Jaką książkę czytam w tej chwili/teraz?
Autor |
Wiadomość |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
Tak jak wyżej pisałem, kończę egzaminy i zabieram się za
a następnie:
Teraz mam upragnione ferie, więc muszę troszkę nadrobić zaległości w czytaniu dobrych, nieprzeczytanych jeszcze książek. 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
Pn lut 11, 2008 13:34 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
Patrick Suskind "Pachnidło"
Cuuuudo! Właśnie takiej książki potrzebowałem
|
Cz lut 14, 2008 20:11 |
|
 |
kiwi_24
|
Po sesji...
Do poduszki ponad 900 stronicowa "Statystyka w zarządzaniu" Aczela (a co, trza se niektóre rzeczy powtórzyć i utrwalić  ).
Dla przyjemności - rozważania na temat przysłów czyli "Mądrej głowie dość dwie słowie" Juliana Krzyżanowskiego  .
|
Cz lut 14, 2008 20:24 |
|
|
|
 |
0bcy_astronom
|
Moją chyba ulubioną książką ( Bo czytam ją chyba dziesiąty raz) jest popularnie zwany "Dobrzan"
(Obróbka cieplna i powierzchniowa, oraz zapis konstrukcji)

|
Pt lut 15, 2008 1:07 |
|
 |
kawa
|
Komentarz do Prawa Bankowego (za to powinno być ze 3 lata czyśćca .mniej:P ). I Drogi poznania Boga Edith Stein- to szczerze polecam .
|
So lut 16, 2008 1:02 |
|
|
|
 |
Bartas
|
Wczoraj skończyłem Imię rózy Umberto Eco
Wrażenia? Takie sobie  przynudzająca
Teraz biorę się za
Ooooj, nocka zarwana spoko 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
So lut 16, 2008 13:07 |
|
 |
Kamyk
|
Obecnie jestem na etapie czytania "Traktatu o zbawieniu" Michała Palucha OP 
|
So lut 16, 2008 13:20 |
|
 |
Zencognito
|
Marek Łuczak "Szczecin: Klęskowo".
|
So lut 16, 2008 13:25 |
|
 |
Bartas
|
Kamyk napisał(a): Obecnie jestem na etapie czytania "Traktatu o zbawieniu" Michała Palucha OP 
Ciekawy wykład soteriologiczny i w ogóle ciekawa pozycja wykładowcy Kolegium Filozoficzno-Teologicznego Dominikanów w Krakowie. Zbawienie przemawia zarówno do rozumu i do serca 
|
So lut 16, 2008 14:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Serce czlowieka swiatynia Boga lub siedliskiem szatana"
Maria Vincit „Serce człowieka świątynią Boga lub siedliskiem szatana” Jest to unikalne i jedyne w swoim rodzaju opracowanie ukazujące za pomocą obrazów wnętrze duszy człowieka sprawiedliwego i grzesznego. Niniejsze dziełko przedstawia nam jasno sprawę grzechu i duchowej niewoli szatana jak i sprawę życia i wolności dzieci Bożych - Chrystusa w nas. Uświadamia nam, że Bóg ma swoje królestwo w wiernych, gdy w nich, jako swej świątyni, rządzi, zamieszkuje i przez Ducha Świętego ożywia ich, oczyszcza, uświęca... Natomiast szatan ma swoje królestwo w złych, niewierzących i bezbożnych; on ojciec kłamstwa sprawuje w nich zło, mieszka w nich, prowadzi ich do nędzy i wiecznego potępienia. Zawarte są tu również cudowne modlitwy z obietnicami pozwalające uwolnić się z duchowej niewoli szatana i dojść do głębokiego zjednoczenia z Bogiem.
http://www.ppharka.hg.pl/ksiazki/obietnice.html
|
So lut 16, 2008 16:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Nieboszczyk mąż" Joanny Chmielewskiej 
|
So lut 16, 2008 20:59 |
|
 |
Bartas
|
baranek napisał(a): "Nieboszczyk mąż" Joanny Chmielewskiej 
Bardzo lubię książki Joanny Chmielewskiej  najbardziej spodobał mi się Nawiedzony Dom - tajemniczy dom, Pawełek, Janeczka i pies na tropie zbrodniarzy  Bardzo fajna ta książka 
|
So lut 16, 2008 21:36 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Troszkę specjalistyczne, ale co tam...
http://www.ksiegarnia.lexisnexis.pl/pro ... 08&cid=139
Fascynujące ścieżki filozofii prawa
Pod redakcją : Jerzego Zajadło
Cytuj: Książka Fascynujące ścieżki filozofii prawa pod redakcją prof. zw. dr. hab. Jerzego Zajadło powinna zainteresować studentów i wykładowców, a także praktyków wymiaru sprawiedliwości. Jej głównym tematem są bowiem tzw. trudne przypadki (hard cases), których rozwiązanie wymaga nie tylko znajomości prawa i warsztatu prawniczego, lecz także doświadczenia życiowego, głębokiej erudycji i humanistycznej wrażliwości. Zdaniem Autorów z tego typu sytuacjami mamy do czynienia zarówno wtedy, gdy dochodzi do wewnętrznych napięć w systemie prawa, jak i wówczas, gdy prawo zderza się z innymi systemami normatywnymi i innymi obszarami życia społecznego – ekonomią, historią, medycyną, moralnością, obyczajowością, polityką, religią etc. Poza tym: http://espe.pl/szczegoly.php?grupa_p=5&przedm=548687Zapomniana EwangeliaEnzo Bianchi Niewielka i przystępnie napisana książka o tym, o czym być może nieco już zapomnieliśmy w chrześcijaństwie... Nie polecam zatwardziałym konserwatystom, bo się zgorszą Cytuj: Każdy nowy okres w dziejach niesie ze sobą nadzieje i idące za nimi postanowienia zmian. Ta książka jest próbą wskazania Kościołowi, stojącemu na progu nowego tysiąclecia, kierunku takich zmian. Dziś – może bardziej niż kiedykolwiek dotąd – Kościół winien na powrót stać się wspólnotą, jaką był w swych początkach, a nie pozostawać jedynie instytucją, którą stał się przez wieki. Katolicy powinni na nowo uświadomić sobie, że tworzą bratnią wspólnotę wobec chrześcijan innych obrządków, a nie są Kościołem-matką dla pozostałych wspólnot chrześcijańskich. Wspólnie ponosimy bowiem odpowiedzialność za rozłam, jaki przed wiekami dokonał się w Kościele. Wierzący powinni wyjść z „katolickiego getta” i nie tylko otworzyć się na dialog ekumeniczny z chrześcijanami, ale też sprawić by niewierzący chcieli uczestniczyć w tej rozmowie o wspólnej historii i przyszłości. To tylko niektóre myśli, jakimi Enzo Bianchi dzieli się z czytelnikami, odpowiadając sobie na pytanie, jak dziś można czytać Ewangelię, wierzyć i mówić o Bogu chrześcijan.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N lut 17, 2008 8:57 |
|
 |
vi
|
Sienkiewicz: Potop
który raz? nie pamiętam... 
|
N lut 17, 2008 15:50 |
|
 |
elka
|
"Królowa" Karen Essex
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
N lut 17, 2008 16:06 |
|
|
|