Autor |
Wiadomość |
Kajol
|
Cytuj: Nie mają kompletnie nic do zaoferowania oprócz najprostszych rzeczy, cyrkowych sztuczek. Nie mają w sobie wogóle wartości. Nie poruszają problemów współczesnego świata, życia. Nie mają wartkiej akcji.
Jeśli chodzi o mnie, to ja też jestem fanką Bollywoodu.
Wlaśnie takie podejście ludzi do Bolly mnie strasznie wkurza. Oglądaleś tylko jeden film, a juz gadasz takie rzeczy. Otóż są gorsze i lepsze filmy. Czasem slońce..może nie jest najlepszym filmem, żeby dzięki niemu ktoś pokochal Bolly, ale jest mnóstwo innych, pieknych filmów. Może najpierw obejrzyj kilka filmów, a dopiero potem oceniaj? Szczególnie polecam "Black".
|
Pn lis 24, 2008 19:56 |
|
|
|
 |
Teti
|
Myślę że to w dużej mierze zależy od tego co kto lubi, jednak słusznośc przyznaję kajol w kwestji co do tych stereotypów. Równie dobrze moznaby powiedzieć że filmy z hollywood sa miłostkowe. Dajmy taki "Black" opowieśc o tym jak osoba zarazem głuchoniema i niewidoma ma się odnaleśc w świecie, jak moze normalnie zyć. Chak de! india- film czysto sportowy, o walce o zwycięstwo...golmaal, komedia nie z tej ziemi...takich filmów mozna wymieniac i wymieniac...
Jednak myślę ze to sprawa gustu. Ja też obejrze jeden film z jakimś kolesiem i stwierdze że mi się nie podoba to nawet nie sięgnę po inny film z nim 
|
N lis 30, 2008 20:43 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Chłopiec w pasiastej piżamie.
Lata 40-te, czas wojny. Bruno ma 8 lat mieszka w Berlinie razem z siostrą i rodzicami. Jednak pewnego dnia rodzina przenosi się na wieś, aby towarzyszyć ojcu – niemieckiemu oficerowi - w jego nowej pracy. Bruno łamie zakaz opuszczania nowego domu i poznaje okolicę. W ten sposób zaprzyjaźnia się ze Szmulem – chłopcem, który mieszka w innym, nieznanym świecie za kolczastym ogrodzeniem...
Polecam film. Ciekawa historia i fajnie przedstawione widzenie wojny oczami dziecka. Jak tylko macie możliwość to łykajcie w ciemno.
Niestety obejrzeć można tylko na kopii z Internetu, ale naprawdę warto. W Polsce premiera pewnie za 2 lata albo w ogóle.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Wt lut 24, 2009 17:58 |
|
|
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Byłam dziś na Popiełuszce
I powiem Wam ,że jestem pod wrażeniem!
Film nastraja dosyć ideowo, historycznie i w moim odczuciu miał taki wydźwięk ,więc jako-taka wiedza moja emocjonalno-intelektualna została uzupełniona i dzięki temu filmowi doceniłam realia tamtych czasów - odwagę ludzi , ich poswiecenie i wytrwalosc to ,zeby chociaz mieli ugasic swieczke to nawet starali sie zapalac najmiejszy nawet plomyczek nadziei i szerzyc z odwaga patriortyzm- dzieki tym ludziom my zyjemy teraz w wolnej Polsce. Ciesze sie ,ze nie musialam zyc w tamtych czasach ,bo urodzilam sie akurat jak komunizm sie skonczyl. Wiele ludzi to teraz mowi a za komuny to bylo super  a prawda taka ,ze ludzie byli po cichu( no BA nie zawsze po cichu ale starano sie) zabijani, przesladowani, maltretowani , jedzenie bylo rzadkie ,a z praca to roznie bywalo.. wiec niech mlodziez mlodsza sobie zapamieta ,ze komuna i system totalitarny fajny nigdy nie jest nie byl i nie bedzie  Jedyny plus jesli ozna nazwac to plusem to tamte czasy obfitowaly w to ,ze mlodych ludzi cos to nauczylo i jakos wyksztalcili w sobie wartosci( w kazdym razie niektorzy ) a teraz to wszystko plastikowe. Generalizuje ale patrzac na dzisiejsza mlodziez to wiecie co... jak w niektorych sytuacjach w filmie gdzie smiac sie nie powinno sie smiano to az mnie cos skrecalo mowie Wam wstyd
Jeszcze co do postaci samego Popieluszki- nigdy sie w te postac nie zaglebialam ale piekna historyczna postac wiele zrobila dla kraju i kurna BYDŁO [ bo nie umiem znalezc delikatniejszego orkeslenia ] skatowało i zabilo ..
