Których wykonawców nie powinien słuchać katolik?
Autor |
Wiadomość |
rozalka
Moderator
|
Wycięłam parę postów. Dalszą ewentualną dyskusję na temat szacunku wobec księży proszę przenieś na PW lub gdzie indziej. I bardzo proszę, by nie przesadzać 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
N lut 17, 2008 12:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozalko, w czym nie przesadzac?
Nie traktuj formuowiczow jak gowniarzy.
|
N lut 17, 2008 13:17 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Gratuluję moderacji skutecznej interwencji
Lucyno - wystarczy, jak nie będziesz wszędzie, gdzie nie masz argumentów, wsadzała swoich epopei na temat tego, jak Twoim zdaniem powinno się a jak nie powinno się zwracać do księży; po prostu - bo to jest nie na temat (może to wreszcie zrozumiesz).
Jestem ciekaw, czy w tej dyskusji coś drgnie - i czy ktoś poda jakiś PRZEKONYWUJĄCY argument na to, że faktycznie są jakieś przesłanki aby pewnych wykonawców nie słuchać, będąc katolikiem, bo to "be". Bo ja się z tym nie zgadzam, o czym już pisałem.
Pewnie - jak piosenka dotyczy nie wiem, zabijania, wyrywania flaków, to nie powinna być propagowana przez nikogo (chrześcijaństwo nie ma tu nic do rzeczy) - ale tak czy siak, chodzi tu o konkretny utwór. A temat sformułowany w odniesieniu nie do piosenek, co do (szerzej) wykonawców.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N lut 17, 2008 15:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Lucyno - wystarczy, jak nie będziesz wszędzie, gdzie nie masz argumentów, wsadzała swoich epopei na temat tego, jak Twoim zdaniem powinno się a jak nie powinno się zwracać do księży; po prostu - bo to jest nie na temat (może to wreszcie zrozumiesz)."
ToMU
Nie jest to prawda bo tego nie robie, krotka uwaga, nie jest epopeja i nie byla skierowana do Ciebie wiec po co sie wtracasz?
Twoje gratulacie, to zwykle lizusostwo bo nie bylo zadnej skutecznej interwencji modoratorow.
"Przyzwyczaj się mówić taktownie o wszystkim i o wszystkich; zwłaszcza o tych, którzy poświęcili się służbie Bogu. A kiedy to będzie niemożliwe, zamilcz! Gdyż również opryskliwe i niepowściągliwe uwagi mogą graniczyć z oczernianiem lub zniesławianiem. (Bruzda, 902)"
sw Josematria Escriva
|
N lut 17, 2008 16:03 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: "Przyzwyczaj się mówić taktownie o wszystkim i o wszystkich; zwłaszcza o tych, którzy poświęcili się służbie Bogu.
To, że służą Bogu nie znaczy, że zawsze należy im się szacunek i pochlebstwa, pamiętaj.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
N lut 17, 2008 17:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MP, nie podzielam Twojej opini wiec nie musze tego pamietac.
|
N lut 17, 2008 22:22 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Lucyna:
Czyli twierdzisz, że każdemu księdzu należy się szacunek tylko za to, że jest księdzem? Uważasz, że ksiądz nie podlega krytyce? Że trzeba o nim mówić w samych superlatywach?
Jeśli odpowiedzi są twierdzące to dlaczego tego samego nie odnosisz do polityków?
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
N lut 17, 2008 23:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A pozostali nie podzielają Twoich a mimo to nie wsadzamy Ci w każdym temacie długich postów na temat tego, jak my patrzymy na księży. Więc Ty też uszanuj to, że są tematy, które tego nie dotyczą. Jak czujesz aż taką potrzebę podzielenia się swoimi przemyśleniami załóż własny temat pt "Jak należy traktować księży wg Lucyny" - będzie cacy.
Crosis
|
N lut 17, 2008 23:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis, pelnisz funkcje moderatora, ze mi nakazujesz to i owo?
Nie wsadzam w kazdym temacie dlugich postow na temat ksiezy, wiec nie zmyslaj.
Nie wiem dlaczego mala moja uwaga do MP, wywolala "burze" osob postronnych.
MP, tak podzielam zdania sw. J.Escrivy, sw Franciszka, sw. J. Bosko i wielu innych swietych, ze kazdemu kaplanowi nalezy sie szczegolny szacunek, krytykowac owszem mozna ale nie obrazajac i szanujac godnosc czlowieka.
