Autor |
Wiadomość |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
 Norah Jones
Od jakiegoś czasu (a będzie to już z półtora roku), jako zagorzały tradycjonalista rocka, punka, metalu, bluesa, jazzu, bardzo zainteresowałem się muzyką młodej, ambitnej, pięknej, utalentowanej, wokalistki i pianistki jazzowej Nory Jones. Artystka posiada niebanalny, jakby lekko "zadymiony" głos, a jej muzyka to bardzo zgrabny miks jazzu z klasycznym popem, soulem i elementami country. Ma na swoim koncie 3 albumy: "Come Away With Me, który okazał się wielkim sukcesem, i słusznie zresztą, następnie "Feels Like Home", którego w odróżnieniu od cichego, balladowego debiutu, jest tym razem urozmaiceniem tempa, co ma być odzwierciedleniem ewolucji, jaką przechodziły koncerty panny Jones; oraz najnowszy natomiast to "Not Too Late".
Jeśli ktoś ma ochotę, to zapraszam do dyskusji 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
Pn wrz 10, 2007 23:17 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
Z "Come away with me" podoba mi się sporo utworów, zaś z "Feels like home" jedynie "Sunrise". Ze względu na swój głos Norah Jones potrafi wytworzyć w utworze klimat miękkości i ciepła, ale nie wszystkie utwory jej są takie i choć uważam, że jest dobrą wokalistką, nie mogę powiedzieć, że darzę ją szczególnym zainteresowaniem.
|
Pn wrz 10, 2007 23:24 |
|
 |
NinaX
|
Norah jest bardzo utalentowaną dziewczyną  Pierwsza jej płyta oczarowała mnie całkowicie i wciąż na nowo jej słucham. Za każdym razem odnajduję coś nowego w każdej piosence... Jej głos jest taki cieplutki
Najcenniejsze dla mnie jest przede wszystkim to, że nie ma w niej kiczu, banalności i takiego dzisiejszego "cool". Nie ma tego co jest u większości artystek lub "artystek". Oryginalność i charyzma - to czyni Norę wokalistką pełną klasy 
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Antoine de Saint Exupery
|
Wt wrz 11, 2007 17:47 |
|
|
|
 |
Bartas
|
NinaX napisał(a): Najcenniejsze dla mnie jest przede wszystkim to, że nie ma w niej kiczu, banalności i takiego dzisiejszego "cool". Nie ma tego co jest u większości artystek lub "artystek". Oryginalność i charyzma - to czyni Norę wokalistką pełną klasy 
Masz rację i za to ją lubię. Jej koncerty mają kameralny wymiar, ale zastanawia mnie dlaczego przyjęła zaproszenie wystąpienia na festiwalu w Sopocie, który to z roku na rok jest coraz bardziej kiczowaty. Występu nie widziałem, jakby co. Żałuję, ale też myślę, że i dobrze bo taka artystka wśród takiego kiczu.
Żeby nie było nieporozumienia: to bardzo fajnie, że odwiedziła nasz kraj, ale równie dobrze by było, gdyby to był TYLKO JEJ KONCERT w jakimś miejscu i zapowiedziany jakiś czas wcześniej. Wtedy na pewno, z przyjemnością poszedłbym. 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
Cz wrz 13, 2007 10:03 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ta muzyka jest ciekawa i przyjemna dla ucha.
Ale słuchając jej występu w Sopocie - odniosłem wrażenie, że ta muzyka jest dobra jako tło. W momencie gdy trzeba było się skupić na niej jako na centrum spektaktlu... było nudnawo.
Muzyka jest spokojna, melodyjna - nie obrażając pani Jones, najbardziej mi pasuje jako tło do jakieś przyjemnej knajpki czy romantycznej kolacji  Nie jako występ jako taki.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So wrz 15, 2007 8:24 |
|
|
|
 |
Bartas
|
Wiecie, co Wam powiem? Im częściej słucham jej muzyki, tym czym częściej tracę ... jak to się mówi? ... aha! poczucie realizmu.
|
So wrz 15, 2007 21:03 |
|
 |
ToMu
|
Bartas napisał(a): Wiecie, co Wam powiem? Im częściej słucham jej muzyki, tym czym częściej tracę ... jak to się mówi? ... aha! poczucie realizmu.
