Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 1:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
 PASJA 
Autor Wiadomość

Post Dwa Głosy
Na marginesie procesu

Sanhedryn nie sądził w nocy
czerń potrzebna wyobraźni
jaskrawo nie zgadza się ze zwyczajem

jest rzeczą nieprawdopodobną
aby gwałcono święto Paschy
z powodu mało groźniego Galilejczyka
podejrzana wydaje się zgodność opinii
tradycyjnych antagonistów -Sadyceuszy i Faryzeuszy

do Kajfasza należało przeprowadzenie śledztwa
ius gladii należał do Rzymian
po co więc wołać cienie
i tłum wyjący uwolnij Barabasza

jak się zdaje cała sprawa rozegrała się między urzędnikmi
bladym Piłatem i tetrarchą Herodem
postępowanie administracyjne nienaganne
ale któż z tego potrafi uczynić dramt

stąd sceneria płochliwych brodaczy
i motłoch który idzie pod górę zwaną
czaszka

To mogło być szare
bez namiętności

Domysły na temat Barabasza

Co stało się z Barabaszem? Pytałem nikt nie wie
Spuszczony z łańcucha wyszedł na białą ulicę
mógł skręcić w prawo iść naprzód skręcić w lewo
zakręcić się w kółko zapiać radośnie jak kogut
On Imperator własnych rąk i głowy
On Wielkorządca własnego oddechu

Pytam bo w pewien sposób brałem udział w sprawie
Zwabiony tłumem przed pałacem Piłata krzyczałem
tak jak inni uwolnij Barabasza Barabasza
Wołali wszyscy gdybym ja jeden milczał
stałoby się dokładnie tak jak się stać miało

A Barabasz być może wrócił do swej bandy
W górach zabija szybko rabuje rzetelnie
Albo założył warsztat garncarski
I ręce skalane zbrodnią
czyści w glinie stworzenia
Jest nosiwodą poganiaczem mułów lichwiarzem
właścicielem statków - na jednym z nich żeglował Paweł do Koryntian
lub - czego nie można wykluczyć -
stał się cenionym szpiclem na żołdzie Rzymian

Patrzcie i podziwiajcie zawrotną grę losu
o możliwości potencje o uśmiechy fortuny

A Nazareńczyk
został sam
bez alternatywy
ze stromą
ścieżką
krwi

Zbigniew Herbert

Pn mar 08, 2004 13:02

Jeśli kogoś ten film nie wzruszył to niech jeszcze raz pójdzie do kina, zastanowi się czyją i za kogo śmierć ogląda...

mnie nie wzruszyło !! nawet mi sie łezka w oku nie zakreciła ale czy to oznacza ze nie mam serca, albo jest ono tak twarde ?? nie !! jestem normalna dziewczyna ale takie rzeczy po prostu mnie nie wzruszaja !!

ps. fimu 2 raz ogladac nie bede bo nie lubie czegos ogladac podwojnie :(

Pozdrowka dla wszystkich :)

Pn mar 08, 2004 16:08

jotko - "Pasja" nie została nakręcona na podstawie Ewangelii, tylko na podstawie objawien Katarzyny Emmerlich [nie wiem, czy poprawnie napisałam nazwisko :)]

ja na film nie pójde... ponieważ oglądanie brutalnych scen nigdy nie przekonałoby mnie do poprawy serca, do nawrócenia - inni ludzie cierpieli czasem bardziej niż Jezus w sensie "jakości", mocy cierpienia...

ja nawracam swoje sumienie, patrzenie na świat dlatego, że On mnie kocha...

co nie znaczy, że nie doceniam Jego męki i śmierci, ale moja wyobraźnia dostatecznie mocno sama tworzy wizje tej Męki
i to mi wystarczy

natomiast, cieplutki, jesli mozna prosic, uwazaj na swoje slowa, gdyz tworzysz klimat przymusu... przymusu pojscia na ten film... a to jest tylko film...

Pn mar 08, 2004 19:13

Bardziej mi chodziło o treść (temat) filmu niż o ścisłą wierność przekazowi ewangelicznemu :)

Pn mar 08, 2004 20:20

I jeszcze krótki komentarz a propos tego - "tak było" :)
Z wiara.pl
Cytuj:
Amerykański jezuita (który tłumaczył teksty na aramejski i łacinę - przyp.) powiedział też, że uczestniczył we wszystkich etapach produkcji filmu. Widział go 40 razy, ponieważ teksty zmieniały się często w czasie kręcenia filmu. - Jest w nim wiele dialogów, które nie pochodzą z Nowego Testamentu, podkreślił naukowiec. (...) Nie przeszkadza mu fakt, że "Pasja" jest artystyczną interpretacją wydarzeń. - Czy możemy wierzyć, że Bóg i Adam wyglądali naprawdę tak, jak przedstawił ich Michał Anioł na freskach w Kaplicy Sykstyńskiej? Film pragnął ukazać głębsze znaczenie męki Jezusa i nie miał takich ambicji, by pokazywać historycznie jak wtedy było. O. Fulco zauważył, że już sama Biblia jest dziełem artystycznym, które nierozdzielnie łączy z sobą fakty i ich interpretacje.

