Autor |
Wiadomość |
Cristof
|
 Re: Szymon Hołownia
Cejrowski nie mówi, żeby aborcjonistów zabijać, ale że to aborcjoniści są mordercami z premedytacją i należy NIE DOPUŚCIĆ, aby popełniali kolejne zbrodnie. Znalazłem pełną rozmowę W. Cejrowskiego z Hołownią: część 1 - http://www.youtube.com/watch?v=asHYEcqSY5gczęść 2 - http://www.youtube.com/watch?v=Z8xEmr1U ... re=relatedczęść 3 - http://www.youtube.com/watch?v=XtNV54d3 ... re=relatedKomu nerwy puściły w 2 części? Hołowni jak wypomina Cejrowskiemu jaki to jest niewykształcony, niedobry i w ogóle paskudny...
_________________ „Bohaterze, przypasz do biodra swój miecz, swą chlubę i ozdobę! Szczęśliwie wstąp na rydwan w obronie wiary, pokory i sprawiedliwości, a prawica twoja niech ci wskaże wielkie czyny!” Ps 45, 4-5
|
Wt mar 09, 2010 8:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cristof napisał(a): Cejrowski nie mówi, żeby aborcjonistów zabijać, ale że to aborcjoniści są mordercami z premedytacją i należy NIE DOPUŚCIĆ, aby popełniali kolejne zbrodnie. Ale nie poczytuje zabicie aborcjonisty w kategoriach grzechu....uznaje za słuszną zasadę "oko za oko".
|
Wt mar 09, 2010 9:37 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Cytuj: A może tak trochę szacunku dla religii, za którą codziennie na świecie ludzie oddają życie...? Cristof - nie rozumiesz, jak widzę, tego co napisałem tuż nad Twoją wypowiedzią. A szkoda. Chwila moment - samo to, że Hołownia jest publicystą religijnym, promującym Kościół, oznacza że nie może mieć swoich preferencji i sympatii politycznych  Może. Tak samo, jak - prywatnie - może je mieć każdy duchowny, biskup, papież - ale żaden z nich nie ma prawa w jakikolwiek sposób z ambony wskazywać jedyne słuszne partie czy opcje polityczne (albo wskazywać, która partia to "szatan" i nie wolno na nich głosować).
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt mar 09, 2010 9:39 |
|
|
|
 |
Cristof
|
Tomu napisał(a): Chwila moment - samo to, że Hołownia jest publicystą religijnym, promującym Kościół, oznacza że nie może mieć swoich preferencji i sympatii politycznych Może. Tak samo, jak - prywatnie - może je mieć każdy duchowny, biskup, papież - ale żaden z nich nie ma prawa w jakikolwiek sposób z ambony wskazywać jedyne słuszne partie czy opcje polityczne (albo wskazywać, która partia to "szatan" i nie wolno na nich głosować). Tylko, że Hołownia to właśnie wspólnie z Palikotem w ostatnim programie robią. Wieszają psy na PiS-ie... I może nie robią tego z ambony, ale też w formie (szerszego przecież) przekazu publicznego telewizją religia.tv. Więc obłudą było to co mówi i pisze (pomijam to, czy zgodnie z prawdą) o o. Rydzyku, bo sam nie stosuje się do swoich zaleceń. Widać wyraźnie, po której stronie jest S. Hołownia i do kogo kampanii politycznej włącza się swoją działalnością... Alus napisał(a): Ale nie poczytuje zabicie aborcjonisty w kategoriach grzechu....uznaje za słuszną zasadę "oko za oko". Jakie "oko za oko"? Zacytuj proszę, w którym momencie pan Wojtek coś takiego powiedział, bo sobie nie przypominam?
