Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 17:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Filmy bez "momentów" 
Autor Wiadomość
Proponuję wszystkim Intelektualnie Wyrobionym, O Najsłuszniejszym i Najmądrzejszym Ze Wszystkich Światopoglądzie o łaskawe powstrzymanie się od komentarzy autorytarnie ustanawiających Jedynie Słuszne Kryteria oceny filmów.

Rozumiem, że słowa te skierowałeś do autora/ki tematu. Zgadzam się, bez sensu jest ustalanie takich bezsensownych kryteriów. Tym bardziej taki bezsensowny "filtr" filmów.

Jestem też ciekawa czy wpisując film zastanawialiście się głęboko czy tam rzeczywiście nie ma żadnej sceny. Jeżeli tak, to czy sami nie doszliście do wniosku że jest to idiotyczne? Najpierw myślicie o dobrym filmie, a potem się zastanawiacie czy ma sceny czy nie? Nie widzicie, że to śmieszne i głupie?

N lis 16, 2008 14:29

Rozumiem, że słowa te skierowałeś do autora/ki tematu. Zgadzam się, bez sensu jest ustalanie takich bezsensownych kryteriów. Tym bardziej taki bezsensowny "filtr" filmów.

A oczywiście o tym, czy kryteria sa bezsensowne czy nie, decydujesz Ty.

Cytuj:
Jestem też ciekawa czy wpisując film zastanawialiście się głęboko czy tam rzeczywiście nie ma żadnej sceny.

Tak. Specjalnie starałem się przypomnieć sobie, czy w Mansfield Park jest tylko jedna taka scena, czy więcej ( jedna jest ewidentnie, ale o ile pamiętam jest też druga, choć już nie tak jednoznaczna ).

Cytuj:
Jeżeli tak, to czy sami nie doszliście do wniosku że jest to idiotyczne?

Nie, nie doszedłem do takiego wniosku.

Cytuj:
Najpierw myślicie o dobrym filmie, a potem się zastanawiacie czy ma sceny czy nie?

Osobiście nigdy się nad tym nie zastanawiam, i mi w ogóle takie sceny nie przeszkadzają. Skoro jednak dla autora wątku jest to istotne, to staram się mu pomóc. To wszystko.

Cytuj:
Nie widzicie, że to śmieszne i głupie?

Nie, zupełnie nie widzę w tym nic śmiesznego czy głupiego.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lis 16, 2008 14:58
A oczywiście o tym, czy kryteria sa bezsensowne czy nie, decydujesz Ty.

Podobnie jak autor/ka tematu mam prawo do wyrażenia własnego zdania. I to robię.

N lis 16, 2008 15:13

To z nieco bardziej męskiej półki ;)
...
...
...

Wybrałeś filmy w których występuje brutalność i przemoc.
Może faktycznie bardziej moralne i przyzwoite jest wyciąganie wrażej strzały z pośladka niż pocałunek w tę część ciała.

N lis 16, 2008 17:44
Ja sam jestem mężczyzną, i dowodem na to, że mogą, a nawet bardziej niż mogą ( jestem totalnym wielbicielem twórczości panny Austen ).

Johnny99- jeśli tak to na pewno spodobają Ci sie koreańskie seriale...Polecam Ci zwłaszcza "Goong" angielski tytuł "Princess hours" jest też Goong S- ale podobno gorszy...Dużo tych seriali na youtube... :)

Fabuła jest podobna do Jane Austen- niezależna, trochę gapowata kobieta, która nikomu sie nie podoba nagle znajduje super adoratorów, którzy sie o nia kłócą... :) ponadto nie ma tam żadnej golizny/momentów- dlatego, że Koreańczycy to dość surowa kultura pod tym względem...

Filmy Bollywood- indyjskie też są znane ze swojej konserwatywności...ja lubię "Czasem słonce, czasem deszcz" czy "Lagaan"

Cytuj:
Proponuję wszystkim Intelektualnie Wyrobionym, O Najsłuszniejszym i Najmądrzejszym Ze Wszystkich Światopoglądzie o łaskawe powstrzymanie się od komentarzy autorytarnie ustanawiających Jedynie Słuszne Kryteria oceny filmów. NAPRAWDĘ nie każdy musi się z Wami zgadzać. Jeżeli ja dobieram filmy na podstawie tego, czy występuje w nich czynnośc spożywania puddingu truskawkowego ( gdyz jako miłośnik puddingów truskawkowych samo ich jedzenie mi nie wystarcza ), to jest to moja sprawa, i nikt poza mną nie będzie przeprowadzał nade mną sądu, czy jestem dorosły, świadomy i dojrzały, ponieważ nikt takiego prawa nie otrzymał.

Bardzo mądry post Johnny...
:)

N lis 16, 2008 20:44
Chciałem polecić nowy polski: "33 sceny z życia", ale z racji nagości i seksu - odpadnie. A szkoda, bo przedstawia właśnie życie...

Crosis

N lis 16, 2008 21:17
Jeszcze plakaty z mojego ukochanego Goonga...