Wt mar 09, 2004 7:26

Cytuj:
I wlasnie o to chodzilo niektorym kregom, by wzbudzic niechec do filmu. Nie czytalam polskich recenzji, ale pewnie nie odbiegaja wiele od tutejszych. Kilka miesiecy temu mialam natomiast szczescie ogladac wywiad z odtworca glownej roli i moze dzieki temu ta perfidna antyreklama nie miala na mnie zadnego oddzialywania.

Pozdrawiam Ciebie serdecznie i przyłączam się do
Twojej opini.Najbardziej ujmują mnie słowa:

Cytuj:
dzieki temu ta perfidna antyreklama nie miala
na mnie zadnego oddzialywania

Uważam,że jest to normalne,iż tak ludzie naiwnie reagują
na sugestię,które to raz po raz proklamowane są w mediach.
Ja kiedyś też tak naiwnie patrzyłem na wszystko,o czym
mówili w prasie,telewizji,itp.Tam jest czysta manipulacja.
Teraz zmieniłem się na szczęście trochę.Jestem sceptykiem.
...........................................................................................

Puella piszesz:

Cytuj:
Wiesz, cieplutki, tym co piszesz ostatecznie odwiodłeś mnie od zamiaru obejrzenia "Pasji" . Dotąd zastanawiałam się, czy pomimo domowego zakazu (jestem małoletnia i muszę słuchać) i lęku przed oglądaniem przemocy nie zaryzykować i nie pójść zobaczyć .
Ale Twoje wypowiedzi to dowód na to, że przed filmem i po filmie doznałeś niezłego szoku i tak jak sam stwierdzasz - "nie wiesz już co piszesz"..... - przyznaję Ci tu w 100% rację
I chociaż niby zarzekasz sie, że nie wymagasz od wszystkich "wielkich emocji" to jednak do tego chyba mocno nawołujesz.....
Jeżeli chcesz na prawdę namawiać do "Pasji" to rób to może inaczej bo co do niektórych może to odnieść odwrotny skutek niż oczekujesz.

Puella to o czym napisałem(o szoku)to jest uczciwe i nie miało
charakteru reklamy.Pisałem to,co myślałem.Szok w tym przypadku
ma znaczenie takie,iż film jest tak wyjątkowo świetny,
że nie potrafię dobrać słów.......
Czy ja jestem wyjątkiem,którym film wstrząsnął sumieniem?
Nie.Więc czemu się czepiasz do mnie?

Nie mam prawa do własnego zdania?

Opanuj się dziewczyno i bądź tolerancyjna.
Ja rozumiem Twoją alergię na "propagandę",
bo tak to nazywamy na forum,
ale też pozwól mi się spokojnie wypowiedzieć.
..............................................................................................

Jotka piszesz:

Cytuj:
Ja naprawdę mam uczulenie na propagandę...

A ja mam uczulenie na nietolerancję.
Jeśli ktoś ma inny charakter i zdanie,to uszanuj odmienność...
...............................................................................................

Saxon przeskanowałeś tekst z Naszego Dziennika.
Dzięki wielkie.Wyprzedziłeś mnie ;)
Jesteś spoko.Czytasz w moich myślach...

.................................................................................................

Belizariusz!
Powiem Ci to w ten sposób.
Wypowiedzi które przychodzą na mojego priva zdają
się potwierdzać moje zdanie,że skoro jesteś moderatorem,
to nie usprawiedliwia Twojego (przepraszam) "raniącego innych" podejścia. Ja nie jestem po to,by Ciebie osądzać,
ale zastanów się nad sobą.
Tymbardziej,że uwaga już nie jedna poleciała w Twoim kierunku.

..................................................................................................

Skaja piszesz:

Cytuj:
Jeśli kogoś ten film nie wzruszył to niech jeszcze raz pójdzie do kina, zastanowi się czyją i za kogo śmierć ogląda...

Głęboka refleksja.Masz rację.Tu spełniają się słowa JEZUSA:

Cytuj:
ten lud czci mnie wargami,lecz sercem jest daleko ode mnie

Hmm...ale są i tacy ludzie,których żaden melodramat nie rusza.
.....................................................................................................