_________________ „Bohaterze, przypasz do biodra swój miecz, swą chlubę i ozdobę! Szczęśliwie wstąp na rydwan w obronie wiary, pokory i sprawiedliwości, a prawica twoja niech ci wskaże wielkie czyny!” Ps 45, 4-5
|
Wt mar 09, 2010 10:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cristof napisał(a): Tylko, że Hołownia to właśnie wspólnie z Palikotem w ostatnim programie robią. Wieszają psy na PiS-ie... I może nie robią tego z ambony, ale też w formie (szerszego przecież) przekazu publicznego telewizją religia.tv. Więc obłudą było to co mówi i pisze (pomijam to, czy zgodnie z prawdą) o o. Rydzyku, bo sam nie stosuje się do swoich zaleceń. Widać wyraźnie, po której stronie jest S. Hołownia i do kogo kampanii politycznej włącza się swoją działalnością... Pod warunkiem, że nie dostrzegasz róznicy między apelem w radiu wskazującym personalnie, że "katolik ma obowiązek głosowac na tego lub owego, w przeciwnym razie wykluczasz się z Kościoła" a dyskusją o partii politycznej. W takim układzie rzeczywiście Hołownia = o. Rydzyk Cytuj: Jakie "oko za oko"? Zacytuj proszę, w którym momencie pan Wojtek coś takiego powiedział, bo sobie nie przypominam? Prosze bardzo - "Mamy oboiązek stawac w obronie ofiar zabijając morderców" (2 filmik). Kuriozum stanowi wypowiedź - "Nie wybieram się do tego samego kościoła co pan chodzi, aby uniknąć podania panu ręki".....klasyka pojmowania głownego przykazania Chrystusa - miłości Boga i bliźniego. Podobnie - "wiara w tego samego Boga nie musi nieśc pojednania". Zaręczam na 1000%, że gdybym była agnostyczką, a obraz Boga i Kościoła przedstawiałby mi p. Cejrowski nigdy nie byłabym chrześcijanką 
|
Wt mar 09, 2010 10:39 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Cytuj: Wieszają psy na PiS-ie... I może nie robią tego z ambony, ale też w formie (szerszego przecież) przekazu publicznego telewizją religia.tv A czy, przeoczyłem, religia.tv jest oficjalnym kanałem Kościoła katolickiego w Polsce  Nie zauważyłem. A Hołownia jest duchownym, nauczającym z ambony  Też nie. To w czym problem  Wypowiada swoje zdanie - w dyskusji tych dwóch o wieszaniu psów można mówić chyba bardziej w kontekście Palikota, biorąc pod uwagę jego styl bycia i sposób wypowiedzi. Cytuj: Więc obłudą było to co mówi i pisze (pomijam to, czy zgodnie z prawdą) o o. Rydzyku Obłudą  A cóż w tym jest obłudnego  Najnowszy wpis na tegoż Hołowni blogu: Cytuj: 2. Otrzymałem list od pani Marii, która nie podała ni nazwiska, ni adresu. Pani Maria słucha Radia Maryja i we wzruszający sposób pisze, jak to radio dla niej - osoby starszej i schorowanej jest "całym światem". "Dzięki niemu żyje". Pisze, jak trudny do ogarnięcia jest świat, który za jej życia "zmienił się tak, jakby minęło tysiąc lat". Pani Maria bez gniewu pisze mi, że nie rozumie, dlaczego mówiąc i pisząc o Radiu to co mówię i piszę, podkopuję fundamenty jej świata. Dlaczego wydaję książki w szkodliwym wydawnictwie. Dlaczego piszę takie rzeczy o świętym Maksymilianie, który jest dla niej jedną z najbliższych osób. Pani Maria poleca mi lektury (m.in. "Antykościół w natarciu"), przesyła też modlitwy i zapewnia o swojej modlitwie. To naprawdę szczere, wzruszające życzenia. Gdybym znał adres pani Marii, chętnie i bardzo ciepło bym jej odpisał. Że nie mam problemu z Radiem jako takim, ze wspólnotą i wsparciem jakiego udziela słuchaczom. Mój kłopot to przyległości. To sposób w jaki osiąga się ten naprawdę szczytny cel. Polityka, biznes, pozycjonowanie siebie, jako