Re: Satanizm w muzyce rockowej
happy125 napisał(a):
Któregoś razu zupełnie przypdkiem natknęłam się na taki oto artykuł:
http://www.czytelnia.jezus.pl/polemiki/ ... _roll.htmlJest w nim opisane odwołanie różnych znanych artystów do satanizmu. Okazuje się mianowicie, że bardzo wiele zespołów ma w swojej karierze jakieś satanistyczne piosenki. Wcześniej myślałam że dotyczy to tylko jakichś skrajnie metalowych zespołów ale okazuje się że dotyczy to takich znanych wykonawców jak The Beatles itd. To po pierwsze. A po drugie jest tu również zaznaczone, że istnieje coś takiego jak przekaz podprogowy - czyli że gdyby puścić jakąś piosenke od tyłu to słychać satanistyczne przesłanie.
Stąd moje pytanie - czy waszym zdaniem katolik może słuchać piosenek niesatanistycznych ale takich wykonawców którzy mają w swojej karierze jakieś jawnie satanistyczne piosenki albo takie w którzych istnieje jakiś podprogowy przekaz? Oczywiście słuchać pomijają te satanistyczne i te o satanizm podejrzewane?
Nie nie może, zrób tak jak ja i rzuć katolicyzm
Przeczytałem po omacku artykuł , i raczej mnie rozśmieszył , niż poruszył, ot taka akcja fanatycznych ugrupowań religijnych
Cytuj:
W jednym z takich tekstów jako satanistyczny zaklasyfikowany został polski zespół Turbo, ponieważ... wydał płytę o nazwie "Kawaleria szatana" Suszę zęby Nie ma to jak rzetelność autorów tego typu tekstów. Według nich, jeśli cudem uniknąłem samobójstwa albo zamordowania przez innych, to powinienem być zdegenerowanym satanistą - cóż, teoria nie pasuje do praktyki, ergo teoria jest błędna Uśmiech...
ta płyta dumnie zdobi moją płytkę

Ciekawe czy ktoś z osób które to wymyślały słyszał utwór "Wybacz Wszystkim Wrogom" ?
Cytuj:
Odpowiedz z cytatem
Dobra, zostawmy w spokoju ten artykuł i to co w nim napisano. Weźmy pod uwagę fakty np. to, że są zespoły rockowe, które mają na swoim koncie satanistyczne piosenki. I chodzi mi o to czy moralne jest słuchanie takich wykonawców jeśli wiem że mają oni w swoim dorobku satanistyczne utwory.
tak jak napisałem wyżej - jak nie czujesz się katolikiem masz luz

Cytuj:
A co to są "satanistyczne piosenki"? Takie o szatanie, ale w wykonaniu zespołu pro-chrześcijańskiego też będą "satanistyczne"?
posłuchaj se gorgorotha to się dowiesz ;P