Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Książki o wierze 
Autor Wiadomość

Post Książki o wierze
Nie wiem czy był taki temat: Jakie książki na temat wiary czytacie/czytaliście? Jacy są wasi ulubieni autorzy?
Pytanie kieruje do katolików.
Pozdrawiam! :)

Pn cze 27, 2005 9:43

Mimo, że uznaje się za Chrześcijanina nie Katolika to odpowiem;)

Paradoks Leibniza- dla każdego, kto potrafi na luzie podejśc do sprawy religii :D

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn cze 27, 2005 10:07

Hmm właściwie to z dwiema pozycjami tak bardziej się zaprzyjaźniłam
1. Pierwsza Księga Starców - czyli niezawodni Ojcowie Pustyni, którzy już dawno ujęli mnie prostotą i głębią
2. Dziennik duszy" Jan XXIII - czyli odbicie duszy człowieka, który został papieżem.
Żadnego z tych tytułów nie trzeba reklamować, przykre jest tylko to, że w Polsce od kilku lat nie można tych pozycji dostać :( pozostaje tylko mozolne wertowanie książek we wszelkich możliwych antykwariatach, albo dużo szczęścia na aukcji internetowej.

Ulubionych autorów nie mam, bo zazwyczaj czytam ksiązki "z polecenia", choć może trochę więcej czytałam Henriego J.M. Nouwena, więc tutaj można wspomnieć o "Adamie umiłowanym przez Boga" - dobra książka o opiece nad nieuleczalnie chorym Adamem, może trudna w niektórych momentach do zrozumienia postaw bohaterów, ale prawdziwa. I napewno wyżej ją cenie niż "Oskara i Panią Różę" Shmitta, która była w podobnej tematyce.

Na szybko to tyle ;)
Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn cze 27, 2005 11:07

Książki, które najbardziej pomogły mi w rozwoju wiary to:
Raniero Cantalamessa OFMCap "Nasze życie poddane Chrystusowi"
Joseph-Marie Verlinde "Tajemnjca ojcostwa"
Joseph-Marie Verlinde "Jeden jest Pan"
Wilfrid Stinissen "Noc jest mi światłem"
Thomas Philippe OP "Mądrość różańca"
Marie-Dominique Philippe OP "Misterium Maryi. Wzrost życia chrześcijańskiego"
Jo Croissant "Ciało świątynią Bożego piękna."
I jeszcze parę innych...
To sa również moi ulubieni autorzy.

Poza tym lubie czytać teksty świętych: Teresy od Dzieciątka Jezus, Jana od Krzyża, Anieli z Foligno, Maksymiliana Kolbe, Faustyny Kowalskiei i o. Pio.

Pn cze 27, 2005 12:21

"Nasze życie poddane Chrystusowi" - o. Raniero Cantalamessa na podstawie Listu św. Pawła do Rzymian omawia rózne aspekty naszej wiary i robi to w sposób wspaniały. Zachęcam do przeczytania.
"Tajemnica ojcostwa" - o. Joseph-Marie Verlinde - jest to zapis rekolekcji wygłoszonych do kapłanów w Częstochowie w 1996 roku. o. Verlinde odpowiada na pytanie - jak być dojrzałym ojcem duchowym. Szczególnie dla kapłanów - ale nie tylko.
"Jeden jest Pan" - o. Verlinde omawia różne aspekty walki duchowej, rozeznania duchowego, dużo praktycznych wskazówek na temat modlitwy o uwolnienie.
"Noc jest mi światłem" o. Stinissen pisze o "nocy ciemnej" której pojęcie wprowadził Jan od Krzyża, porusza temat jak współcześnie przeżywać "noc ciemną" w wierze.
"Madrość różańca" o. Thomas Philippe OP - autor pisze na temat relacji Jezusa i Maryi - omawiając tajemnice różańcowe.
Marie-Dominique Philippe OP "Misterium Maryi. Wzrost życia chrześcijańskiego" - głęboka, teologiczna książka na temat życia Maryi.
Jo Croissant "Ciało świątynią Bożego piękna" - książka o związkach duchowości chrześcijańskiej z ciałem. Polecam osobom potrzebującym wewnętrznego uzdrowienia.

Pn cze 27, 2005 15:04

Z uporem maniaka polecam "Walkę Duchową" W. Scupoli.
Ale może to zbyt "oklepane"...

Pt sie 05, 2005 9:51

Wszystkim katolikom polecam zakup książki o nazwie Katechizm Kościoła Prawosławnego . Lektura przynosi wiele pożytku dla rozwoju katolickiej duchowości :) . Poza tym - reprodukcje ikon, no i można lepiej zrozumieć najbliższe katolicyzmowi wyznanie :) .

So sie 06, 2005 11:03
Moi ulubieni autorzy pism religijnych i teologicznych - świętyjan od krzyża i soren kierkegaard

polecam obu

pozdrawiam
scriptor (outsider)

N sie 07, 2005 12:28

Ja jednym tchem przeczytałam ciekawą książkę:

"Kościół dla średnio zaawansowanych" Szymona Hołowni. Autor tego tekstu dwukrotnie był na nowicjacie w zakonie, jednak w obu wypadkach wystąpił (w ostatnim rozdziale książki wyjaśnia dlaczego), skończył studia w Anglii, był dziennikarzem w Newsweeku.

W swej książce autor wyjaśnia, niektóre terminy, zachowania czy cel niektórych miejsc związanych z Kościołem. Wyjaśnia jasno i gdzie tylko mozna wciska trochę serdecznego humoru. Książka naprawdę bardzo dobra, jeżeli ktoś czuje się średnio zaawansowany.

Śr sie 24, 2005 23:06

Post Książki
Monisia_gd - piszesz
Cytuj:
"Kościół dla średnio zaawansowanych" - Autor dwukrotnie był w nowicjacie ... W swej książce wyjaśnia, niektóre terminy, zachowania ...

Jeżeli podobała Ci się książka o męskim zakonie proponuję Ci podobną lekturę tylko że o żeńskim -"Byłam w Karmelu" - Iwony Kowalskiej. Fajnie się czyta i dowiaduje się człowiek ciekawych rzeczy o życiu w karmelu.

_________Obrazek

Jeżeli zło nie jest napiętnowane rozzuchwala się.

Śr sie 24, 2005 23:35

Michel Quoist - Rozmowy o milosci. Best of its kind.

Cz sie 25, 2005 2:30

Post Dobre ksiazki o wierze
Temat wiary jest szeroki jak ocean spokojny. Jednak z ksiazek, ktore traktuja scisle o wierze, czyli zaufaniu do Boga w codziennym zyciu to polecam przede wszystkim "Rozwazania o wierze" Ks. Tadeusza Dajczera. Ponadto bardzo dobre sa wydane w formie ksiazkowej katechezy Wspolnoty Milosci Ukrzyzowanej.

Wt kwi 04, 2006 3:29

Post Re: Książki o wierze
Ja bardzo polecam kazania ks. Popiełuszki i teraz na październik planuje kupić coś o tajemnicach różańca - pewnie zdecyduje się na JP albo Ojca Pio ;)

Pn wrz 13, 2010 18:28

Post Re: Książki o wierze
"Bóg w którym nie ma idei zła " wyd. W drodze - praktycznie nie do kupienia
podobno bardzo dobrą książką jest " Bóg poszukuje człowieka" - niestety nieosiągalna w tym momencie
biblista na studiach mówił , że znakomitą książką jest " Słowo natchnione"
przepraszam za brak autorów, podam wkrótce

Pn wrz 13, 2010 19:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]