pokornych sług Prawdy, którzy jako jedyni mają patent na jej wykładanie, przechowywanie i głoszenie. Chora sytuacja (ale to nie jest do końca wina o. Tadeusza), która cały ten fenomen otacza. Gdy na polu stoi jedno drzewo, wszyscy maszerujący idą albo "w kierunku drzewa", albo "w kierunku innym niż drzewo", każdy z nas chce czy nie chce musi się opowiedzieć: jest z Radiem, czy obok Radia. To nie wymysł - ile to już razy znajomi księża jadący na rekolekcje, ba - nawet hierarchowie opowiadali mi jak przyjeżdżając do parafii są najpierw badani - jaki jest ich stosunek do Radia? Chora sytuacja, w której jeden szeregowy zakonnik odgrywa w polskim Kościele rolę VIPa, któremu kłaniają się biskupi, który - i na to też mam zeznania - pozwala sobie wobec niektórych z nich na zachowania i uwagi, na które mógłby sobie pozwolić chyba tylko papież? Panią Marię, ludzi takich jak ona szanuję całym sercem. Ojca Tadeusza zresztą też, marzę jednak o sytuacji w której będziemy mogli odbyć spokojną rozmowę na temat tego, co nas nawzajem w sobie wkurza, co uważamy za błędne, zrobić sobie po prostu correctio fraterna. Kłopot w tym, że się nie da. Ile razy zapraszaliśmy ojca Tadeusza do rozmowy? Nie do jakiejś bójki, do rozmowy, jeśli chce - to na jego zasadach. Ile razy odmówił? Pani Marii najserdeczniej życzę dużo sił, zdrowia i wielu dobrych ludzi wokół siebie, żeby nigdy nie była samotna. Chciałbym jej też podziękować za list. Bo ja nie muszę w opisie świata zgadzać się z ojcem Rydzykiem, z panią Marią. Naprawdę nie musimy być tacy sami. Istotne jest to, byśmy rozmawiali. Jestem gotów w tej rozmowie bronić moich krytycznych sądów, ale niechże to będzie rozmowa a nie coś co uprawiamy od 20. lat - monologi! http://www.newsweek.pl/blogi/szymon-hol ... ch,54592,1 - drugi akapit od góry Cytuj: Pod warunkiem, że nie dostrzegasz róznicy między apelem w radiu wskazującym personalnie, że "katolik ma obowiązek głosowac na tego lub owego, w przeciwnym razie wykluczasz się z Kościoła" a dyskusją o partii politycznej. W takim układzie rzeczywiście Hołownia = o. Rydzyk Tylko że ta różnica jest zasadnicza, i pominięcie jej jest... no właśnie  Zachowaniem bardzo wybiórczym. Czytaniem tego, co się chce przeczytać, w tekście z którego coś zupełnie innego wynika.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Wt mar 09, 2010 12:19 |
|
 |
Awa
|
Posłuchałam jeszcze raz i tak mi się nasunęło:może Cejrowski usiłuje odróznic nakaz ,,nie morduj"(planowane premedytacja)z nakazem ,,nie zabijaj"(który to zakaz wyklucza zadawanie śmierci jako takiej)?
|
Wt mar 09, 2010 13:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cristof napisał(a): Tylko, że Hołownia to właśnie wspólnie z Palikotem w ostatnim programie robią. Wieszają psy na PiS-ie... I może nie robią tego z ambony, ale też w formie (szerszego przecież) przekazu publicznego telewizją religia.tv. Więc obłudą było to co mówi i pisze (pomijam to, czy zgodnie z prawdą) o o. Rydzyku, bo sam nie stosuje się do swoich zaleceń. Widać wyraźnie, po której stronie jest S. Hołownia i do kogo kampanii politycznej włącza się swoją działalnością... Obejrzałam dziś powtórkę programu (w niedzielę nie oglądałam). Z 20 minutowej rozmowy, maxymalnie 2 minuty stanowiły zdania rzucone przez Palikota o PiSie. A Ty piszesz o "wieszaniu psów"......prezentujesz niesamowity obiektywizm 
|
Wt mar 09, 2010 23:21 |
|
 |
ToMu
|
Ja programu nie widziałem, TV oglądam rzadko - dzięki, Alus, za podzielenie się obserwacją.
|
Śr mar 10, 2010 11:31 |
|
 |
Cristof
|
Alus napisał(a): Pod warunkiem, że nie dostrzegasz róznicy między apelem w radiu wskazującym personalnie, że "katolik ma obowiązek głosowac na tego lub owego, w przeciwnym razie wykluczasz się z Kościoła" To o.Rydzyk tak powiedział? Gddzie? Kiedy? Poproszę o potwierdzenie słów  Cytujesz te słowa, których Cejrowski nie powiedział Alus, a to dowód: Alus napisał(a): Prosze bardzo - "Mamy oboiązek stawac w obronie ofiar zabijając morderców" (2 filmik). Część 2 - w czasie 2:01-3:12 "- Mamy obowiązek stawać w obronie ofiar, czyli w obronie mordowanych - Cejrowski. - Zabijając morderców...?- Hołownia - No jeśli jest taka sytuacja, że Niemcy napadają Polskę, tak, to mamy prawo zabijać Niemców, którzy atakują Polaków. II wojna światowa była wojną sprawiedliwą z naszego punktu widzenia i przez Kościół są rozpoznane wojny sprawiedliwe. - Cejrowski - Czy to jest wg. Pana przypadek wojny sprawiedliwej? - Hołownia... - Proszę Pana, jeśli ktoś w swoim sumieniu rozpozna tę konkretną sprawę, że przed tą kliniką zrobiono wszystko co można, to uważam, że ma moralne prawo i moralne uzasadnienie, żeby stanąć z bronią przed kliniką aborcyjną i nie dopuszczać do zbrodni, czyli np. nie wpuszczać lekarzy. Nie chodzi o to, żeby teraz śledzić zabójców i wykonywać wyroki śmierci na nich, tylko zablokować dostęp do tej kliniki.- Cejrowski." A zatem jest to forma obrony koniecznej przed złem. Koniec kropka. Alus napisał(a): "Nie wybieram się do tego samego kościoła co pan chodzi, aby uniknąć podania panu ręki" Część 3 - w czasie 2:58-3:04 "Nie wybieram się do tego samego kościoła z Panem, bo nie przepadam za Panem." - Cejrowski do Hołowni. Cytujesz źle. Alus napisał(a): "wiara w tego samego Boga nie musi nieśc pojednania" Część 3 - w czasie 0:28-0:43 "Wiara w tego samego Boga nie musi nieść z sobą POROZUMIENIA właściwie w żadnej sprawie. Anglikanie np. zrobili, jeśli nie mylę wyznania, kobietę biskupem i w dodatku ona jest lesbijką." Oczywiste. Cytujesz źle. Masz kłopoty ze słuchem? Alus napisał(a): Zaręczam na 1000%, że gdybym była agnostyczką, a obraz Boga i Kościoła przedstawiałby mi p. Cejrowski nigdy nie byłabym chrześcijanką  A przecież czy wiara bez poświęceń nie jest martwa? Czy ma jakikolwiek sens? Czy nie jest to ukryty ateizm? Cejrowski za głosem Kościoła wzywa katolików do poświęceń i nic więcej. Alus mam do Ciebie pytanie: Dlaczego i w jakim celu cytujesz Wojciecha Cejrowskiego błędnie, wciskając mu w usta to czego nie powiedział?
|
Śr mar 10, 2010 15:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cristof napisał(a): To o.Rydzyk tak powiedział? Gddzie? Kiedy? Poproszę o potwierdzenie słów Mnóstwo razy w kazdej kampanii wyborczej, powszechnie znane. Daruj ale nie będę szukac cytatów. Alus napisał(a): Część 2 - w czasie 2:01-3:12 "- Mamy obowiązek stawać w obronie ofiar, czyli w obronie mordowanych - Cejrowski. - Zabijając morderców...?- Hołownia - No jeśli jest taka sytuacja, że Niemcy napadają Polskę, tak, to mamy prawo zabijać Niemców, którzy atakują Polaków. II wojna światowa była wojną sprawiedliwą z naszego punktu widzenia i przez Kościół są rozpoznane wojny sprawiedliwe. - Cejrowski - Czy to jest wg. Pana przypadek wojny sprawiedliwej? - Hołownia... - Proszę Pana, jeśli ktoś w swoim sumieniu rozpozna tę konkretną sprawę, że przed tą kliniką zrobiono wszystko co można, to uważam, że ma moralne prawo i moralne uzasadnienie, żeby stanąć z bronią przed kliniką aborcyjną i nie dopuszczać do zbrodni, czyli np. nie wpuszczać lekarzy. Nie chodzi o to, żeby teraz śledzić zabójców i wykonywać wyroki śmierci na nich, tylko zablokować dostęp do tej kliniki.