Elka piszesz:

Cytuj:
jotko - "Pasja" nie została nakręcona na podstawie Ewangelii, tylko na podstawie objawien Katarzyny Emmerlich
natomiast, cieplutki, jesli mozna prosic, uwazaj na swoje slowa, gdyz tworzysz klimat przymusu... przymusu pojscia na ten film

Elu!Elu!Kochana Elusiu!
Totalny brak zrozumienia.Czy ja kogoś zmuszam?
A może nie mam prawa do własnego zdania?
Opanuj się dziewczyno.
A z tym,że film nie jest na podstawie Ewangelii-
to palnęłaś nieźle...
Hmm...rozumiem:przecież nie oglądałaś wogóle PASJI.

Nie lubicie propagandy.To po co wchodzicie na temat PASJA.
Czego się spodziewacie po wypowiedziach?
Może lepiej się nie odzywać,by się nie narazić?

Z Bogiem

Wt mar 09, 2004 9:34

Cytuj:
A z tym,że film nie jest na podstawie Ewangelii-
to palnęłaś nieźle...
Hmm...rozumiem:przecież nie oglądałaś wogóle PASJI.

nie podniecaj sie tak :D:D:D i nie probuj byc uszczypliwy :D:D sam Gibson podaje, na podstawie jakich tekstow nakrecil swoj film :D:D:D wiec tu pojscie do kina nie ma nic do powiedzenia :D:D:D

Wt mar 09, 2004 9:45

To jest forum i wymagana jest pewna kultura.
Na obronę przedstawiam Ci zdanie wybitnego biblisty,
Ks.W.Chostowskiego.......
który tłumaczył z aramejskiego i łacińskiego PASJĘ,
byśmy mogli ją oglądać w kinie:

Wartość tego filmu jest widoczna w dwóch wymiarach. Jeden to daleko posunięta wierność wobec tekstu Ewangelii, poszanowanie Ewangelii w takim kształcie, w jakim zostały one zapisane. Wiemy, że mamy cztery kanoniczne Ewangelie - św. Mateusza, św. Marka, św. Łukasza i św. Jana. Każda z nich stanowi specyficzny portret Jezusa Chrystusa i Jego nauczania, a także określone przedstawienie Jego męki i śmierci. Wartość obecnej ekranizacji polega na tym, że reżyser szanuje wszystkie realia ewangeliczne, a więc historię, archeologię, geografię, topografię, rozeznanie społeczne, kulturowe i religijne.

Z Bogiem

Wt mar 09, 2004 10:08

Cieplutki - oczekuję rozmowy nie propagandy.
I nie odmawiam nikomu prawa do własnego zdania - w tekście z Naszego Dziennika zraża mnie język którym jest pisany i ton deprecjonujący jakiekolwiek inne opinie.
I jeśli masz "uczulenie na nietolerancję" to czemu nie uszanujesz opinii innych? Puella się ciebie nie "czepia" tylko pisze jak odbiera Twoje słowa. To wszystko. Nie widzę też powodu do ataku na Elkę i "kulturę jej wypowiedzi". Ma tylko inne zdanie niż Ty -
I gdzie znalazłeś cytat z Naszego Dziennika podany przez saxona????

A co do tego, na ile wierny jest film przekazowi ewangelicznemu - przeczytaj wypowiedź tłumacza tekstów (na łacinę i aramejski), podałam wyżej...

Wt mar 09, 2004 10:08

Skąd w Tobie ta niechęć?

Jotka!!
Piszesz:

Cytuj:
I jeśli masz "uczulenie na nietolerancję" to czemu nie uszanujesz opinii innych? Puella się ciebie nie "czepia" tylko pisze jak odbiera Twoje słowa. To wszystko.

Czy ja nie szanuję opinii innych?
Hmm...zastanowię się.Być może w tym coś jest i będę na siebie
uważać,gdyż nie jestem zapatrzonym w swoje ideały człowiekiem.
Błądzę,grzeszę,jak wszyscy.

Ale słowami:

Cytuj:
Puella się ciebie nie "czepia" tylko pisze jak odbiera
Twoje słowa. To wszystko

To mnie zaskoczyłaś.Ja też TYLKO piszę jak odbieram wasze słowa.
Według niektórych(także i Ciebie)nie mogę pisać.
Do błędu jestem w stanie się przyznać,ale tu na forum czuję się
zgnojony i urażony opiniami czułych na "propagandę",którzy mnie traktują jak chorego fanatyka zmuszającego do oglądania PASJI.
.....
Wy możecie wszystko napisać?A fani PASJI nie mogą napisać nic?

Z Bogiem.
Nie kłóćmy się.Tam gdzie jest rozłam,tam "zły" się cieszy.......

Wt mar 09, 2004 10:20

Cytuj:
Wy możecie wszystko napisać?A fani PASJI nie mogą napisać nic?

podaj, jakie moje słowa swiadczą o tym, ze uważam, ze "fani PASJI nie mogą napisać nic".... jesli ich nie podasz, to uznam ciebie za osobę manipulującą cudzymi tekstami...

