Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 6:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna strona
 Których wykonawców nie powinien słuchać katolik? 
Autor Wiadomość

Post Re: Których wykonawców nie powinien słuchać katolik?
pieca napisał(a):
Uściślam sformułowanie - "wszystkich zespołów chrześcijańskich, które są mi znane"

No od razu lepiej :)

pieca napisał(a):
Dobre pytanie, myślę, że dotyczy nie tylko muzyki, ale i innych sfer naszego życia. Jeżeli w ogóle nie wspominamy o Bogu, ale mówimy, że dobrze czasem kogoś zabić, zgwałcić, okraść itp. to czy jesteśmy obojętni, czy przeciw?
W tym kontekście pisałem o socjalizmie, gdyż dla chrześcijanina jest on bezsprzecznym złem, tak samo jak wymienione wyżej czyny.

Tośmy się chyba nie zrozumieli.
Ja miałam na myśli odrzucanie Boga, prawd wiary etc. Co się zaś tyczy samych wartości chrześcijańskich, sam fakt, że coś jest z nimi wyraźnie sprzeczne, sprawia, że od razu sumienie mi nie pozwala tego słuchać. I myślę, że każdy chrześcijanin nie powinien słuchać czegoś takiego, skoro sprzeciwia się to wyznawanym przez niego ideałom.

Śr kwi 27, 2011 19:19
zbanowany na stałe

noah44 napisał(a):
Teraz na Wielkanoc wyszła piosenka ZGagi o Judaszu więc chyba nikt nie ma już wątpliwości, że ta pokręcona świrka bluźni przeciw religii?

Posłuchaj o "Born this way"

Refren:
"I'm beautiful in my way
'Cause God makes no mistakes
I'm on the right track, baby
I was born this way"

A na końcu powtarza dwa razy:
"Satan was born this way"
:D

Śr kwi 27, 2011 23:46

noah44 napisał(a):
A. napisał(a):
Ja podziwiam ludzi, którzy tak bardzo się nudzą w życiu, że znajdują czas na analizowanie tekstów Gagi pod kątem bluźnierstw i innych "(censored)"...

Teraz na Wielkanoc wyszła piosenka ZGagi o Judaszu więc chyba nikt nie ma już wątpliwości, że ta pokręcona świrka bluźni przeciw religii?

Jesteś naprawdę śmieszny, skoro uważasz, że jeśli piosenka jest o Judaszu to jej autorka bluźni przeciwko komukolwiek czy czemukolwiek. Radzę najpierw poczytać tekst utworu zanim się wypowiesz na temat, na który nie masz pojęcia.

Pt kwi 29, 2011 21:21

Post Black Sabbath
Odkopuję temat.

Cytuj:
Have you ever thought about your soul - can it be saved?
Or perhaps you think that when you're dead you just stay in your grave
Is God just a thought within your head or is he a part of you?
Is Christ just a name that you read in a book when you were in school?

When you think about death do you lose your breath or do you keep your cool?
Would you like to see the Pope on the end of a rope - do you think he's a fool?
Well I have seen the truth, yes I've seen the light and I've changed my ways
And I'll be prepared when you're lonely and scared at the end of our days

Could it be you're afraid of what your friends might say
If they knew you believe in God above?
They should realize before they criticize
that God is the only way to love

Is your mind so small that you have to fall
In with the pack wherever they run
Will you still sneer when death is near
And say they may as well worship the sun?

I think it was true it was people like you that crucified Christ
I think it is sad the opinion you had was the only one voiced
Will you be so sure when your day is near, say you don't believe?
You had the chance but you turned it down, now you can't retrieve

Perhaps you'll think before you say that God is dead and gone
Open your eyes, just realize that he's the one
The only one who can save you now from all this sin and hate
Or will you still jeer at all you hear? Yes! I think it's too late

Oto tekst "satanistyczno-okultystycznej" grupy Black Sabbath ("After Forever" z albumu "Master of Reality", 1971). Dowód na to, że ludzie piszący o złu płynącym z muzyki (gł. metalowej) nie mają najmniejszego pojęcia o twórczości zespołów, które oskarżają o propagowanie satanizmu.

Geezer Butler (basista BS): [Nasze] teksty miały przestrzegać przed satanizmem. Mówiły ludziom, ze jeśli chcą się tym zajmować, niech będą bardzo ostrożni. (...) Nigdy nie promowaliśmy satanizmu ani czarnej magii, tylko się do nich odnosiliśmy, a nie był to jedyny temat naszych tekstów. Nasze przesłanie było ukryte pod satanistycznym płaszczykiem, ale często dotyczyło wojny i szaleństwa, jakie ona niesie.

Tony Iommi (gitarzysta BS): Na początku działalności interesowaliśmy się czarną magią, ale interesowała nas ona w takim stopniu, jak na przykład filmy. Nic więcej. Nigdy nie uprawialiśmy jej na scenie.

Fakt, na okładkach płyt pojawiały się anty-chrześcijańskie symbole, odwrócony krzyż ("Black Sabbath") czy liczba 666 ("Sabbath Bloody Sabbath"), ale sam zespół nie miał na to najmniejszego wpływu. Geezer: Nie mogłem uwierzyć, kiedy to [odwrócony krzyż] zobaczyłem. Było jednak za późno, by cokolwiek zmienić.

Tak więc katolicy spokojnie mogą słuchać tej grupy ;)
Z drugiej strony, nie słuchanie czegokolwiek z powodu wyznawanej wiary jest po prostu głupotą.

N sie 14, 2011 12:35

AC/DC jak AC/DC ale Electric Light Orchestra z tekstami satanistycznymi :)

N sie 14, 2011 14:56

Post AC/DC
A możesz udowodnić, że AC/DC ma teksty satanistyczne? Nie sądzę. To, że w tytułach kilku utworów pojawia się słowo "hell" o niczym nie świadczy. Także wersów Hey Satan, paid my dues / I'm playing in a rockin' band z "Highway to Hell" nie należy odbierać dosłownie. Okładka płyty o tym samym tytule (z Angusem Youngiem z rogami i ogonem diabła) miała być tylko żartem, ale wiadomo jak niektórzy reagują na takie rzeczy :roll:

Do AC/DC przyczepiono się zwłaszcza w połowie lat 80., kiedy okazało się, że ich fanem jest grasujący w L.A. seryjny morderca. Malcolm Young: Widziałem artykuł, w którym obok jego zdjęcia umieszczono podobiznę Angusa z okładki "Highway to Hell"! Oczywiście rozumiem, że to tylko pogoń za tanią sensacją, by zwiększyć sprzedaż czasopisma, ale tym razem jednak posunęli się za daleko. Do cholery, jesteśmy tylko zespołem rockowym!

edit: Aha, nazwa grupy nie jest skrótem od Anti-Christ/Devil's Child ani nic w tym stylu, tylko Alternating Current/Direct Current (prąd zmienny/prąd stały) ;)

N sie 14, 2011 16:30

Cytuj:
A możesz udowodnić, że AC/DC ma teksty satanistyczne?

Słucham AC/DC od trzydziestu paru lat i guzik mnie to obchodzi czy mają tekst o szatanie czy o d.... maryni.Przede wszystkim podoba mi się muzyka :-D

N sie 14, 2011 17:00

Dla mnie też nie ma to znaczenia, ale jako fan tym bardziej nie powinieneś powtarzać takich krzywdzących dla zespołu opinii - bo jeszcze ktoś tu uwierzy, że są satanistami :roll:

Dopiero teraz przeczytałem regulamin wklejania zagranicznych tekstów. Nie mogę już edytować swojego pierwszego posta, więc wklejam poniżej tłumaczenie "After Forever" Sabbsów (źródło: tekstowo.pl)

Cytuj:
Myślałeś kiedyś o swej duszy - czy można ją uratować?
A może sądzisz że po śmierci po prostu zostajesz w swym grobie
Czy Bóg to tylko myśl w twej głowie czy część ciebie?
Czy Chrystus to tylko imię z jakiejś szkolnej książki?
Brak ci tchu gdy myślisz o śmierci czy jesteś spokojny?
Czy chciałbyś zobaczyć papieża na końcu sznura - myślisz że to głupiec?
Cóż, ja widziałem prawdę, tak zobaczyłem światło i zmieniłem się
I będę gotów gdy będziesz samotny i przerażony u kresu naszych dni
Czy to możliwe żebyś się bał co powiedzieliby twoi przyjaciele
Gdyby wiedzieli że wierzysz w Boga w niebie?
Powinni zrozumieć zanim skrytykują
Że Bóg to jedyna droga do miłości
Czy twój umysł jest tak ciasny, że musisz biec tam gdzie wszyscy
Czy wciąż będziesz szydził gdy śmierć nadejdzie
I powiesz, że mogą równie dobrze czcić słońce?
To chyba prawda, że tacy jak ty ukrzyżowali Chrystusa
Smutne że tylko twoje zdanie zostało wyrażone
Czy będziesz tak pewny gdy twój czas nadejdzie, wyprzesz się wiary?
Miałeś szansę ale ją odrzuciłeś, teraz nie możesz nic zrobić
Może się zastanowisz zanim ogłosisz koniec Boga
Otwórz oczy, zrozum że to on jest wybrańcem
Jedynym który może cię wybawić z grzechu i nienawiści
A może dalej będziesz szydził z wszystkiego?
Tak! Chyba już za późno

N sie 14, 2011 17:17

pablo69 napisał(a):
Oto tekst "satanistyczno-okultystycznej" grupy Black Sabbath ("After Forever" z albumu "Master of Reality", 1971). Dowód na to, że ludzie piszący o złu płynącym z muzyki (gł. metalowej) nie mają najmniejszego pojęcia o twórczości zespołów, które oskarżają o propagowanie satanizmu.

To stara zasada: "głupszy uczeń od mistrza". Identycznie jest np. z czytelnikami prasy opiniotwórczej - większość z nich stanowi odwzorowanie poglądów guru, tyle, że na kilka klas niższym poziomie (w rezultacie często w wykręconej formie). Ozzy przyznaje, że cały "satanizm" Black Sabbath był po prostu zabiegiem marketingowym, a jedynymi demonami, jakimi on sam kiedykolwiek się interesował, były whisky i koka. Wszelkie problemy z tym związane wynikły wyłącznie z głupoty fanów muzyki.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 15, 2011 13:01
zbanowana na stałe

Peter H. Gilmore, Church of Satan High Priest, w swojej ksiązce Satanic scriptures, stwierdza ze muzyka satanistyczna to muzyka symfoniczna i wśród "satanistycznych" twórców umieszcza m.in. Beethovena, Mahler'a, Szostakowicza, Brucknera...
Czy to znaczy, ze katolik również i ich muzyki nie powinien słuchać?

Pn sie 15, 2011 23:40

A Vivaldi to też satanista ? :-D

Wt sie 16, 2011 11:33

Tak, oczywiście... :twisted: Dochodzę do wniosku, że katolik nie powinien słuchać żadnej muzyki.

Także rock/metal chrześcijański jest zły. Oto fragment raportu przygotowanego przez Ogólnopolski Komitet Obrony przed Sektami: Bóg, który dał człowiekowi wolną wolę, pragnie aby Go przyjmować w wolności. (...) Słuchając ostrej muzyki jesteśmy w stanie, w którym łatwo ulegamy manipulacjom, sugestiom, szczególnie przez tekst piosenek. Z tego wynika, że słuchając "chrześcijańskiego rocka" nie przyjmujemy Boga w wolności, ale pewne rzeczy są nam „wpajane” manipulacyjnie. Muzyka otwiera podświadomość człowieka, który w niekontrolowany sposób przyjmuje „śpiewane” doktryny - czyli w przypadku kapel chrześcijańskich - „Boga”. To nie jest chrześcijańskie! Nie możemy w ten sposób przyjmować Jezusa, gdyż nie czynimy tego w wolności ale w wyniku manipulacji.
A kto jest specjalistą od manipulowania ludźmi, to my już dobrze wiemy - szatan!
:roll:

Wt sie 16, 2011 12:17

Masz rację - z tego wynika, że w ogóle muzyki nie wolno słuchać, bo nawet jak przekazuje dobre treści, to przymusowo :D (ciekawe co by na to powiedział papież Benedykt XVI, znany z miłości do muzyki.. a Jan Paweł II, o zgrozo, miał nawet ulubioną piosenkę! która mu siłą wmawiała, że ma zostawić swoją barkę na brzegu i iść za Panem! a kysz, a kysz!). Cóż, znałem w życiu kilku muzykofobów (zresztą jest to opisane zjawisko psychiczne)..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sie 16, 2011 13:05

Johnny99, czyli według Ciebie "chrześcijańskiego rocka" można słuchać? Jak ustosunkowujesz się do wyżej zacytowanej opinii?

Wybacz, że pytam konkretnie Ciebie, ale wydajesz się być osobą mocno utwierdzoną w wierze, a nie ukrywam, że temat mnie zainteresował.

Cz sie 18, 2011 16:29

Nergala na pewno i jego zespołu.

Cz sie 18, 2011 21:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna strona