- Cejrowski." A zatem jest to forma obrony koniecznej przed złem. Koniec kropka. Czyli stanąc z bronią naprzeciw człowieka? Więc wczesniej czy póxniej że broń wymierzona niechybnie w zamęcie wypali.....w wojnie sprawiedliwej. Cytuj: Nie wybieram się do tego samego kościoła z Panem, bo nie przepadam za Panem." - Cejrowski do Hołowni. Cytujesz źle. Co zupełnie nie zmienia sensu. Nie wejdzie do tego samego kościoła, aby nie być zmuszonym podac ręki na znak pokoju....zgodnie z Chrystusowym nakazem miłości bliźniego, zwłaszcza nieprzyjaciół. Cytuj: Część 3 - w czasie 0:28-0:43 "Wiara w tego samego Boga nie musi nieść z sobą POROZUMIENIA właściwie w żadnej sprawie. Anglikanie np. zrobili, jeśli nie mylę wyznania, kobietę biskupem i w dodatku ona jest lesbijką." Oczywiste. Cytujesz źle. Masz kłopoty ze słuchem? Prawdziwa wiara MUSI nieść pojednanie - tylko ludzie zadufani w swej wierze, często niewiele mającej wspólnego z Bogiem, stawiają wyobrażenie swej wiary ponad przykazania. Cytuj: A przecież czy wiara bez poświęceń nie jest martwa? Czy ma jakikolwiek sens? Czy nie jest to ukryty ateizm? Cejrowski za głosem Kościoła wzywa katolików do poświęceń i nic więcej. Ja w przeciwieństwie do Cejrowskiego poświęciłabym się i podału mu rękę Cytuj: Alus mam do Ciebie pytanie: Dlaczego i w jakim celu cytujesz Wojciecha Cejrowskiego błędnie, wciskając mu w usta to czego nie powiedział? Kosmetyczne zmiany jego wypowiedzi, nie zmieniają sensu. A powiedz mi - jakim prawem P. Cejrowski przesądza kto należy do Kościoła Katolickiego?
|
Śr mar 10, 2010 16:14 |
|
 |
Cristof
|
Tomu napisał(a): Hołownia na swoim blogu: Mój kłopot to przyległości. To sposób w jaki osiąga się ten naprawdę szczytny cel. Polityka, biznes, pozycjonowanie siebie, jako pokornych sług Prawdy, którzy jako jedyni mają patent na jej wykładanie, przechowywanie i głoszenie. Chora sytuacja (ale to nie jest do końca wina o. Tadeusza), która cały ten fenomen otacza. Nie jestem jakimś szczególnym zwolennikiem o. Rydzyka. Powiem tylko tylko tyle, że Hołownia osądza i to bardzo. Czy tak powinien postępować katolik? Tomu napisał(a): A czy, przeoczyłem, religia.tv jest oficjalnym kanałem Kościoła katolickiego w Polsce  Nie zauważyłem. A Hołownia jest duchownym, nauczającym z ambony  Też nie. To w czym problem  Wypowiada swoje zdanie - w dyskusji tych dwóch o wieszaniu psów można mówić chyba bardziej w kontekście Palikota, biorąc pod uwagę jego styl bycia i sposób wypowiedzi. A co można powiedzieć na to, że Hołownia wespół z Palikotem kpi z PiS-u? Miłosierne zwracanie uwagi na błędy na oczach milionów ludzi, czy kampania przedwyborcza? Sorry, ale wybór jest chyba prosty. Tomu napisał(a): Obłudą  A cóż w tym jest obłudnego  Ano to, że się narzeka na zbytnie angażowanie się w politykę o. Rydzyka a robi się to samo, tylko w stronę opozycji. Alus napisał(a): Mnóstwo razy w kazdej kampanii wyborczej, powszechnie znane. Daruj ale nie będę szukac cytatów. Mimo wszystko nalegam  Skoro jest ich aż tak "mnóstwo". Czekam na cytat z o. Rydzyka, w którym to mówi, że katolik musi glosować na PiS inaczej jest wykluczony z Kościoła. Alus napisał(a): Więc wczesniej czy póxniej że broń wymierzona niechybnie w zamęcie wypali.....w wojnie sprawiedliwej. Nie wiem czy w zamęcie czy nie, ale fakt faktem - byłaby to ostateczność, trzeba bronić niewinnych, nieumiejących się samemu obronić, nieświadomych niczego dzieci. Również uważam, że taka wojna może być nazwana sprawiedliwą z moralnego punktu widzenia. Alus napisał(a): Co zupełnie nie zmienia sensu. Nie wejdzie do tego samego kościoła, aby nie być zmuszonym podac ręki na znak pokoju....zgodnie z Chrystusowym nakazem miłości bliźniego, zwłaszcza nieprzyjaciół. Zmienia kompletnie sens jego wypowiedzi. Słuchaj uważnie. Alus napisał(a): Prawdziwa wiara MUSI nieść pojednanie - tylko ludzie zadufani w swej wierze, często niewiele mającej wspólnego z Bogiem, stawiają wyobrażenie swej wiary ponad przykazania. A kto mówi o prawdziwej wierze? Cejrowski mówi o POROZUMIENIU a nie pojednaniu. Wiara w Jednego Boga (tylko tyle) nie musi nieść porozumienia we wszystkich kwestiach - spójrz na Osamę bin Ladena i jego terrorystyczną działalność. Alus napisał(a): Ja w przeciwieństwie do Cejrowskiego poświęciłabym się i podału mu rękę Brawo. Tak trzymać. Alus napisał(a): Kosmetyczne zmiany jego wypowiedzi, nie zmieniają sensu. Przepraszam bardzo, ale nie nazwałbym tego "kosmetycznymi zmianami" w żadnym wypadku. Twoje zmiany zmieniają kompletnie sens wypowiedzi Cejrowskiego. Aż dziw, że tego nie dostrzegasz.... Alus napisał(a): A powiedz mi - jakim prawem P. Cejrowski przesądza kto należy do Kościoła Katolickiego? A kiedy Cejrowski mówi WPROST i DOSŁOWNIE, że Hołownia jest NA PEWNO poza Kościołem Katolickim? Nie dostrzegłem tego, albo mi umknęło, więc mi przypomnij, jeśli możesz...
|
Śr mar 10, 2010 20:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cristof napisał(a): Nie jestem jakimś szczególnym zwolennikiem o. Rydzyka. Powiem tylko tylko tyle, że Hołownia osądza i to bardzo. Czy tak powinien postępować katolik? Osądza czy podaje fakt dokonywanego przez o. Rydzyka podziału na: - "prawdziwy Polak katolik" - zwolennik wizji Kościoła i świata o. Rydzyka, - "katolewica" nie podzielająca tych wizji. Cytuj: A co można powiedzieć na to, że Hołownia wespół z Palikotem kpi z PiS-u? Miłosierne zwracanie uwagi na błędy na oczach milionów ludzi, czy kampania przedwyborcza? Sorry, ale wybór jest chyba prosty. Kpi? - podaj, zacytuj wypowiedzianą kpinę przez Hołownię. Cytuj: Nie wiem czy w zamęcie czy nie, ale fakt faktem - byłaby to ostateczność, trzeba bronić niewinnych, nieumiejących się samemu obronić, nieświadomych niczego dzieci. Również uważam, że taka wojna może być nazwana sprawiedliwą z moralnego punktu widzenia. Tak sobie tylko ludzie ułatwiają zycie - "A ja wam powiadam: Kazdy kto się gniewa na brata, podlega sądowi" (Mt 5,22 ). Należy wszystko czynić co w mocy aby zmienić ta cywilizację smierci rozpanoszoną współczesnie na świecie - ale nie zbrojnie "kto mieczem wojuje od miecza ginie". Cytuj: Zmienia kompletnie sens jego wypowiedzi. Słuchaj uważnie. Słuchałam  - nic nie zmienia. Odpowiedź na takie zachowanie znajdziesz cytowanej wyżej Ewangelii św Mateusza - zostaw dar przed ołtarzem i wpierw pogódź się z bratem - tak nakazuje Jezus. A Cejrowski odczytuje - aby uniknąc nielubianego brata należy omijać kościół do którego on uczęszcza. Cytuj: A kto mówi o prawdziwej wierze? Cejrowski mówi o POROZUMIENIU a nie pojednaniu. Wiara w Jednego Boga (tylko tyle) nie musi nieść porozumienia we wszystkich kwestiach - spójrz na Osamę bin Ladena i jego terrorystyczną działalność. Ale nigdy nie może ulec u podstwa wrogości - zwłaszcza pośród wyznawców tej samej religii. Cytuj: Przepraszam bardzo, ale nie nazwałbym tego "kosmetycznymi zmianami" w żadnym wypadku. Twoje zmiany zmieniają kompletnie sens wypowiedzi Cejrowskiego. Aż dziw, że tego nie dostrzegasz.... Nic nie zmieniają. Sens jest jeden - nie muszę obściskiwać się z ludxmi, których niezbyt lubię (bo też nie da się wszystkich jednako lubić) ale nie mogę nim gardzić, omijać, unikać nawet spotkania przed ołtarzem. Cytuj: A kiedy Cejrowski mówi WPROST i DOSŁOWNIE, że Hołownia jest NA PEWNO poza Kościołem Katolickim? Nie dostrzegłem tego, albo mi umknęło, więc mi przypomnij, jeśli możesz... 2 filmik - "Jacy my. Pan się wykluczył z Kościoła"....takim tropem idąc wykluczyli się biskupi, księża - wszak prawo polskie w wyjątkowych przypadkach dopuszcza aborcję. Wedle wizji Kościoła Cejrowskiego, duchowni zatem winni stac z bronią przed drzwiami szpitali dokonujących aborcji.
