Jaką książkę czytam w tej chwili/teraz?
Autor |
Wiadomość |
bietka.romaniak
|
Ja zaś czytam " Papież i jego generał"- nieznane ucieczki Jana PawłaII we wspomnieniach jego "anioła stróża" autorstwa Enrico Mrinelli.
Wiele z przedstawionych w niej wydarzeń nie było dotąd przez nikogo opisanych, książkę ubogacają liczne zdjęcia autora publikacji 
|
Wt paź 21, 2008 10:38 |
|
|
|
 |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
P. Carey Reid - Gwiezdna Rzeka
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
Wt paź 21, 2008 20:03 |
|
 |
Bartas
|
Ostatnio czytałem mnóstwo książek ś.p. Williama Whartona
- Ptasiek - pierwszorzędna książka
- Tato
- W księżycową jasną noc
- Werniks
- Stado
- Wieści
- Historie rodzinne
- Spóźnieni Kochankowie
oraz Rubio
Teraz czytam: Thomas Mann - Czarodziejska Góra
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
So lis 22, 2008 21:38 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
Daj znać, kiedy skończysz "Czarodziejską górę"  Mnie jakoś ciężko się ją czytało, ale książka niesamowita
A ja czytam aktualnie same czasopisma - "Charaktery" i "Style i charaktery". Na nic innego nie mam czasu.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
N lis 23, 2008 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja wreszcie mam więcej czasu i waham się między:
- Sprężyna (M. Musierowicz)
- Gra anioła (C. R. Zafon)
- Ludzie na walizkach (Sz. Hołownia)
"barankowi w żłoby dano " 
|
N lis 23, 2008 12:12 |
|
|
|
 |
Bartas
|
rozalka napisał(a): Daj znać, kiedy skończysz "Czarodziejską górę"  Mnie jakoś ciężko się ją czytało, ale książka niesamowita
Oczywiście, dam znać!
A tak w ogóle to witam serdecznie! Dawno Cię nie było, Rozalko  Co się działo z Tobą 
|
Pn lis 24, 2008 0:18 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Bartas napisał(a): A tak w ogóle to witam serdecznie! Dawno Cię nie było, Rozalko  Co się działo z Tobą 
No cóż, kulałam się tu i tam  , ale muszę powiedzieć, że to, że się nie odzywam, nie znaczy, że mnie nie ma. Czytam forum zwykle codziennie
A co czytam poza tym?  Do "Zwierciadła" był swego czasu dodatek - książka pt. "Chcę byc kochana, tak jak chcę". To właśnie czytam i polecam innym kobietom
baranku, czytałam "Cień wiatru" Zafona i bardzo mi się podobała. Reszta tytułów, które wymieniłaś też jest niczego sobie.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pn lis 24, 2008 11:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja też czytałam Cień wiatru- zresztą zachęcona Twoim opisem na gg kiedyś ... i uważam jtę książkę za genialną, dlatego nową powieść tego autora kupiłam w ciemno, jak tylko się pokazała 
|
Pn lis 24, 2008 12:36 |
|
 |
Bartas
|
O o czym ta książka? 
|
Pn lis 24, 2008 23:09 |
|
 |
bietka.romaniak
|
"Cień wiatru" Carlosa Ruiza Zafona, jest o miłości do książek i o miłości do człowieka, o tajemnicach książkowych, o przyjażni- wszystko na tle pięknej, urzekającej Barcelony  Czytałam, jestem pod urokiem tej książki pełnej magii...coś w rodzaju literackiego kryminału w najlepszym tego słowa znaczeniu!
Druga książka tegoż autora, to " Gra Anioła" ( czytałam wypowiedzi, sama jeszcze nie czytałam jej) jest podobno podobizną tamtej, jakby powieleniem?! Trzeba się przekonać, więc jeśli nie kupić, to wypożyczyć...
|
So lis 29, 2008 15:27 |
|
 |
Bartas
|
bietka.romaniak napisał(a): "Cień wiatru" Carlosa Ruiza Zafona, jest o miłości do książek i o miłości do człowieka, o tajemnicach książkowych, o przyjażni- wszystko na tle pięknej, urzekającej Barcelony  Czytałam, jestem pod urokiem tej książki pełnej magii...coś w rodzaju literackiego kryminału w najlepszym tego słowa znaczeniu!
Oooj! To muszę koniecznie przeczytać  Ja też kocham książki  to coś dla mnie 
|
So lis 29, 2008 20:14 |
|
 |
Bartas
|
... i ludzi, młode dusze, które mają jakiekolwiek pasje i żyją nimi
Przepraszam, za te dwa posty ...
|
So lis 29, 2008 20:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bietka.romaniak napisał(a): Druga książka tegoż autora, to " Gra Anioła" ( czytałam wypowiedzi, sama jeszcze nie czytałam jej) jest podobno podobizną tamtej, jakby powieleniem?! Trzeba się przekonać, więc jeśli nie kupić, to wypożyczyć...
Wczoraj ją skończyłam czytać  Jest grubsza od pierwszej (a to dla mnie spora zaleta  ) i bardzo ciekawa- o talencie literackim, zawiści dziennikarzy, szukaniu marzeń, miłości do książek i do kobiety, oraz pasji życia- przenośnie i dosłownie- pasji, która za obietnicę wiecznej młodości , oddaje do dyspozycji tajemniczego wydawcy swoje zdolności i przystaje na propozycję napisania wyjątkowej ksiązki ...
Potem jest już coraz bardziej tajemniczo i ... demonicznie.
Ogólnie ksiązka jest bardzo dobra, ALE
Faktycznie momentami miałam wrażenie deja vu - znając Cień wiatru, domyślałam się, jak potoczy się akcja, gdzie skierują się bohaterowie ... i tak np. powtarza się motyw tajemniczego, ponoć nawiedzonego domu i Cmentarz Zapomnianych Książek.
Chwilami akcja bardzo zwalnia, kusząc, żeby przeskoczyć długawy opis
Dla mnie nowa powieść Zafona stała się także skarbnicą cytatów  - dałabym jeden, ale obawiam się, że niektórzy mogliby wziąć do siebie  - albo się zgorszyć.
Zakończenie niestety trzeba sobie dopisać samemu ... ja po przeczytaniu całości wciąż miałam kilka pytań 
|
So lis 29, 2008 21:22 |
|
 |
Johnny99
|
Paul Evdokimov " Prawosławie "
Tomasz Węcławski " W teologii chodzi o Ciebie "
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N lis 30, 2008 10:46 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Rafał Ziemkiewicz "Michnikowszczyzna. Zapis choroby"
Gdyby ktoś chciał przejrzeć - w całości (podobno) na http://michnikowszczyzna.googlepages.com/ 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N lis 30, 2008 13:20 |
|
|
|