Jaką książkę czytam w tej chwili/teraz?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja polecam "Zadna Kobieta nie jest tylko kobieta" Edyty Stein studium o kobiecie autorstwa Doroty Dziwg.
|
Cz sty 24, 2008 0:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To w końcu kto to napisał - św. Edyta czy p. Dorota 
|
Cz sty 24, 2008 17:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wydaje mi sie, ze to jest zrozumiale
tytul - "Zadna Kobieta nie jest tylko kobieta"
podtytul - Edyty Stein studium o kobiecie
autorka - Dorota Dziwg
|
Cz sty 24, 2008 18:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podtytuł sugeruje, że autorką jest Edyta Stein- Edyty Stein studium o kobiecie, czyli inaczej studium o kobiecie Edyty Stein  ...
|
Cz sty 24, 2008 23:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dorota Dzwig, doktor teologii, wykladowca dogmatyki w Gdanskim Archidiecezjalnym Kolegium Teologicznym w polecanej przeze mnie ksiazce zajmuje sie studium o kobiecie napisanym przez sw. Edyty Stein.
Napisala ona rowniez ksiazke o tej swietej pt "Uderz w kamien a wytrysnie madrosc".
 .
Edyta Stein uczy kobiete sztuki dorastania do siebie samej i wyczula ja na wolnosc, nie te destrukcyjna, lecz wewnetrzna i pelna, uksztaltowana wedlug porzadku ustalonego przez Boga. Nadaje przez to problemom kobiecym nowy kierunek i wyznacza inny punkt orienatacji. Edyta Stein jest wzorem "myslacej wewnetrznosci" i wiele moze powiedziec tym, ktorym trudno jest pogodzic wiare i wiedze, intelekt i duchowy poryw serca. Przekonana, ze "zadna kobieta nie jest tylko kobieta", bo moze na rowni z mezczyzna podejmowac roznorodne zadania spoleczne. Starala sie ukazywac kobiecie takie idealy, ktore by ja tworczo rozwijaly, chroniac prze degeneracja.
"Zadna kobieta nie jest tylko kobieta" - D. Dzwig
|
Pt sty 25, 2008 0:53 |
|
|
|
 |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
Z czystej ciekawości

_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
N lut 03, 2008 6:15 |
|
 |
goostaf
|
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Cz lut 07, 2008 9:23 |
|
 |
Zencognito
|
Sutra Wimalakirtiego
|
Cz lut 07, 2008 9:30 |
|
 |
czeresniowa
|
Dama Kameliowa

_________________ Prof. dr hab. Joanna Senyszyn: "Gdyby głupota miała skrzydła, minister Kopacz fruwałaby niczym gołębica." http://powiedz-nie.c0.pl/
|
Cz lut 07, 2008 11:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Christopher Moore: Baranek
Polecam wszystkim. To trochę inne spojrzenie na to, co uważacie za podstawę wiary (to było do chrześcijan).
Crosis
|
Cz lut 07, 2008 18:13 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Książka którą sama kupiłam sobie na prezent. O przyjemnościach stołu i łoża 
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Cz lut 07, 2008 21:25 |
|
 |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
Rojza Genendel napisał(a):  O przyjemnościach stołu i łoża 
Ojej, niebezpieczne tematy
A ja po egzaminach zabieram się za wypożyczoną z biblioteki

_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
Cz lut 07, 2008 21:39 |
|
 |
nospheratu
|
Bartas napisał(a): Ojej, niebezpieczne tematy 
Ale jakie ważne.
Bruce Eckel - Thinking in java
javaSux();
_________________ Mors dicit
|
Pt lut 08, 2008 11:18 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Ja skończyłem J. Verdon "Przyjemności średniowiecza", a teraz na dniach mam zamiar zabrać się za Donatien-Alphonse-François de Sade "120 dni Sodomy czyli szkoła libertynizmu"
Cytuj: Bruce Eckel - Thinking in java
Mój kumpel to samo czyta do zaliczenia 
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pt lut 08, 2008 13:07 |
|
 |
Rojza Genendel
|
nospheratu napisał(a): Bartas napisał(a): Ojej, niebezpieczne tematy  Ale jakie ważne. 
A jakie przyjemne 
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pt lut 08, 2008 21:18 |
|
|
|