniejszych pisarzy współczesnej Austrii, a jego motto brzmi: Czytanie winno być przygodą! Książki opowiadają o młodych (kilkunastoletnich) detektywach (z tego co pamiętam mniej więcej w wieku 13 lat), którzy często z narażeniem życia rozwiązują zagmatwane zagadki. Polecam wydawnictwo KLEKS, bo ich książki są solidnie zrobione i wręcz nie sposób je zniszczyć korzystając z nich w normalny sposób. Jeśli to nie będzie wystarczające to pomyślę dalej 
|
Wt sty 23, 2007 13:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mitologia grecka i "Stary człowiek i morze" to lektury szkolne-wiec i tak trprzeczytać..."Mały Książe" chyba tez- muszę się upewnić...
Co do ksiązkek pana Breziny to nie wiem czy wydanie zostało wznowione- z tym tez jest problem, bo obecnie w księgarniach dla dzieci mozna kupic w wiekszości fantastyke oraz jakies "Pamiętniki księzniczki" no i oczywiście "Pottera" 
|
Wt sty 23, 2007 14:03 |
|
 |
krzysiek_bober
|
Wiem, że niektórzy tego nie lubią, ale np. na allegro książki Breziny można kupić za 7zł plus przesyłka (5zł) i to nówki (albo raczej należałoby powiedzieć książki nieużywane z księgarni mające już swoje lata), więc taniej niż ja kupowałem kiedyś (chyba 16zł za sztukę). Proponuję tam poszukać może coś ciekawego się znajdzie. Jeśli nie to szczerze polecam książki Marcina Jakimowicza (chociaż czytałem tylko jedną to znajomi zachwalali również inne). "Dziennik pisany mocą" czytała również moja młodsza siostra (jest w 3 klasie gimnazjum) i o dziwo bardzo jej się ta książka spodobała, jest napisana w ciekawy sposób, o sprawach wiary mówi się raz poważnie, innym razem z odrobiną żartu, więc dla osób, które nie lubią podręczników ta pozycja jest naprawdę bardzo udana. Na rynku książek jest też teraz wiele albumów, czy książek w stylu "Czy wiesz, że..." wiele z nich jest świetnie zrobionych, mają ciekawe teksty, ale tutaj w grę wchodzi jeszcze cena, bo kolorowe wydania z masą zdjęć, czy obrazków swoje kosztuje i mnie osobiście nie stać na tego typu książki. Jeśli nadal nic z tego się specjalnie nie nadaje to poproszę o nieco dokładniejsze sprecyzowanie kryteriów (czy mają to być tylko powieści przygodowe, czy inne książki też mogą być?). O piratach niestety na dzień dzisiejszy nic nie kojarzę 
|
Wt sty 23, 2007 14:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Polecam ksaizki zapomnianego juz chyba troszke Kornela Makuszynskiego
i jeszcze krotka moja lista ksiazek
1) Legendy o królu Arturze - S. Undset
2) Legendy o swietych i zwierzetach - J. Hertz
3) Legendy rycerskie - Ewa Nowacka
4) Bochaterowie morza - Ballatyne R.M
5) Chlopiec okretowy - Maine Reid
6) Legendy o swietych - Stadtmuller Ewa
7) Święci i zwierzęta. Cudowne i prawdziwe opowieści o zwierzętach - Bouchard Francoise
 Opowiesci z Narnii - C. S Lewi
|
Wt sty 23, 2007 16:34 |
|
 |
angua
|
Jeju, zawsze mi się wydawało, że takich książek jest najwięcej... Przecież jak taki trzynastolatek dorwie Karola Maya [kilkadziesiąt książek?], Nienackiego [seria o Panu Samochodziku to kilkanaście części przynajmniej], Szklarskiego [ech, nie przeczytałam wszystkich Tomków - czemu nie mam 13 lat?  ], Niziurskiego, Bahdaja itp to do osiemnastki nie skończy 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt sty 23, 2007 17:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1) O Lolku, który został papieżem - o. Kazimierz Tomaszewicz SVD
2) Królewski ptak - Maria Majchrzak
Piękna baśń o orle, o powstawaniu naszej państwowości, o początkach chrześcijaństwa w Polsce jest skierowana do dzieci i młodzieży.
|
Śr sty 24, 2007 15:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
E... ja pamiętam, że zaczytywałem się w tym czasie "Przygodami Robinsona Cruzoe", "Trzema muszkieterami" itd  Naprawdę fantastyczne książki i godne polecenia.
Crosis
|
Śr sty 24, 2007 17:32 |
|
 |
White_Queen
|
a ja bardzo lubilam tworczosc J.O Curwooda
np Szara Wilczyca
|
Śr sty 24, 2007 17:38 |
|