A w jakim dokładnie sensie
Przy tej muzyce, fakt, można się rozmarzyć 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
N wrz 16, 2007 9:05 |
|
 |
Bartas
|
ToMu napisał(a): Bartas napisał(a): Wiecie, co Wam powiem? Im częściej słucham jej muzyki, tym czym częściej tracę ... jak to się mówi? ... aha! poczucie realizmu. A w jakim dokładnie sensie Przy tej muzyce, fakt, można się rozmarzyć 
Dokładnie tak, ToMu! Rzadko co z nowych rzeczy mi się podoba, ale Norah to ktoś wyjątkowy. Bardzo zgrabnie łączy jazz, blues, country z - podkreślam - bardzo klasycznym popem i do tego wszystkiego ten wokal
Ostatnimi czasy, wykorzystując "studencki czas wakacji" czytam wieczorami dużo książek. Muzyka Nory Jones znakomicie nadaje tło czytania i lepiej się po niej śpi. W ciągu dnia również delektuję się jej muzyką, zwłaszcza w zimne, deszczowe dni. Ona ma coś w sobie.
Odnosząc się do Twojego posty, ToMu, nie zgodzę się, że to TYLKO TŁO MUZYCZNE do pewnym miejsc czy czynności.
W muzyce tej artystki są także emocje i uczucia. Dobrze się wsłuchaj. 
|
N wrz 16, 2007 11:10 |
|
 |
NinaX
|
Oj można, można ToMu... I to jeszcze jak...
No i jest dobra na uspokojenie. Nie polecam zaś na depresję, tylko ją pogłębia... 
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Antoine de Saint Exupery
|
N wrz 16, 2007 11:10 |
|
 |
Bartas
|
NinaX napisał(a): No i jest dobra na uspokojenie. Nie polecam zaś na depresję, tylko ją pogłębia...
A dlaczego? Jak najbardziej jest lekarstwem na dolinę. Z natury jestem człowiekiem, który dość ciągle się czymś dołuje (albo kompleks niższości, albo brak kumpli, dziewczyny itd). Kiedy mam taki stan nie ma nic lepszego niż muzyka Norusi  . To jest muzyka na wszystkie stany emocjonalne człowieka.
|
N wrz 16, 2007 14:09 |
|
 |
ToMu
|
Cytuj: Odnosząc się do Twojego posty, ToMu, nie zgodzę się, że to TYLKO TŁO MUZYCZNE do pewnym miejsc czy czynności. W muzyce tej artystki są także emocje i uczucia. Dobrze się wsłuchaj.
Nie twierdzę, że ta muzyka jest płytka czy cóś - nie.
Chodzi mi o to, że wg mnie bardzo dobrze pasuje jako tło do spotkania, albo czytania sobie czegoś.
Gdybym miał iść na koncert - raczej bym się znudził nieco, nie ze względu na poziom muzyki czy śpiew, po prostu na to JAKA to jest muzyka 
|
N wrz 16, 2007 15:09 |
|
 |
Bartas
|
ToMu napisał(a): Gdybym miał iść na koncert - raczej bym się znudził nieco, nie ze względu na poziom muzyki czy śpiew, po prostu na to JAKA to jest muzyka 
No, cóż! De gustibus non disputandum est. Ja z miłą chęcią poszedłbym na jej koncert. Bardzo lubię kameralne koncerty. Fajnie byłoby, gdyby zawitała do Poznania i zagrała w jakiejś przyjemnej knajpce studenckiej.
Kilku ludzi siedzących w pubie (tym ja), miła atmosfera, przyciemnione miejsce, klimacik i ONA, Norah Jones ze swoim zespołem. To byłoby coś. Szkoda, że to raczej tylko marzenia.
|
N wrz 16, 2007 19:02 |
|
 |
Bartas
|
|
Śr wrz 26, 2007 23:53 |
|
 |
Bartas
|
Jeszcze to jest fajne
Na Ulicy Sezamkowej
|
Śr wrz 26, 2007 23:56 |
|
 |
Zencognito
|
Bartas napisał(a): Jak coś fajnego znajdę to zapodam linka 
Ja zapodam
Prześlicznie wygląda na tym zdjęciu 
|
Cz wrz 27, 2007 0:02 |
|