Obrazek

Obrazek

polecam... :)

tytuł:: 궁 / Goong (Gung)
znany tez jako: Palace / Princess Hours (MBC Global Media) / Imperial Household
Chiński tytuł: : 宮
Gatunek: Komedia, Romans
Odcinki: 24
Tranmitowany: MBC

N lis 16, 2008 21:23

Crosis

Pn lis 17, 2008 16:42

kastor napisał(a):
To z nieco bardziej męskiej półki ;)
...
...
...

Wybrałeś filmy w których występuje brutalność i przemoc.

To jakby twierdzić, że 'Pasja' także jest tego typu filmem, w któym pełno jest krwi i przemocy, a jednak coś odróżnia dzieło Gibsona od 'Teksańskiej masakry piłą mechaniczną'.

Podobnie jest z filmami, które przytoczyłem - owszem jest sporo walki, ale z pewnością nie są to puste 'nawalanki'. Każdy z bohaterów walczy o jakieś ideały (to jest sens tych filmów), a że przyszło im walczyć mieczem, a nie piórem (jak Mickiewiczowi) - nie ich wina :). Dla mnie i wielu moich znajonych filmy te były bodźcem do tego, żeby porozmawiać na poważne tematy i dlatego tak bardzo je cenię :).
pozdrawiam i respect for all 8)

Pn lis 17, 2008 23:04
Ja jeszcze chciałam dodać taka uwagę, że w filmie nie musi być nagości, żeby źle na kogoś działał...Dlatego, choć film może być z pięknymi kostiumami, ślicznymi aktorami i zapierającymi dech w piersiach zdjęciami- "ale co za korzyść odniesie człowiek choćby świat cały zyskał a na duszy poniósł szkodę "?

Zawsze są filmy religijne..choć i tu można sie niemile zdziwić, co niektórym reżyserom uda sie tam wcisnąć... :? :? :?

Ale ostatnio widziałam piękny film, jeszcze czarno-biały "Pieśń Bernardetty" o Lourdes...

W większości bezpieczne są także filmy dokumentalne...chyba, ze traktują o seksualności właśnie...

Na pewno w wyborze tego co oglądamy powinniśmy być "przebiegli jak węże"

Można też odwrócić sie, albo wyjść z pokoju, gdy atakują nas wstrętnymi scenami..oczywiscie najlepiej wyłączyć ,ale nie zawsze można- gdy jesteśmy u kogoś na przykład...

Wt lis 18, 2008 0:15

W większości bezpieczne są także filmy dokumentalne...chyba, ze traktują o seksualności właśnie...

Dla dorosłego widza panującego nad swoj seksualnością także takie filmy są bezpieczne pod warunkiem, że ktoś ich nie 'używa' jako okazji do grzechu ;).

Wt lis 18, 2008 6:16

Filmy Bollywood

Widziałem kilka, i bardzo mi się podobały. Chwila oddechu po rozpuszczonym ( w każdym znaczeniu tego słowa ) kinie europejskim.

Cytuj:
To jakby twierdzić, że 'Pasja' także jest tego typu filmem, w któym pełno jest krwi i przemocy, a jednak coś odróżnia dzieło Gibsona od 'Teksańskiej masakry piłą mechaniczną'.

"Pasja" także jest tego typu filmem, w którym jest pełno krwi i przemocy. Tak przecież jest, nie ma sensu udawać, że tak nie jest. Moja matka, osoba bardzo wierząca, z własnej woli nie obejrzała Pasji, bo się po prostu bała - ja obejrzałem, i doskonale jej decyzję rozumiem. Film jest bardzo mocny, i nie każdy jest w stanie znieść oglądanie czegoś takiego. Proszę tego nie rozumieć jako krytyki - uważam że dobrze, iż taki film powstał. Po prostu stwierdzam fakty.

Cytuj:
Dla dorosłego widza panującego nad swoj seksualnością także takie filmy są bezpieczne pod warunkiem, że ktoś ich nie 'używa' jako okazji do grzechu

Nie każdy jednak panuje nad swoją seksualnością. I myślę, że po to powstał ten wątek. Tak, jak osoba nie panująca nad skłonnością do alkoholu powinna unikać pubów, tak osoba nie panująca nad seksualnością powinna unikać filmów z " momentami ".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 18, 2008 12:40

"Pasja" jest z całą pewnością filmem którego nie pozwoliłabym obejrzeć dziecku poniżej 16 roku życia. Abstrahując nawet od zawartej brutalności, wyraźnie widać w nim sekciarską mentalność Gibsona.

Wt lis 18, 2008 16:20

wyraźnie widać w nim sekciarską mentalność Gibsona.

Wyjaśnij.

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

Wt lis 18, 2008 20:34

Rojza Genendel napisał(a):
wyraźnie widać w nim sekciarską mentalność Gibsona.

Wyjaśnij.

Inspiracja wizjami K. Emmerich (treści rasistowskie i antysemickie)
Poza tym- Gibson nie ukrywa swojej sympatii do sedewakantyzmu .

Wt lis 18, 2008 21:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona