Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 10:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Chrześcijańska muza 
Autor Wiadomość

Post Re: Chrześcijańska muza
To masz za karę fragment z Tolkiena:

"Aż wreszcie Iluvatar zgromadził wszystkich Ainurnów i objawił im potężny temat, odsłaniając rzeczy większe i wspanialsze niż te, które im przedtem dał poznać, a blask początku i wspaniałość zakończenia tak olśniły Ainurów, ze pokłonili się Iluvatarowi w milczeniu. Wówczas rzekł:

- Chcę, abyście z tego tematu, który wam objawiłem, rozwinęli harmonijną Wielką Muzykę, a ponieważ natchnąłem was Niezniszczalnym Płomieniem, możecie, jeśli chcecie, wzbogacić temat własnymi myślami i pomysłami. A ja będę słuchał i radował się, że za waszą sprawą wielkie piękno wcieli się w pieśń.
Wtedy głosy Ainurów na podobieństwo harf i lutni, fletów i trąb, wiol i organów, i niezliczonych chórów wyśpiewujących słowa, zaczęły kształtować z tematu Iluvatara Wielką Muzykę; z przeplatających się i nieustannie zmiennych melodii wzbiły się harmonijne dźwięki i popłynęły poza zasięg słuchu w głębie i wysokości, wypełniły przestrzeń, którą zamieszkiwał Iluvatar, przelały się przez jej granicę; Muzyka i echa Muzyki rozległy się w Pustce, aż przestała być pustką.
[...] W tamtej wszakże godzinie Iluvatar słuchał i przez pewien czas wydawało mu się, że to jest dobra muzyka, bo nie było w niej skazy. Lecz gdy temat rozwijał się dalej, w sercu Melkora zrodziła się chęć, żeby wpleść wątki wysnute z własnej wyobraźni, niezgodne z tematem Iluvatara; chciał bowiem w ten sposób przydać swojej roli więcej mocy i blasku. […]
Niektóre z tych własnych myśli wprowadził do swojej muzyki i natychmiast powstały jaskrawe dysonanse, a ci, co śpiewali obok niego, zbici z tropu i zaniepokojeni, zgubili wątek melodii, kilku zaś spróbowało dostroić ją do głosu Melkora, zamiast urzeczywistniać pierwotny zamysł. Tak więc dysonanse wprowadzone przez Melkora rozprzestrzeniły się, a melodie przedtem rozbrzmiewające zatonęły w morzu skłóconych dźwięków.

Iluvatar słuchał i czekał, aż wreszcie jak gdyby burza rozszalała się nad Jego tronem, czarne fale ścierały się ze sobą w straszliwym gniewie i wydawało się, że nic nigdy już ich nie uśmierzy. Wtedy Iluvatar wstał i Ainurowie zobaczyli, że się uśmiecha. Podniósł lewą rękę i natychmiast z chaosu wyłonił się nowy temat, zarazem podobny i niepodobny do pierwotnego, a muzyka stopniowo nabierała nowej siły i piękności. Lecz dysonanse Melkora znów się wzbiły zgrzytem ponad inne głosy i wojna dźwięków rozpętała się jeszcze gwałtowniej; wielu Ainurów w przygnębieniu umilkło, więc głos Melkora wziął górę nad całą muzyką. Po raz drugi Iluvatar wstał i tym razem oblicze jego było surowe. Podniósł prawą rękę i oto trzeci temat wyłonił się z chaosu, odmienny od obu poprzednich. Z początku bowiem zdawał się łagodny i słodki, ledwie szemrzący melodyjnymi cudnymi dźwiękami, lecz nie dawał się przytłumić, wzmagał się stopniowo i pogłębiał. W końcu brzmiało to tak, jakby przed tronem Iluvatara rozwijały się jednocześnie dwie symfonie, całkowicie różne. Jedna głęboka, rozlewna i piękna, lecz powolna i nasycona bezgranicznym smutkiem, który zdawał się głównym źródłem jej piękności. Druga osiągnęła wprawdzie teraz jakąś własną spójność, lecz była hałaśliwa, próżna i powtarzała swe motywy w nieskończoność; niewiele w niej było harmonii, tworzyła raczej krzykliwe unisono, jakby mnóstwo trąb grało w kółko kilka wciąż tych samych tonów. Ta druga starała się gwałtownością głosów zagłuszyć pierwszą, ale daremnie, bo tamta przejmowała z niej najbardziej tryumfalne dźwięki i wplatała je we własną uroczystą pieśń.
I gdy tak się zmagały dwie fale Muzyki, wstrząsając przybytkiem Iluvatara i wprawiając w drżenie ciszę nigdy przedtem nieporuszoną, Iluvatar po raz trzeci wstał, a tych, którzy spojrzeli na Jego oblicze zdjął lęk. Podniósł obie ręce i Muzyka urwała się na jednym akordzie, głębszym niż Otchłań i wyższym niż Firmament, przenikliwym jak światło oczu Iluvatara.
Wtedy Iluvatar przemówił:
- Wielką moc maja Ainurowie, a najmocniejszy z nich jest Melkor, lecz niech wie i on, i każdy z was, że jam jest Iluvatar. Pokażę wam teraz wszystko, co wyśpiewaliście, abyście zobaczyli swoje dzieło. Ty zaś Melkorze, przekonasz się, że nie można wprowadzić do symfonii żadnego tematu, który by w istocie nie miał źródła we mnie i że nie uda ci się zmienić tej muzyki na przekór mojej woli."

Zastanawiam się po prostu, czy metal nie wypływa głównie z potrzeby większej mocy i czy może być w ogóle coś takiego jak chrześcijański metal, bo ta "moc" metalu jest trochę zbyt przerażająca i straszna, zbyt podobna do mocy Melkora (mam nadzieję, że nawiązanie do postaci biblijnej jest dość oczywiste).
A zobacz na komentarze pod tym Ojcze Nasz który zalinkowałaś, czy ich język nie jest przypadkiem zainspirowany przez ten rodzaj muzyki i czy tylko przypadkiem jest pełen przekleństw?

Pn cze 03, 2024 16:15

białogłowa napisał(a):
Zastanawiam się po prostu, czy metal nie wypływa głównie z potrzeby większej mocy i czy może być w ogóle coś takiego jak chrześcijański metal, bo ta "moc" metalu jest trochę zbyt przerażająca i straszna, zbyt podobna do mocy Melkora (mam nadzieję, że nawiązanie do postaci biblijnej jest dość oczywiste).
A zobacz na komentarze pod tym Ojcze Nasz który zalinkowałaś, czy ich język nie jest przypadkiem zainspirowany przez ten rodzaj muzyki i czy tylko przypadkiem jest pełen przekleństw?

Ciężko mi się wypowiedzieć na temat intencji autora, bo to już on sam wie czym się kierował, jednak myślę, że intencje są tu raczej dobre, jest to specyficzny świat nawróconych buntowników, więc pewnie nie dla każdego będzie zrozumiały. Jakby nie patrzeć, jest to tworzone dla Boga, a tu każdy korzysta ze swoich umiejętności i talentów. Myślę, że ogólnie w KK jest duża różnorodność jeśli chodzi o czczenie Boga i niektóre formy budzą kontrowersje.

A co do samej muzyki, to pewnie też zależy od wrażliwości, temperamentu, do każdego trafi co innego :-D

A tu to nawet ksiądz śpiewa :D

Szema Izrael, Adonai Elohenu, Adonai Ehad
https://www.youtube.com/watch?v=NtdeMRb ... %2C3-Topic

Pn cze 03, 2024 16:36

Jeszcze dodam, że dla mnie faktycznie jest to utwór z taką mocą, potęgą, ale nie odbieram tego jako próby pokazania mocy autora, a mocy Boga. Raczej nie widzę w muzyce nic przerażającego i strasznego, ale takie skłonienie do uklęknięcia przed Bogiem. Tak jak to odbieram.

Pn cze 03, 2024 16:54

Oczywiście, każdy ma prawo odbierać inaczej. Kwestia, jak napisałaś, temperamentu, wrażliwości, ale też wieku. Ja jednak wyobrażam sobie, że najpiękniej chwalą Boga głosy anielskie, jest w nich potęga i piękno. Natomiast growl kojarzy mi się z mocami piekielnymi, jest jak charkot wydobywający się z gardzieli bestii. Nie będę klikać w ten ostatni link, nie przekonuje mnie, że tam warczy sam ksiądz. Są księża, którzy palą papierosy i nie jest to dla mnie argument za paleniem ;)
Słowa apostoła, by odrzucać wszystko, co ma choćby pozór zła, biorę śmiertelnie poważnie.

Wt cze 04, 2024 8:17

białogłowa napisał(a):
Słowa apostoła, by odrzucać wszystko, co ma choćby pozór zła, biorę śmiertelnie poważnie.

Oczywiście, to wszystko kwestia sumienia i osobistych przekonań

Wt cze 04, 2024 9:32

Taize - Misericordias Domini
https://www.youtube.com/watch?v=pva71b0 ... z%C4%99sny

Śr cze 05, 2024 4:18

Strachy na Lachy - Hymn miłości

https://www.youtube.com/watch?v=h4-tVHF ... nel=Torela

Pn cze 10, 2024 16:39

Lednica2000 - Hymn o Miłości

https://www.youtube.com/watch?v=LzaqCyc ... ednica2000

Wt cze 11, 2024 12:11

Piotr Rubik - Miłość to wierność wyborowi
https://www.youtube.com/watch?v=9sgFC-Y ... nnaKlimova

So lip 06, 2024 17:22

Baba Yetu (The Lord's Prayer in Swahili) | BYU Men's Chorus | Music by Christopher Tin | Africa

https://www.youtube.com/watch?v=BuWr4gY ... %27sChorus

Pn lip 15, 2024 19:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3