|
Cz mar 11, 2010 9:33 |
|
 |
Cristof
|
I - podaj prawdziwe cytaty p. Cejrowskiego, ponieważ nie będę dyskutował na podstawie TWOICH PRZERÓBEK tego co powiedział. II - nie jestem gorącym zwolennikiem o. Rydzyka i nie zamierzam go bronić do "krwi ostatniej kropli". Wiem tylko tyle, że nikt nie jest idealny - ani Rydzyk, ani tym bardziej Hołownia. Błędy to rzecz ludzka. Wiem, że prawdziwy polski patriotyzm i manifestacja miłości do Ojczyzny przez wieki były związane z katolicyzmem, co szczególnie ukazywało się np. podczas pielgrzymek narodowych na Jasną Górę czy do Gietrzwałdu. Dlatego też nie widzę większego problemu w połączeniu patriotyzmu z katolicyzmem. III - Dalej czekam na cytaty z wypowiedzi o. Rydzyka, w którym stwierdza, że jeżeli ktoś nie głosuje na PiS to nie jest katolikiem. Jest ich podobno mnóstwo. Później dopiero ja podam cytaty, o które mnie pytasz. Alus napisał(a): prawo polskie w wyjątkowych przypadkach dopuszcza aborcję. IV - Tyle, że czasem prawo nie ma nic wspólnego z katolicyzmem. Prawo państwowe nie jest nieomylnym wyznacznikiem dobrego postępowania, ponieważ zostało ustanowione przez ludzi, a nie przez Boga.
|
Cz mar 11, 2010 12:21 |
|
 |
ToMu
|
Cristof napisał(a): Nie jestem jakimś szczególnym zwolennikiem o. Rydzyka. Powiem tylko tylko tyle, że Hołownia osądza i to bardzo. Czy tak powinien postępować katolik?
Wow. No to myślę, że jesteś w błędzie - albo nie widziałeś osądzania (a może bardziej: odsądzania od czci i czegokolwiek) Radia Maryja i Rydzyka. Cristof napisał(a): A co można powiedzieć na to, że Hołownia wespół z Palikotem kpi z PiS-u? Z tego, co wypowiedziała się wyżej osoba, która widziała program (ja - nie) - to Palikot kpił, i to w sposób o wiele mniejszy niż ktoś tu raczył to opisywać. Cristof napisał(a): Miłosierne zwracanie uwagi na błędy na oczach milionów ludzi, czy kampania przedwyborcza? Palikot kampanię pewnie prowadzi - w końcu politykiem jest. I trudno oczekiwać, aby promował konkurencję. Ale Hołownia - jakoś nie. Cristof napisał(a): Ano to, że się narzeka na zbytnie angażowanie się w politykę o. Rydzyka a robi się to samo, tylko w stronę opozycji. Jak się jest dziennikarzem i rozmawia z politykiem - to nie jest obłuda, tylko praca. Wydaje mi się, że Hołownia nie przeprowadza wywiadów jedynie z politykami PO - za to odnoszę wrażenie, że media związane z Rydzykiem są zainteresowane dyskusją tylko z politykami PiS.
|
Cz mar 11, 2010 14:00 |
|
|
|