Których wykonawców nie powinien słuchać katolik?
Autor |
Wiadomość |
dobry_dziekan
|
Z resztą szatan może przecież teraz przemawiać przez nas, bo tak uporczywie bronimy "jego muzyki"!
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
N lis 26, 2006 0:56 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
W sumie to niech będzie, przyjmijmy że metal jest muzyką szatana
W tym momencie Bóg i tak zrobił szatanowi prztyczek w nos, bo skorzystał z jego muzyki i zaprzągł ją do swych własnych celów  patrz -> 2Tm2,3
A właśnie, pytanie do osób krytykujących metal jako taki - co sądzicie o zespole 2Tm2,3?
|
N lis 26, 2006 1:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tymoteusz jest niezły.
|
N lis 26, 2006 14:55 |
|
|
|
 |
MATYS
|
No napisał(a): Może ten naukowiec był sługą ciemności? Szatan ma swoje sposoby by zatruć niewinne dusze a jego działania są podstępne więc jak już mówiłem lepiej nie ryzykować!
Ty chyba, nie zrozumiałeś mojego tekstu. PRZEKAZ PODPROGOWY NIE MOŻE WDIJAĆ NAM DO GŁOWY ŻADNYCH SENSOWNYCH TREŚCI, a tym bardziej treści zakodowany gdzieś wspak na płycie. Co niby miałby mieć wspólnego ten naukowiec, który twierdził, że przekaz taki podświadomie przekazał ludziom z samym szatanem ?
Gość po porostu chciał udowodnić swoja teorię, której nikt później nie potwierdził. Ot, cały satanizm  Wiara w takie bzdety przypomina trochę wiarę w uroki, wróżki i inne atrakcje wobec których Koścół ma dość jednoznaczne stanowisko (bzdura!!!). Wierymz w Boga, nie pryekayz podprogowe i syata}skie riffy gitarowe 
|
N lis 26, 2006 21:35 |
|
 |
MATYS
|
dobry_dziekan napisał(a): Z resztą szatan może przecież teraz przemawiać przez nas, bo tak uporczywie bronimy "jego muzyki"!
Oj przemawia, niektórym chyba nawet odbiera zmysły.
Kiedyś słyszałem przypadek dziadków (zwolenników Radia Maryja), którzy nie oglądali filmu "Karol, człowiek który został papieżem", bo był odtwarzany w szatańskiej telewizji TVN. No comments!!! 
|
N lis 26, 2006 21:46 |
|
|
|
 |
Necromancer
|
Kamyk napisał(a): W sumie to niech będzie, przyjmijmy że metal jest muzyką szatana W tym momencie Bóg i tak zrobił szatanowi prztyczek w nos, bo skorzystał z jego muzyki i zaprzągł ją do swych własnych celów  patrz -> 2Tm2,3 A właśnie, pytanie do osób krytykujących metal jako taki - co sądzicie o zespole 2Tm2,3?
zdaje się, że oni to jakoś tak tłumaczą, że dawid wziął miecz goliata, bo ten był najlepszy. tyle, że moim zdaniem całkowicie mijają się z przesłaniem tej historii. dawid bowiem pokonał goliata będąc zupełnie nieuzbrojony, małym kamykiem. gdyby walczył mieczem nawet największym i najlepszym z goliatem z pewnością by przygrał.
moim zdaniem wskazuje to też na pewne braki w moralności tych ludzi. jeśli sami uważają, że metal to muzyka szatana, a więc jakieś zło, to jak mogą czynić dobro używając do tego złych i w ich rozumieniu niemoralnych środków? to tak jakby ktoś chciał zrobić coś dobrego kłamiąc, kradnąc i zdradzając.
choć byli tacy którzy diabła wyganiali przez grzech i rozpustę, zamiast post i modlitwę 
_________________ ateista
|
Pn lis 27, 2006 21:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dobry_dziekan napisał: Cytuj: Z resztą szatan może przecież teraz przemawiać przez nas, bo tak uporczywie bronimy "jego muzyki"!
Ciarki przeszły po plecach.Dlaczego tak sądzisz.Czyli dobrze,że jestem przeciwny szatańskiej muzyce.
|
Wt lis 28, 2006 12:34 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Rany Eire, to był znowu sarkazm
Zauważyłem, iż jesteś bardzo podatny na wszelkiego typu informacje od nieznanych osób 
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Wt lis 28, 2006 13:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiem,że to sarkazm.Przecież ciarki nie przeszły mi na serio ale napisałem tak w przenośni.
|
Wt lis 28, 2006 13:19 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: moim zdaniem wskazuje to też na pewne braki w moralności tych ludzi. jeśli sami uważają, że metal to muzyka szatana, a więc jakieś zło, to jak mogą czynić dobro używając do tego złych i w ich rozumieniu niemoralnych środków?
LOL! Stary skąd żeś wytrzasnął takie informacje? Ci ludzie nie uważają muzyki jaką grają za złą!!!
|
Wt lis 28, 2006 19:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie muzyka jest zła,ale treści,które są w przekazie.Tak więc Tymoteusza polecam wszystkim do sluchania.[/i]
|
Wt lis 28, 2006 19:49 |
|
 |
Necromancer
|
Kamyk napisał(a): LOL! Stary skąd żeś wytrzasnął takie informacje? Ci ludzie nie uważają muzyki jaką grają za złą!!!
jak to skąd? przecież napisałem, z historii o dawidzie i goliacie. miecz goliata - muzyka metalowa - narzędzie zła (szatana)
|
Wt lis 28, 2006 20:16 |
|
 |
Kamyk
|
Tylko że z tej historii wyciągnąłeś złe wnioski. To, co ludzie wkoło uznawali za złe - Dawid nie uznał za złe, a skoro jest dodatkowo przydatne - tym lepiej
|
Wt lis 28, 2006 20:32 |
|
 |
Necromancer
|
EIRE II napisał(a): Nie muzyka jest zła,ale treści,które są w przekazie.
Przecież muzyka to przekaz, tylko bardziej bezpośredni, emocjonalny. A metal to siła, energia, agresja, brutalność, mrok i melancholia, tajemnica - sama muzyka niesie emocjonalny ładunek buntu i niezgody. Słowa to czasem zwykły dodatek, uzupełnienie emocjonalnego przekazu muzy.
|
Wt lis 28, 2006 20:44 |
|
 |
Necromancer
|
Kamyk napisał(a): Tylko że z tej historii wyciągnąłeś złe wnioski. To, co ludzie wkoło uznawali za złe - Dawid nie uznał za złe, a skoro jest dodatkowo przydatne - tym lepiej
tylko, że wziął do ręki narzędzie szatana, gdy ten już został pokonany (w inny sposób). zło zostało pokonane, a więc było już niegroźne. tak przynajmniej rozumiem tą opowieść.
|
Wt lis 28, 2006 20:48 |
|
|
|