Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 47  Następna strona
 Co Myslicie o Muzyce Metalowej ???? 
Autor Wiadomość

Ja tam słucham metalu od lat i jestem bardzo kontent, że poznałem tą muzykę. W pełni sie z nią utożsamiam. Metal wyraża ducha buntu wobec zakłamania współczesnego świta, metal wyrażą bunt wobec oszustw, nienawiści i nietolerancji. Wyrażą pragnienie stworzenie nowego leoszego świta, świata który stowrzyć musimy sobie sami.

No nie wiem, nie wiem... Czy, na pewno dobrze nam znany pan, co zabił mieczem innego pana wyraża w swoich dziełach bunt przeciw oszustom, nienawiści i nietolerancji. Coś mi się nie wydaje. Poza tym, czy jakikolwiek "metal" się dziś przeciw czemuś buntuje? No niewątpliwie, ale nie odbiega to od tego przeciw czemu każdy normalny człowiek się buntuje. No chyba, że jest się sługą mroku :D (czyt. kindermetal)
Jestem daleki od przypisywania konkretnym gatunkom konkretnych przekazów. Lepiej wziąć wykonawców i mówić co oni chcą powiedzieć.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn cze 12, 2006 11:59

Uwiebiam tzw. Epic Metal przede wszystkim w wykonaniu takich zespołów jak: Blind Guardian, Nightwish, Rhapsody, Within Temptation, czy Human Fortress.

Z chrześcijańskiego metalu słucham: 2 Tm 2,3; Anastasis i P.O.D. 8)

Wt cze 13, 2006 11:26

Na marginesie- Rhapsody samo o sobie mówi bardziej jako Film Score Metal, z tego co pamiętam :)

And shame on you

Wt cze 13, 2006 12:23

seth33 napisał(a):
Ja tam słucham metalu od lat i jestem bardzo kontent, że poznałem tą muzykę. W pełni sie z nią utożsamiam. Metal wyraża ducha buntu wobec zakłamania współczesnego świta, metal wyrażą bunt wobec oszustw, nienawiści i nietolerancji. Wyrażą pragnienie stworzenie nowego leoszego świta, świata który stowrzyć musimy sobie sami.

No nie wiem, nie wiem... Czy, na pewno dobrze nam znany pan, co zabił mieczem innego pana wyraża w swoich dziełach bunt przeciw oszustom, nienawiści i nietolerancji. Coś mi się nie wydaje.

Wszedzie znajdą sie elementy psujące ogolny obraz, ale po pojedynczych przykladach nie mozna wystawiac oceny całości. To tak jakby ktos powiedzial ze nie lubi kleru bo "ktostam, gdziestam zrobil costam". Wtedy Wy drodzy przeciwnicy muzyki metalowej powiecie, ze nie mozna oceniac przez to calosci. WLASNIE! Wiec Wy tego tez nie róbcie.

Cytuj:
Jestem daleki od przypisywania konkretnym gatunkom konkretnych przekazów. Lepiej wziąć wykonawców i mówić co oni chcą powiedzieć.
I o to właśnie chodzi ;)
Pozdro

Śr lip 05, 2006 16:06

Podpisuje się, niech ludzi, którzy nie słuchają metalu i tylko od kogoś coś usłyszeli, więc niech nie oceniają po tych, zapewne z góry złych słowach, całego gatunku.
Ale nie można też przesadzać w drugą stronę. Słucham metalu średnio długo, bo zaledwie jakieś 7-8 lat i doskonale wiem, że są(nawet w sumie całe podgatunki) muzyki, które z gruntu rzeczy nie mają mówić o miłości etc.
Tak jak pisałem- zespoły, nie gatunek.

And shame on you

Pt lip 07, 2006 18:51

Nie nazywam muzyki metalowej wcielonym złem, choć jestem katoliczką :D Jednak uważam, że nie wywiera ona zbyt dobrego wpływu na psychikę, na mózg, samopoczucie itp.