Cytuj:
Ta kobieca solidarność
- a ten tekst doskonale obrazuje twoj poziom dyskusji...

Wt mar 09, 2004 11:40
Belizariusz!
Powiem Ci to w ten sposób.
Wypowiedzi które przychodzą na mojego priva zdają
się potwierdzać moje zdanie,że skoro jesteś moderatorem,
to nie usprawiedliwia Twojego (przepraszam) "raniącego innych" podejścia. Ja nie jestem po to,by Ciebie osądzać,
ale zastanów się nad sobą.
Tymbardziej,że uwaga już nie jedna poleciała w Twoim kierunku.

Cieplutki!!!!
Jakie uwagu na jakiego priva?????
Obudz sie!!!!! O czym ty piszesz???
Tak w ogole to .....hmmmm...czy mam zacytowac tutaj Twoj "milosierny" priv???

Na czym niby ma polegac moje chamstwo?? Na tym, ze smiesza mnie infantylne teksty na temat filmu??

Wydaje mi sie, ze masz chyba problemy z prawidlowym postrzeganiem rzeczywistosci.

pozdrowka

Wt mar 09, 2004 13:00
Post W odpowiedzi cieplutkiemu
Dzięki za cenne uwagi. Co do kwestii brutalności filmu. Rozumiem, że są ludzie, którzy mogą nie wytrzymać takiej dawki brutalności. Wrażliwość ludzka jest różna i nie ją krytykowałem. Chodziło mi o to, że niektórzy twierdzili, że jest to najkrwawszy horror, że jest to ewangelia wg Markiza de Sade. Są to opinie grubo przesadzone. Ci krytycy chyba nie widzieli jeszcze krwawych horrorów. O to mi chodziło. Pozdrawiam.

Wt mar 09, 2004 22:33

Post Kilka rzeczy.
Nie za bardzo wiem dlaczego niektórych - jak to można odebrać - rażą wypowiedzi "cieplutkiego"...
Belizariusz - ongiś było mi dane skierować pod Twoim adresem słowa mówiące, abyś moderację rozpoczynał od swoich postów i proponuję abyś się tego trzymał. Nawet jeśli cieplutki coś napisał w sposób infantylny, to co z tego?...

Natomiast to, co napisała elka, jeśli chodzi o cierpienia ludzi a cierpienia Mesjasza: "inni ludzie cierpieli czasem bardziej niż Jezus w sensie "jakości", mocy cierpienia..." jest nieprawdą. Nie ma człowieka, nie było i nie będzie, który cierpiałby bardziej niż Jezus Chrystus, bez względu na to pod jakim względem i w jakim sensie te cierpienia by rozpatrywać. Aż dziwne, elka, że takie zdanie w ogóle się pojawiło w Twojej wypowiedzi.

Z kolei, jo_tka - w czym Ty tę propagandę widzisz? W tym, że ktoś jeden czy drugi cytat podał? No nie bądź śmieszna... A to, że nie masz na przykład zamiaru obejrzeć filmu (jeśli tak jest) ze względu na propagandę świadczy raczej o tym, że tej propagandzie ulegasz - na zasadzie przekory.

Śr mar 10, 2004 4:20

pielgrzymie - pisząc o tym, ze niektorzy ludzie cierpieli bardziej niz Jezus mialam na mysli tylko to, że niektórzy byli tak długo biczowani, siekani rózgami, aż zakatowano ich na śmierć....
w czasach współczesnych Jezusowi krzyżowano wielu ludzi, wielu męczyło sie na krzyzu dłużej niz On, chociazby łotrowie - połamano im nogi, by przyspieszyc smierc...
co do cierniowej korony - w Chinach rozkrzyzowywuje sie człowieka na polu, na którym zasiano bambus - on rośnie bardzo szybko - kilka centymetrow na dzien - i przerasta takiego człowieka...

zreszta tez Paweł pisał o dopełnianiu cierpien Jezusa - jesli On cierpiałby najmocniej - coz mozna by tu dopełnic?

dla mnie wartość Męki Jezusa więc nie zawiera sie w tym, że Go krzyzowano, koronowano cierniem, ukrzyzowano... to jest ważne, ale dla mnie nie najważniejsze [w sensie -w jaki sposob się męczył i umierał - a to dość dosłownie ma pokazywac film Gibsona]

najważniejsze jest dla mnie to, że mnie kocha... że jest Bogiem i kocha mnie do szaleństwa

zreszta tez Paweł pisał o dopełnianiu cierpien Jezusa - jesli On cierpiałby najmocniej - coz mozna by tu dopełnic?

Śr mar 10, 2004 6:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona