Jaką książkę czytam w tej chwili/teraz?
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"O. Rafał Kalinowski" o. Czeslaw Gil OCD, wyd. Karmelitów Bosych..
ktoś podarował te książkę do biblioteki- jestem mu bardzo wdzięczna...
Planuję przeczytanie także "Wspomnień"Kalinowskiego- jak dostanę... 
|
| N lip 13, 2008 10:32 |
|
|
|
 |
|
vi
|
Murakami: Kronika ptaka nakręcacza
_________________ Cóż z tego, że go kiedyś zdmuchniesz w mgnieniu oka, skoro wciąż przemijając – wciąż jeszcze jest sobą? Ja ten Twój świat, co mija, kocham Panie! – kocham! Jak żywą kadzielnicę bujam go przed Tobą! (Beata Obertyńska)
|
| N lip 13, 2008 12:53 |
|
 |
|
angua
|
No dobra. Oto zawartość stosu podręcznego, czyli tego, co teoretycznie aktualnie czytam. Bez głupich komentarzy proszę  Zamierzam się z tego wygrzebać, naprawdę!
- Sempe-Goscinny "Le petit Nicolas"
- Merton "Modlitwa kontemplacyjna"
- Pratchett "Straż nocna"
- Regnault "Ewangelia przeżyta na pustyni" i "Wsłuchując się dziś w słowa ojców pustyni"
- Hołownia "Tabletki z krzyżykiem" [podejście ente; wiem, że to bardzo niepopularne twierdzenie będzie, ale jakoś nie mogę przebrnąć i chyba sobie podaruję]
- Delfieux "Miasto w sercu Boga"
- Jamison "Odnaleźć schronienie"
- Tolkien "Bilbo le Hobbit"
- Craughwell "Swięci nie-święci" [no, prawie skończyłam, więc możnaby nie liczyć, co?]
- Nouwen "Dziennik z klasztoru trappistów"
- Card "Pierwsze spotkania w świecie Endera"
- Philippe "Iść za Barankiem"
O tych, co się poniewierają gdzie indziej, już nie chce mi się mówić. Muszę do tego podejść jakoś bardziej systematycznie, bo to porażka jest...
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
| N lip 13, 2008 14:38 |
|
|
|
 |
|
goostaf
|
Cichy Don - Szołochow (ponoć)
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
| Pt lip 18, 2008 8:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Cichy Don - Szołochow (ponoć)
prawda- są podejrzenia, ze kto inny to napisał...
ale książka- rewelacyjna...
|
| Pt lip 18, 2008 13:16 |
|
|
|
 |
|
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
Ale muszę Wam przyznać, że ten człowiek stracił u mnie dużo, choćby przez to, iż wyznał swoją wielką miłość do Rydzyka, dziękując mu za wielki potencjał modlitwy.
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
| Śr paź 01, 2008 13:44 |
|
 |
|
elka
|
Claire Calman "W moim stylu"
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
| Śr paź 01, 2008 13:45 |
|
 |
|
nospheratu
|
R.A. Salvatore - Obietnica Króla-Czarnoksiężnika
_________________ Mors dicit
|
| Śr paź 01, 2008 17:21 |
|
 |
|
Bartas
|
Skończyłem czytać tego całego ojca Górę. Stracił u mnie bardzo dużo. Nie myślałem nawet, że ma takie moherowe poglądy  i pomyśleć, że młodzi do nie lgną jak muchy, że ja sam tak często chodzę na Mszę do Dominikanów, słucham tam tych ich fajnych kazań, chciałem zapisać się do ich Duszpasterstwa Akademickiego. Już nie mam siły, żeby o tym dyskutować.
Teraz zabieram się za Wybrzeże moskitów Paul'a Theroux
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
| Śr paź 01, 2008 20:28 |
|
 |
|
zielona_mrowka
|
A co ma prywatna czyjaś miłość do Mszy świętej czy też duszpasterstwa akademickiego?
Ja obecnie dwie skrajności: - Zaczęłam Dogmatykę "z muszelką" więc póki co siedzę w pierwszym tomie - Coelho "The fifth mountain"
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
| Pt paź 03, 2008 12:07 |
|
 |
|
Zencognito
|
Aktualnie czytam:
Maksymalnie jeden wiersz dziennie.
|
| Pt paź 03, 2008 13:28 |
|
 |
|
Bartas
|
Dostałem ją dziś za ... 5 złotych
Są już trzy części. Dziś kupiłem pierwszą, drugą już miałem, a trzecią kupię w ciągu następnego tygodnia
poza tym ... Pan Piotr Kaczkowski pokazał wreszcie swą twarz,
chociaż ja już dawno wiedziałem, jak wygląda, bo byłem na spotkaniu słuchaczy Minimaxu
|
| Pt paź 03, 2008 21:02 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"Lenin" Antoni F. Ossendowski
Książka przez lata na indeksie- powieść o Leninie- szybko się czyta- właśnie dlateog, że to powieść historyczna- a nie naukowa biografia...

|
| N paź 19, 2008 12:35 |
|
 |
|
Johnny99
|
Obecnie czytam:
Tomasz Węcławski - " Królowanie Boga: Trzy objaśnienia wyznania wiary Kościoła "
C.S.Lewis - " Odrzucony obraz. Wprowadzenie do literatury średniowiecznej i renesansowej ".
|
| N paź 19, 2008 12:37 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja aktualnie czytam:
- "Ale miałem ciekawe zycie" ks. M. Maliński,
- "Mimo wszystko", z W. Bartoszewskim rozmawia M. Komar.
|
| N paź 19, 2008 16:54 |
|
|
|