Nie umiem sobie wyobrazic co ten ksiadz musial przezyc w tamtych chwilach maltretowania ... Chwała mu za Jego odwage i charyzme!
Trzeba tez wspomniec wspanialego odtworce glownej roli Adama Woronowicza- pomijam,ze z twarzy prawie tacy sami ale genialny  ! no nie umiem go nachwalic i znalezc slow ale kunszt aktorski, wyczucie to On ma napewno
i w dodatku taki przystojnyyyy  :D:D On pobija Wam powiem Adamczyka w roli Papieza chociaz czy ja wiem czy mozna ich porownywac oraz postacie,ktore graja..
W kazdym razie polecam kazdemu ten film, a juz nam rodakom WYPADA go obejrzec, zwlaszcza tym mlodszym, nieznajacym historii... wiele osob wrecz nie rozumie tego filmu jesli jej nie zna dlatego polecam tym bardziej..
I taka moja ostatnia a zarazem pierwsza refleksja po obejrzeniu to taka ,zebysmy ZAPAMIETALI to, co dali nam Ci ludzie. Zapamietali to ,co zrobili,jakie sa ich zalsugi , bo nasz kraj ma naprawde bogata historie ..
wiec takie filmy sa potrzebne,zeby nam przypominaly ,co sie dzialo o tragediach ludzi , ich poswieceniu i tak dalej..
i wazne aby PAMIETAC...
WOLNOSC JEST W NAS  !
no troche wyegzaltowana ta moja recenzja ,ale to dlatego,ze tak swiezo po obejrzeniu jestem i strasznie mi sie podobal
dziekuje za uwage  :D
|
Wt mar 03, 2009 22:21 |
|
 |
Sandbender
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Chłopiec w pasiastej piżamie.Niestety obejrzeć można tylko na kopii z Internetu, ale naprawdę warto. W Polsce premiera pewnie za 2 lata albo w ogóle.
Dzieki, zasysamy 
|
Śr mar 04, 2009 8:33 |
|
|
|
 |
AniaF
|
Własnie oglądnęłam film "Między piekłem a niebem" Jak dla mnie jest to jeden z 3 najpiękniejszych filmów jakie w życiu widziałam. Oglądałam go 2 lata temu ale dzisiaj bardzo podziałał na moje uczucia i emocje.
Pozdrawiam serdecznie ania.
_________________ "Panie, wskaż mi drogi Swoje
ścieżek swoich naucz mnie !"
Psalm 25,4
|
Pt mar 06, 2009 22:44 |
|
 |
Sandbender
|
Witam,
Wracając do "Chłopiec w pasiastej piżamie." Wczoraj widziałem.... smutny, momentami przerazajacy a na pewno dajacy do myslenia. Film który długo chodzi po głowie. Naprawde polecam. Dzięki Mroczny.
|
Wt mar 10, 2009 9:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sandbender napisał(a): Witam,
Wracając do "Chłopiec w pasiastej piżamie." Wczoraj widziałem.... smutny, momentami przerazajacy a na pewno dajacy do myslenia. Film który długo chodzi po głowie. Naprawde polecam. Dzięki Mroczny.
Tak, rzeczywiście dobry. A ja polecam "Watchmen Strażnicy" Zacka Snydera. Ciekawy dramat s-f. Nieco inny niż to sugerują zwiastuny.
|
Wt mar 10, 2009 19:16 |
|
 |
Gabi1986
|
Jeżeli dobrze kojarzę i "Między piekłem a niebem" to ten film, gdzie mąż idzie do piekła po żonę, to również widziałam i również jestem wzruszona.. A poza nim? Miasto aniołów...płakałam jak bóbr na końcu, Rycerz króla Artura, również piękny film i Just like heaven  Moje typy 
|
Śr mar 18, 2009 16:59 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Grobowiec świetlików ktoś widział? Wprawdzie to anime, ale ponoć chwyta za serducho. Niedługo obczaję.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Śr mar 18, 2009 18:58 |
|
 |
filippiarz
|
Ja widziałem.
Bardzo chwyta. Polecam - to film z rodzaju "tak dobry, że gdyby nie był aż tak przykry, to z pewnością zobaczyłbym jeszcze raz".
Jeden z najlepszych dramatów jakie widziałem o przesłaniu antywojennym, podanym bez nachalnej ideologii.
Ludzie płaczą na nim jak bobry...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz mar 19, 2009 1:51 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
No, czeka na seans na HD(D). ;P
A z filmów dołujących, których nie ma się ochoty później oglądać to polecam Lilja 4-ever. Bleh, parę ładnych dni nie mógł mi wyjść z głowy.
|
Cz mar 19, 2009 15:14 |
|
 |
filippiarz
|
Jak Cię odblokują to opisz wrażenia z seansu 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr kwi 01, 2009 22:58 |
|
 |
happieroni
|
właśnie obejrzałem jabłka adama , i szukam szczęki która opadła gdzieś na podłogę.
Świetny film jeden z nalepszych jakie widziałem.
takie małe wprowadzenie o czym jest film :
Na wiejskiej plebani mieszka trzech wyrzutków społecznych - zwolniony warunkowo z więzienia neonazista Adam, który zamiast krzyżem ozdabia ściany swego pokoju portretem Hitlera. Gunnar, były sławny tenisista, teraz pijak i złodziej oraz Khalid - emigrant arabski napadający na stacje benzynowe. Jest jeszcze ciężarna Sarah, która boi się, że urodzi niepełnosprawne dziecko. Nad procesem resocjalizacji tej grupy po przejściach czuwa pastor Ivan. Jego relacja z nowo przybyłym Adamem, zamieniająca się w rodzaj walki, to główny temat filmu.
I tu zaczyna się najdziwniejsza część historii, bo Ivan nie przyjmuje do wiadomości istnienia zła, zaprzeczając nawet oczywistym jego oznakom. Własny kodeks postępowania, jaki stworzył, zakłada ogromny próg tolerancji dla podopiecznych, których w imię wyższych wartości zdarza mu się z premedytacją oszukiwać. Dla Adama, byłego więźnia, człowiek będący wcieleniem dobra stanowi wielkie wyzwanie. "Jestem zły i nie zmienisz tego" - powtarza pastorowi. Ale Ivan nie zniechęca się łatwo, a wychodząca stopniowo na jaw historia jego życia, pełnego traumatycznych doświadczeń, tłumaczy tę zaciętość i desperację. Na początek daje Adamowi proste zadanie - ma upiec szarlotkę z jabłek, które urodziła przykościelna jabłoń, ale przedtem musi opiekować się drzewem. Zadanie tylko pozornie jest proste, bo jabłoń atakują szkodniki i ptaki, a jakby tego było mało, nieustannie psuje się kuchenka.
Jeszcze do obejrzenia zostały mi:
- August Rush - piękna muzyka można posłuchać na youtube o dziecku "naznaczonym" przez muzyke
- the straight story - lynch ale troche inny film drogi o starym człowieku który przemierza ameryke żeby pogodzić się z bratem (tak mi się wydaje:))
A polecam
-Zapasy z Ernestem Hemingwayem - naprawde jeden z najpiękniejszych filmów jakie widziałem, ciepły i w ogóle wspaniały.
|
Pt kwi 17, 2009 21:46 |
|
 |
nospheratu
|
Drabina Jakubowa - jeden z mocniejszych filmów jakie oglądałem ostatnimi czasy. Dość porażający.
Gran Torino - najnowsze dzieło Clinta. Niekoniecznie poprawny politycznie film o pozytywnych wartościach w życiu człowieka. Mam dziwne odczucie, że jest to ostatni film Brudnego Harry'ego. 
_________________ Mors dicit
|
Wt maja 05, 2009 23:02 |
|
|
|