Jaką książkę czytam w tej chwili/teraz?
Autor |
Wiadomość |
jaca
|
 Re: Jaką książkę czytam w tej chwili/teraz ??
"Pierwsza osoba liczby mnogiej"
|
Pt sty 25, 2013 11:10 |
|
|
|
 |
Karuna29
|
Ostatnio przeczytałam "Wyprawę" Marka Kamińskiego. Jest to bardzo elastyczne połączenie książki przygodowej i wybiórczej autobiografii. Bardzo szybko się czyta, dość wciągająca książka. 
|
Pt sty 25, 2013 15:31 |
|
 |
Panna_Funia
|
Fuller, jak już przeczytasz książki, które wczoraj wymieniłeś, napisz parę słów jak Ci się podobały i czy warto po nie sięgnąć. Chodzi mi konkretnie o te dwie pozycje: 'Cnota egoizmu' - Ayn Rand 'Rehab' - Wiktor Osiatyński Zainteresowały mnie z opisu.
A jeśli chodzi o 'Nienawiść' Jennifer Brown, to z opisu wnioskuję że może być w trochę podobnym klimacie co 'Dziewiętnaście minut' Jodi Picolult. A tę książkę bardzo polecam!
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Pt sty 25, 2013 18:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Panna_Funia napisał(a): Fuller, jak już przeczytasz książki, które wczoraj wymieniłeś, napisz parę słów jak Ci się podobały i czy warto po nie sięgnąć. Chodzi mi konkretnie o te dwie pozycje: 'Cnota egoizmu' - Ayn Rand 'Rehab' - Wiktor Osiatyński Do siegnięcia po Rehab skłoniła mnie pewna audycja telewizyjna. Kilka dni temu nie mogłem w nocy zasnąć wiec właczyłem sobie telewizor i natrafiłem na "Inny punkt widzenia" nadawany na TVN24 gościem Miecugowa był własnie Osiatyński który opowiadał o swoim nałogu i wychodzeniu z niego. Myslę, że warto to obejrzeć http://www.tvn24.pl/inny-punkt-widzenia ... 52397.htmlCnota egoizmu jest do ściągnięcia tutaj http://chomikuj.pl/arnold81/Ayn+Rand+-+ ... 227486.pdf zatem mozesz sobie rzucic okiem 
|
Pt sty 25, 2013 19:06 |
|
 |
Panna_Funia
|
Dzięki 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Pt sty 25, 2013 19:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Panna_Funia napisał(a): A jeśli chodzi o 'Nienawiść' Jennifer Brown, to z opisu wnioskuję że może być w trochę podobnym klimacie co 'Dziewiętnaście minut' Jodi Picolult. A tę książkę bardzo polecam! Po 'Dziewiętnaście minut' siegnę bo z opisu jaki znalazłem wydaje się byc ciekawa. Ten fragment opisu: Siedemnastoletni Peter Houghton, od lat poniżany psychicznie i fizycznie przez szkolnych kolegów, zostaje doprowadzony do ostateczności. Feralnego ranka wyrusza do szkoły z plecakiem wypchanym bronią.przypomniał mi film który swego czasu oglądałem - estoński dramat Nasza Klasa, zresztą oparty na faktach. Film można obejrzeć tutaj (...) Asienkka
A warto bo jest naprawde dobry, bardzo realistyczny.
|
So sty 26, 2013 2:58 |
|
 |
Panna_Funia
|
fuller-> Co prawda świat siedemnastolatków to już od dawna nie mój świat..., ale książkę rzeczywiście polecam! Na mnie zrobiła wrażenie. Po pierwsze treść, po drugie sposób w jaki jest napisana. W ogóle cenię tę autorkę (choć bywa ciężko...), ale to naprawdę polecam!
Film obejrzę.
...to be who I am
|
So sty 26, 2013 3:41 |
|
 |
noOne
|
a czytacie coś nie-pogańskiego ?
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
So sty 26, 2013 21:32 |
|
 |
Lurker
|
Dokumentację JavaScriptu. : P
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So sty 26, 2013 21:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@NoOne "Dziewiętnaście minut" nie ma ani krztyny pogaństwa. Jodi Piocult pisze specyficzne książki. Nie wiem czy gustujesz @fullerze w takich: przedstawiany jest punkt widzenia bohaterów(narracja pierwszoosobowa) na daną sprawę, która zawsze jest kluczowa w całej książce. W większości jej książek jest wątek rozprawy sądowej. Książka opisuje emocje bohaterów, jak sobie radzą z problemem przewodnim książki. Jedną z jej ostatnich książek jest "Tam gdzie Ty" opisująca rozpadające się małżeństwo, gdzie mąż staje się ultrachrześcijaninem z rozterkami dotyczącymi wiary, który to ma romans z żoną swego brata, oboje są głęboko religijni (brat z żoną), co dodaje pikanterii. Grupa głęboko religijnych jest pod wpływem duchownego, który hmmm... kojarzył mi się z Rydzykiem. Natomiast z rozpadającego się małżeństwa żona-ateistka odkrywa, że jest lesbijką. I tradycyjna rozprawa sądowa dotyczy uzyskania zgody na in vitro żony lesbijki od męża. Antyklerykałom ta książka się bardzo spodoba. Lubię każdą książkę Jodi Picoult, ale coś ma spadek formy, bo zabrakło elementów ironii, rozluźniających atmosferę. Porównując do poprzednich jej książek, takie odnoszę wrażenie. Czytam: "Był sobie chłopiec" "Firma" John Grischam "Psychopatologia" M.E.P.Seligman Przeczytałam ostatnio "Coś pożyczonego". Niby tak głośno o książce, bo pojawiła się kontynuacja, ale to zwykły nudny Harlequin  . Bohaterowie mają IQ na poziomie szympansa. Zdecydowanie nie lubię takiej literatury 
|
So sty 26, 2013 22:17 |
|
 |
kania033
|
polecam 50 twarzy Greya 
|
Wt sty 29, 2013 0:49 |
|
 |
JedenPost
|
A ja stanowczo nie, miałem wczoraj przypadkiem do czynienia z audiobookiem. Ostatnie trzy zdania z postu Val idealnie opisują i to dzieło...
W tej chwili czytam "Specnaz" Suworowa, "Córkę łupieżcy" Dukaja - jak na niego bardzo lekka lektura, w szczególności na tle powiedzmy "Lodu" czy "Innych Pieśni" oraz, dla kontrastu, "Jestem kibolem" autora, którego nazwiska chwilowo zapomniałem. Rzemieślnicze i naciągane, ale informacyjnie chyba wartościowe, potret środowiska dość ciekawy.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt sty 29, 2013 7:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Daniel Dufour "Wewnętrzne drżenia-akceptujmy i uzewnętrzniajmy swoje eocje."
|
Pt lut 08, 2013 20:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): akceptujmy i uzewnętrzniajmy swoje eocje." Eocje? Myślałem, że tylko jedna kraina się tak nazywa: http://eotia.org/atlas/eotia/index.htm
|
So lut 09, 2013 14:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sam widzisz do czego mogą doprowadzić literówki. Oczywiście chodzi o emocje, ale z pewnoscia o tym wiesz.
|
So lut 09, 2013 16:38 |
|
|
|