Przez pewien czas w moim życiu słuchałam owej muzyki i wiem co wówczas się ze mną działo. Możesz zaprzeczać lub nie, ale w trakcie jej słuchania łatwiej "idzie" upijanie się czy stosowanie narkotyków :( Taka prawda :(

Może dlatego muzyka metalowa kojarzy się ze złem, bo złu po prostu sprzyja.

Pozdrawiam :)

bardzo ciekawe spostrzeżenia, a może poprostu nie każdy nadaje sie do słuchania "Metalu"?
u mnie dzieje się wręcz odwrotnie jak jestem zdenerwowany (wściekły) to włączam cos extremalnego i uwierz mi po kilku-kilkunastu minutach się uspokajam.
co do narkotyków ... posłuchaj techno i sama stwierdzisz że to jest prawdziwa muzyka do ćpania

Pt sie 11, 2006 11:14

Dla mnie metal (soft, hard) czy techno to takie ślepe uliczki ewolucji (muzyki). Wolę tradycyjny rock tak do końca lat 70. Może ze względu na podeszły wiek (jak wiadomo z wiekiem czasem się rozumu nabiera), a może dlatego że to muzyka mojego dzieciństwa. A może jedno i drugie ?
:D

ale sam przyznasz że klasyczny rock już dawno umarł, wypalił sie, a metal hmm jak by nie było pochodzi w prostej linii od rocka.

Pt sie 11, 2006 11:23

co do narkotyków ... posłuchaj techno i sama stwierdzisz że to jest prawdziwa muzyka do ćpania
To nie jest argument, który obroniłby muzykę metalową przed zarzutem rozalki.

Pt sie 11, 2006 11:27

Dobrze się ćpa i upija?! O lol. Jaka prawda?:/
Wszystko zależy od człowieka- gdy jest taki, że chce się narąbać to się narąbie i przy Chopinie. Bo nikt mi nie powie, że fani np. hh włączają sobie metal na imprezie, bo przy tym się łatwiej idzie się upić:/
Ręce i nogi mi opadają.

And shame on you

Pt sie 11, 2006 11:49
Moderator

A., słuchanie muzyki metalowej, jak zresztą każdej innej, wiąże się z przejęciem określonego stylu życia, ideologii itp.
Muzyka metalowa kojarzy się jednoznacznie z glanami, długimi włosami, papierosem lub jointem w ręku, czernią itp. ;) Przebywałam w takim środowisku ładnych parę lat temu i wiem, co mówię. Natomiast teksty piosenek sprzyjają dołowaniu się, są zazwyczaj depresyjne, wpływają na powstawanie agresji itp.
Wiem też, że ten stereotyp na pewno krzywdzi niektórych, ale co poradzisz?

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pt sie 11, 2006 11:59

To chyba dla kindermetali. Muzyke ma się w sercu, a nie w glanach, długich włosach, papierosach czy jointach.
Metalu słucham od... od nie wiem jak długo, ale pierwszy utwór jaki usłyszałem w życiu swoim to była Nirvana(miałem jakieś 4 lata chyba) i od tego czasu dzięku ojcu właśnie tego słucham. W szafie wisi skóra, koszulki, wisiory, glany. Gdzieś tam na półkach się pałętają płytki. Włosy zapuszczam od 6 lat.
Nie pije- jestem abstynentem(prawie 100%).
Nigdy w życiu nie miałem papierosa w ustach.
Jak dotychczas biłem się tylko kilka razy- i to najczęściej z kumplami dla jaj.
Żadko kiedy zdaża się, żeby tekst mnie zdołował- musisz widać słuchać tylko pewnej, bardzo ograniczonej swery.
Co na to poradzę? Będę walczył z takimi, bardzo krzywdzącymi znaczącą większość "społeczności metali" opiniami jakie wygłaszasz np. Ty. Pomijając lekką tendencyjność tego- warto byłoby zauważyć, że dresy np. nie słuchają metalu, a baranki z nich raczej nie są. Tak samo jak imprezy techno nie są pozbawione narkotyków i alkoholu. Oczywiście w środowisku ludzi słuchających cięższego brzmienia też to jest, ale nie można że nie tylko tu.

