Jaką książkę czytam w tej chwili/teraz?
Autor |
Wiadomość |
Mieszek
|
Właśnie skończyłem czytać niedawno "Ludziska" Giovanni Guareschi. Polecam.

_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N lut 17, 2008 19:07 |
|
|
|
 |
Rojza Genendel
|
Mmm... uroczy don Camillo i Peppone 
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
N lut 17, 2008 19:37 |
|
 |
Mieszek
|
Warto czasem wrócić i poczytać. Właśnie niedawno upolowałem tę książkę w internetowym antykwariacie z Wa-wy. Niestety nie mogę dopaść nigdzie niektórych tytułów.
W tej książeczce z cyklu przygód Peppona i don Camilla między innymi dowiadujemy się w podrozdziale pt:"Atompasta" jak radzono sobie [albo i nie radzono...] z naciągaczami z czasów powojennych Włoch, nazywanymi u nas parę lat wstecz akwizytorami.
Możemy dowiedzieć się także, że nie wszyscy wstępowali do partii z pobudek ideowych... a wręcz nawet bardzo osobistych... Tytuł podrozdziału "Gianonna".
Jak wpływa na samopoczucie ludzkie wiadomość lekarska i jakie wynikają z tego perypetie dowiemy się z rozdziału pt: " Towarzysz chwast".
A tu mały cytacik z książeczki:
"[...] A don Camillo stał osłupiały, bo słowa Peppona zmroziły go. - Panie Jezu- powiedział do Chrystusa w ołtarzu - czy nie wystarczyła wojna, czy nie wystarczyła polityka, żeby napełnić nienawiścią serca tych ludzi? - W sercu człowieka zawsze znajdzie się miejsce na nową nienawiść - westchnął Chrystus."
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N lut 17, 2008 20:07 |
|
|
|
 |
nospheratu
|
Andrzej Pilipiuk - Zagadka Kuby Rozpruwacza
_________________ Mors dicit
|
N lut 17, 2008 20:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mieszek napisał(a): Warto czasem wrócić i poczytać. Właśnie niedawno upolowałem tę książkę w internetowym antykwariacie z Wa-wy. Niestety nie mogę dopaść nigdzie niektórych tytułów.
A jakich szukasz ? 
|
N lut 17, 2008 23:42 |
|
|
|
 |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
 Och, warto było zarwać nockę dla Mistrzów Rocka Psychodelicznego/Progresywnego. Skończyłem o 3:30 książkę autorstwa Wiesława Weissa pt: O krowach, świniach, robakach oraz wszystkich utworach Pink Floyd.
Polecam wszystkim gorąco
Teraz może coś właśnie z Chmielewskiej:

_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
Pn lut 18, 2008 12:31 |
|
 |
hitman
|
Abp Paul Josef Cordes - Zagubione Ojcostwo
Książka trochę mało konkretna, ale podaje kilka historii z życia mężczyzn, którzy wychowywali się bez ojców, opisuje kilka postaci (np. Abrahama, Dawida czy ojca św. Franciszka z Asyżu), podaje kilka fajnych myśli. Zawsze da się coś wybrać.
|
Pn lut 18, 2008 15:27 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Prawo handlowe...
po raz drugi 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt lut 22, 2008 8:13 |
|
 |
zszywacz
|
Bartas napisał(a): :)  Och, warto było zarwać nockę dla Mistrzów Rocka Psychodelicznego/Progresywnego. Skończyłem o 3:30 książkę autorstwa Wiesława Weissa pt: O krowach, świniach, robakach oraz wszystkich utworach Pink Floyd. Polecam wszystkim gorąco 
Swirtna książka, w pełnie się zgadzam. Zupełnie inaczej spojrzałem na muzykę PF po jej przeczytaniu.
_________________ I recognise...
Myself in every stranger's eyes
|
Pt lut 22, 2008 9:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
św. Teresa z Awila " Księga życia"
|
N lut 24, 2008 20:56 |
|
 |
Bartas
|
Po prostu bomba, słuchajcie  Książkę tą przeczytałem jednym tchem, w jeden wieczór (trzy godzinki)  Może spokojnie uzyskać miano Buszujący w zbożu XXI wieku. To, co tygryski lubią najbardziej, aby się odstresować od teologii 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
N lut 24, 2008 21:05 |
|
 |
Bartas
|
Kobyła
Kodeks Prawa Kanonicznego
Ale co zrobić? Żeby być dobrym teologiem trzeba to, niestety, znać 
|
Pn lut 25, 2008 19:37 |
|
 |
Zencognito
|
Marek Łuczak "Szczecin. Skolwin, Stołczyn"

|
Pn lut 25, 2008 19:54 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
A ja czytam sobie Harrego Pottera  Czas nadrobić zaległości 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Wt lut 26, 2008 10:15 |
|
 |
goostaf
|
Kolejna z cyklu Franka Herberta: 
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Wt lut 26, 2008 11:00 |
|
|
|