Dopoki bede na forum, bede zwracala uwage aby nie mowic bez szacunku o ksiezach, bo tak mi nakazuje moje sumienie, i nie zniecheca mnie obrazliwe uwagi pod moim adresem, ani na forum ani na pw.
Na forum katolickim powinno sie tego przestrzegac dlatego dziwie sie niektorym moderatorom, ze nie zwracaja na to uwagi.
|
Pn lut 18, 2008 0:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widzisz, upominasz mnie a sama chcesz się bawić w moderatorkę. Ba, mało tego! Ty starasz się uczyć moderację na co mają zwracać uwagę, a na co nie.
A ja chciałem Ci powiedzieć, że przede wszystkim moderacja ma umożliwić ludziom dyskusję. A więc wycinać posty nie na temat, a to znaczy też Twoje posty o szacunku do księży z tematu, który tego nie dotyczy.
I szczerze mówiąc, mało mnie obchodzi czyje zdanie na temat szczególnego szacunku do księży podzielasz. Dla mnie bycie kapłanem żadnym powodem do szczególnego szacunku nie jest. Bynajmniej nie dla większego, niż śmieciarz czy piekarz. Czy też sprzątaczka.
Ale to nie temat na te dyskusje. Chcesz o tym porozmawiać? Załóż nowy, dotyczący tego. A nie wsadzasz swoje elaboraty w miescje, gdzie i tak nikogo nie obchodzą, nijak mają się do tematu wątku i po prostu go zaśmiecają.
Może to i są wartościowe posty. Ale wiesz co wartiościuje wypowiedź? Odpowiednie miejsce. Przekładając to na forum - odpowiedni wątek. Bo w tym wątku to akurat są śmieci.
Crosis
|
Pn lut 18, 2008 0:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis, napisz do moderatorow prosbe o upomnienie mnie.
A pamietaj o tym, ze jestes na forum katolickim a nie ateistycznym, na ktorym mozna sie o ksiezach wyrazac jak o kazdym innym kolesiu.
Tu mamy poglebiac swoja wiare albo szukac tej utraconej.
|
Pn lut 18, 2008 0:48 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Wydawało mi się, że to forum chrześcijańskie, nie katolickie.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pn lut 18, 2008 0:58 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Katolicyzm to wiara chrześcijańska.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pn lut 18, 2008 1:11 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Protestantyzm też.
Cytuj: MP, tak podzielam zdania sw. J.Escrivy, sw Franciszka, sw. J. Bosko i wielu innych swietych, ze kazdemu kaplanowi nalezy sie szczegolny szacunek, krytykowac owszem mozna ale nie obrazajac i szanujac godnosc czlowieka. Podzielam odpowiedź Crosisa - niby z jakiej racji ksiądz ma mieć większy szacunek od sprzątaczki? Bo jest księdzem? Pft, jest pełno księży s******w tak jak pełno jest takich samych polityków, a nawet sprzątaczek. Człowiek to człowiek, jeden jest lepszy drugi gorszy, żadnemu nie należy się szacunek od góry za to, że po prostu kimś jest. I nie odpowiedziałaś, dlaczego takiej samej opinii nie masz o politykach? Przecież pełnią służbę Twojej ojczyźnie. Cytuj: Dopoki bede na forum, bede zwracala uwage aby nie mowic bez szacunku o ksiezach, bo tak mi nakazuje moje sumienie, i nie zniecheca mnie obrazliwe uwagi pod moim adresem, ani na forum ani na pw.
Tylko potem nie zgłaszaj uwag do moderacji, że wywala Twoje posty, k?
|
Pn lut 18, 2008 10:08 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Napiszę wprost: nie uważam, by określenie "gość, koleś" było obraźliwe. Nie każdy musi mieć kryteria szacunku do osób duchownych takie jak Ty, Lucyno. Każdy ma swoje granice (oczywiście nie mam na myśli tutaj pewnych oczywistych rzeczy). Poza tym, ten temat ma zupełnie inne założenia, czyż nie?
Dlatego kolejny raz bardzo proszę zakończyć tę dyskusję. Kolejne posty nie związane z tematem będę bezwględnie wycinała.
P.S. Naprawdę czasem warto sobie odpuścić w imię zasady, że nie zawsze moje słowo musi być ostatnie.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pn lut 18, 2008 10:31 |
|
|
|