And shame on you

Pt sie 11, 2006 12:11
Moderator

A. możesz walczyć ze stereotypami, ale i tak nie wygrasz ;) Każde uogólnienie jest krzywdzące. Takie życie. To, że Twoje glany są w szafie, nie znaczy, że reszta metalowców też swoje w niej trzyma. Ja mam w szafie dzwony, a w kuferku kolorowe wisiorki, ale są tacy, co nadal takowymi się obwieszają. Można wybrać się na Przystanek Woodstock, a właściwie niekoniecznie - wystarczy przez 15 minut popatrzeć na wsiadających w Warszawie Wschodniej na pociąg jadący na Przystanek. Wystarczy przejść się do klubu, do którego z niewiadomych (?) powodów nie wpuszczają dresów i wreszcie, wystarczy przejść się na koncert Kultu i innych takich. Stereotypy nie biorą się przecież z powietrza.

Zgadzam się, że muzykę ma się w sercu. Wiele ludzi natomiast z muzyką się utożsamia, a właściwie nie z muzyką, ale z samymi wykonawcami. I w tym tkwi cały problem.

Szło by się długo

Pt sie 11, 2006 12:53

A., słuchanie muzyki metalowej, jak zresztą każdej innej, wiąże się z przejęciem określonego stylu życia, ideologii itp.
Muzyka metalowa kojarzy się jednoznacznie z glanami, długimi włosami, papierosem lub jointem w ręku, czernią itp. ;) Przebywałam w takim środowisku ładnych parę lat temu i wiem, co mówię. Natomiast teksty piosenek sprzyjają dołowaniu się, są zazwyczaj depresyjne, wpływają na powstawanie agresji itp.
Wiem też, że ten stereotyp na pewno krzywdzi niektórych, ale co poradzisz?

ja mam 28 lat skończyłem studia, rok temu ożeniłem się, włosy juz dawno ściąłem, czarnych koszulek prawie nie posiadam, glany zakładam sporadycznie słucham głównie death metalu i grindcorea, mam znajmych m.in. oficerów wojska polskiego żonatych dzioeciaty również słuchających metalu i kompletnie nie pasujących do twojego stereotypu
Twój stereotyp określa przede wszystkim nastolatków
browara raczej sobie nie odmawiam ale nigdy nie zdarzyło mi się żeby pić samemu przy muzyce.
A tak na marginesie to niebardzo Ci wierze żebyś kiedykolwiek była "metalówą" - nie chodzi mi o jakiś przelotny kilkumiesięczny "romans" z tą muzyką ale dłuższą kilkuletnią "przyjaźń". Twoje opinie o tej muzyce są zbyt sereotypowe jak na osobe która zna temat.
Sorry ale taka jest moja opinia

Pt sie 11, 2006 12:54
Moderator

Byłam flower-power, ale z metalowcami miałam kontakt, rzecz jasna :D

I gwoli ścisłości, przedstawiłam tylko stereotypy jakie mają miejsce w społeczeństwie. Tak metalowców (nieważne w jakim wieku) odbiera większość ludzi.

Szło by się długo

Pt sie 11, 2006 13:10

Ale stereotypy są po to, żeby z nimi walczyć :P
Ja przez pewien czas nosiłem tylko czarne spodnie i koszulki z zespołami, glany, długie włosy - i dawałem świadectwo że taki przysłowiowy metal (chociaż nigdy za metala sie nie uważałem) nie musi być taki, jak jest stereotypowo postrzegany. Z różnym skutkiem, ale z durnymi stereotypami walczę

Pt sie 11, 2006 13:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 47  Następna strona