Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 21:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Piekara 
Autor Wiadomość
Post Piekara
Ciekawe ilu z Was przeczytalo ksiazki Jacka Piekary: Sluga Bozy, Mlot na czarownice, Miecz Aniolow

Jesli przeczytaliscie, powiedzcie, co myslicie o swiecie przedstawionym i samej postaci pokornego slugi bozego, inkwizytora w sluzbie biskupa Hez-hezronu...

Crosis

Pn lip 25, 2005 15:43

"Miecza aniołów" jeszcze nie zdobylam :( ...ale dwie pozostałe mam :biggrin:

Pn lip 25, 2005 20:20

Ja osobiscie patrze na to tak - swiat przedstawiony, od strony religijnej jest idealnie opisany. Miejsce i czas - nie do poprawnego okreslenia. Ale cytaty, modlitwy... no perelka :D

Oprocz tego postac glownego bohatera - niby zepsuta do szpiku kosci, ale w gruncie rzeczy na swoj sposb uczciwa i moralna, w granicach moralnosci tego swiata.

Musi sie ktos jeszcze wypowiedziec, jakies konkretne opinie, bo tak to sobie mozna pisac w proznie.

Crosis

Pn lip 25, 2005 20:52

świat imo świetnie przedstawiony.....miejsce i czas na upartego da się określić (wprawdzie nie perfekcyjnie ale zawsze ;))
glówny bohater....no niby ma jakieśtam swoje zasady, którymi się kieruje...i kij, że odbiegają (czasem bardzo) od zasad moralnych

czyta się całkiem, całkiem....czy to rzeczywiście " najbardziej wstrząsająca i bluźniercza wizja w historii polskiej fantastyki" to nie jestem pewna :biggrin:

teraz może byc?

Wt lip 26, 2005 13:04
Ja tez nie, bo zaden wierzacy sie jak narazie nie wypowiedzial (no chyba, ze Ty jestes)

Crosis

Wt lip 26, 2005 13:29

no wiesz, troche bluźniercze to jest...ale żeby "najbardziej" to chyba nie...

Śr lip 27, 2005 14:01

hem... dla mnie normalna, nie wyryła mi się za dokładnie w pamięci, a to znaczy, że nie było nic nadzwyczajnego. Czytało się fajnie, ale drugi raz nie będzie mi się chciało czasu poświęcać na nią.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pt lip 29, 2005 13:03

Z tą bluźnierczą najbardziej bluźnierczą wizją to przesadzone mocno :D

Książki mam wszystkie (obecnie zbieram fundusze na "Necrosis") Pióro Piekara ma lekkie, co nie znaczy że sprawnie nim nie znaczy liter.

Puśćmy wodze fantazji - Jak wyglądałby według Was dzisiejszy Świat, w którym Jezus zszedł by z krzyża z mieczem w ręku i wywarł swoją zemste?

Pn sie 01, 2005 13:50

Ale czy Bóg może sam sobie zaprzeczyć? To absurdalny pomysł, ale rozumiem, że niektórzy mają potrebę wymyślania.
Jeśli chodzi o odpowiedź na moje pyt to zaproaszam to działy filozoficznego ;)
Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn sie 01, 2005 14:13
Mrowka - to nie jest bog jakiego Ty znasz - to zupelnie inny swiat, w ktorym bog nie jest milosierny. Dlatego w swiecie przedstawionym bog sobie nie zaprzecza. :)

Crosis

Śr sie 03, 2005 21:01

Crosis ale jeśli pada imie Jezus to podaje się konkretną rzeczywistość i konkretne realia za przykład ;) a tymi realiami jest właśnie milosierdzie - a wizja zniszczenia i zemsty jest absurdem w tym przpadku :)

Jednak uznaję że autor ma jakąś dziwną wizję :D

Śr sie 03, 2005 21:51
Ale ciagle patrzysz na swiat przedstawiony z pryzmatu naszego. A postaw sie w nim jako w swiecie w ktorym od poczatku tak jest. To tylko o to chodzi. Pomysl, ze ludziom w tym swiecie imie Jezus nie moglo sie kojarzyc z milosierdziem, tak jak nam ze zbrodnia.

Crosis

Śr sie 03, 2005 22:38

Crosis, niekoniecznie Chrystus jest tam zły. A przypomnij sobie jaka to potem pojawia się w serii sekta heretyków. Zakładają oni, że Chrystus faktycznie umarł na krzyżu ale Szatan wstąpił w jego ciało i to on szerzył ideologię zemsty na winowajcach i śmierci dla grzeszników. A, Mrówkao, Crosis ma rację, jesto to świat, w którym Chrystus głosił nieco inna ideoloogię niż w naszym, gdyż jest to fantasy (ale jakteż było powiedziane, jest teoria, że Szatan przemawiał wtedy przez jego ciało). A pamiętacie zmienione słowa "Ojcze nasz"? "Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj, i daj nam też siłę, abyśmy nie przebaczali naszym winowajcom” (tak w ramach ciekawostki). Ksiażkę i jej następne tomy (Młot na czarownice, Miecz aniołów, wkrótce również Łowcy dusz) szczerze polecam wszystkim. Gienalne dzieło gienalnego pisarza. Swiat doskonale przedstwaiony, jego klimat staje się bardzo wyraźny już po 5 stronach. Bohater bardzo harakterystyczny z doskonale opisaną osobowością. mimo jego drobnych wad niesposób go niekochać. Postać, z którą łatwo się utożsamiać. Chyba każdy kto to przeczytał choć raz pomyślał "chciałbym być taki jak Mordimer Madderdin". Tylko czekać, aż zrobią z tego RPGa i grę komputerową ew. film.

Who dare to care...

Nie-katolik. Chrześcijanin. Ezoteryk. Pokój Wam

Oswiadczam, iż nie mam nic wspólnego z grupą zwącą siebie "WKT".

N lis 20, 2005 14:40
Zobacz profil WWW

hmm ja rozumiem co tutaj piszecie... ale nie rozumeim sensu nadawania rzeczywistym osobom, sytuacjom, zdarzeniom odwrotnego znaczenia. Polemizowałabym co jest geniuszem - czy wymyślenie od podstaw nowego świata, w którym rządzą jakieś określone zasady, wykrystalizowane na podstawie jakieś zdarzeń, czy zwyczajnie wzęcie realnego świata i zanegowanie poszczególnych płaszczyzn w nim (a właśnie tak odbieram to co napisaliście).

Pozdrawiam :)

N lis 20, 2005 16:00

Wziął co jest i przekecił, dodał i pokolorował. Źle? Nie. Bo wyszło o wieeeeeeeeela ciekawiej niż w wielu wymyślonych na nowo światach. przeczytaj - zrozumiesz.

Who dare to care...

Nie-katolik. Chrześcijanin. Ezoteryk. Pokój Wam

Oswiadczam, iż nie mam nic wspólnego z grupą zwącą siebie "WKT".

N lis 20, 2005 18:58
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona